Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Мексико

Последна актуализация 30 Май 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Мексикански съединени щати

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México
Телефон: +52 55 5596 3283 + 5255 5596 3295
Факс: + 5255 5596/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: +52 55 7907 1517
Работно време: По – Пт, 08.30 - 16.30 ч.
Консулска служба: По - Пт, 08:30-16:30 ч.
Информация по консулски въпроси по тел.:+52 55 5596 3295, Понеделник - Петък от 09.00 до 15.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

Почетен консул на Република България в Мексикански съединени щати
г-н Луис Карлос Урсуа Кастильо (Luis Carlos Urzúa Castillo)
Консулски окръг: щат Нуево Леон
адрес: San Pedro Garza García, Nuevo León
тел. + 52 8123531161
e-mail: [email protected]

Мексикански съединени щати нямат посолство в Република България. Акредитирано в Република България е посолството на Мексиканските съединени щати в Унгария.

Посолство на Съединените мексикански щати в Будапеща, Унгария
Канцелария:1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58
Тел.: +36 1 3260447, +36 1 3260486, +36 1 3260676, +36 1 3260677
Факс: +36 1 3260485
Работно време: 08:30 - 17:00 ч.
Консулска секция: Тел.: +36 1 3260389
Работно време: 09:30 - 15:00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.embamex.sre.gob.mx/hungria/

Почетен консул на Мексико в България

г-н Пенчо Ралчев
Канцелария: 1000 София, бул. „Патриарх Евтимий” № 21, вх. Б, ет. 2
Тел./факс: +359 2 989 47 96
GSM: +359 888 220 050
E-mail: [email protected]
Приемно време: Понеделник до Петък - от 08.30 ч. до 16.30 ч.

Обща информация

Ниво на сигурност:

Съществува изключително висока престъпност в редица щати на Мексико, породена от водените войни за територия между наркокартели, както и пристигането на нови престъпни групи чрез мигрантските потоци от Централна Америка.
Препоръчва се избягване на пътувания за щатите: Веракрус, Сакатекас, Чиапас, Гереро, Тамаулипас, Чиуауа, Гуанахуато, Синалоа, Сонора и Мичоакан, където ситуацията е особено сложна.
С повишено внимание следва да се подхожда при посещаване на щатите Кинтана Роо, Баха Калифорния, Морелос, Оахака, Халиско, Сан Луис Потоси, Мехико и Дуранго.
Препоръчва се по време на престоя в страната да се направи копие от документите за самоличност, които да се съхраняват на сигурно място. При излизане носете копието за идентификация, което се приема от полицейските власти в Мексико.
Да се проявява особено внимание по отношение на личните вещи и багаж, най-вече по време на пътуване в обществения транспорт.
Да се избягва видимото носене на ценни вещи и пътуване на „автостоп”.
Използвайте с повишено внимание банкомати, като е препоръчително да се използват само такива в банкови клонове.
Българските граждани, чиито български документ за самоличност е откраднат, следва да докладват случая в най-близкото полицейско управление и да получат протокол от полицията за извършеното деяние, който да представят пред консулската служба в срок до три дни.

Здравеопазване:

Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода. Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи. Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след като се измият добре. Следва да се има предвид, че разположението на столицата Мексико на надморска височина от 2 260 м. може да предизвика някои усложнения при хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини. Независимо от липсата на задължителни имунизации в Мексико и страните от Централна Америка съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период (май-ноември).При посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.

От началото на годината в държавите от Централна Америка (Гватемала, Белиз, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама) и южните щати на Мексико (Чиапас, Кампече, Юкатан и Кинтана Роо) е отбелязано рязко увеличение на броя на заразените от болестта денге, която се предава след ухапване на комари.

Част от основните симптоми на денге са висока температура, световъртеж, повръщане, обрив и отпадналост. При усложнения, особено при деца, започва да тече кръв от носа, наблюдава се постоянно повръщане, зачервени очи, уриниране на кръв и психически отклонения. При наличие на тези симптоми следва незабавно да бъде потърсена лекарска помощ.

Най-сериозно е положението в Хондурас, където се наблюдава епидемия от денге в 12 области на страната.

С цел избягване на възможно заразяване с болестта, българските граждани, пътуващи в района, следва да предприемат всички възможни мерки, с цел предпазване от ухапвания от комари, като например носенето на покриващи тялото дрехи, използване на препарати и мрежи против комари, избягване на местата с повишена опасност от заразяване с болестта.

Особености на законодателството:

Употребата и притежанието на наркотични вещества е федерално престъпление, което подлежи на наказание от 5 до 15 години затвор. Забранена е употребата на алкохол на обществени места, включително и паркове.

Митнически изисквания:

Забранен е вносът на млечни и месни произведения. Допуска се внос до две бутилки алкохол на човек. Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране, до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро или мексиканско песо.

Българските граждани, желаещи да получат информация за позволените за внос с нестопанска цел в страната земеделски и хранителни продукти, животни и други, могат да свалят безплатното мобилно приложение на Националната служба за здраве, безопасност и качество на хранителните продукти на Мексико „QUE T TRAES“  - https://www.gob.mx/senasica/articulos/descarga-que-t-traes. Приложението е достъпно на испански и на английски език за операционна система Android.

Препоръчваме   на   българските   граждани   при   влизане   в   страната,   особено   през сухопътните граници на Мексико, да проверяват дали в паспорта им служителят на гранична   полиция   е   положил   печат   за   влизане   в   страната.   Граждани,   в   чиито паспорти не е положен този печат, подлежат на глоба.

Движение по пътищата:

Препоръчва се използването на обществен транспорт с лица, които познават добре населеното място, което се посещава. Да се избягва наемането на случайни таксита извън определените за целта места. Не се препоръчва посещението на крайни квартали, както и пътуването нощем. При пътувания в страната е препоръчително да се използват основните магистрали и да се избягват второстепенните пътища. В случай на окупирана от неидентифицирани местни лица касета за заплащане на пътни такси на магистрала, не предприемайте действия, които биха застрашили Вашата сигурност.

Практически съвети:

ВАЖНО!!! МВнР отправя следните съвети към българските граждани, които пътуват до Канкун с цел туризъм:

- да не наемат автомобили от компания EUROCAR;
- настаняването им в хотели и апартаменти под наем да става, по възможност, единствено и само в хотелската зона на града;
- да се използват само транспортните услуги, предлагани от хотели или лицензирани таксиметрови компании;
- при консумиране на напитки в заведенията и на плажа, уверете се, че те се отварят пред вас;
- носете копие от документ за самоличност, вместо оригинал. В случай на кражба подайте сигнал/оплакване в полицията;
- да не се употребяват наркотици, въпреки лесната възможност за закупуването им;
- при закупуване на туристически пакет за почивката, да се проверява интернет страницата, която го предлага, както и да се вземат предвид мненията и препоръките, преди да пристъпите към плащането, свържете се с фирмата;
- желателно е да се ползва приложението https://guestassist.mx/, съдържащо най-важните контакти, които биха били необходими на място: полиция, червен кръст, консулства, консулска къща, пожарна и т.н.;
- на интернет адрес: http://turismocancun.mx/ може да се намери най-полезната и основна туристическа информация за Канкун;
- при необходимост, може да се обърнете за съдействие и към Консулската къща в Канкун (Casa Consular) на следните телефонни номера – тел: +52 998 240 9545; +52 998 204 7743; [email protected] ; адрес: Blvd. Kukulcan Km13.5, Zona Hotelera, на същия адрес се намира и Туристическата Полиция.

Местна валута:

Мексиканско песо (MXN). В страната свободно могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.

Климат:

Наличието на действащи пет тектонични плочи на територията на страна са голяма предпоставка за активна земетръсна дейност. От май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така и в района на Мексиканския залив и по бреговете на Атлантическия океан, където се намират курортите Канкун и Ривиера Мая.

Документи за пътуване и визов режим

Документ за пътуване е паспорт, валиден минимум 6 месеца след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат - www.inm.gob.mx.

Считано от 01.06.2024 г., българските граждани пътуващи краткосрочно в Мексико с цел туризъм, могат да използват Електронни миграционни филтри т.нар. E-gates за автоматична паспортна проверка.

Системата E-gates е достъпна за лица притежаващи:

  • паспорт с биометрични данни, който е валиден повече от 180 дни;
  • пълнолетни лица, навършили 18 години;
  • цел на пътуване единствено туризъм;

НЕ могат да преминават през E-gates лица, които:

  • притежават валидна мексиканска виза;
  • притежават документ за пребиваване в страната;
  • пътуват с дипломатически или служебен паспорт;

Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

Независимо от съществуващия безвизов режим, служители на националната имиграционна служба на Мексико могат, по свое решение, да направят разширена проверка на влизащите в страната. В този случай пътуващите са отделени от общия поток пътници и с тях, в рамките на около 1 час, се провеждат два разговора. При установяване на дори частични несъответствия в предоставената от пътника информация, имиграционните власти могат да откажат достъп до Мексико и да предадат българския гражданин на представители на авиокомпанията-превозвач за връщането му обратно. Мотив за отказа може да бъде неубедителност или непредоставяне на „достатъчно“ документи/доказателства за наличие на предплатен хотел, самолетен билет за обратно връщане или достатъчни средства за издръжка по време на престоя. При подобни случаи следва да се има предвид, че в между двата разговора с миграционния служител, българските граждани имат право да им бъде предоставена възможност за разговор с консулско длъжностно лице, на телефоните на Посолството: +52 55 55963283 или +52 55 55963295. Документ за отказа за влизане в страната се предоставя от имиграционните власти, само ако същият е поискан от страна на българския гражданин.
В подобно случаи, мексиканските власти прилагат разпоредба от Закона за миграция, съгласно която:
„ чл. 60. За допускане влизането на чужденец, миграционният служител, в случай на съмнение, може да извърши вторична проверка, с цел удостоверяване на:
• валиден паспорт или документ за самоличност, виза или миграционен документ;
• лични данни;
• цел на пътуване;
• място на обичайно пребиваване или от където идва пътникът;
• адрес и период на пребиваване в Мексико;
• име и адрес на лицето/фирмата, които наемат или канят чужденеца;
• професионална ангажираност в страната на обичайно местоживеене и дейностите, които ще осъществява в Мексико;
• наличност на необходимите средства за издръжка по време на престоя в Мексико, само по отношение на лицата, за които се прилага визов режим;
• осигурен транспорт за обратно връщане.“

Пътуване на деца:
Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето.

Считано от 28 ноември 2022 г., с цел улесняване на влизането на чужденци в Мексико, са въведени нови правила за миграционна проверка и контрол на международните летища в страната:
- хартиения миграционен формуляр е заменен с дигитален;
- въведен е нов граничен печат при влизане на територията на Мексико, върху който миграционните власти изписват разрешените дни престой, чийто максимален срок може да бъде до 180 дни, без виза;
- въведен е многократен миграционен електронен формуляр, който може да бъде получен на следния адреса: https://www.inm.gob.mx/spublic/portal/inmex.html Правилата за запазване на електронният код на многократния миграционен формуляр може да бъдат проверени на следния адрес: https://www.gob.mx/inm/articulos/forma-migratoria-multiple-digital-fmmd?idiom=es

Консулски услуги

Удостоверяване на дата, съдържание и подпис на частен документ:
Консулската служба при Посолството извършва удостоверяване на съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване. Документите следва да бъдат съставени на български език. Удостоверяването на дата, съдържание и подпис на частен документ, който не подлежи на вписване и е представен за заверка, се извършва с цел документът да произведе действие на територията на Република България. При удостоверяване на дата, съдържание и подпис върху частен документ лицата, чиито подписи подлежат на удостоверяване, трябва да се явят лично пред консулското длъжностно лице и пред него да подпишат документа.

Услуги се предоставят след представяне на валидни документи за самоличност в оригинал (паспорт или лична карта). Следва да се има предвид, че Свидетелство за управление на МПС не може да бъде ползвано за удостоверяване на самоличност, за заверка на подпис или съдържание на документ.

В консулската служба не могат да бъдат заверени документи, подлежащи на вписване в Агенцията по вписванията, като договори за прехвърляне на собственост, вкл. върху недвижимо и движимо имущество, договори за продажба на акции или дялове, декларации за делба, декларации за отказ от вещни права, декларации за отказ от право на ползване, декларации за отказ от наследство, молби за заличаване на ипотека, договори за наем и др.

При заверка на декларация за пътуване на дете извън границите на Република България, както и на пълномощни за издаване на лична карта или паспорт на непълнолетни и малолетни лица, задължително следва да бъде представено и удостоверението за раждане на непълнолетното лице.

Заверка на верността на препис от оригинал:
В консулската служба се извършва удостоверяване на верността на преписи и извлечения от документи. Документите, които се заверяват, следва да съставени от български институции. За извършване на заверката е необходимо да се представят оригинал и копие на документа. Консулската служба не удостоверява верността на копия от документи, издадени от чуждестранни органи.

Легализация и преводи:
За да бъдат валидни в Република България и да могат да послужат пред българските институции, издадените в Мексико или Централноамериканските държави документи следва да бъдат заверени с апостил, поставен от съответните институции на тези страни (без Гватемала и Никарагуа). Така оформените документи не се нуждаят от друга форма на заверка и могат да бъдат използвани освен в Република България и във всички държави присъединили се към Конвенцията за премахването на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г. От региона страни по тази Конвенция са Мексико, Белиз, Ел Салвадор, Гватемала, Коста Рика, Панама и Хондурас.

Преводачи, регистрирани към Посолството:
- Цветелина Велева, тел: +52 9997508939, мобилен: +52 5519236181, имейл: [email protected];
- Елена Лозанова, мобилен: +52 5534307825, имейл: [email protected].

Информация за оторизираните да заверяват с апостил органи на всяка една от държавите – страни по Конвенцията можете да намерите на следния интернет адрес: http://www.mfa.bg/uploads/images/Cabinet_Photos_web/strani_.pdf

Никарагуа не е страна по Конвенцията за премахването на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г. Издадените от нея документи, предназначени да произведат действие в Република България се заверяват последния начин:
- документът се заверява от външното министерство на Никарагуа;
- следва заверка на документа от посолството на Мексико в Никарагуа;
- легализираният по този начин документ се заверява от Секретариата за външни отношения (МВнР) на Мексико;
- следва заверка от посолството на Република България в Мексико, което е акредитирано за Никарагуа.

Процедура по заверка на документи издадени в Република България, предназначени да се ползват на територията на Никарагуа:
- издаденият документ се заверява от МВнР на България;
- така легализиранията документ се заверка от посолството на Мексико в Будапеща, което е акредитирано в Република България;
- в последствие документът се заверява от Секретариата за външни отношения (МВнР) на Мексико;
- следва заверка от консулските служба на посолството на Никарагуа в Мексико.

Документите, предназначени да произведат действие в България или в Мексико и страните от региона, заверени с апостил трябва да бъдат снабдени със заверен превод на български език по един от двата посочени по-долу начини:

1. от българското дипломатическо представителство в Мексико – заверяват се само преводи, изготвени от заклетия преводач към консулската служба на посолството на основание на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа (тел. на заклетия преводач към посолството - +52 55 1923 6181);
2. от оторизирана от Министерството на външните работи на Република България агенция за преводи - извършените в България преводи се заверяват от Отдел "Административно обслужване на гражданите" на Дирекция "Консулски отношения" при Министерството на външните работи (ул. "Алфред Нобел" № 2, София).

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация