Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Антигуа и Барбуда

Последна актуализация 13 Септември 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Антигуа и Барбуда

Република България няма дипломатическо представителство в Антигуа и Барбуда. При необходимост българските граждани следва да се обръщат към посолството на Република България в Хавана, Република Куба.

Посолство на Република България в Хавана, Република Куба
Адрес: 5-ta avenida № 6407, esquina a 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66;
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 08.30 - 17.00
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

Почетен консул на Антигуа и Барбуда в Република България
проф. д-р Иван Тодоров
Канцелария: 1000 София, ул. “Петър Парчевич” № 27
Тел.: +359 2 937 65 38
Факс: +359 2 950 61 54
Е-mail: [email protected]
Website: https://antigua.bg/

За информация за Антигуа и Барбуда, която не е включена в настоящите препоръки и за проверка за наличие на евентуални промени в тях можете да се обърнете към:
High Commission for Antigua and Barbuda in London
Адрес: 2nd floor, 45 Crawford Place, London W1H 4LP
Тел.: +20 7258 0070
Факс: +20 7258 7486

Обща информация

Ниво на сигурност:
Като цяло пътуванията до Антигуа и Барбуда са безопасни, но във времето е имало инциденти с насилие, включително убийство, въоръжен грабеж и сексуално посегателство над чужденци.
Уверете се, че отсядате на сигурно място, включително, ако ще пребивавате на яхта. Бъдете внимателни през цялото време и най-вече при разходки в изолирани зони, в това число отдалечени плажове, особено във вечерните и нощни часове.
Използвайте само лицензирани таксита. Бъдете особено внимателни в сезона на фестивалите.
Не носете големи суми пари в брой или бижута. По възможност оставяйте ценностите и документите за пътуване в сейф. Носете в себе си копие на документа за пътуване.

Здравеопаване:
Централата правителствена болница има голям капацитет, но по-сериозните случаи могат да изискват спешно транспортиране до друго място. Медицинското обслужване в Антигуа и Барбуда може да бъде скъпо. Уверете се, че разполагате с адекватна медицинска застраховка и достъпни финансови средства в случай на необходимост от покриване на разходи за медицинско обслужване и транспортиране.
Спешна медицинска помощ можете да изберета на следните номера: 999 или 911.
Свържете се с Вашата застрахователна компания и уведомете в случай, че бъдете настанени за лечение в медицинско заведение. Преди да изберете услугите на частно лечебно заведение следва да проверите прилаганата политика по отношение изискване на предплащане. Частни клиники може да не приемат медицински застраховки като средство за плащане за лечението.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
По силата на Международни здравни правила от 2005 г., се изисква сертификат за ваксинация срещу жълта треска за пътници на възраст над 1 година, които пристигат от държави с риск от разпространение на болестта.
Списък на държавите с риск от разпространеняване на жълта треска и страните, за които се изисква ваксинация можете да откриете на следния адрес: http://www.who.int/ith/2016-ith-annex1.pdf?ua=1

Треска Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибския басейн и може да се появява в различни периоди на годината.

Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня, с треска Денге и със Зика. Не съществуват ваксини за превенция на тези болести.

Особености на местното законодателство:
Има строги наказания за всички престъпления, свързани с наркотици и притежание на оръжия. Опаковайте багажа си сами и не приемайте за пренасяне през митницата нищо, което принадлежи на друг, закупено е от друг или Ви се дава, за да го предадете на трето лице.
Престъпление, дори за деца, е обличането в камуфлажни дрехи. Цивилни лица не могат да внасят камуфлажни материали и да носят артикули, направени от подобни материи.
Съгласно законите на Антигуа и Барбуда, незаконни са и някои хомосексуални действия.
Условията в местните затвори са тежки.

Митнически изисквания:
Освободени от мито са 200 къса цигари или 50 пури, или 250 гр тютюн, 1 л. вино или твърд алкохол, 170 мл. парфюм. Препоръчително е проверка за промени в тези условия да се прави чрез дипломатическите представителства или митническите власти на Антигуа и Барбуда: http://customs.gov.ag/
Изрично е забранено внасянето на оръжие и наркотици.

Движение по пътищата:
В Антигуа и Барбуда шофирането е от лявата страна. За да шофирате, трябва да вземете временна местна шофьорска книжка. Обикновено компаниите за отдаване на коли под наем помагат в този процес. Трябва да представите валидна българска шофьорска книжка.
При шофиране бъдете внимателни, тъй като е възможно да има дупки и неравности. Спазвайте ограниченията за скоростта. Шофьорите често шофират с по-висока от разрешената скорост.
Пешеходците често вървят по платната за движение на автомобили и невинаги се спазват указателните табели. Следва да се проявява повишена бдителност през нощта, тъй като някои пътища са неосветени.
Не спирайте при сигнал от пешеходци. Дръжте вратите на колата заключени. В случай на инцидент незабавно се обадете в полицията и спрете превозното средство.
Преди да наемете такси, уговорете с шофьора цената в местна валута. Често е възможно заплащане в щатски долари.
Има евтин обществен транспорт.

Практически съвети:
Електричеството е 220/110 V. Препоръчват се апликаторите за двоен волтаж.
Ежегодно през лятото се провежда най-колоритният фестивал на костюми, танци, таланти и преди всичко на добра музика.

Местна валута:
Местната валута е източнокарибски долар (XCD). Обикновено по-голямата част от кредитните карти се приемат. Английски лири могат да бъдат обменени в банка.
1 EURO=2.88 XCD
1 USD=2.70 XCD

Климатични особености:
Периодът на ураганите в Антигуа и Барбуда обикновено продължава от юни до ноември. Препоръчително е да се следи информацията на: http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/ и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

Други:
Антигуа и Барбуда е островна държава, разположена в източната част на Карибско море. Тя е част от Подветрените острови, които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (Saint Barthélemy), Сен Мартен (Saint Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Документи за пътуване и визов режим

Притежателите на български паспорт не се нуждаят от виза, за да посетят Антигуа и Барбуда. Проверка за всеки конкретен случай може да бъде направена на: http://www.immigration.gov.ag/.
Паспортът трябва да е с валидност минимум 6 месеца от датата на влизане в страната. Няма специфично изискване за брой свободни страници, но е препоръчително да има поне две за полагане на съответните печати.

Всички посетители на Антигуа и Барбуда трябва да имат двупосочен билет или документ, доказващ по-нататъшно пътуване.
Периодът на престоя се определя обикновено при влизането. Ако желаете да удължите престоя си, може да подадете молба и да заплатите за продължаване на престоя чрез Дирекция „Имиграция” на Антигуа и Барбуда. Информация за конкретни изисквания и такси за продължаване на престоя: http://www.immigration.gov.ag/general-services/extentions/
Пътуващите следва да разполагат със съответните застраховки за медицински нужди.
Оставането след разрешения при влизането период, без да са спазени съответните правила и упражняване на трудова дейност, без наличие на разрешително, са престъпления по смисъла на местното законодателство.

Обикновено не се изисква виза за посетителите от круизни кораби, които обикновено се нуждаят от виза, при условие, че пристигат в Антигуа и Барбуда сутринта и ще отпътуват същата вечер на същия ден. Независимо от това е препоръчително да бъде направена проверка за необходимостта от виза чрез круизната компания.
Обикновено не се нуждаят от виза в рамките на същия ден транзитни пътници, за които нормално такава се изисква, когато влизат в Антигуа и Барбуда при условие, че имат доказателство за понататъшно пътуване. Препоръчителна е проверка чрез авиокомпанията за всеки конкретен случай.

По всякакви допълнителни въпроси, за които липсва информация в настоящите препоръки, следва преди пътуването да се допитвате до Посолството на Антигуа и Барбуда, акредитирано за Република България или до най-близкото представителство до страната на пребиваване.
Следва да се има предвид и възможността някои от посочените условия да бъдат междувременно променени от местните власти.
Изчерпателна информация за визовите изисквания, условията за продължаване на престоя, електронно издаване на виза, получаване на виза на границата, такси, разрешителни режими и т.н. е налична на адрес: http://www.immigration.gov.ag/

При пътуване на деца под 18 г., следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от единия или от двамата родители в съответствие с конкретния случай.

Такса при отпътуване:
Заплаща се изходна такса в размер на USD 28.00 (XCD75.00), която обикновено е включена в самолетните билети. Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната туристическа агенция / авиокомпания или най-близкото посолство на Антигуа и Барбуда.

Консулски услуги

Република България няма дипломатическо представителство в Антигуа и Барбуда. При необходимост българските граждани следва да се обръщат към посолството на Република България в Хавана, Република Куба.

Европейски временен паспорт:
При спешни случаи (изгубен паспорт), българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Заверки и легализации:
Република България и Антигуа и Барбуда са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г. По тази причина, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация