Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Унгария

Последна актуализация 23 Март 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 2: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

2

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Посолство на Република България в Унгария
Адрес: бул. Андраши № 115, 1062 Будапеща, Унгария
Телефон: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Факс: +36 1 322 52 15
Дежурен телефон в извънработно време: + 36 20 534 4559
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/hungary

Консулска служба:
Телефон: 0036 1 322 0824, 0036 1 322 0836, 0036 1 342 3738
Факс: :0036 1 322 5215
Дежурен телефон в извънработно време: 0036 20 534 4559
Работно време: 09:00 – 17:30ч.
Работно време с граждани: 09:30 – 12:30ч.
E-mail:[email protected]


Посолство на Унгария в София
Адрес: 1000 София, ул. „6-ти септември” 57
Телефон: +359 2 963 11 35; +359 2 963 11 36
Факс: +359 2 963 21 10
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet

Почетен консул на Унгария в Република България
Г-н Йордан Йорданов

Канцелария: 9002 Варна, район „Приморски”,

ул. “Васил Друмев” № 36, вх. В, ет. 1

Tел.: +359 52 61 29 81

Факс: +359 52 98 66 55

Моб.: +359 888 595 370

E-mail: [email protected]

 

Обща информация

Местна валута

Форинт (HUF)

Банкнотите, които се употребяват са в 20 000, 10 000, 5 000, 2 000, 1 000, и 500 HUF. Монети: 200 (оцветени в два цвята, подобни на € 1), 100 (оцветени в два цвята, подобни на € 2), 50, 20, 10, 5 HUF.

Разплащане в евро вече е прието в повечето хотели и някои ресторанти и магазини, но на курс по-нисък от официалния, което често се дължи на колебанията в курса на форинта.

За извършване на  всякакви парични плащания, най-добре е да се плати във форинти, тъй като в някои случаи разликата може да бъде драстична. Официалният курс форинт /евро често варира от 250 до 300 HUF/ 1 EUR.

Можете да използвате основните видове кредитни карти (Eurocard, Visa, Mastercard) в по-големите магазини и по-големи ресторанти. Банкомати са на разположение дори и в малките градове.

Престъпност и сигурност

Унгария има ниско ниво на престъпност.

Пазете личния си багаж в обществения транспорт. Съществува опасност от джебчии. Паспорти, техника, мобилни телефони, пари в брой и кредитни карти са мишени на крадците.

Вещи, които не се съхраняват в сейф в хотела или друго място на вашето пребиваване, дръжте на сигурно място.

Чести са случаите на откраднат багаж по време на сън във влака, както и на бензиностанции на магистралите (особено по маршрута от гр. Сегед до гр. Хедьешхалом). В сравнение с други европейски страни престъпността спрямо туристите е ограничена до джебчийство, надписване на цени за  сметки и такси.

Особености на законодателството

Съгласно унгарския Закон № 39 от 2001 г. за влизането и пребиваването на чуждестранни граждани на територията на Унгария, в глава VІ, чл. 86/1/ е отбелязано, че експлоатационният собственик, превозващ чуждестранни граждани по въздушен и воден път, както и по суша (превозвачът), носи административна и финансова отговорност за валидността на пътните документи и виза на превозвания от него гражданин.

Митнически изисквания

Пътниците от държави извън Шенген попадат  под строг митнически контрол.

В Унгария е позволен вноса на цигари до две кутии на човек.

Алкохол – разрешен е 1л. алкохол с алкохолно съдържание повече от 22%; 2л алкохол с алкохолно съдържание до 22%; 4л. вино; 16л. бира. В случай на нарушение, цялото количество се конфискува и се заплаща глоба от около 100 евро. 

Ловно оръжие е разрешено за внасяне от гражданин на страна член на ЕС, ако има европейски лиценз и декларация, че не може да закупува или продава своето или ново оръжие на територията на Унгария.

Забранено е транспортирането или носенето на автоматични оръжия и притежанието на наркотици.

Влизането или излизането от Унгария от страни извън Шенген може да отнеме доста дълго време, особено през почивните дни на летните месеци, когато граждани на ЕС се връщат по протежение на коридора E75 от и за Белград, Сърбия. Препоръчително е да бъдат използвани алтернативни гранични пунктове.

На някои от граничните пунктове (особено Nagylak) са чести случаите на искани нерегламентирани суми от митническите служители, обикновено в размер на 10-20 евро. В тези случаи можете да се свържете с консулството при посолството на България в Будапеща и да опишете случая под формата на жалба, като задължително докладвате и номера на служебната значка на митническия служител поискал нерегламентирани пари.

Митнически изисквания за Унгария

Движение по пътищата

На вниманието на българските превозвачи, извършващи превози до, от и през територията на Унгария - ТУК

Трафикът, особено в Будапеща и големите градове, е оживен. Трябва да се шофира внимателно, тъй като шофьорите карат с несъобразена скорост. Статистиката показва 1200 смъртни случая всяка година, до голяма степен дължащи се на невнимателно шофиране.

По  магистралите рядко се срещат полицейски патрули, но има множество камери следящи за спазването на ограниченията на скоростта в Унгария.  Максимално допустимата скорост в града за лек автомобил е 50 км/ч., за първокласен път 110 км/ч., а за магистрала 130 км/ч. Задължително законово изискване е шофирането на включени къси светлини, дори и през деня.

В Унгария се използва винетната система, подобно на тази в съседните Австрия и Словакия, като от 2008 г. информацията за платена винетка се съхранява по електронен път и се проверява непосредствено от камери, които автоматично четат регистрационния номер на автомобила. Винетките могат да бъдат закупени от всяка бензиностанция за интервал от 4 дни, 7 дни, 1 месец или 1 година. Контролът е автоматичен с видеокамери и за пътуване без винетка ще получите глоба от 70 000 HUF без никакво предупреждение.

Детските седалки за кола са необходими за малки деца и бебета. Деца под 12 години не могат да седят на предната седалка. Предпазните колани са задължителни за всички в автомобила.

Разрешеното завиване на ляво е рядкост с оглед пропускане на колоните от автомобили и избягване на задръствания в големите градове.

Унгарският закон няма толерантност за употреба на алкохол при шофиране, като санкцията за такова нарушение е тежка глоба. Не е позволена консумацията на никакви алкохолни напитки преди шофиране и всяко различно от нулево съдържание на алкохол в кръвта подлежи на глоба или затвор. Ако глобата не бъде платена, паспортът Ви може да бъде конфискуван, или дори да влезете в затвора, докато не бъде платена глобата.

Полицията редовно спира различни превозни средства за проверка на документите.

Унгария има едни от най-суровите закони за причинителите на автомобилни катастрофи. Участие в автомобилна катастрофа води до глоба, а в някои случаи до присъда и затвор от 1 до 5 години (в зависимост от утежняващи вината обстоятелства).

Българските шофьори на камиони и превозвачи са обект на особено отношение и стриктни проверки по границите на Унгария. Глобите, които са налагани, дори за спорни нарушения като съкращаване на малкото име на шофьора в тахошайбите на камиона, са от 200 000 до 400 000 форинта /730 – 1500 евро/. Съществува възможност за обжалване на място, но само след заплащане на глобите.

При спиране от органите на специализираната полиция и констатиране на нарушение, водачите следва да знаят, че като участници в административно-наказателно производство, имат право да поискат актът, който им е представен за подписване, да бъде на български език, или в противен случай да бъде повикан преводач, който да им го преведе.

Промени в Закона за движение по пътищата, в сила от 1 юли 2011 г.

При извършване на следните нарушения:

  • превишена скорост;
  • неупотреба на предпазни колани;
  • преминаване на „червен светофар”;
  • шофиране след употреба на алкохол;

съответните нарушители могат да бъдат глобени.

В случай че нарушителят бъде установен на мястото на произшествието, при упражняването на контрол върху движението, може да бъде наложена глоба от 10 000 до 300 000 HUF (унгарски форинта) без издаване на официално постановление.

Превозното средство може да бъде конфискувано и задържано без издаване на постановление, докато глобата бъде платена или бъде внесен депозит за паричното вземане. Органът, действащ по случая, уведомява водача относно размера на наложената глоба, мястото, където ще бъде задържано превозното средство, и маршрута, по който може да се стигне до него, както и относно правните разпоредби, свързани с процедурата. Информацията ще бъде предоставена в писмена форма на един от следите езици: унгарски, английски, немски или руски.

В случай че органът определи да конфискува превозното средство, регистрационният талон следва да бъде предаден на органа за срока на задържането. В същото време на водача се издава бележка в потвърждение, че превозното средство е било конфискувано и задържано и регистрационният талон е бил иззет. Ако водачът не потърси регистрационния талон на автомобила, издаден от чуждестранен орган, в срок от три дни след освобождаване на превозното средство, органът, действащ по случая, изпраща регистрационния талон на превозното средство до органа, който го е издал.

В случай че при упражняване на контрол върху движението се окаже, че водачът или регистрираният притежател на превозното средство не е платил глоба, наложена при предходна административна процедура, органът, действащ по случая, конфискува и задържа превозното средство.

От 1 юли 2013 г. Унгария въвежда „HU-GO” Електронната система за събиране на тол такси въз основа на разстоянието (DBT), при която тол таксите ще бъдат пропорционални на действително изминатото разстояние. С дата 1 януари 2016 г. е в сила влязла е модификация на закона и има  промяна в следния аспект:

Полицията на Унгария при констатация на нарушения на използването на пьтищата в Унгария  без право за това, вместо досегашните 90 дни, има правото да разглежда период от 180 дни след откриване на процедура за нарушения. Това означава, че при конкретен регистрационен номер и знак за сьответната националност на дьржавата - при установяване на незаконност и улавяне в мига на неправомерно ползване на пьтищата в Унгария –полицейските органи имат правото от тази дата нататьк до цели 180 дни назад отново да проверяват постоянно и да упражняват контрол  за евентуалното неправомерно използване на пьтищата по повод незаплатени пьтни такси /винетки/ и да открият процедура за нарушението. След изтичането на 180-те дена се губи актуалността на откритата процедура.

При евентуално нарушение на правилата и при откриване на процедура за това – полицейските органи не изискват представянето на никакви фактури или сертификат, поради факта, че се извьршва електронна регистрация на откриванетoна процедурата от страна на АД.

„Национална Служба ПЬТНИ TАКСИ„ електронно регистрира регистрационния номер на превозното средство, националната принадлежност, данните /за закупените винетки или други средства/ всякаква информация, отнасяща се за правомощията, относно правото на ползване на сьответните пьтища и по време на пьтуването при различните контролни пунктове се прави контролиращ анализ и сьпоставка с фактите.

Законите, както и досега дават вьзможност за тьрсене на правата на клиентите, които смятат, че наложената им глоба а неправомерна, че ситуацията е спорна могат да се приложат документи по случая, най вече документите за правото на ползване на сьответния пьт.

Информационните материали, уведомленията  са качени на  няколко езика на уебсайт на страниците на „ ХУ- ГО   /www.hu-go.hu/, както и листовки се раздават в Унгария, както има информашия и в чужбина при партньорите.

Важно е да се знае!

Пътната такса - винетка следва да се закупи преди започване на използването на определения път или магистрала, препоръчително е преди влизане на унгарска територия

Информация за пътните такси може да се получи на следния телефон на центъра за обслужване на клиенти: Call Center is aviable in English every day between 8:00 AM and 4:00 PM: +36 (36) 587-500

Оспорване на наложени глоби за неплатени такси за винетки може да се направи, чрез следния имейл адрес:

Customer e-mail:

[email protected]

Информация за глобите и процедурата по оспорване

Електронната системаще бъде въведена на определени пътни участъци от унгарската обществена пътна мрежа (магистрали, шосета, главни пътища) с обща дължина от 6,513 км. Новата система, наречена HU-GO ще бъде в съответствие с изискванията на Европейския съюз и на директивите на Европейската услуга за електронно пътно таксуване (EETS).

Заплащането на тол такса е задължително за товарни автомобили с максимално разрешено бруто тегло от над 3.5 тона.Размерът на таксата, пропорционална на действително изминато разстояние зависи от типа на използвания път (магистрала, шосе или главен път), категорията на моторното превозно средство (J2, J3, J4), както и от неговата екологична класификация.

 

Брутна цена за използването на пътя (HUF /км)

 

Екологична

категория

J2

J3

J4

Магистрала

Главен път

Магистрала

Главен път

Магистрала

Главен път

A (≥ EURO III.)

42,41

18,04

59,52

31,23

86,70

54,07

     B (EURO II.)

49,89

21,23

70,02

36,75

108,38

67,60

     C (EURO I.)

57,38

24,41

80,53

42,26

130,06

81,11

 

Здравеопазване

Частните здравни заведения в страната предлагат високо качество на обслужването, но се намират предимно в Будапеща. Извън столицата, за да комуникирате за Вашите медицински нужди с лекарите, най-вероятно ще Ви се наложи да ползвате услугите на преводач. Общественото здравеопазване е безплатно за здравно осигурените лица и е със задоволително качество в градските райони.

Преди пътуване проверете какво покрива здравната Ви застраховка. Европейската здравноосигурителна карта се изисква от гражданите на ЕС, които кандидатстват за безплатно лечение, но тя покрива само спешна медицинска помощ.

Покритието от аптеки и фармацевтични продукти е добро. Проблем може да бъде комуникацията с фармацевт, тъй като извън Будапеща повечето от тях говорят само унгарски.

Ако не разполагате с необходимите средства, следва да потърсите съдействие от близки или роднини с оглед таксата да бъде преведена по сметка на Министерство на външните работи или да Ви бъдат изпратени средства на място чрез Western Union, MoneyGramm  или по Ваша банкова сметка.

Необходимо е да знаете, че посолството не разполага с възможности за осигуряване на финансови средства, закупуване на билети, заплащане на хотели или общежития и пр.

Документи за пътуване и визов режим

На територията на Унгария, българските граждани пътуват с лична карта или паспорт.

Унгария е член на Шенгенското споразумение. Пътуването на български граждани до и през Унгария се осъществява с валидна лична карта или паспорт.

Преди пътуване проверите срока на валидност на личните си документи! С изтекли на територията на Унгария лични документи ще ви бъде необходим временен документ за самоличност издаден от консулската служба на посолството.

Поради зачестили случаи на граждани с изгубени/откраднати лични документи на територията на държави от ЕС, притежаващи съответен документ от полицията за този факт, както и други граждани, пътуващи през Унгария за България без валидни документи за самоличност, обръщаме внимание върху следното:

1.      При пътуване през територията на Унгария към България е необходимо българските граждани да имат валидни документи за самоличност за преминаване на границата (лична карта,паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт, временен паспорт). Унгарските власти не допускат преминаване на границата със Сърбия и Румъния без наличие на един от тези документи.

2.      Унгария е външна граница на Шенгенското пространство и на граничните преходи в посока към България се извършват засилени проверки и контрол. Територията на Европейския съюз обхваща държавите от Шенгенското пространство и държавите извън него. България не е в Шенгенското пространство.

3.     Издаваните в държави от ЕС документи от местната полиция за удостоверяване на кражба/загуба на документи за самоличност, не заместват документ за самоличност, и с тях не може да бъде премината унгарската граница със Сърбия или Румъния.

4.     Съгласно Закона за българските лични документи, при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документв чужбина,лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина. Необходимо е лицетода подаде декларация с искане за издаване на нов личен документ и/или временен паспорт (при необходимост от скорошно пътуване до България), в най-близкото дипломатическоили консулскопредставителство на Република България. За издаването на временен паспорт, както и за издаване на нови документи за самоличност се заплащат съответните такси на място, при подаване на декларацията.

При невъзможност за съобщаване и подаване на декларация за временен паспорт в дипломатическо иликонсулскопредставителствона Република България вдържавата, в която е изгубен/откраднат/унищожен документа, лицето следва да се обърне за съдействие към друго близко дипломатическо представителство, преди достигане на унгарската граница със Сърбия или Румъния“

Практически съвети

Всеки пътуващ към Унгария е длъжен да носи паспорт или лична карта.

Полицейските сили са професионални и добре обучени. Въпреки това, трябва да имате добри познания по унгарски език, за да ги помолите за помощ, тъй като повечето от полицаите говорят слабо английски или  други езици.

Препоръки към българските граждани, пътуващи през територията на Унгария от други държави членки на ЕС, със загубени или откраднати лични документи на територията на друга държава от ЕС може да намерите ТУК

Внимание!

В летния период зачестяват случаите на кражби на места с голямо струпване на хора - гари, градски транспорт, бензиностанции, паркове и др.
Не оставяйте багажа си без Ваш пряк надзор. Винаги носете със себе си Вашите пари и лични документи.
В случай на инцидент се обръщайте към унгарската полиция на тел: 112 - за получаване на полицейски протокол или на 24-часовата телефонна линия за съобщаване за извършени престъпления (на английски език): +3614388080

Допълнителни спешни телефони:
Полиция: 107
Бърза помощ: 104
Пожарна служба: 105

За пътуващите с лични МПС през Унгария:

е-винетки могат да бъдат закупени чрез официалния унгарски уебсайт: https://toll-charge.hu

Консулски услуги

Заверки и легализации

Съгласно действащия договор за правна помощ и уреждане на отношения по граждански, семейни и наказателни дела между България и Унгария, документите, съставени или заверени от компетентен орган, съгласно установената форма и върху които е положен печат, се приемат на територията на другата страна без необходимост от допълнителна легализация (не се изисква полагането на печат „апостил”).

Изготвяне на лични документи

Консулската служба към посолството може да приема заявления за издаване на паспорт, лична карта и временен паспорт.

Гражданско състояние

Издаване на документи

Първичното удостоверение по гражданско състояние се издава от компетентните местни органи - Служба по гражданско състояние в съответната община, като следва да се спазват сроковете за вписване. Особено внимание следва да се обръща на спазването на сроковете за вписване раждането на дете.

След снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние, той се предоставя на консулската служба в превод и легализиран по установения ред в случай, че заинтересованите лица не са в състояние по друг начин да осъществят регистрация на раждане, сключване на граждански брак пред местните власти или смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично да извърши регистрацията или чрез упълномощено лице, следва да представи съответния местен удостоверителен документ, преведен и заверен по установения ред, в съответната община в България: за раждане на дете - по постоянния адрес на майката; ако тя е чужденка - на бащата; за сключен граждански брак - пред местните власти по постоянния адрес на съпруга, ако той е чужденец - на съпругата; за смърт - по постоянния адрес на починалия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация