Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Здравни изисквания при пътуване в чужбина

Назад

Монако

Актуализирано на 25.05.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани
Влизането в Княжество Монако зависи от държавата, от която пристига лицето и дали тя попада в зелена, оранжева или червена зона. Към 19.05.2022 г. разпределението на държавите е следното:
- Зелена зона – държавите-членки на Европейския съюз, Южна Африка, Албания, Ангола, Антигуа и Барбуда, Андора, Саудитска Арабия, Аржентина, Аруба, Азербайджан, Бахами, Бахрейн, Бангладеш, Белиз, Бенин, Бутан, Бирма, Боливия, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Бразилия, Буркина Фасо, Бурунди, Кабо Верде, Камбоджа, Камерун, Канада, Чили, Колумбия, Коморски острови, Конго, Южна Корея, Коста Рика, Кот дИвоар, Куба, Кюрасао, Джибути, Египет, Обединени Арабски Емирства, Есватини, САЩ, Етиопия, Габон, Гамбия, Гана, Гренада, Гренландия, Гватемала, Гвинея, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея, Хондурас, Хонг-Конг, острови Фиджи, остров Мавриций, Соломонови острови, Самоа, Британски вирджински острови, Индия, Исландия, Индонезия, Ирак, Ямайка, Япония, Йордания, Казахстан, Кения, Косово, Кувейт, Лаос, Лесото, Ливан, Либерия, Лихтенщайн, Република Северна Македония, Мадагаскар, Малайзия, Малави, Малдиви, Мароко, Мавритания, Мексико, Молдова, Монголия, Черна гора, Мозамбик, Намибия, Непал, Никарагуа, Нигер, Нигерия, Норвегия, Нова Зеландия, Оман, Уганда, Пакистан, Панама, Папуа Нова Гвинея, Парагвай, Перу, Филипини, Порто Рико, Катар, Демократична република Конго, Доминиканска република, Великобритания, Руанда, Сен Кристоф и Невис, Сан Марино, Сен Винсен и Гренадин, Салвадор, Сенегал, Сърбия, Сейшели, Судан, Южен Судан, Швейцария, Шри Ланка, Тайван, Танзания, Чад, Източен Тимур, Того, Тринити и Тобаго, Тунис, Турция, Украйна, Уругвай, Вануату, Ватикана, Венецуела, Виетнам, Замбия, Зимбабве;
- Оранжева зона – всички страни, които не са включени в зелена зона;
- Червена зона – понастоящем няма страни, които попадат в червена зона.
Всички лица над 16-годишна възраст, независимо от тяхното гражданство, при влизане в Княжество Монако трябва да представят:
1. При пътуване до Монако от страна от зелена зона трябва да представят един от следните три документа:
- негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването;
- сертификат за завършена ваксинационна схема:
• 28 дни след ваксината с една доза на Janssen и получаване на допълнителна доза от ARNm-ваксина най-късно в срок 9 месеца след първоначалната доза;
• За останалите ваксини – 7 дни след втората поставена доза на ваксината или след единствената поставена доза за хората, които са преболедували covid19 и получаване на допълнителна доза от ARNm-ваксина най-късно в срок 9 месеца след първоначалната доза;
- Сертификат за възстановяване след преболедуване на covid19 – позитивен тест PCR, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.
Не са задължени да представят горепосочените документи, в случай, че не са подслонени в Монако:
- Резидентите на френските департаменти Алп-Маритим и Вар;
- Резидентите на провинция Империя в Италия;
- Пограничните работници/служители, ученици и студенти;
- Служителите в предприятия, установени в чужбина, които идват на територията на Монако за извършване на дейност, чиято спешност или честота е несъвместима с реализирането на PCR или на антигенен тест;
- Професионалните служители в областта на сухопътния транспорт, които влизат на територията на Монако при изпълнение на професионалните им задължения.
2. При пътуване до Монако от страна от оранжева зона трябва да представят един от следните три документа:
- Сертификат за завършена ваксинационна схема /съгласно посоченото по-горе/;
- Сертификат за възстановяване след преболедуване на covid19 – позитивен тест PCR, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.
- Лицата, които не могат да представят сертификат за завършена ваксинационна схема или сертификат за възстановяване след като са преболедували болестта, следва да посочат императивна причина за пътуване до Монако, негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пътуването, както и да се изолират за 7 дни след пристигането им на територията на Монако, като направи два нови теста – в първите 24 часа и между 5-я и 7-я ден.
В случай на проява на симптоми на заболяването, всяко лице следва незабавно да се свърже с Центъра за COVID19 по телефон 92.05.55.00 (от 8,00 до 20,00 часа от понеделник до неделя) или на телефонен номер 18 или 112 извън посочените часове.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани

В случай на задължителна карантина, могат да направят PCR тест в някоя от лабораториите, посочени на следния адрес:

https://covid19.mc/mesures/tout-sur-les-tests-diagnostics/#5167

3. Транзитно преминаване    
Освободени от изискването да представят документи за ваксиниране, за преболедуване или негативен тест при влизане в Монако от зелена зона са следната категория лица:
- Резидентите на френските департаменти Алп-Маритим и Вар;
- Резидентите на провинция Империя в Италия;
- Пограничните работници/служители, ученици и студенти;
- Служителите в предприятия, установени в чужбина, които идват на територията на Монако за извършване на дейност, чиято спешност или честота е несъвместима с реализирането на PCR или на антигенен тест;
- Професионалните служители в областта на сухопътния транспорт, които влизат на територията на Монако при изпълнение на професионалните им задължения.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.   Няма информация за такива.

Няма информация за такива.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/    

Границите на Княжество Монако са отворени за пътуване, при спазване на горепосоченото разпределение на зелена, оранжева и червена зона и при спазване на посочените по-горе санитарните мерки.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт    

Санитарен паспорт – от 14 март 2022 г. задължението за представяне на санитарен паспорт е премахнато за всички, във всички сектори с изключение на:
- за достъп до здравни заведения и до местата за прием на възрастни хора;
- за влизане на територията на Монако;
- за някои категории работници и служители остава в сила задължителната ваксинация, като например за работещите в здравните заведения /болници, клиники и др./, в заведенията за прием на възрастни хора и др.

Носене на маска:
- задължението за носене на маска на открито е премахнато;
- считано от 13 май 2022 г. е премахнато задължението на носене на маска и на закрито, както за работещите, така и за посетителите, на всички места с прием на публика, включително в магазините.

Носенето на маска на закрито остава задължително за всички лица над 5-годишна възраст за следните места:
- здравните заведения;
- домовете за възрастни хора;
- обществения транспорт;
- такситата;
- луксозните туристически автомобили, които са управлявани от собственика си или от трето лице.

При все това, носенето на маска се препоръчва на закрито при голямо струпване на хора или в присъствието на хора, изложени на риск.

Достъп до местата с прием на публика:
- премахнато е ограничението за определен брой хора, които могат да присъстват едновременно на плажовете, басейните, казина, магазини, търговски центрове;
- при провеждане на мероприятия с по-малко от 100 човека не се изисква спазването на санитарен протокол, който да е валидиран от директора на Санитарната дирекция;

Ресторанти:
- считано от 16 април 2022 г. се премахва задължението за предварителна резервация на маса, както и ограничението за брой клиенти на една маса;
- остава задължението за разстояние от най-малко 1 метър между отделните маси.

Спорт:
- премахва се задължението за носене на маска при практикуване на спорт;
- разрешават се частните уроци с треньор;
- практикуването на спорт на открито и на закрито вече не е подчинено на наличието на специален санитарен протокол;
- не е задължителна предварителната резервация до спортните зали.

Събирания на обществени места – вече не са ограничени до 10 човека.

Работа от разстояние – тя остава възможност за тези, които желаят, до 31 май 2022 г.

Места за поклонение – премахват се всички ограничения.

Протокол за изолиране на контактните случаи – занапред контактните случаи, които са ваксинирани и живеят в едно домакинство с лице с установено заболяване ковид-19, вече не са задължени да се изолират от работа или от училище след като имат негативен резултат от PCR тест или от антигенен тест, направен на съответния ден, както и на следващия ден. Трябва да бъде направен автотест на третия ден, както и PCR тест на петия или на седмия ден.

 

Република България няма дипломатическо представителство в Княжество Монако.

При нужда от съдействие българските граждани в Княжество Монако могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр.Париж, Франция, на тел.: +33 1 45 51 85 90  и дежурен телефон в извънработно време: 0033 /0/ 6 21 84 95 15, както и на адрес:[email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
----------------------
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

За нас

Здравни изисквания при пътуване в чужбина

Пътувам за...

Бърз контакт с консулските служби

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация