Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Венецуела

Последна актуализация 10 Октомври 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Без виза, но с „туристическа карта". „Туристическата карта" се получава от туристически оператор/авиопревозвач или на границата. Тя е валидна за еднократен престой до 90 дни.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Боливарска република Венецуела

Република България няма функциониращо посолство в Боливарска република Венецуела. Обслужващо е посолство на страната ни във Федеративна република Бразилия.

Посолство на Република България в Бразилия, Федеративна република Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt.08, CEP 70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 3223 6193; +55 61 3223 9849
Факс: +55 61 3323 3285
Работно време: 9:00 / 17:30
Работно време с граждани: 9:00 / 17:30
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Боливарска република Венецуела няма фунциониращо посолство в Република България. Обслужващото посолство за Република България е в Република Сърбия.

Посолство на Боливарска република Венецуела в Белград, Република Сърбия
Адрес: Sime Lukina Lazica 10 Belgrade, Serbia
Тел.: (+381) 112 668 384 / 112 669 233
е-mail: [email protected]; [email protected]

Български почетен консул в Боливарска република Венецуела
г-н Стефан Любомиров Златаров
Oficina: Edif. OPTIÓ Pl. B.2 calle Santa Lucia, Urbanización El Bosque,
Caracas 1060, Venezuela
tel. +58 212 9530240; +58 212 9520007
cell. +58 424 2823957
e-mail: [email protected]; [email protected]

Обща информация

Препоръчваме българските граждани да преустановят пътуванията в страната, освен при крайна необходимост!

Ниво на сигурност:
Политическата ситуация във Венецуела е особено несигурна, което води до силно наболял проблем с криминалната престъпност. Съществува голям риск от отвличания, кражби на автомобили, въоръжени сблъсъци. Посетителите в страната трябва да са информирани, че голяма част от криминалните прояви са свързани с организираната престъпност и престъпните банди работят, които имат контакти в летищата, хотелите и ресторантите. Особена бдителност трябва да се проявява по отношение на такситата, тъй като голяма част от тях са незаконни и могат да изложат туристите на опасност.

Граничните райони с Колумбия са изключителни рискови за сигурността на посетителите, особено в щатите Зулия, Тачира и Апър. Наркотрафиканти и въоръжени групировки са особено активни в тези райони.

Здравеопазване:
Препоръчително е да се пие единствено бутилирана вода и да се избягва консумация на храни, продавани от амбулантни търговци. Препоръчително е пътуващите да притежават валидна международна медицинска застраховка.
Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня, се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи във Венецуела, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
Няма задължителни ваксини. Препоръчва се ваксина срещу жълта треска, 10 дни преди влизане в страната, съгласно Международния санитарен регламент на СЗО. В някои селски райони има опасност от малария. Треската Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибите и може да се появи през годината.

Особености на местното законодателство:
Наркотичните вещества са незаконни. Венецуелското законодателство предвижда наказание от 15 до 25 години затвор за употреба и контрабанда на наркотици. Лице, което консумира или притежава наркотични вещества, може да получи присъда каквато се налага на наркотрафиканти и на производители на наркотици. Условията в затворите са изключително тежки.
Не трябва да се приемат молби или предложения от други лица за пренасяне на какъвто и да било багаж (пакети, куфари, ел. уреди, хранителни продукти, напитки, козметика и т.н.), независимо под какъв предлог.
Преди отпътуване към летището е препоръчително пътниците да проверяват щателно багажа си и да се уверят в неговото съдържание.

Абсолютно забранено е снимането на президентския дворец „Мирафлорес”, военни обекти и летища със специално предназначение. Законът за венецуелското гражданство изисква всеки притежател на двойно гражданство, да използва венецуелските си идентификационни документи при влизане, пребиваване и излизане от страната.

Митнически изисквания:
Забранен е вносът на млечни и месни произведения.
Допуска се внос на две бутилки алкохол на човек.

Движение по пътищата:
Венецуела има добре развита инфраструктура на магистрални пътища и мостове, много добре поддържана в миналото. През последните години поради извършените сериозни съкращения, се разработват различни програми за възстановяването на прогресивно разрушаващи се пътища. Много добре развита в населените места на цялата страна е автобусната мрежа. На територията на Венецуела се осъществяват редовни полицейски проверки. Препоръчително е да се шофира бавно и да се спира за полицейските проверки.

Пътуване до и от Международно летище „Майкетия” (Каракас):
Несигурността на международното летище в Каракас и зоните около него е значителна. Трасето от летището на Каракас до града е опасно, има случаи на въоръжени грабежи.
Препоръчително е по трасето летище – град Каракас, да се избягват пътувания в тъмните часове на денонощието, особено между 23:00 и 04:00 часа.
При пристигания и отпътувания късно през нощта или рано сутринта е желателно отсядането в хотел в близост до летището. Не трябва да се приемат оферти за превоз в залата за пристигащи. Желателно е да се използват само таксиметрови коли, които са ясно обозначени с жълти регистрационни номера и са паркирани на предназначената за целта зона на изхода пред залата за пристигащи.
Има случаи на нападения срещу туристи, извършвани от фалшиви таксиметрови шофьори. Препоръчително е посрещането на летището да се осигурява от хотел или представител на лицензирана туристическа агенция, ако няма други възможности.
От 2008 г. Националната гвардия осъществява случайни проверки за наркотици и сигурност на летището. Случва се пътници да бъдат помолени за проверка на багажа им или за преглед с рентгенов апарат в местна болница. Това е рутинна процедура по сигурността, но понякога затруднява отпътуването на проверяваните пътници. При международните полети е препоръчително заминаващите да пристигнат на летището поне три часа преди излитане на самолета, с цел да разполагат с достатъчно време за процедурите по сигурността.

Пътуване със самолет във вътрешността на страната:
Посещението на туристически дестинации във Венецуела често може да включва полет с малък самолет. Предварително трябва да се проверява чрез туристическа агенция нивото на сигурността на полетите с конкретната авиокомпания и да се предпочитат компании, експлоатиращи нови самолети.

Международна летищна такса (при напускане на страната) – 190.00 VEF.
Такса за вътрешни полети (включително Каракас – о. Маргарита) – 38.00 VEF.

Местна валута:
Боливар фуерте (VEF).
4.30 VEF= 1 USD (официален обменен курс). Смяната на черен курс е криминализирана и се наказва с лишаване от свобода. Съществува държавен контрол над валутния обмен. Единствената парична единица, разрешена за всички разплащания в страната е силният боливар / Bs.F./. Разплащанията в чужда валута са забранени със закон. Банките в страната нямат право да откриват сметки на местни и чужди физически и юридически лица във валута, различна от боливара. Забранени са и банковите преводи в чужда валута за чужбина, освен в конкретни случаи, уредени със Закон, за които се иска специално разрешение на валутния орган CADIVI. Следва да не се приемат оферти за изгодна обмяна на чужда валута на международното летище, отправяни от непознати лица. Препоръчително е валута да се обменя в официални обменни бюра, банки или в хотели.

Документи за пътуване и визов режим

При влизане в страната e необходимо на миграционните власти да бъде представен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на пристигане. При влизане се попълва анкетна карта, която обикновено се раздава на пътниците по време на полета от служители на съответната авиокомпания.

За български граждани не се изисква виза при престой до 3 месеца /90 дни/. За по-продължителен период, упражняване на професия, обучение и други, е задължително преди отпътуване да се направят постъпки за получаване на виза пред посолството на Венецуела в София.

Постоянно пребиваващите граждани удължават разрешението си за пребиваване в главния офис на Службата за чужденците към венецуелското МВнР „SAIME”, на телефони: +212 483 20 70; +212 483 35 81; +212 483 27 06.

Консулски услуги

Европейски временен паспорт:
При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Издаване на лични документи:
От началото на 2012 г. в посолствата на Република България в Аржентина и Бразилия бе въведена системата за снемане на биометрични данни, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти. Всеки български гражданин, пребиваващ във Венецуела, може да подава заявление за издаване на паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт в двете посочени посолства.
При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.
За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо местното удостоверение за раждане на детето с „апостил” и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Заверки и легализации:
България и Венецуела са страни по Хагската конвенция от 1961 г. за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи. Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат „апостил” на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация