Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Казахстан

Последна актуализация 13 Декември 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Република Казахстан

Посолство на Република България в Република Казахстан
Адрес: гр. Астана, ул. „Иманова” № 11, Бизнес-център „Нурсаулет-1”, ет. 5, Република Казахстан
Телефон: +7 7172 90 15 15
Факс: +7 7172 90 18 19
Tелефон за спешни случаи в извънработно време: +7 701 371 07 64
Работно време /понеделник-петък/: 09:00–17:30ч.
E-mail: [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan 

Консулска служба в гр. Астана:
Телефон: +7 7172 90 15 19
Телефон за спешни консулски случаи: +7 701 371 07 64; +7 701 313 25 67
Работно време /понеделник-петък/: 09:00–17:30ч.
Приемно време за подаване на документи /понеделник – четвъртък/: 10:00–13:00 ч.
Предоставяне на информация по телефона /понеделник – четвъртък/: 14:00–17:00 ч.
E-mail: [email protected] 
Официалните празнични дни на България и Казахстан са неработни дни.

Почетен консул на Република България в Република Казахстан
г-н Анвар Осин
Адрес: ул. „Бухар-жирау“ 50а, Караганда, Казахстан
Телефон: +77212400208; +7 7212 400 100
E-mail: [email protected]

Посолство на Република Казахстан в София, Република България
Адрес: гр. София, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 37
Тел.: +359 2 862 41 70; +359 2 862 41 52; +359 2 862 41 55
E-mail: [email protected] 
Website: https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-sofia?lang=bg 

Почетни консули на Република Казахстан в Република България
г-н Милен Райков
Консулски окръг: обл. Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово
Канцелария: Варна, ул. „Братя Шкорпил” № 2
Тел: +359 876 72 29 22
E-mail: [email protected]

г-н Пламен Панчев
Консулски окръг: обл. Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч
Канцелария: предстои откриване

Обща информация

Ниво на сигурност:
Обстановката в страната може да бъде определена като спокойна. Мерките за сигурност в Казахстан са засилени след протестите през месец януари 2022 г. Препоръчваме преминаването с МПС през страната да е по светло, спирането да е на охраняеми паркинги до населени места, стриктно да се спазват правилата за движение по пътищата.

Здравеопазване:
Не се изискват специални ваксинации при влизане в страната. Актуална информация относно карантинните ограничения в страната, свързани с Covid-19, е публикувана на: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/kazakhstan. Здравната помощ за чужденците е платена.

Митнически изисквания:
Казахстан е член на Евразийския икономически съюз. Прилагат се нормите на местното законодателство и на ЕАИС. Съгласно митническото законодателство на Република Казахстан се разрешава внос без митническа декларация на финансови средства и финансови инструменти на обща сума до 10 хиляди щатски долара за всяко отделно лице (с изключение на монети, изработени от благородни метали). За по-големи суми е необходимо попълването на митническа декларация и предоставяне на документи, потвърждаващи произхода.

Движенията по пътищата:
Пътнотранспортната мрежа на Казахстан се характеризира с лошо качество на пътищата, като страната не разполага с изградена мрежа от високоскоростни магистрали с изключение на пътя Астана-Шучинск и участъци от международния коридор Западна Европа-Западен Китай между град Алмати и град Къзълорда. В Република Казахстан се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които съгласно практиката се плащат след протичането на тежка съдебна процедура, без значение че сте чужд гражданин. Управлявайте МПС с повишено внимание, тъй като порядките на останалите участници в движението могат да се отличават съществено от тези, с които сте свикнали.
Предварително се убедете, че срокът на действие на свидетелството Ви за управление на МПС не е изтекъл и че то е валидно за Казахстан. Препоръчваме Ви предварително да си осигурите международно свидетелство за управление на МПС, което да използвате в Казахстан.
През зимата не се препоръчва пътуването по републиканската пътна мрежа, в т.ч. по магистралните пътища. Поради екстремни зимни условия често се налага временно затваряне на пътищата, за което е създадена практика за уведомяване чрез SMS съобщения.
За ползване на определени участъци от пътнотранспортната мрежа на Казахстан се заплаща пътна такса. Заплащането може да бъде в местна валута, онлайн или с местни карти. Повече информация може да откриете на сайта: https://ru.qaj.kz/motorists/.

Важна информация за българските товарни превозвачи:
Казахстанските власти периодично осъществяват строг физически контрол на превозваните стоки, който отнема няколко последователни дни. Това води до съществено забавяне при преминаване на ГКПП и до неспазване на сроковете за доставка на стоките.
Българските товарни превозвачи следва да имат предвид и стриктно да спазват условията за ползване на разрешителните за транспорт, а именно:
1. Предоставените разрешителни за двустранен транспорт (светло сините) важат само за стоки от български производители.
2. Разрешителните за “тристранен транспорт” (розовите) дават право на българските превозвачи да транспортират стоки от небългарски производители.
3. В случай на задържане на български транспорт в Република Казахстан поради липсата на необходимото разрешително, властите изискват пренатоварване на стоката на камиони на местни превозвачи. За тази цел могат да се ползват контакти предоставени от Съюза на международните автомобилни превозвачи на Република Казахстан :
- г-н Денисенко Александър Александрович
- г-н Абылдаев – сл. тел.: + 7 (727) 92 53 24 и и-мейл: [email protected].
Справочни данни за разрешителната система, митнически въпроси, списък на казахстанските превозвачи, членове на съюза и други можете да намерите на сайта на Съюза на международните автомобилни превозвачи на Република Казахстан: www.kazato.kz 
Глобите се изчисляват в месечни разчетни показатели (МРП), като за 2022 г. МРП е равен на 3063,00 тенге. Към 20 февруари 2022 г. 1 евро е равно на 485 тенге. При повторно нарушение следват по-драстични мерки.

Практически съвети:
Помнете, че в Република Казахстан следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. Препоръчваме предварително да се информирате за тях от казахстанските власти и да ги спазвате. Наказанията за нарушаването им могат да бъдат много по-строги, в сравнение с тези в България за същите по вид нарушения.
Обърнете специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки. Забранено е да се управлява МПС дори след консумацията на малки количества алкохол.
Поставете всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверете дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.
Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на границата.
Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България в град Нур-Султан. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.
Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.
В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото представителство в Астана, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в България.
При пристигането си в Казахстан е задължително в тридневен срок Вие или приемащото Ви лице да Ви регистрира в съотетната миграционна служба. В противен случай лицата ще бъдат привлечени към административно-наказателна отговорност.
Преди да отпътувате от Р България, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо представителство в Нур-Султан. За ваше улеснение адрес, телефон и факс на дирекция „Консулски отношения” на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на интернет страницата на МВнР - https://www.mfa.bg/. 
Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност в тази връзка, можете да прочетете от страницата на Летище София - https://sofia-airport.eu/bg/.

Местна валута:
Казахстанско тенге (KZT). Препоръчваме обмен на валута да се осъществява само на определените за целта места – търговски банки и обменни бюра.

Климатични особености:
В планинските райони на страната има опасност от образуването на лавини през зимата, а при обилни пролетни и есенни дъждове, както и при топенето на снеговете – от образуване на свлачища.

Документи за пътуване и визов режим

Докумнт за пътуване - международен паспорт. Считано от 7 февруари 2022 г. казахстанските власти са възобновили безусловното действие на 30-дневния безвизов режим спрямо българските граждани с обикновени паспорти, които имат намерение да пристигнат в Казахстан със самолетни полети. Безвизовият режим важи и при самолетен транзит.

Независимо от общото количество влизания при краткосрочен престой в Казахстан (при спазване на 30-дневния безвизов режим), българските граждани модат да пребивават на територията на страната общо до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. При посещения в условията на безвизовия режим на чужденците се забранява да извършват трудова или друга платена дейност на територията на Казахстан.

Актуална информация относно условията и реда за пресичане на казахстанската сухопътна граница от български граждани с обикновени паспорти е публикувана на следния адрес: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/kazakhstan.

Българските граждани, притежатели на дипломатически/служебни паспорти, могат да бъдат допуснати на територията на Казахстан по силата на действащата Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Казахстан за безвизови пътувания на граждани - притежатели на дипломатически и служебни паспорти, подписана в гр. София на 4 декември 2009 г.

Според казахстанското законодателство наличието на предварително разрешение за трудова дейност е необходимо условие за влизането на чужденец в Република Казахстан с цел упражняване на трудова дейност. Чужденците, наети в нарушение на действащото в страната законодателство, подлежат на експулсиране.

При пътуване на лице до 18-годишна възраст, което се придружава само от единия родител, следва да се разполага с изрично нотариално заверено пълномощно от другия родител.

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи:
Консулската служба към Посолството на Република България в Нур-Султан приема заявления за издаване лична карта, международен паспорт, СУМПС и временен паспорт със срок на валидност до 12 месеца.

Гражданско състояние:
Регистриране в Република България на деца на български гражданин/и, родени в Република Казахстан въз основа на документи, издадени от местни органи:
Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето от местен орган на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското задгранично представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България.
Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за раждане, със заверен превод на български език, извършен от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България. Заверката на подписа на българския преводач се прави в дирекция „Консулски отношения” на МВнР (гр. София, ул. „Алфред Нобел” № 2).
Общината, където се регистрира раждането на детето, е общината по постоянния адрес на майката; ако тя не е българска гражданка - в общината по постоянния адрес на бащата.

Регистриране в България на граждански брак на български граждани, сключен в чужбина:
Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето на акт за граждански брак от местен орган по гражданско състояние, да предоставят или изпратят на българското задгранично представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение на документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в България.
Гражданите могат да предоставят и направо в съответната българска община легализирания акт за сключен граждански брак, със заверен превод на български език, извършен от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България.
Общината, където се регистрира сключения в чужбина граждански брак, е общината по постоянния адрес на съпруга, който е български гражданин; ако двамата съпрузи са български граждани, това е общината по постоянния адрес на мъжа.

Регистриране в България на смърт на български гражданин, настъпила в чужбина:
Смъртен случай с български гражданин, настъпил в чужбина, се регистрира в общината по постоянен адрес на лицето в Република България. За целта оригиналният смъртен акт или заверен препис на документа, издаден от местен орган по гражданско състояние, се предоставя или изпраща в шестмесечен срок на дипломатическото или консулско представителство на Република България в чужбина, заедно с молба, в която е посочен постоянният адрес на починалия гражданин в България.
Близките на починалия могат да предоставят легализирания документ и направо в общината, със заверен превод на български език, извършен от български дипломатически или консулски представител, или от фирма за преводи, имаща договор с МВнР на България. Заверката на подписа на българския преводач се прави от в дирекция „Консулски отношения” на МВнР (гр. София, ул. „Алфред Нобел” № 2).

Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай близките на починалия български гражданин следва да потърсят застрахователната фирма, в която починалият си е направил застраховка преди осъществяване на пътуването, или да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.

Заверки и легализации:
Българското дипломатическо представителство в Нур-Султан удостоверява датата, съдържанието и подписите на частни документи, които не подлежат на вписване и са представени от български или чужди граждани, удостоверява верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани и съставя нотариални завещания на български граждани. Удостоверяването на датата, съдържанието и подписа на частен документ, който не подлежи на вписване и е представен от чужд гражданин, се извършва само ако документът е предназначен да произведе действието си на територията на Република България и е изготвен на български език.
В консулската служба не могат да се съставят нотариални актове или да се заверяват други частни документи, подлежащи на вписване (например искови молби, договор за продажба на МПС и др.).
Консулската служба към Посолството на Република България в Астана не извършва заверка на преводи на български език на публични документи, издадени от органи на Република Казахстан.
Съгласно наличната договорно-правна база не е задължително публичните документи, издадени от органите на Република Казахстан да бъдат легализирани с „апостил” на Министерството на правосъдието на Република Казахстан и не се нуждаят от заверка на Посолството на Република България в Астана, за да бъдат представени в България!
Повечето български институции обаче, приемат само документ с „апостил”, като към него трябва да има превод на български език от заклет преводач от лицензирана преводаческа фирма.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация