Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Мексико

Последна актуализация 13 Юли 2018Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Мексикански съединени щати

Посолство на Република България в Мексиканските съединени щати
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México
Телефон: +52 55 5596 3283  + 5255 5596 3295
Факс: + 5255 5596/108
Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199  (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)
Работно време: По – Пт, 08.30 - 16.30 ч.
Консулска служба: По - Пт, 08:30-16:30 ч.
Информация по консулски въпроси по тел.:+52 55 5596 3295, По - Пт, 09.00 - 15.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

Мексико няма посолство в Република България. Акредитирано в Република България е посолството на Мексиканските съединени щати в Унгария.

Посолство на Съединените мексикански щати в Унгария

Канцелария:1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58
Тел.: +36 1 3260447, +36 1 3260486, +36 1 3260676, +36 1 3260677
Факс: +36 1 3260485
Работно време: 08:30 - 17:00 ч.
Консулска секция: Тел.: +36 1 3260389
Работно време: 09:00 - 13:00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.embamex.sre.gob.mx/hungria/

Обща информация

Местна валута

Мексиканско песо (MXN).

В страната свободно могат да се обменят евро или щатски долари в офисите на банки, обменни къщи на летища и хотели.

Престъпност и сигурност

В някои райони на Мексиканските съединени щати нивото на престъпност е високо.

При пътувания в щатите Гереро, Мичоакан, Тамаулипас, Сонора, Синалоа, Чихуахиа и Дуранго, разположени главно в северната част на страната, трябва да се проявява повишено внимание, поради наличието на проблеми с обществената сигурност в резултат от действията на престъпни групи въпреки усилията на местните полицейските власти и щатските военни.

Известно влошаване са сигурността се отбелязва през последните месеци и в щат  Кинтана Роо, където са разположени и някои от най-известните мексикански курорти.

Препоръчва се при престоя в страната да се носи копие от документ за самоличност.

По време на пребиваването в страната трябва да се проявява особено внимание по отношение на личните вещи и багаж.

Не се препоръчва носенето на ценни вещи и пътуване на „автостоп”.

Особености на законодателството

Употребата и притежанието на наркотични вещества е федерално престъпление, което подлежи на наказание от 5 до 15 години затвор.

Митнически изисквания

Забранен е вносът на млечни и месни произведения.

Допуска се внос само по две бутилки алкохол на човек.

Всеки чужденец може да внесе в страната, без да подлежи на деклариране,  до 10 000 щатски долара или тяхната равностойност в евро или мексиканско песо.

Движение по пътищата

Препоръчва се използването на обществен транспорт с лица, които познават добре населеното място, което се посещава.Да се избягва наемането на случайни таксита извън определените за целта места.

Не се препоръчва посещението на крайни квартали, както и пътуването нощем.

При пътувания в страната е препоръчително да се използват основните магистрали и да се избягват второстепенните пътища.

Здравеопазване

Препоръчва се консумирането само на бутилирана вода.

Не се препоръчва да се консумират храни, приготвени на улицата или продавани от улични продавачи.

Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират след като се измият добре.

Следва да се има предвид, че разположението на столицата Мексико на надморска височина от 2 260 м. може да предизвика някои усложнения при хора със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Няма изискване за поставянето на определени ваксини.

Независимо от липсата на задължителни имунизации в Мексико и страните от Централна Америка съществува реална опасност от заразяване с чикунгуня, зика или денге. Тази опасност нараства особено през дъждовния период (май-ноември).При посещения на места с ясно изразен тропически климат и растителност е препоръчително туристите да използват препарати против комари.

Климат

Наличието на действащи пет тектонични плочи на територията на страна са голяма предпоставка за активна земетръсна дейност.

От май до ноември е периодът на дъждовете, който е съпроводен с урагани и дъждовни бури както по тихоокеанското крайбрежие, така и в района на Мексиканския залив и по бреговете на Атлантическия океан, където се намират курортите Канкун и Ривиера Мая.

Документи за пътуване и визов режим

Документ за пътуване е паспорт, който е валиден минимум шест месеца  след последния ден на престой в страната. Българските граждани, притежаващи и мексиканско гражданство, следва да влизат и да напускат Мексико като мексикански граждани, ползвайки мексиканските си паспорти.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни. На място престоят може да бъде продължен в службите за миграционен контрол на чужденците към съответния щат - www.inm.gob.mx.

При влизане на територията на Мексико, в качеството си на туристи, българските граждани попълват миграционен формуляр, който трябва да се представи при напускането на страната заедно с паспорта и билета за обратно връщане. В случай на загубен или откраднат миграционен формуляр трябва да се уведомят компетентните полицейски власти, които издават служебна бележка, удостоверяваща този факт. При напускане на страната българските граждани със загубен, унищожен или откраднат миграционен формуляр заплащат глоба на летищата, която се определя и заплаща в офисите на миграционните власти на съответното летище.

Българските граждани, които предвиждат да се установят на територията на Мексико за срок по-дълъг от 180 дни или ще пребивават в страната с цел работа, обучение или друга доходоносна дейност, следва да се обърнат за повече информация към посолството на Мексико в Будапеща, отговарящо и за Република България.

Независимо от съществуващия безвизов режим служителите на националната имиграционна служба на Мексико могат по свое решение или по нареждане да направят разширена проверка на влизащите в страната. В този случай пътуващите са отделени от общия поток пътници и с тях в рамките на около 1 час се провеждат дваразговора, които мексиканските власти не приемат да се наричат разпити. При установяване на дори и частични непълни съответствия в предоставената от пътника информация или по свое усмотрение имиграционният служител може да откаже достъп до Мексико и да предаде българския гражданин на представители на авиокомпанията-превозвач за връщането му обратно. Мотив за отказа може да бъде неубедителност или непредоставяне на „достатъчно“ документи/доказателства за наличие на предплатен хотел или достатъчни средства за издръжка по време на престоя. При подобни случаи следва да се има предвид, че в промеждутъка между двата разговора българските граждани имат право на консулска защита – т.е. да им бъде предоставена възможност за разговор с консулско длъжностно лице.

При всички обстоятелства в подобна ситуация българските граждани следва да настояват да им бъде предоставена възможност да се свържат с българското посолство на тел:

(+52 1) 55 6064 5199,  (на тел  044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и на тел 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).

Пътуване на деца

Когато с вас пътуват деца, които се придружават само от единия родител или детето пътува само без придружител, задължително трябва да има документ от родителите, удостоверяващ тяхното съгласие за пътуването на детето. 

Консулски услуги

Заверки и легализации

Мексико е страна по Хагската конвенция за заверка на публични актове с „апостил”. При изготвянето на преводи на документи от български на испански език, които ще се представят на територията на Мексико, задължително в превода на документа трябва да се направи и превод на „апостил”. В някои от мексиканските щати на заверените от Министерството на външните работи преводи на документи на испански език не се приемат, като се изисква те да бъдат преведени от заклет преводач на територията на Мексико. Поради липсата на такива документът допълнително може да се завери от посолството на Република България в Мексико.

Изготвяне на лични документи

Всеки български гражданин, пребиваващ в Мексико, може да подаде заявление в посолството на Република България в Мексико за подмяна на паспорт, лична карта, СУМПС и издаване на временен паспорт. При приемането на заявления за български лични документи се снемат биометрични данни, което налага личното присъствие на заявителите. Предоставяните консулски услуги се заплащат в евро. 

Приемане и обработка на документи за гражданско състояние

Първоначалното удостоверение по гражданско състояние се издава единствено от компетентните местни органи (граждански регистър в съответната мексиканска община). Гражданите следва да имат предвид, че срокът за вписване на новородено в Мексико е един месец.

След снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние, той се представя в консулската служба, преведен и заверен по установения ред в случай че заинтересованите лица не са в състояние да осъществяват по друг начин регистрация на раждане, сключен граждански брак пред местните власти или настъпване на смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично да извърши регистрацията, следва да представи съответния местен удостоверителен документ, преведен и заверен по установения ред  в съответната община в България:

  • за раждане на дете по постоянния адрес на майката, ако тя е чужденка - на бащата;
  • за сключен граждански брак пред местните власти по постоянния адрес на съпруга, ако той е чужденец - на съпругата;
  • за смърт - по постоянния адрес на починалия.

При приемане на молби за издаване на удостоверителни документи за гражданско състояние (за раждане, за граждански брак, за смърт, удостоверение за ЕГН, свидетелство за съдимост, удостоверение за постоянен адрес и др.), те се изпращат по дипломатически път или чрез спедиторски фирми до МВнР за предаването им на българските компетентни държавни и общински органи. При изпращане на документите чрез спедиторски фирми всички разходи до България и обратно са за сметка на заинтересованите лица.

ВАЖНО

Тази публикация носи информативен характер. Българската държава и нейните институции нямат и не могат да носят отговорност за настъпили вреди в резултат на спазването или неизпълнението на дадените в нея препоръки.

Ползваме възможността, за да припомним, че понастоящем нито една държава в света не е гарантирана срещу възможни терористични актове.

Препоръчваме преди да предприемете пътуване в чужбина да се регистрирате в приложения регистър за да улесните откриването Ви при евентуални извънредни ситуации или нужда.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация