Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Армения

Последна актуализация 07 Октомври 2021Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: необходима е виза

От 10.01.2013 г. влиза в сила безвизов режим за престой от 180 дни в рамките на една година (360 дни).

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Армения


Считано от 05 май 2020г. Консулска служба на Посолството на Република България в Ереван възстановява поетапно своята работа, допълнителна информация може да прочетете в раздел "Консулски услуги".

Посолство на Република България в Република Армения  
Адрес: 16 Sofia str., Nor Aresh, Yerevan
Тел./Факс: +374 10 458 233
Дежурен телефон в извънработно време: +374 96405210
Работно време: 09.30 - 18.00 ч.
Консулска служба:
Телефон: +374 10 454582
Работно време с граждани: 10.00 – 13.00 ч.

E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/armenia

Посолство на Република Армения в София
Адрес: ул. „Загоричане” 3,  1111 София
Тел.: +359 2 946 12 72; +359 2 946 12 73
Факс: +359 2 946 12 74
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Местна валута

Арменски драм (AMD)

1 EUR = 525 AМD (курсът може да варира)

Пари може да обменяте в банките и бюрата за обмяна на валута. При обмяната се изисква задължително предоставяне на паспорт. Най-широко използвани валути в Армения са щатски долар, евро и руска рубла. Цените на стоките обикновено са в арменски драми и по закон плащането трябва да е в арменски драми. В Ереван има множество банкомати, от които може да теглите пари с карти Maestro или Visa. Не е възможно да теглите пари от банкоматите на банка HSBC с международни кредитни или дебитни карти, но е възможно да теглите пари от клонове на банката с карти Maestro (но не и с Visa). С кредитни или дебитни карти Maestro може да платите в някои от големите магазини или ресторанти в Ереван.

Престъпност и сигурност

В Армения нивото на криминалната престъпност е сравнително ниско. Същевременно има и отделни случаи на джебчийство, кражби на ръчни чанти, кражби от коли и кражби с взлом. Съветваме Ви да не носите паспорта си, кредитните си или дебитни карти, билетите за пътуване и парите си заедно. Убедете се, че са на сигурно място.
Препоръчваме да използвате банкомати, намиращи се в сградите на банките.

Границите между Армения и Азербайджан и Армения и Турция са затворени. Препоръчваме на българските граждани да избягват неналежащи пътувания в близост до посочените гранични зони. По отношение на границата на Армения с Азербайджан акцентираме, че поради неразрешения спор относно Нагорни Карабах пограничната зона съдържа определен военен риск. Този съвет се отнася по-специално при преминаване през граничните райони Тавуш и Гегаркуник, за които има информация за спорадични престрелки. В регион Тавуш съветваме да избягвате пътувания по пътя между Иджеван и Нойемберян, който минава близо до границата и някои военни съоръжения, както и пътищата от другата страна на Берд. Избягвайте също така да пътувате по главния път между градовете Киранц и Баганис/Воскеван. Ако пътувате между Армения и Грузия, по-удачно е да пътувате по пътищата, които продължават на запад в Армения или пътя през регион Лори. Сухоземната граница с Турция също е затворена, но понастоящем се изпълняват директни полети от Ереван до Истанбул. Като цяло пътуването в Южен Кавказ поради недобрата пътна инфраструктура може да бъде трудно и изисква внимателно планиране.

Като цяло в Армения нивото на терористична опасност е ниско. Вероятността от извършване на терористични атаки е минимална. Въпреки това е добре да бъдете внимателни относно възможни терористични актове, особено на публични места, включително тези, които се посещават предимно от туристи, чужди граждани и емигранти.

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Армения можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Армения е християнска държава и обикновено жените се обличат с нормално за европейския стил облекло. Извън столицата Ереван хората са по-консервативни и неподходящо облекло би могло да привлече към Вас по-голямо от обичайното внимание.
Употребата на наркотици в Армения се наказва строго, в това число с глоба и дългосрочно лишаване от свобода. Наказанието за пренасяне на наркотици се наказва с лишаване от свобода за срок от 4 до 10 години.
Хомосексуализмът е декриминализиран през 2003 г., но на него се гледа с неодобрение от страна на много арменски граждани. Препоръчваме на гражданите с хомосексуални наклонности да проявяват благоразумие и предпазливост при посещение в Армения. Въпреки, че на много места може да видите мъже и жени да се държат за ръце и да се целуват, имайте предвид, че това е обичайно за арменската култура и не е индикатор за сексуалната ориентация на хората.
Съветваме Ви да избягвате снимането на военни обекти, оборудване или други инсталации при каквито и да било условия. Това са чувствителни за Армения сфери и пътуващите могат да бъдат задържани и разпитвани, ако се опитат да ги заснемат.

Движение по пътищата

В Армения може да шофирате, ако притежавате международно разрешение за шофиране. По принцип местните стандарти на шофиране не са добри. Ако планирате да шофирате в Армения, трябва да сте подготвени за водачи на автомобили, които шофират безотговорно и пренебрегват правилата за движение по пътя. Автомобилният парк е в лошо техническо състояние, включително и МПС от градския транспорт. Местните шофьори активно използват клаксоните като средство за отправяне на сигнали към околните. Особено внимавайте, когато шофирате в градовете нощем. Честа практика е водачите да управляват автомобилите си без включени светлини, което допълнително създава рискови ситуации. През почивните дни броят на шофьорите, които са употребили алкохол нараства. Трябва да бъдете много внимателни, ако шофирате по главния път между Ереван и курортните райони Севан и Цахгкадзор. Полицията спира шофьорите, които шофират опасно, но полицейското присъствие извън Ереван е ограничено. Пешеходците често са много невнимателни и пресичат на неразрешени за това места. Гневните изблици на пътя се превръщат в сериозен проблем за арменските улици и магистрали. С цел да ограничите риска да станете жертва на агресия, отстъпвайте пред агресивните шофьори.
С изключение на няколко главни пътни артерии, обикновено пътищата са в лошо състояние, особено през студените месеци (от ноември до февруари). Някои пътища, показани на пътните карти като главни, не са асфалтирани и са тесни, а други пътища, скоро направени, не са отбелязани на пътните карти. Второстепенните пътища са в лошо състояние и често липсва пътна маркировка. Указателните табели в градовете и извън тях са малко. Трафикът на камиони е силно натоварен по главните пътища, свързващи Ереван с Иран и Грузия. На полицията и спешната медицинска помощ може да отнеме значително време, за да достигнат някои отдалечени региони.
Качеството на горивото в Армения варира от добро – на по-благонадеждните бензиностанции (предимно такива от международни вериги), до много лошо. Препоръчваме Ви да не купувате гориво от търговци, които го продават направо от варели или камиони.
Ако сте пешеходци, трябва да сте особено внимателни, когато пресичате пътя и дори когато използвате пешеходните пътеки. Препоръчваме Ви да предпочетете преминаване през подлези и надлези.
Публичният транспорт често е претъпкан и лошо поддържан. Маршрутните линии са по-опасни от другите видове обществен транспорт. Тези превозни средства (минибусове) са лошо поддържани и често има случаи на пътни инциденти с тях. Ако пътувате с влак, убедете се, че ценностите Ви са на сигурно място и не оставяйте купето, в което пътувате, без присъствие.
В момента не се осъществяват редовни директни полети между България и Армения. Между София и Ереван се осъществяват полети през Виена (Австрийските авиолинии), Киев (Аеросвит), Москва (Аерофлот), Варшава, Атина и Букурещ.
Осъществяват се редовни полети и между Ереван и Истанбул от арменската авиокомпания Армавиа (препоръчително е да проверите предварително графика на тези полети).
Министерството на външните работи обръща внимание на пътуващите за Армения български граждани, че страната е част от Общността на независимите държави и по силата на членството си е длъжна да прилага приетите в общността нормативни актове и регламенти. Лица, които имат съмнения или опасения за възникнали с тях проблемни ситуации при пътувания до други държави-членки на ОНД, трябва да отчитат факта, че в рамките на общността се споделя информация за техни прояви и действия, които са извършени на територията на друга страна-членка. Процедурите по евентуално екстрадиране и депортиране се извършат с отдаването на приоритет по линия на договореностите в рамките на ОНД.

 

Здравеопазване

Медицинските условия в Армения в общи линии не са добри, особено извън Ереван. Не се препоръчва лечение, освен на леки заболявания, при които няма риск от поставяне на грешна диагноза. Мрежата от аптеки в страната е относително добре развита. В столицата Ереван няма недостиг на медикаменти, налични са включително европейски и български лекарствени средства. Като цяло закупуването на неспециализирани медикаменти е възможно и без рецепта. Съветваме Ви да потърсите медицинска консултация и помощ преди да отпътувате за Армения и да се уверите, че са Ви направени всички необходими ваксинации.

 

Документи за пътуване и визов режим

Граждани на чужди държави, пристигайки в Република Армения, вместо получаването на входна виза на границата, поради временните ограничения, свързани с епидемията от COVID 19, няма да могат да получат входна виза на Република Армения до 11 септември 2020 г.
 
Те трябва да кандидатстват предварително чрез системата E-VISA или да се обърнат към посолствата на Република Армения (консулски служби).

Притежателите на български дипломатически паспорти не се нуждаят от виза за влизане в Армения.

Със свое Решение 1255-Н/04.10.2012 г., правителството на  Република Армения въведе безвизов режим за гражданите на страните-членки на ЕС в това число и на България, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Съгласно това решение, считано от 10.01.2013 г. българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

Практически съвети

Границите между Армения и Азербайджан и Армения и Турция са затворени. Препоръчваме на българските граждани да избягват неналежащи пътувания в близост до посочените гранични зони. По отношение на границата на Армения с Азербайджан акцентираме, че поради неразрешения спор относно Нагорни Карабах пограничната зона съдържа определен военен риск. Този съвет се отнася по-специално при преминаване през граничните райони Тавуш и Гегаркуник, за които има информация за спорадични престрелки. В регион Тавуш съветваме да избягвате пътувания по пътя между Иджеван и Нойемберян, който минава близо до границата и някои военни съоръжения, както и пътищата от другата страна на Берд. Избягвайте също така да пътувате по главния път между градовете Киранц и Баганис/Воскеван. Ако пътувате между Армения и Грузия, по-удачно е да пътувате по пътищата, които продължават на запад в Армения или пътя през регион Лори. Сухоземната граница с Турция също е затворена, но понастоящем се изпълняват директни полети от Ереван до Истанбул. Като цяло пътуването в Южен Кавказ поради недобрата пътна инфраструктура може да бъде трудно и изисква внимателно планиране.
Българското посолство не може да Ви предостави консулска защита, ако се намирате в Нагорни Карабах.
Като цяло в Армения нивото на терористична опасност е ниско. Вероятността от извършване на терористични атаки е минимална. Въпреки това е добре да бъдете внимателни относно възможни терористични актове, особено на публични места, включително тези, които се посещават предимно от туристи, чужди граждани и емигранти.
Съветваме българските граждани да избягват места, на които могат да бъдат провеждани демонстрации, шествия и протести. Избягвайте присъствие в близост до струпването на множество хора. В случай, че попаднете в близост до провеждан митинг или друго събиране на големи групи от хора, бъдете много бдителни и предпазливи през цялото време. Спокойно можете да се обръщате за съдействие към представителите на местните органи за сигурност, които да Ви изведат безпроблемно от района на евентуални обществени протести или демонстрации. Принципно силите на реда са позитивно настроени спрямо чуждестранни туристи, посещаващи страната и притежават капацитет и готовност за оказване на помощ при необходимост.
Съветваме всички български граждани да се регистрират в Посолството на Република България в Армения още при пристигането си.
Съветваме Ви да носите копие на паспорта си с Вас по всяко време, за да може да бъдете идентифицирани.
Съветваме да сключите пътни и медицински застраховки преди пътуването си до Армения.

Консулски услуги

Считано от 05 май 2020г. Консулска служба на Посолството на Република България в Ереван възстановява поетапно своята работа с приемно време от 10.00ч. до 13.00ч. в работни дни от понеделник до петък при стриктно спазване на санитарно – епидемиологичните изисквания за превенция срещу разпространението на коронавируса /използване на предпазни маски и ръкавици/.
На този етап консулската служба започва да извършва следните следните консулски услуги:
Приемане на заявления за подновяване на изтекли български документи за самоличност- лични карти и задгранични паспорти;
Приемане на документи за българско гражданство;
Извършване на нотариални услуги с неотложен характер – заверка на подпис и съдържание на документи.
Както и  досега, спешните консулски случаи и случаите от хуманитарен характер ще продължат да се разглеждат от консулската служба с приоритет.
Допълнително ще информираме кога ще бъде възстановено подаването на документи за получаване на визи за България (освен по хуманитарни причини).
С цел недопускане на струпване на хора и образуване на опашки е желателно преди посещение на консулската служба да се обадите на телефон 010454582 в интервала от 14.00ч. до 16.00ч.
За допълнителна информация може да се обаждате на горепосочения телефон на консулската служба в указания интервал или на дежурния телефон за спешни случаи в извънработно време - 096405210.
Бихме искали да напомним още веднъж, че гражданите, които желаят да получат качествено и навременно обслужване е необходимо да спазват стриктно санитарно – епидемиологичните изисквания при посещенията си в консулската служба.

Заверки и легализации

България и Армения са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация