Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Нигерия

Последна актуализация 20 Март 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Федерална република Нигерия

Посолство на Република България в Абуджа, Федерална република Нигерия
Адрес: 10 Euphrates Crescent, Maitama, Abuja
Работно време: 09.00 - 17.30 ч.
Приемно време в Консулската служба: 09.00-12.00 ч., с препоръчително предварително записване на час за посещение
Централа: +234 9038600017
Е-mail на Консулската служба: [email protected]
Е-mail на Посолството: [email protected]
Телефон само за спешни случаи извън работно време: + 234 903 000 0275
Website: www.mfa.bg/embassies/nigeria

Почетен консул на Република България във Федерална република Нигерия
Ачики Чарлз Умунна (Achike Charles Umunna)
Консулски окръг: щатите Лагос, Огун, Ойо, Едо, Делта, Ривърс, Крос Ривърс, Анамбра
Адрес: 17B Ladipo Oluwale Street, Apapa, Lagos, Federal Republic of Nigeria
Тел.: +234 807 722 9999; +234 802 525 9999
Е-mail: [email protected] 

Бюро за връзка на Федерална република Нигерия в София, Република България
Адрес: София, ж.к. Лагера, ул. „Баба Илийца“ 2, 1612
Телефон: +359 2 9515097
Работно време: 08:00 – 16:30 ч.
E-mail: [email protected]

Посолство на Федерална република Нигерия в Букурещ, акредитирано за Република България
Адрес: Strada Petru Cercel 77C, Voluntari, Ilfov County, Romania.
Тел.: +40-21-312-86-85 или +40-21-312-74-37
Факс: +40 21 312 06 22
Работно време: 09:00 - 17:00 ч.
Email: [email protected] или [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
С оглед цялостната обстановка на сигурност се препоръчва особена бдителност и пътуване само при неотложни поводи в северните райони (особено щатите Борно, Адамава, Кацина, Йобе, Гомбе и по границата с Нигер в щатите Замфара, Сокото и Кеби), както и повишено внимание при пътуване в щати по или в близост до делтата на р. Нигер (Делта, Ривърс, Крос Ривърс, Байелса, Абиа) и по границите с Камерун. В изброените щати е висок и рискът от отвличания, особено на чужденци, пребиваващи с цел туризъм, хуманитарна работа, журналистическа дейност или заети в международния морски транспорт в Гвинейския залив и в пристанищата по крайбрежието около делтата на р. Нигер.
В централните части на страната риск представлява напрежението между фермери и групи, препитаващи се със животновъдство. Има и потенциал от инциденти, предизвикани от междуобщностни проблеми.
Нерядко има инциденти с въоръжени грабежи по пътищата и в различни населени райони на страната, поради което е необходима бдителност и предварителна преценка за районите, които се посещават. Силно препоръчително е отсядането само в хотели с осигурена охрана. При пътувания извън Абуджа или други големи градове задължително да се извърши предварителна консултация с местна охранителна компания и по възможност да се вземат съответни предпазни мерки. Силно препоръчително е пътувания между Абуджа и Лагос да се извършват със самолет, а при необходимост от придвижване с кола задължително да се наема охрана. При необходимост от пътувания между Абуджа и Кадуна е препоръчително използването на жп транспорт, а не на магистралата.
На границата с Бенин са разположени допълнителни пунктове за проверка, като е възможно граничните власти да поискат повече от една инспекция на моторно превозно средство.
Препоръчително е да се избягват места, на които се провеждат демонстрации, митинги или протести, като при такава ситуация следва да се спазват всички нареждания на местните полицейски власти.
Налагането на полицейски час се случва често в редица щати на Нигерия, особено в Борно и Адамава, обикновено в много кратки срокове след оповестяването на такава мярка. Неспазването на наложени ограничения на придвижването е основание за арест, поради което се препоръчва регулярно проверяване дали има въведен полицейски час в щата на пребиваване.

Здравеопазване:
Състоянието на обществените здравни заведения, особено извън Абуджа и Лагос, не е на високо ниво. По тази причина се препоръчва преди пътуване до Нигерия да се сключи здравна застраховка, покриваща евентуален престой и лечение в реномирана болница.
Ваксината срещу жълта треска е задължителна за влизане в Нигерия. Препоръчителни са ваксините срещу тиф, тетанус, менингит А и С, хепатит А и Б. Тези ваксини могат да бъдат поставени и в Нигерия. Препоръчва се да се взимат профилактични мерки срещу малария.
По време на дъждовния сезон (юни-октомври) е висок рискът от инфекции и заболявания в следствие на употребата на замърсена вода. Висок е рискът от заразяване с треска „Ласа“, вирус „Зика“ и холера на места извън големите градове.

Митнически изисквания:
При пристигане и заминаване се попълват гранични статистически листове и митнически декларации. Няма ограничения за внасяната валута, стига тя да бъде декларирана при влизане. Декларацията следва да се пази, тъй като с нея може да бъде изнесена неизползваната част от валутата. Тя се обменя в упълномощените банки и обменни бюра.
При влизане в страната и внос на стоки следва да се предвид:
Използваните предмети за лична употреба от домакинството по принцип не се облагат, ако са закупени поне 6 месеца предварително и не са предназначени за търговия. Значителни мита се плащат за вноса на камери (100%), прожектори (100%), радиоприемници (50%), записи (66%), магнитофони (40%), пишущи устройства (40%), които придружават пътника, освен ако той е на временно посещение, представи
доказателства, че е използвал предметите поне 3 години или документ, че ги е изнесъл от Нигерия при негово предишно пътуване.

Мита се налагат и при внос на алкохол, цигари над допустимите за лично ползване количества. Безмитно могат да се внасят следните количества от лица над 18 годишна възраст:
• 200 цигари или 50 пури със средна големина от 200 грама тютюн. Количествата над тези лимити се облагат с мита изцяло;
• 1 литър алкохол –концентрат и 1 литър вино. Количества над тези лимити се облагат с мито изцяло;
• 284 куб см. парфюм или eau-de-Cologne;

Забранява се вноса на фармацевтични продукти в багажа на пътника.
Всякакъв вид наркотици са забранени в Нигерия.
За внос на ловно оръжие е необходимо получаване на предварително разрешение от митническите власти.

Животни:
• Не е разрешен вносът на птици или семейства от папагали
• Изискват се документи и сертификати за добро здраве за всички домашни
животни;
• Прилага се карантина;
• При износа на кучета и котки следва да се представи здравен сертификат и ваксинации, направени не повече от 1 седмица преди пътуването. Домашните животни могат да пътуват като придружаван багаж или карго.

Също така е забранен вноса на следните предмети:
• Въздушни пистолети;
• Фото хартия;
• Отливки или фалшификати на валута;
• Празни фактури;
• Купони за наддавания в спортни състезания;
• Някои видове чай с различни добавки;
• Неприлични публикации, картини, книги, гравюри;
• Кибрит на базата на фосфор;
• Материали, които по преценка на властите могат да накърнят ралегиозните чувства на лица в Нигерия.
• Месо, зеленчуци или храна, която по преценка на здравния инспектор не е
годна за консумация.
• Стоки, на които са надписани или гравирани цитати от Корана
• Монети от сребро ли други метални сплави, които не се използват в Нигерия
Отделно оформените от багажа карго-пратки могат да се освободят от митницата в рамките на няколко дни, но с наемане на специализирана спедиторска фирма и допълнително заплащане, пропорционално на стойността на освобождаваните стоки.
При излизане от страната следва да се има предвид:
Допуска се свободен износ за пътници над 18 години на 200 цигари или 50 пури отчужд производител и 200 цигари от местен производител, както и до 1 бутилка уиски от чужд производител.

Сувенири:
От страната могат да се изнасят сувенири, но за някои от тях, като кожи от защитени африкански животни, африкански антики, африкански церемониални предмети и др. е необходимо разрешение от Department of Antiquities.

Движение по пътищата:
При шофиране на МПС се изисква местно свидетелство за правоуправление.

Практически съвети:
Притежанието, употребата или пренасянето на наркотици и на нелегално закупени лекарства е незаконно и се наказва с ефективни присъди и сериозни глоби.
При посещения в северните части на страната трябва да се отчита, че местите порядки и традиции са мюсюлмански и следва да се съблюдават, особено около и на религиозни места. Забранено е озвучаването с музика на обществени събития след определените от местните власти часове, особено в периоди на религиозни празници.
Необходимо е спазването на всички санитарни правила за консумация на храни и напитки – обилно измиване с бутилирана вода, избягване на консумиране на храна, приготвена на пазари или на улицата и т.н.
Препоръчително е снабдяването с медикаменти срещу храносмилателни неразположения. Сериозен проблем в това отношение е наличието на фалшифицирани лекарства, които е трудно да бъдат разпознати. По тази причина се препоръчва закупуване им само от реномирани аптеки.
Транспортът със собствени превозни средства в големите градове на Нигерия- Лагос, Порт Харкорт, Кано, Кадуна, Ибадан е интензивен, с чести задръствания поради неефикасната инфраструктура. Използването на обществен транспорт не е препоръчително. Желателно е използването на такси да се заявява чрез поръчка по телефона или чрез рецепцията на хотел. При пътно-транспортен инцидент следва да се потърси незабавно съдействие от Federal Road Safety Corps на телефони: + 234 8033073600 и + 234 8077690003.
При движение по основните магистрали и при влизане в градовете се извършват чести проверки (chеck points), като следва да се проявява бдителност дали спирането за проверка се осъществява от легитимни полицейски власти със съответните означения и униформи. Има сведения за случаи на използване на незаконни check points с цел осъществяването на грабежи.
В повечето супермаркети, ресторанти и хотели в Абуджа и Лагос се приемат кредитни и дебитни карти. Въпреки това се препоръчва плащанията да се осъществяват основно в брой, поради немалкия риск от измами чрез скимиране и клониране на карти.
Ако при поискване от местните власти чужденец не предостави документ за самоличност, се налагат глоби и е възможно отвеждане в местни полицейски участъци за идентификация. Препоръчително е да се носят фотокопия на документите, а оригиналите да бъдат държани в сейф или други сигурни места.
Необходима е бдителност при получаване на електронни съобщения, СМС или кореспонденция чрез социалните мрежи, тъй като има риск от измами.

Местна валута:
Найра (NGN)
1 евро = ок. 457 найри
Съществува и т.нар. черен курс, но обмяната на чужда валута по този курс е незаконна.

Документи за пътуване и визов режим

Валидността на паспорта, с който се пътува до Нигерия, следва да е минимум 6 месеца от датата на влизане в страната, да съдържа поне една празна страница и да има положена в него входна виза. Обикновената входна виза струва общо около 300  долара  и се издава от посолството на Нигерия в Букурещ. Необходими документи, освен формуляра, са покани от местни лица, фирми или договори за работа в Нигерия.
Във връзка с въведената възможност за получаване на виза при пристигане (visa on arrival), препоръчваме тази опция да се използва само при невъзможност да се подадат документи за виза в посолството на Федерална република Нигерия в Букурещ. Визата при пристигане предвижда процедура, при която таксата за издаване може да се окаже по-висока от тази, заплащана в посолството на Нигерия в Букурещ.Консулски услуги

Български лични документи:
Консулската служба в Абуджа е оборудвана с техника за обработка на български лични документи и приема и обработва молби за издаване както на паспорти, лични карти и СУМПС, така и на временни паспорти на български граждани.

Заверки и легализации:
Представяните в консулската служба документи за заверка на подпис следва да се подписват лично пред консулското длъжностно лице и да се придружават от паспорт или лична карта. Примерни формуляри на пълномощни и декларации могат да бъдат получени в посолството или да бъдат изтеглени от сайта на МВнР на адрес: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/formuliari. Таксата за заверка на подпис е 15 евро, а за заверка на подпис и съдържание на неподлежащ на вписване документ – 30 евро за първа страница и 15 евро за втора и всяка следваща.
За извършване на легализации на публични (официални) документи, приносителят следва да донесе оригиналния документ, заверен от МВнР на Нигерия, негово фотокопие и фотокопие на персоналната страница на паспорта на титуляра. Таксата за легализация е 20 евро на документ.

Гражданско състояние:
За регистрация на раждане, брак или смърт задължително се представят първични оригинални документи, издадени от съответните федерални органи в Нигерия, заверени от Министерството на външните работи на Федерална република Нигерия. Консулската служба на посолството може да легализира съответните документи.
В консулската служба е налице възможност за събиране на таксите за предоставяните услуги в брой, по банков път (информация за банковата сметка се предоставя по e-mail при запитване) или с банкова карта (чрез инсталиран ПОС терминал).

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация