Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Великобритания

Последна актуализация 16 Декември 2019Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

Посолство на Република България в Обединеното Кралство
Адрес: 186-188 Queen’s Gate, London SW7 5HL, UK
Тел.: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400
Факс: +44 20 7584 4948
Дежурни телефони в извънработно време: + 44 20 7 5813144; + 44 20 7 5849400

Работно време: 9.00-18.00

E-mail: [email protected]
Web site: www.mfa.bg/embassies/uk
Консулска служба
Тел.:+44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400
Приемно време: 09:30 - 13:30
E-mail: [email protected]


Почетно консулство на Република България в Белфаст

Honorary Consulate of the Republic of Bulgaria in Belfast

Пол Мартин, командор на Ордена на Британската империя (Mr. Paul Martin CBE)

Адрес: NI-CO, Landmark House

Cromac Quay, Belfast, UK

Е-mail:[email protected]


Посолство на Нейно Британско Величество в Република България
Канцелария: 1000 София, ул. ”Московска” № 9
Тел: +359 2 933 92 22
Факс: +359 2 933 92 19
Консулски отдел: Тел.: +359 2 933 92 22
Факс: +359 2 933 92 50
Работно време:
08.30 - 17.30 ч. (По – Чт)
08.30 - 13.00 ч. (Пт)
E-mail: [email protected]


Британски съвет
Адрес: ул.”Кракра” № 7
Тел: +359 2 942 43 44
Факс: +359 2 942 42 22
E-mail: [email protected]

Обща информация

По повод оплаквания на граждани, че авиокомпании провеждат езикови тестове на български граждани преди приемане за полет до летище в Обединеното кралство, уточняваме, че по информация на посолството на Обединеното кралство в София няма такова изискване на британското Министерство на вътрешните работи. Ако поискат да попълните такъв езиков тест, незабавно се свържете с най-близката българска консулска служба.

 

Местна валута

Британска лира/паунд (GBP)

Престъпност и сигурност

Във връзка с терористичните актове през 2017 г. и оценката на опасността от терористично нападение на територията на Великобритания, както и атаките с използване на химическо оръжие през 2018 г., властите в Обединеното кралство запазват равнището на заплаха от терористично нападение в страната на „висока“ (нападението е много вероятно, но опасността не е непосредствена). Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи до Обединеното кралство подробно да се осведомяват за актуалната обстановка в страната и да следват стриктно инструкциите на местните власти.

Митнически изисквания

Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.

Повече информация можете да откриете ТУК и ТУК.

Митнически изисквания за Великобритания можете да изтеглите от ТУК.

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани могат да пътуват до Обединеното кралство с лична карта и/или паспорт. По изключение може да се влезе във Великобритания и с временен паспорт, издаден от българско дипломатическо представителство в чужбина.

На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Великобритания за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт. Тези разпоредби важат и за членовете на семейството, които не са граждани на държава-членка, придружаващи или присъединяващи се към гражданина на съюза и които притежават валиден паспорт и карта за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС. Тези от тях, които не притежават такава карта, следва да удостоверят по съответен начин, че са членове на семейство на гражданин на ЕС, след което получават безплатна виза.

Българските граждани имат право на пребиваване без формалности в Обединеното Кралство през първите три месеца от престоя си. Те могат да останат законно пребиваващи в Обединеното кралство и след тези три месеца, при условие че са наети на трудов договор, или са самонаети лица, или упражняват договорно право на студент, или са лица, които могат да докажат, че се самоиздържат.

Внимание!

Въвеждане на такса за формуляри за документи, издавани от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство Великобритания

От 1 юли 2013 г.Министерство на вътрешните работи на Обединеното кралство (HomeOffice) въведе за гражданите на Европейското икономическо пространство, в т.ч. България (студенти, заети лица, самонаети лица, самоиздържащи се  лица и членове на техните семейства) такса за формуляри за издаване на сертификати за постоянно пребиваване и  за правото на достъп до пазара на труда.

Българските студентите, обучаващи се във Великобритания, задължително следва да имат издаденжълт регистрационен сертификат, за да могат да ползват правото си да работят по 20 часа седмично в рамките на семестъра.

До момента подаването, обработката и издаването на тези документи ставаше безплатно. Таксата е в размер на 55 британски паунда и се заплаща за подаване на заявлението. Самото заплащане на таксата не гарантира издаване на съответния документ, ако не бъдат изпълнени всички останали условия.За подробности относно формулярите за издаване на различните категории регистрационни сертификати можете да се консултирате с посолството на Република България в Лондон.

Работа в Обединеното кралство

Всички ограничения за достъп до местния пазар на труда за български граждани, прилагани досега от Обединеното кралство, отпадат от 01.01.2014 г. В тази връзка Службата по трудови и социални въпроси – Лондон, изготви актуален информационен материал с практическа насоченост, който да бъде публично достъпен за интересуващите се български граждани. Информационният материал  включва следните основни раздели:

Практически съвети

Помнете, че в че в чужбина следва да се съобразяватес местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Обърнете специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. Поставете всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверете дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства във Великобритания. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с посолството в Лондон, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в Република България.

Посолството не разполага с помещения за настаняване и не предоставя средства за прехрана и завръщане в Република България. В случаите, когато български граждани останат без парични средства в Обединеното кралство, Посолството на Република България в Лондон може да окаже съдействие на такива лица за превеждане на определени парични суми от техни роднини, познати и приятели чрез Министерството на външните работи в София до посолството, които суми се изплащат незабавно от посолството на нуждаещите се. Сумата следва да бъде внесена на името на нуждаещото се лице в Министерството на външните работи, Дирекция „Финанси и управление на собствеността”, адрес: София 1113, ул. „Александър Жендов” № 2, тел: +359 2 948 2743;  +359 2 948 2731; +359 2 971 7577; +359 2 870 3184.

Преди да отпътувате от Република България, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо представителство в Лондон. Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи Ви, и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни. За ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на Интернет-страницата на МВнР.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност в тази връзка, можете да прочетете от страницата на Летище София ТУК.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Британските публични документи се заверяват с „апостил” в Легализационната служба на Министерството на външните работи и въпросите на Британската общност (Legalisation Office of the Foreign and Commonwealth Office).

Изготвяне на лични документи

Заявления за нови лични документи – лична карта и паспорт, както и за временни паспорти на територията на Великобритания се приемат единствено в Консулската служба на Посолството в Лондон. Тези услуги не могат да бъдат заявени при Почетния консул на Република България в град Дънди, Шотланция.

В Консулската служба на Посолството на Република България в Лондон се приемат заявления за изготвяне на лични документи.  С цел подобряване на обслужването на гражданите е въведена електронна система за запазване на час за подмяна на документи за самоличност на български граждани, постоянно живеещи във Великобритания.

Електронното запазване на час може да се осъществи посредством:

 • Интернет - сайт www.bgpassport.co.uk (за дата и час по избор)  - като се следват инструкциите на сайта;
 • GSM - SMS на номер 60999 (за най-близките свободни дата и час) – като се изпраща SMS със съдържание: FOR BGLDS номер на паспорта;

Запазването на час по Интернет е безплатно, а GSM-SMS услугата се заплаща по нормална тарифа на оператора за съобщение.

След успешното запазване на час се получава обратно съобщение с уникален референтен код, който следва да бъде представен в консулската служба.

Документите за извършване на паспортни услуги се подават лично в приемното време на Консулската служба 9.30 – 13.30 в предварително запазения час. Заявлението за издаване на паспорт се подава лично в присъствието на упълномощено длъжностно лице.

Заплащането на всички услуги в консулската служба на Посолството се извършва само в брой и само в Британски лири.

Всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да подаде заявление за издаване на паспорт и лична карта в консулската служба на Посолството на Република България във Великобритания.

В консулската служба да Посолството на Република България в Лондон не се приемат заявления за свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Гражданско състояние

Консулската служба в Посолството на Република България в Лондон извършва следните услуги по гражданско състояние:

 • заверка на превод на удостоверението за раждане на дете от български родител (за регистрация на детето в България).
 • заверка на превод на английско удостоверение за сключен граждански брак (за регистриране на брака в България).
 • сключване на граждански брак в посолството на България в Лондон и издаване на българско копие от Акт за сключен брак.
 • издаване на Удостоверение (служебна бележка) за статут на постоянно живущ в чужбина български гражданин, необходима за отлагане от военна служба.
 • заверка на Удостоверение от учебно заведение, за отлагане от военна служба.
 • издаване на Удостоверение за получаването на всички документи свързани с процедурата по осиновяване на българско дете.
 • издаване на български Акт за раждане, Акт за смърт, заверка на превод на оригинален смъртен акт и др. документи необходими за регистриране в България при трагичен случай с български гражданин във Великобритания.

 

Регистрация в България на дете, родено във Великобритания

Новороденото дете трябва да бъде регистрирано в България в рамките на 1 година след раждането му в общината по местоживеене на майката, ако тя е българска гражданка. В случай че само бащата е български гражданин, детето се регистрира на адреса по местоживеене в България на бащата.

Необходимият документ за регистрация е Акт за раждане, издадено от съответните местни органи на властта във Великобритания (формата с имената на родителите). Документът се заверява с „апостил” във Форин офис (The Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office, Norfolk House, http://www.fco.gov.uk/legalisation). След снабдяването с „апостил” е необходимо документът да бъде преведен на български език, което може да бъде направено в България от лицензирана за това фирма или от някой от заклетите преводачи, регистрирани към Посолството на България в Лондон. Ако преводът е направен от заклет преводач в Лондон, той и оригиналният документ се заверяват в Консулската служба на Посолството в Лондон.

Надлежно преведеният с „апостил” Акт за раждане се представя в общината по местоживеене на единия от родителите в България (за предпочитане е това на майката), където детето се регистрира и получава българско Удостоверение за раждане с ЕГН. Английският документ за раждане се задържа от общинските власти.

Регистрацията на детето в България може да бъде направена и чрез упълномощено от родителите лице, като пълномощното се заверява от Консулска служба на Посолството.

Сключване на граждански брак в Посолството на Република България в Лондон

Брак в Посолството на Република България в Лондон могат да сключат брак български граждани или български гражданин и гражданин на друга държава, ако нейното законодателство позволява това. Брак между български гражданин и поданик на Обединеното кралство се сключва пред органите на местната власт във Великобритания.

Необходими документи:

 • декларация от лицата, които желаят да сключат граждански брак, че не съществуват пречки за сключване на брака, както и че не са свързани с друг брак; не са поставени под пълно запрещение или страдат от душевна болест или слабоумие, които обстоятелства представляват основание за поставянето им под пълно запрещение; не страдат от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или другия съпруг, освен в случаите в които последния знае за тях; че не са роднини по права линия (братя, сестри), както и други роднини по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, при които осиновяването създава отношения на роднини по права линия или на братя и сестри;
 • нотариално заверена обща декларация съгласно чл.18, ал.1 от Семейния кодекс за избиране режим на имуществени отношения от встъпващите в брак. Заверяват се подписите и на двамата встъпващи в брак.

Следва да се има предвид че в декларацията се вписва избраният от встъпващите в брак режим съгласно чл.18, ал.1 от Семейния кодекс съответно: „законов режим на общност”, „законов режим на разделност”, „договорен режим”.

Когато при сключването на брака лицата не избират режим на имуществените отношения, както и когато са непълнолетни или са под ограничено запрещение се вписва „законов режим на общност”.

С оглед на правната специфика на брачните договори, уреждащи имуществените отношения между съпрузите и липсата на законова възможност за тяхната заверка в Консулска служба, когато бъдещите съпрузи избират „договорен режим” те следва да представят предварително сключен в България, нотариално заверен и надлежно вписан брачен договор, който да бъде вписан в Акта за граждански брак.

 • Удостоверение за раждане;
 • медицинско удостоверение;
 • паспорт или лична карта;
 • паспорти или лични карти на двамата свидетели;
 • молба за сключване на брак (представлява молба от общ характер, свободен текст, подава се в посолството, такса 8 англ. Лири). В молбата се посочва фамилното име на съпругата, което тя избира да носи след сключването на брака;
 • два броя (за всеки един от кандидатите за сключване на брак) Удостоверения за семейно положение от служба ГРАО от общината по постоянното им местожителство в България, от които да е видно, че няма пречки за сключване на брака (неженен/ неомъжена; разведен/разведена; вдовец/вдовица).

Заявяването на дата и час за сключването на гражданския брак става най-малко две седмици предварително след разговор с консула на посолството. Това може да се направи и по телефона.

Документите следва да се представят в посолството в оригинал, една седмица преди заявената дата за сключване на брака.

Брачната двойка получава служебно (безплатно) препис от Акта за сключен граждански брак.

Българското посолство в Лондон бе уведомено с писмо от Хоум офис, че във Великобритания няма да се признават бракове с емиграционни намерения (присъединяване). Аналогична информация може да се намери и на интернет-сайта на Хоум офис.

Сключените бракове в посолствата на България в чужбина са законни според българското законодателство и се регистрират в България в службите по гражданското състояние на населението.

Регистриране в България на брак, сключен във Великобритания     

При сключване на брак извън пределите на Република България, за българските граждани е задължително да регистрират брака си в Република България в рамките на 6 месеца от датата на сключване на брака. Регистрирането на брака се извършва в общината по местоживеене на един от съпрузите в България.

Подлежи на регистрация оригиналното удостоверение за сключен граждански брак в чужбина. Ако бракът е сключен в Посолството на Р България в Лондон, издаденият и заверен препис от Акта за сключен брак не се нуждае от никаква друга допълнителна заверка за регистриране на брака в България. Ако бракът е сключен пред местните органи на властта във Великобритания, документът следва дa се завери предварително с „апостил” във Форин офис (The Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office, Norfolk House http://www.fco.gov.uk/legalisation). След получаването на „апостил” върху оригиналното брачно свидетелство, то трябва да бъде преведено на български език. Преводът може да бъде направен в България от лицензирана за това фирма или в Лондон от заклетите преводачи, регистрирани към Посолството. Когато преводът е направен от заклет преводач в Лондон, преводът и оригиналният документ се заверяват в Консулската служба на посолството в Лондон.

След оформянето на документа по този начин, той се изпраща по служебен път чрез МВнР в общината по местоживеене в България, където се регистрира и се получава  българско Удостоверение за граждански брак. Оригиналният английски документ се задържа от общинските власти в България.

Регистрацията на брака в България може да бъде направена и чрез упълномощено лице, като пълномощното се заверява от Консулска служба на Посолството в Лондон.

Желателно е да изисквате и притежавате по два екземпляра от английския документ за сключен брак.

Ако съпругата желае да приеме фамилното име на съпруга си, трябва да предостави служебна бележка от Register Office, в която изрично да е упоменато, че в момента на сключване на гражданския брак, тя е декларирала пред длъжностното лице по гражданско състояние желанието за промяна на фамилното име. Така представената бележка следва да бъде приложена към Удостоверението за сключен граждански брак, което се представя за регистрация в общината по местоживеене в България.

Промяната на фамилното име на съпругата може да стане само едновременно с регистрацията на брака в България. След това българските граждани могат да променят своето име само по съдебен път в съответствие с изискванията на Закона за гражданската регистрация на Република България.

Регистриране на смъртен случай

Смъртен случай с български гражданин, настъпил във Великобритания, се регистрира в общината по адресната му регистрация в Република България.

Издаденият Смъртен акт във Великобритания се заверява с „апостил” във Форин офис (The Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office, http://www.fco.gov.uk/legalisation).

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация