Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Канада

Последна актуализация 18 Април 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Престой до 6 месеца, като точната продължителност се определя от граничните власти.

Дипломатически представителства на Република България в Канада

Посолство на Република България в Отава
Адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada
Телефон: +1 613 789 3215
Факс: +1 613 789 35 24
Дежурен телефон в извънработно време: +1 613 316 1631.
Работно време (консулски отдел): 09.30 – 12.30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canada

Генерално консулство на Република България в Торонто
Обслужва провинциите: Онтарио, Британска Колумбия, Албърта, Манитоба, Саскачуан, Нова Скоша, Ню Брънзуик, Остров Принц Едуард, Нюфаундленд и Лабрадор
Адрес: 65, Overlea blv. Suite 230, Ontario М4Н 1Р1, Toronto
Работно време: 09:30 - 12:30
Телефон: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78
Факс: +1 416 696 80 19
Дежурен телефон в извънработно време: +1 416 892 1738
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canadagc

Почетни консули на Република България в Канада

г-н Георги Борисов Паничерски (Georgi Panicherski)
гр. Монреал; Консулски окръг: Провинция Квебек
Адрес: 1, Westmount Square, Bureau 1110, Montreal, Quebec, H3Z 2P9
Тел.: + +1 514 933 0070
Е-mail: [email protected]

г-н Бьонг Гил Сух (Ron Suh)
гр. Ричмънд; Консулски округ: Провинция Британска Колумбия
Адрес: 2571 Smith Str., Richmond, British Columbia, V6X 2J1
Тел.: +1 604 657 5578
E-mail: [email protected]

За Република България е акредитирано посолството на Канада в Букурещ, Румъния

Посолство на Канада в Букурещ, Румъния
Адрес: 3, Tuberozelor St. 011411, Bucharest
Тел.: +40 21 307 5000
Факс: +40 21 307 5010
Работно време: По - Чт, 08:30 - 17:00 ч.; Пт, 08:30 - 14:00
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Канада в Република България
Г-жа Нина Лазарова, почетен консул на Канада в Република България
Канцелария: 1000 София, ул. „Позитано” № 7, ет. 1, офис 4
Тел: + 359 2 969 97 10
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Канада е относително безопасна страна. Посетителите следва да вземат обичайните мерки за сигурност. Не е препоръчително да се носят големи суми пари в брой. Ако станете жертва на престъпление в Канада, трябва да се обърнете към най-близкия полицейски участък и към Посолството на Република България в гр. Отава или Генералното консулство в Торонто.

На територията на Канада, включително в близост до населени места, ежегодно през пролетно-летния сезон възникват горски пожари на големи площи. В резултат на наблюдаваните напоследък относително високи температури и количество на валежите под обичайното, понастоящем рискът от възникването на пожари е завишен. Това налага планиращите пътуване в Канада предварително да се информират и да се подготвят за особеностите на местните климатични и атмосферните условия, както и да следят актуалната информация на местните власти (провинциални и федерални) за евентуално наличие на природни бедствия/аварии.

Особености на законодателство:
По време на пребиваването си на територията на Канада българските граждани трябва да съблюдават и спазват законите и обичаите на страната. По време на престоя Ви попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения. Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В Канада продажбата и консумацията на алкохол на обществени места е забранена.

Здравеопазване:
Нивото на здравеопазването е сравнително добро. Наложително е преди пътуване да се снабдите с медицинска застраховка за пътуване в чужбина. Таксите за здравни услуги за лица, които не са граждани на Канада и не пребивават постоянно в Канада, са изключително високи и варират от 1000 до 2000 канадски долара за дневен престой. Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация.

Митнически изисквания:
Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.
Съществуват следните ограничения: забранено е внасянето на оръжие, боеприпаси, избухливи вещества и наркотични вещества, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци без разрешение на санитарните власти.
Допуска се безмитен внос от пътници над 19 години на 1.5 литра вино, 1.14 л твърд алкохол, 24 бири по 335 мл., 200 броя цигари, 50 пури и до 200 гр. тютюн, индивидуални подаръци до 60 канадски долара всеки.
Лекарства могат да се внасят, когато са в оригинални опаковки, с описание на съдържанието.
Домашни животни могат да се внасят, ако имат документи от ветеринар, че са здрави и са ваксинирани срещу бяс.
Митнически изисквания за Канада можете да намерите на адрес: https://travel.gc.ca/returning/customs 
Няма ограничения за максималната допустима сума в брой, която може да носите в себе си. Сумите над 10 000 к.д. или равностойността им в чужда валута задължително се декларират или има опасност да бъдат конфискувани, а при нарушения в особено големи размери може да последва и принудително задържане на лицето, пренасящо сумата в брой.
Допълнителна информация за канадските митнически изисквания и разпоредби може да намерите на адрес: http://www.cbsa-asfc.gc.ca/menu-eng.html

Движенията по пътищата:
Правилата за движение са установени с различни актове в отделните провинции. В сравнение с тези в Република България, съществуват някои различия, както в правилата (например, тези за предимство на кръстовище), така и в изгледа на някои пътни знаци. Санкциите за нарушения са много високи, като при тежки случаи на превишена скорост могат да включват и отнемане на МПС. С шофьорска книжка, издадена от българските власти, можете да шофирате за срок от два до три месеца, в зависимост от провинцията.
Застраховката на автомобила е задължителна.
За наемане на автомобил са необходими кредитна карта и шофьорска книжка.

Практически съвети:
Не е задължително, но е добре да се регистрирате в Посолството или Генералното консулство, особено в случай че пътувате в отдалечените провинции на Канада. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.
Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви, запишете адресите и телефоните на Посолството или Генералното консулство в Канада. Администрацията на хотелите, в които отсядате, тур операторите, уреждащи престоя Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.
Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.
В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в България.
Пряка финансова помощ може да получите от Посолството в Отава или Генералното консулство в Торонто, само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.
Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.
Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.
Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Телефонът за спешни случаи на територията на Канада е 911.

Местна валута:
Канадски долар (CAD)

Други:
Официални езици са английски и френски.

Документи за пътуване и визов режим

От 1 декември 2017 г. отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване.
Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.
Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.
Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.
Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.
Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.
В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Работа в Канада:
Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.
Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng
Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.
На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

Консулски услуги

Заверки и легализации:

За документи, произхождащи от България:

Органите, оправомощени да поставят „апостил” върху документи, произхождащи от Република България, са както следва:

  1. Министерството на правосъдието - за актове на съдилищата и нотариусите;
  2. Националният център за информация и документация - за образователни и удостоверителни документи, издавани от висшите училища, от институциите в системата на предучилищното, училищното и професионалното образование и обучение и от Министерството на образованието и науката и неговите звена;
  3. областните администрации - за документи, издавани от кметовете и общинските администрации;
  4. Министерството на външните работи - за всички останали актове.

 

За документи, произхождащи от Канада:

Канада е страна по Хагската конвенция от 1961 г. за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове (Конвенцията за апостил) и прилага тази конвенция, считано от 11 януари 2024 г.

В Канада няма акредитирани дипломатически или консулски представителства на други държави за Република България.

Документите, издадени от Канада и удостоверени с апостил след 11 януари 2024 г., не е необходимо да бъдат удостоверени (легализирани) от Посолството на Република България в Отава или от Генералното консулство на Република България в Торонто, за да бъдат признати и използвани в България. Необходимо е те да имат заверен превод на български език. Преводът на български език може да бъде извършен от преводач, оправомощен от Посолството в Отава или от Генералното консулство в Торонто, или от преводач в България, чийто подпис се заверява от нотариус.

Органите, оправомощени да поставят „апостил” върху документи, произхождащи от Канада, са, както следва:

  1. Федералното Министерство на външните работи търговията и развитието на Канада (The Department of Foreign Affairs, Trade and Development of Canada) - за документите, издавани или нотариално удостоверени под юрисдикцията на федералната администрация и на всички провинции на Канада, с изключение на провинциите Британска Колумбия, Алберта, Саскачуан, Онтарио, и Квебек;
  1. Документите, издадени или нотариално удостоверени под юрисдикциите на следните провинции на Канада: Британска Колумбия, Алберта, Саскачуан Онтарио и Квебек, се удостоверяват с апостил от оправомощените органи на съответната провинция, както следва:

- за Британска Колумбия - The Ministry of the Attorney General of British Columbia;

- за Алберта - The Ministry of Justice of Alberta;

- за Саскачуан - The Ministry of Justice and Attorney General of Saskatchewan;

- за Онтарио - The Ministry of Public and Business Service Delivery of Ontario;

- за Квебек - Ministry of Justice of Quebec.

Канада си запазва правото да извършва промени в обявения ред за издаване на апостил, като за тези промени е необходимо да се следят съответните официални канадски източници на информация (официалните сайтове на съответните институции).

Електронните адреси на страниците на английски и на френски език от ел. страница на правителството на Канада - федералното Министерство на външните работи, търговията и развитието, на които е публикувана информация относно издаването на апостил, съответно са следните:

https://www.international.gc.ca/gac-amc/about-a_propos/services/authentication-authentification/apostille-convention.aspx?lang=eng

https://www.international.gc.ca/gac-amc/about-a_propos/services/authentication-authentification/apostille-convention.aspx?lang=fra

Посолството на Р България в Отава и Генералното консулство на Р България в Торонто ще продължат да удостоверяват (легализират) документите, които са удостоверени от компетентните канадски власти за ползване в чужбина по реда до 11.01.2024 г. и съответно удостоверяването е направено преди тази дата.

В Посолството на Република България в Отава и в Генералното консулство в Торонто ще продължат да се извършват заверки на подпис, дата, съдържание и преписи на документи на български език, предназначени да бъдат използвани в Република България.

Изготвяне на лични документи:

Посолството на Република България в Отава и Генералното консулство в Торонто разполагат с необходимата техника за снемане на биометрични данни (дигитална снимка, пръстови отпечатъци и дигитален подпис) и извършват дейности по издаване и подмяна на личните документи на българските граждани.“

Гражданско състояние:

Посолството в Отава и Генералното консулство в Торонто извършват дейности по съставяне на актове за гражданско състояние, при условие, че не е бил съставен акт за гражданско състояние на българския гражданин от компетентните чуждестранни органи, както и други дейности с цел отразяване в регистрите на Република България на събитията раждане, сключен брак и смърт на български граждани, настъпили в чужбина.

За да бъде признат и използван в Република България, документ (удостоверение) за гражданско състояние, издаден от канадските институции, следва да има поставен апостил и да бъде със заверен превод на български език. Документите, които са удостоверени за чужбина от Канада по реда до 11 януари 2024 г., е необходимо да бъдат легализирани от Посолството на Р България в Отава или от Генералното консулство на Р България в Торонто и да имат заверен превод на български език. Преводът на български език може да бъде извършен от преводач, оправомощен от Посолството в Отава или от Генералното консулство в Торонто, или от преводач в България, чийто подпис се заверява от нотариус.

Съставените от канадските компетентни органи актове за гражданско състояние - акт за раждане, акт за брак и акт за смърт, подлежат на пресъставяне от длъжностните лица по гражданското състояние в Република България в съответната община. Чуждестранният документ се предоставя лично, чрез изрично упълномощено лице или чрез българските дипломатически и консулски представителства на Република България. Следва да се има предвид, че документите, представени за целта на общински власти, остават в архива на службата по гражданско състояние и не се връщат обратно на подателя. След вписването на събитието, общинската администрация издава съответното българско удостоверение за раждане, брак или смърт.

- Регистрирането в Република България на актовете за раждане се извършва в общината по постоянния адрес на майката (ако е българска гражданка), а при условие, че само бащата е български гражданин – в общината по неговия постоянен адрес. Всеки български гражданин притежава единен граждански номер (ЕГН) - уникален номер, с който физическите лица се определят еднозначно. ЕГН придобиват всички новородени деца, включително и тези в чужбина, но едва след тяхното вписване в регистрите на населението.

- Регистрирането в Република България на граждански брак, сключен от български гражданин в Канада, се извършва в общината по постоянния адрес на съпруга, ако е български гражданин, а ако само съпругата е българска гражданка – в общината по нейния постоянен адрес.

- Регистрирането в Република България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина, се извършва в общината по последния постоянен адрес в България на починалото лице, след като близък на починалия представи оформено по описания по-горе начин удостоверение за смъртта. Тленните останки на починало лице се транспортират до България, придружени от удостоверение за смъртта, издадено от компетентната служба по гражданско състояние, където е настъпила смъртта и от други задължителни документи, установени от държавите, от и през които се извършва транспортирането, с цел спазване на хигиенни и други изисквания. Дипломатическите и консулските представителства на Република България не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на тленни останки на починал. При смъртен случай близките на починалия следва да установят контакт с погребално бюро/агенция, както и да се запознаят с нормативните изисквания на държавите, през които ще се извършва транспортирането на тленните останки.

Такси:
Такса за легализация (обикновена услуга за 3 работни дни) – CAD 30.00 (сумата е платима в брой, money order или certified cheque, на името на Посолството на Република България в Отава или Генералното консулство в Торонто).
Ако услугите се извършват по пощата, документите следва да са придружени от самоадресиран пощенски плик или друг вид ускорена или препоръчана поща.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация