Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Либия

Последна актуализация 20 Февруари 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Либия

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Посолство на Република България в Либия

Посолството на България в Либия временно осъществява своята дейност от гр. Тунис, Тунизийската република.

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Либия, могат да се обръщат при нужда към посолството на България в Либия със седалище в Тунис.
Консулската служба към посолството на България в Либия, със седалище Тунис, приема граждани всеки вторник и четвъртък във времевия интервал от 09.30 ч. до 11.30 ч. Приемът се осъществява след предварително уговорен час по телефона на номер 0021671798962 или на следния електронен адрес: [email protected].

Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 798 962
Дежурен телефон за спешни случаи в извън работно време: +216 55 813 135
 
Допълнителна информация може да прочетете в раздел "Консулски услуги".

Работно време на посолството: 08:00 – 16:30 ч.
Работно време с граждани: вторник и четвъртък от 09:30 – 11:30 ч.
Е-mail: [email protected]
Website: https://mfa.bg/bg/embassyinfo/libya

Посолство на Либия в София
Адрес: София, жк "Младост І", бул. "Андрей Сахаров" резиденция № 1
Телефон: +3592 974 31 56, +3592 974 35 56
Факс: +3592 974 32 73

Обща информация

Предупреждение за пътуване!

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не предприемат пътувания до Либия. На пребиваващите краткосрочно или дългосрочно в Либия български граждани се препоръчва повишено внимание. Движение на територията на Либия не се препоръчва. 

Дейността на посолството на България в Триполи се осъществява от Тунис, поради което в случай на извънредна ситуация оказването на съдействие на български граждани е изключително трудно. В случай на възникване на такава, следва да се установи бърз контакт с посолството на Република България в Либия, седалище-Тунис, на следните телефони: +216 71 798 962 и +216 55 813 135 (дежурен телефон в извънработно време).

Ниво на сигурност:

В Либия съществуват реални рискове за сигурността на чужденците. Водещите се сражения между враждуващите милиции в някои райони на Триполи и Бенгази могат да ескалират непрогнозируемо и да обхванат и други райони. На този фон криминални елементи, използвайки вакуума във властта извършват кражби, отвличания и други престъпления. Няма сигурност и за дипломатическите представителства. Очаква се тенденцията с липса на сигурност да се запази.

Здравеопазване:

Медицинските застраховки не са валидни в Либия, като извършените медицински услуги се заплащат в брой. При тежки заболявания и необходимост от по-продължително хоспитализиране е препоръчително пациентът да проведе лечение в български здравни заведения. Стандартите в болничните заведения са под нивото на европейските. Съществуващите частни болници са със завишени цени на услугите за чужденци.

Следва да бъдат взети превантивни мерки срещу тетанус, дифтерит, полиомиелит, хепатит А, хепатит В и тиф.

Особености на местното законодателството:

Либийското  законодателство в някои отношения драстично се различава от българското. Предвидените за някои престъпления наказания значително надвишават по своята тежест тези на българското законодателство.

Непознаването на законите не освобождава от отговорност.

Местното законодателство предвижда наказателна отговорност за нарушения, свързани с:

  • производство, продажба и употреба на алкохол;
  • нерегламентирани сексуални контакти;
  • незаконно притежаване и търговия с твърда валута;
  • кражба на лекарства и медицински материали.

Особено тежки наказания се предвиждат за притежаването, употребата и търговията с наркотици.

Митнически изисквания:

В Либия е забранено да се внасят наркотици, огнестрелно оръжие, алкохол, продукти от свинско месо, видео-носители и печатни издания, съдържащи изображения с еротичен и порнографски характер, публикации на религиозна тематика. Препоръчително е въобще да се избягва пренасянето на печатни издания и видео-носители от всякакъв характер, тъй като могат да възникнат трудности с проверката на тяхното съдържание, което от своя страна да доведе до неопределено във времето задържане на предметите.

Задължително е да се декларира стойността на пренасяната валута, наличието на електроника (особено персонални компютри и копирна техника), бижута и други по-стойностни предмети.

При износ на стоки стриктно се следи и не се допуска изнасянето на медикаменти и валута, в т.ч. и либийски динари. Забранен е всякакъв износ на каквито и да било предмети, взети от природни архитектурни и исторически обекти. Събирането на подобни предмети на такива обекти или тяхното изнасяне би могло да създаде значителни затруднения и проблеми за пътуващите, включително и повдигане на обвинение за кражба на природни и исторически ценности.

При пътуване до Либия е препоръчително да се носи валута в брой, тъй като използването на кредитни карти е изключително ограничено.

Движенията по пътищата:

Най-бързият и удобен начин за пътуване до Либия е със самолет.

По суша може да се влезе в страната през граничните пунктове с Тунис (Рас Джедир) и с Египет (Салум), което обикновено е свързано с продължително чакане поради засиления пътникопоток.

Преобладаващият вид транспорт в Либия е автомобилният. Пътуването с автомобил крие рискове поради лошата организация на движението, неспазването на неговите правила, огромните разстояния, често необозначените пясъчни наноси по пътищата и техническата неизправност на голям брой от автомобилите.

В големите градове общественият транспорт се осигурява единствено от таксита и маршрутни таксита. Затварянето на главни пътища и магистрали с барикади е честа практика.

Практически съвети:

Вземете си достатъчно пари в брой, които да осигурят периода на вашия престой в Либия. В страната не можете да разчитате на банкови преводи, а посолството не е в състояние да ви даде пари назаем, нито да ви купи билет за връщане.

Винаги носете в себе си документ, удостоверяващ вашата самоличност.

При пристигане направете всичко възможно да се регистрирате в посолството, като съобщите по телефон своето местонахождение - телефон и адрес за установяване на контакт. Препоръчително е да имате фотокопия на първите страници на своя паспорт, като по факс изпратите един екземпляр и на Консулската служба на посолството.

Пазете паспорта и парите си на сигурно място. При загуба или кражба на паспорта незабавно информирайте посолството, което ще ви посъветва какво да предприемете по-нататък.

Не правете опит да внасяте забранени за внос стоки, особено наркотици, огнестрелно оръжие и алкохол. Това може да ви струва години затвор.

Ако целта на вашето пътуване до Либия е работа, осигурете си превод от български на арабски език и легализация на всички документи, които ще са ви необходими по време на престоя там - дипломи за завършено образование, свидетелства за гражданско състояние, българско свидетелство за правоуправление на МПС, удостоверения за трудов стаж, характеристики. В Либия има сериозен дефицит на оторизирани преводачи с български език. Подробна информация за необходимите ви документи можете да получите от фирмата, чрез която сте кандидатствали за работа.

Обичаите, законодателството и общественият живот в страната като цяло са подчинени на традициите на исляма. Въпреки традиционното гостоприемство, от чужденците се очаква да зачитат стриктно установените местни обичаи и норми на обществено поведение. Липсата на традиции в туризма допълнително засилва отсъствието на толерантност по отношение поведението на чужденците в Либия. Вашето облекло и поведение не следва да е провокативно по отношение на местните мюсюлмански обичаи. Жените следва да избягват миниполите, отворените деколтета, блузи без ръкав, изрусените и разпуснати коси. Присъствието на дами без придружител в кафета и ресторанти може да се тълкува превратно.

Пътуванията на далечни разстояния, пикниците и посещенията на плажовете е препоръчително да се осъществяват в по-големи групи.

Избягвайте да правите фотографии в градовете, без местен придружител, който да познава добре мястото. В никакъв случай не снимайте пристанища, летища, индустриални обекти, мостове, военни постове и обекти, обществени сгради, учебни заведения и джамии. Може да снимате местните хора само след като предварително сте получили изричното им съгласие.

По време на религиозния пост Рамадан не пушете и не консумирайте каквото и да било на обществени места или в колата си.

Шофирайте с повишено внимание - стриктно спазвайте правилника за движение, включително ограниченията на скоростта, предпазни колани и други изисквания, които по принцип драстично се нарушават от местните водачи на МПС. Никога не влизайте в спор с пътната полиция или с проверяващия ви орган. По-добре да бъдете глобен, отколкото да ви отнемат документите или да ви арестуват.

При пътнотранспортни инциденти не напускайте мястото на инцидента, преди да е дошла пътната полиция. Подписвайте протоколите само след като сте били запознат със съдържанието им от оторизиран преводач.

В случай че бъдете арестуван, поискайте незабавно да се свържете и да разговаряте лично с посолството. Дотогава не подписвайте каквито и да било документи.

Да се избягва излизане и движение във вечерните часове.

Да се избягват пререкания и конфликти с местни лица и представители на местни органи и формирования.

Да се избягват местата с протести и струпване на хора.

Местна валута:

Паричната единица в Либия е либийски динар.

Смяната на валута извън определените от закона за това места се наказва като криминално деяние - със затвор, конфискуване на средствата и голяма парична глоба.

В Либия всички местни плащания се извършват в брой. Ползването на кредитни карти е изключително ограничено.

Документи за пътуване и визов режим

Паспорт, със срок на валидност, покриващ престоя в Либия.

Внимание!  В паспорта, с който влизате в Либия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посещавали тази държава.

Преди да пътувате за Либия, е необходимо да се снабдите с входна виза.

Особености при влизане в страната

Всеки чужденец, влизащ на либийска територия, трябва да притежава достатъчно парични средства за покриване на разходите му по време на пребиваването, като при влизане в страната служителят по паспортен контрол може да изиска доказателства за наличието на достатъчно средства.

Освободени от изискването за доказване на наличието на достатъчно средства са:

  • туристите, пристигащи в състава на туристически групи чрез туристически фирми, чиито разходи по време на престоя са покрити;
  • притежаващите входна виза с цел официално посещение или пристигащи по официална покана;
  • притежаващите входна виза за обучение на либийски разноски;
  • желаещите да се присъединят към пребиваващ с цел посещение, при условие, че пребиваващият представи декларация, че поема разходите на госта по неговото пребиваване, лечение и други задължения, които могат да възникнат.

В седем дневен срок след пристигането в страната следва задължително да се регистрирате в Главно управление "Паспорти и националности" ("Имигрейшън офис"). За целта там се попълват специално изготвени формуляри. Стойността на услугата е 10 либийски динара. Ако сте настанени в хотел, задължително изисквайте от администрацията да извърши въпросната регистрация. При неспазване на срока се налага глоба.

Изходни визи

За да напуснат страната, работещите в страната български граждани и придружаващите ги членове на техните семейства се нуждаят от изходни визи. Издаването на такива е част от процедурата по приключване на ангажиментите към либийските институции.

Работа

Започването на работа в Либия без издадено по съответния законен ред разрешение е престъпление. В тази категория се отнася и упражняването на дейност извън работата, за която е получено съответното работно разрешение.

Внимание!

Частни трудови договори с либийски работодатели

Зачестяват случаите, при които български граждани сключват частни договори с местни лица, за извършване на определени услуги, най-често в  сферата на строителството. Условията и договореностите в България коренно се различават от това, което нашите съграждани получават в страната на място. 

В тази връзка обръщаме внимание, че посолството е със силно ограничени възможности за оказване на съдействие на българи излъгани от своите работодатели. Молим гражданите решили да работят в страната на частни договори да обръщат внимание на клаузите описани в договорите, и ако всички формалности по престоя им в Либия не са предварително договорени и уточнени, да не предприемат пътуването.

Консулски услуги

Български лични документи

Българските граждани, пребиваващи в Либия, могат да подават в консулската служба на посолството на България в Тунис заявления за издаване на следните лични документи: паспорт, лична карта, свидетелство за управление на МПС и временен паспорт.

Срокът за издаване на паспорт и лична карта при обикновена услуга е до 45 дни, а при бърза услуга - до 30 дни.

Поради липсата на постоянен график на дипломатическите куриери, за по-бързото получаване на новоиздадени български лични документи, българските граждани могат да ползват услугите на DHL, като цената за изпращането им до посолството в Тунис е 51.06 евро.

Eвропейски временен паспорт

В случай на загубване, повреждане или откраднати лични документи, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Либия следва да се свържат с Посолството на България в Либия, със седалище в Тунис, с оглед предприемане на необходимите стъпки за издаване на временен паспорт за еднократно пътуване със съдействието на посолствата на държавите членки на ЕС в Триполи.

Удостоверяване на документи

Либия не е страна по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове (5 октомври 1961 г.) Между България и Либия има подписан Договор за правна помощ (22.08.1969 г.), който предвижда прилагането на режим на освобождаване на документи от легализация.
По силата на този договор, документи, съставени или заверени от компетентните органи на територията на една от двете държави, се признават на територията на другата държава.

Оформените по този начин документи за български граждани, издадени от компетентните органи на Либия, се нуждаят единствено от превод на български език. Преводът на български език следва да бъде извършен от оторизирана агенция за преводи в България, а преводът- заверен от отдел „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

Придобиване на българско гражданство от чужденци

Чрез дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина могат да се подават документи до Министерството на правосъдието на Република България за придобиване на българско гражданство. Повече информация може да бъде намерена на приложения линк:
https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/balgarsko-grajdanstvo/za-chujdenci

Гражданско състояние

При раждане на територията на Либия на дете, на което единият или двамата родители са български граждани, те трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Либия, със седалище в Тунис. Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулския отдел на Министерството на външните работи на Либия и от консулската служба при посолството в Триполи, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен от Министерството на външните работи на Република България, и изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

В случай на смърт на български гражданин на територията на Либия, Консулската служба трябва да бъде своевременно уведомена. Смъртният акт следва да бъде надлежно заверен и легализиран от Министерството на външните работи на Либия и посолството на Република България в Триполи, със седалище в Тунис, след което да бъде преведен на български език от оторизирана от Министерството на външните работи на Република България преводаческа фирма, а преводът – заверен от сектор „Легализации и заверки” на българското Министерство на външните работи. Документът се изпраща или подава в България в общината по постоянен адрес на лицето. Консулската служба при посолството има готовност да окаже съдействие по въпроси, свързани със смърт на български граждани.

В посолството не се извършват преводи на документи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация