Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Унгария

Последна актуализация 05 Януари 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Унгария

Посолство на Република България в Будапеща, Унгария
Адрес: Andrassy ut.115, 1062 Budapest, Hungary
Телефон: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Факс: +36 1 322 52 15
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/hungary
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +36-20-534-4559 (при заплаха за живота и здравето на български граждани, вследствие на природни катастрофи, промишлени аварии, пътно-транспортни произшествия, криминални престъпления, терористичен акт и др.).

Консулска служба:
Информация по телефон: от понеделник до петък: от 14.00 ч. - 16.00 ч.
Телефони: +36 1 322 08 24; +36 1 322 08 36; +36 1 342 37 38
Факс: +36 1 322 52 15
Работно време: 09:00 ч. - 17:30 ч.
Приемно време за граждани: от понеделник до петък: от 09:30 ч. - 12:30 ч. Всички влезли граждани в приемната на КС до 12:30 ч., се обслужват до приключване на техните случаи, независимо колко дълго това продължава във времето.
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Република България в Унгария
д-р Йордан Петров Бочков
е почетен консул на Република България в Унгария с район на действие в окръзите Бач-Кишкун, Чонград-Чанад и Бекеш, и със седалище в град Кечкемет
Адрес: Erkel utca 3, 6000 Kecskemét, Hungary
Тел: +36 20 222 99 22
Факс: +359 52 693 694
E-mail: [email protected]

Посолство на Унгария в София, Република България
Адрес: 1000 София, ул. „6-ти септември” № 57
Телефон: +359 2 963 11 35; +359 2 963 11 36
Факс: +359 2 963 21 10
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet

Почетен консул на Унгария в Република България
г-н Йордан Йорданов
е почетен генерален консул на Унгария в Република България със седалище във Варна и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Силистра, Сливен и Ямбол
Адрес: 9002 Варна, район „Приморски”, ул. “Васил Друмев” № 36, вх. В, ет. 1
Tел.: +359 52 61 29 81
Факс: +359 52 98 66 55
Моб.: +359 888 595 370
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Унгария има ниско ниво на престъпност. Личния багаж следва да бъде пазен особено бдително в обществения транспорт. Съществува опасност от джебчии. Мишена на крадците главно са техника, мобилни телефони, пари в брой, кредитни карти и паспорти. Чести са случаите на откраднат багаж по време на сън във влака, както и на бензиностанции на магистралите (особено по маршрута от гр. Сегед до гр. Хедьешхалом). В сравнение с други европейски страни престъпността спрямо туристите е ограничена до джебчийство, надписване на цени в сметки и такси.

Здравеопазване:
Частните здравни заведения в страната предлагат високо качество на обслужването, но се намират предимно в Будапеща. Общественото здравеопазване е безплатно за здравно осигурените лица и е с добро качество в градските райони.
Преди пътуване проверете какво покрива здравната Ви застраховка. Европейската здравноосигурителна карта се изисква от гражданите на ЕС, които кандидатстват за безплатно лечение, но тя покрива само спешна медицинска помощ. Мрежата от аптеки е много добре развита.

Особености на местното законодателството:
Съгласно унгарския Закон № 39 от 2001 г. за влизането и пребиваването на чуждестранни граждани на територията на Унгария, в глава VІ, чл. 86/1/ е отбелязано, че експлоатационният собственик, превозващ чуждестранни граждани по въздушен и воден път, както и по суша (превозвачът), носи административна и финансова отговорност за валидността на пътните документи и виза на превозвания от него гражданин.

Митнически изисквания:
Пътниците от държави извън Шенген попадат под строг митнически контрол. Митнически изисквания за Унгария можете да откриете тук: https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/kiadvanyok/utastaj/idegennyelvu-utastajekoztatok/Information_for_Travellers.pdf1
В Унгария е позволен вноса на цигари до две кутии на човек. Разрешеният алкохол – е 1л., с алкохолно съдържание повече от 22%; 2л. алкохол с алкохолно съдържание до 22%; 4л. вино; 16л. бира. В случай на нарушение, цялото количество се конфискува и се заплаща глоба от около 100 евро.
Ловно оръжие е разрешено за внасяне от гражданин на ЕС, само ако притежават европейски пропуск за огнестрелно оръжие. Забранено е транспортирането или носенето на автоматични оръжия.
Забранено е притежанието на наркотици!
Унгария е външна граница на Шенгенската зона и осъществява строг граничен контрол - Влизането или излизането в/от Унгария с МПС може да отнеме доста дълго време, особено предвид силно увеличения сухопътен трафик през територията на Унгария в периода на Великденските празници, в края на летния сезон на отпуски през месеците август и септември, при започване на редовната училищна учебна година през месец септември и в периода на рождественските и новогодишни празници, когато граждани на ЕС пътуват по коридор E75 от и за Белград, Сърбия. Препоръчително е да бъдат използвани алтернативни гранични пунктове.
В случай, че на някой от граничните пунктове митнически служител иска нерегламентирана сума от българския превозвач, събитието и обстоятелствата могат да бъде описани под формата на жалба, като задължително се посочва номера на служебната значка на този митнически служител .

Внос на ловни и спортни огнестрелни оръжия в Унгария от 01.01.2024 г.

Считано от 1 януари 2024 г. се прекратява издаването на митнически марки, свързани с вноса на ловни и спортни огнестрелни оръжия.

След посочената дата таксата за административна услуга може да бъде заплатена в брой или по банков път, като в този случай е необходимо да се представи доказателство за плащането.

След 1 януари 2024 г. граничните служби на Националната данъчна и митническа администрация (NTCA) няма да събират таксата за административно обслужване от 3000 HUF (унгарски форинта) под формата на митнически марки, в случай че граждански лица пристигат с огнестрелни оръжия от страни извън Европейския съюз. Това се дължи на промяна в закон XCIII от 1990 г.

Митнически марки са се приемали от NTCA само до 31 декември 2023 г.

Считано от 1 януари 2024 г. таксата за административната услуга, свързана с издаването на разрешение за внос на ловни и спортни огнестрелни оръжия, може да се плаща предимно в брой, като се използва унгарска валута (унгарски форинт, HUF).

В случай, че таксата бъде заплатена по банков път, тя трябва да бъде преведена по сметката на NTCA.

За международен банков превод:

account holder’s name:           Nemzeti Adó- és Vámhivatal

SWIFT/BIC code:                   HUSTHUHB

IBAN:                 HU48100320000028993300000000

payment reference:      lofegyver behozatal ig. szolg. dij

Основните правила, свързани с вноса на огнестрелни оръжия, използвани от граждански лица, могат да се прочетат на английски език в ръководството за информация за пътници на NTCA на следния електронен адрес:

https://nav.gov.hu/kiadvanyok/utastaj/idegennyelvu-utastajekoztatok

Движенията по пътищата:

Важно: До 22 януари 2024 г. ще бъдат в сила гранични проверки на ГКПП на Словашката република с Унгария.

На вниманието на българските превозвачи, извършващи превози до, от и през територията на Унгария: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/konsulski-saobshtenia/8280.

Трафикът, особено в Будапеща и големите градове е оживен. Статистиката показва 1200 смъртни случая всяка година, до голяма степен дължащи се на невнимателно шофиране. По пътищата на Унгария денонощно работят полицейски патрули. Има и множество камери следящи за спазването на ограниченията на скоростта.  Максимално допустимата скорост в града за лек автомобил е 50 км/ч., за първокласен път 110 км/ч., а за магистрала 130 км/ч. Задължително законово изискване е шофирането на включени къси светлини, дори и през деня. Разрешеното завиване на ляво е рядкост с оглед пропускане на колоните от автомобили и избягване на задръствания в големите градове.

Детските седалки за кола са необходими за малки деца и бебета. Деца под 12 години не могат да седят на предната седалка. Предпазните колани са задължителни за всички в автомобила.

В Унгария се използва винетна система, подобно на тази в съседните страни-Австрия и Словакия, като от 2008 г. информацията за платена винетка се съхранява по електронен път и се проверява непосредствено от камери, които автоматично четат регистрационния номер на автомобила. Винетките могат да бъдат закупени от всяка бензиностанция за интервал от 4 дни, 7 дни, 1 месец или 1 година. За пътуване без винетка глобата е от 70 000 HUF без никакво предупреждение.

Важно е да се знаете! Пътната такса - винетка следва да се закупи преди започване на използването на определения път или магистрала. Препоръчително е това да стане преди влизане на унгарска територия.

Унгарският закон предвижда рестриктивни мерки при установена употреба на алкохол при шофиране, като санкцията за такова нарушение е тежка глоба. Не е позволено консумацията на никакви алкохолни напитки при шофиране и всяко различно от нулево съдържание на алкохол в кръвта подлежи на глоба или затвор. Ако глобата не бъде платена, паспортът на лицето може да бъде конфискуван, или дори да влезе в затвор, докато не бъде платена определената глоба.

Полицията редовно спира различни превозни средства за проверка на документите. Унгария има едни от най-суровите закони за причинителите на автомобилни катастрофи. Участие в автомобилна катастрофа води до глоба, а в някои случаи до присъда и затвор от 1 до 5 години (в зависимост от утежняващи вината обстоятелства).

Българските шофьори на камиони и превозвачи са обект на особено отношение и стриктни проверки по границите на Унгария. Глобите, които са налагани, дори за спорни нарушения, например съкращаване на малкото име на шофьора в тахошайбите на камиона, са от 200 000 до 400 000 форинта (730 – 1500 евро). Съществува възможност за обжалване на място, но само след заплащане на глобите.

При спиране от органите на специализираната полиция и констатиране на нарушение, водачите следва да знаят, че като участници в административно-наказателно производство, имат право да поискат акта, който им е представен за подписване, да бъде на български език, или в противен случай да бъде повикан преводач, който да им го преведе.

При извършване на следните нарушения:
- превишена скорост;
- неупотреба на предпазни колани;
- преминаване на „червен светофар”;
- шофиране след употреба на алкохол съответните нарушители могат да бъдат глобени.

В случай че нарушителят бъде установен на мястото на произшествието, при упражняването на контрол върху движението, може да бъде наложена глоба от 10 000 до 300 000 HUF (унгарски форинта) без издаване на официално постановление.

Превозното средство може да бъде конфискувано и задържано без издаване на постановление, докато глобата бъде платена или бъде внесен депозит за паричното вземане. Органът, действащ по случая, уведомява водача относно размера на наложената глоба, мястото където ще бъде задържано превозното средство и маршрута, по който може да се стигне до него, както и относно правните разпоредби, свързани с процедурата. Информацията се предоставя в писмена форма на един от следите езици: унгарски, английски, немски или руски.

В случай че органът определи да конфискува превозното средство, регистрационният талон следва да бъде предаден на органа за срока на задържането. В същото време на водача се издава бележка в потвърждение, че превозното средство е било конфискувано и задържано и регистрационният талон е бил иззет. Ако водачът не потърси регистрационния талон на автомобила, издаден от чуждестранен орган в срок от три дни след освобождаване на превозното средство, органът действащ по случая, изпраща регистрационния талон на превозното средство до органа, който го е издал.

В случай че при упражняване на контрол върху движението се окаже, че водачът или регистрираният притежател на превозното средство не е платил глоба, наложена при предходна административна процедура, органът, действащ по случая, конфискува и задържа превозното средство.

От 1 юли 2013 г. Унгария е въвела „HU-GO” - Електронна система за събиране на тол такси въз основа на разстоянието (DBT), при която тол таксите са пропорционални на действително изминатото разстояние. С дата 1 януари 2016 г. е в сила влязла  модификация на закона и има  промяна в следния аспект:

Полицията на Унгария при констатация на нарушения на използването на пътищата в Унгария  без право за това, вместо досегашните 90 дни, има правото да разглежда период от 180 дни след откриване на процедура за нарушения. Това означава, че при конкретен регистрационен номер и знак за съответната националност на държавата - при установяване на незаконност и улавяне в мига на неправомерно ползване на пътищата в Унгария - полицейските органи имат правото от тази дата нататък до цели 180 дни назад отново да проверяват постоянно и да упражняват контрол  за евентуалното неправомерно използване на пътищата по повод незаплатени пътни такси и да открият процедура за нарушението. След изтичането на 180-те дена се губи актуалността на откритата процедура.

При евентуално нарушение на правилата и при откриване на процедура за това – полицейските органи не изискват представянето на никакви фактури или сертификат, поради факта, че се извършва електронна регистрация на откриването на процедурата от страна на АД.

Национална Служба „Пътни такси“ електронно записва регистрационния номер на превозното средство, националната принадлежност, данните за закупените винетки или друго - всякаква информация, относно правото на ползване на съответните пътища. По време на пътуването на различните контролни пунктове се прави анализ и съпоставка на фактите.

Законите, както и досега дават възможност за търсене на правата на гражданите, които смятат, че наложената им глоба а неправомерна, че ситуацията е спорна и могат да приложат документи по случая, най-вече документите за правото на ползване на съответния път.

Информационните материали, уведомленията са налични на няколко езика на официалния уебсайт на страниците на HU-GO: https://www.hu-go.hu/articles/category/news_bul

Информация за пътните такси може да се получи на следния телефон на центъра за обслужване на клиенти: +36 (36) 587-500

Информация за глобите и процедурата по оспорване

Оспорване на наложени глоби за неплатени такси за винетки може да се направи, чрез следния имейл адрес: [email protected]

Електронната система е въведена на определени пътни участъци от унгарската обществена пътна мрежа (магистрали, шосета, главни пътища) с обща дължина от 6513 км. Новата система, наречена HU-GO е в съответствие с изискванията на Европейския съюз и на директивите на Европейската услуга за електронно пътно таксуване (EETS).

Заплащането на тол такса е задължително за товарни автомобили с максимално разрешено бруто тегло от над 3.5 тона. Размерът на таксата, пропорционална на действително изминато разстояние зависи от типа на използвания път (магистрала, шосе или главен път), категорията на моторното превозно средство (J2, J3, J4), както и от неговата екологична класификация.

Практически съвети:
Всеки пътуващ към Унгария е длъжен да носи валидна паспорт или лична карта, както и да се увери, че срокът на действие на свидетелството за шофиране не е изтекъл и че то е валидно в страната на посещение.

Препоръки към българските граждани, пътуващи през територията на Унгария от други държави членки на ЕС, със загубени или откраднати лични документи на територията на друга държава от ЕС може да намерите тук: https://www.consulatebg.eu/home/temporary-passport

Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В много страни се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които се плащат на местонарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

Внимание!
В летния период зачестяват случаите на кражби на места с голямо струпване на хора - гари, градски транспорт, бензиностанции, паркове и др. Не оставяйте багажа си без Ваш пряк надзор. Винаги носете със себе си Вашите пари и лични документи. Препоръчително е да си направите копие/цифрови снимки на Вашите лични документи. В случай на инцидент се обръщайте към унгарската полиция на тел: 112 - за получаване на полицейски протокол.

Контактни данни на Националния щаб на унгарската полиция
Наименование: BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
Адрес: 1139 Budapest, Teve utca 4-6.
Телефон: 112 или 107 или +36 1 443 5000
E-mail: [email protected]

Допълнителни спешни телефони:
Полиция: 107
Бърза помощ: 104
Пожарна служба: 105
Пътна помощ: 188

За пътуващите с лични МПС през Унгария: Електронни винетки могат да бъдат закупени чрез официалния унгарски уебсайт: https://toll-charge.hu.

Помнете, че в чужбина следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под юрисдикцията на приемащата страна. Наказанията за нарушаване на законите могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.
Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества.

Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.
Избягвайте да пренасяте вещи на трети лица при преминаване на граница.
Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството на Република България. Консулски служител ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.
Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случаите на смърт на български граждани в Унгария, Посолството на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Спешна необходимост от финансови средства - Ако не разполагате с необходимите финансови средства, следва да потърсите съдействие от Ваши роднини или близки лица, за да Ви изпратят пари на място чрез Western Union.
Пряка финансова помощ може да получите от Посолството на Република България само, ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерство на външните работи, дирекция „Финанси и управление на собствеността”.
За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane-chujbina/neobhodimost-finansovi-sredstva

Необходимо е да знаете, че посолството не разполага с възможности за осигуряване на финансови средства, закупуване на билети, заплащане на хотели, общежития и пр.
В случай на кражба на личните Ви документи, парични средства, билети за пътуване и прочие незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба в Унгария и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството на Република България, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в родината.
Преди да отпътувате от Република България или веднага след пристигането Ви в Унгария запишете адреса и телефоните на Посолството на Република България. Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи пътуването Ви и органите на местната полиция.

Местна валута:
Форинт (HUF). Разплащане в евро вече е прието в повечето хотели и някои ресторанти и магазини, но на курс по-нисък от официалния, което често се дължи на колебанията в курса на форинта. Официалният курс форинт-евро често варира (към 06.02.2023 г. е около 400 HUF за 1 EUR).
Основните видове кредитни карти (Eurocard, Visa, Mastercard) могат да бъдат използвани в по-големите магазини и ресторанти. Банкомати са на разположение дори и в малките градове.

Документи за пътуване и визов режим

Унгария е член на Шенгенското споразумение. Пътуването на български граждани до и през Унгария се осъществява с валидна лична карта или паспорт. Няма изискване за остатъчна валидност на документите за пътуване на българските граждани.

Малолетни и непълнолетни могат да пътуват с валидна лична карта или паспорт, ако се придружават от своите родители, настойници или законни представители.

Малолетни и непълнолетни, пътуващи без придружител или придружавани от трети лица, които не са техни родители, настойници или законни представители, трябва да представят пред унгарските власти документ, с който техните родители/настойници/законни представители дават съгласие за подобно пътуване.

Преди пътуване през Унгария проверете срока на валидност на Вашите лични документи!
С изтекли на територията на Унгария лични документи ще ви бъде необходим временен документ за самоличност издаден от консулската служба на посолството.

Поради зачестили случаи на граждани с изгубени/откраднати лични документи на територията на държави от ЕС, притежаващи съответен документ от полицията за този факт, както и други граждани, пътуващи през Унгария за България без валидни документи за самоличност, обръщаме внимание върху следното:

1. При пътуване през територията на Унгария е необходимо българските граждани да имат валидни документи за самоличност за преминаване на границата (лична карта, паспорт, дипломатически паспорт, служебен паспорт, моряшки паспорт, временен паспорт). Унгарските власти не допускат преминаване на границата със Сърбия и Румъния без наличие на валидни документи.
2. Унгария е външна граница на Шенгенското пространство и на нейните гранични пунктове се извършват засилени проверки и контрол. Територията на Европейския съюз обхваща държавите от Шенгенското пространство и държавите извън него. България не е в Шенгенското пространство.
3. Издаваните в държави от ЕС документи от местната полиция за удостоверяване на кражба/загуба на документи за самоличност, не заместват документ за самоличност и с тях не може да бъде премината унгарската граница със Сърбия или Румъния.
4. Съгласно чл.8, ал.2 от Закона за българските лични документи, при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина.

В случаите на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно да подаде в срок до 3 дни писмена декларация по образец, съгласно Приложение № 6 към чл.17, ал.1 от Правилника за издаване на българските лични документи, с искане за издаване на нов личен документ и/или временен паспорт (при необходимост от скорошно пътуване до България) в най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България.
За издаването на временен паспорт, както и за издаване на нови документи за самоличност се заплащат съответните такси на място, при подаване на декларацията.

При невъзможност за съобщаване и подаване на декларация за временен паспорт в дипломатическо или консулско представителство на Република България в държавата, в която е изгубен/откраднат/повреден/унищожен документа, лицето следва да се обърне за съдействие към друго близко дипломатическо представителство, преди достигане на унгарската граница със Сърбия или Румъния.

Консулски услуги

Заверки и легализации:
Съгласно действащия Договор за правна помощ по граждански, семейни и наказателни дела между България и Унгария, подписан в София на 16.05.1966 г., обн. ДВ. бр.29 от 11.04.1967г., в сила от 10.03.1967 г., документите, съставени или заверени от компетентен орган, съгласно установената форма и върху които е положен печат, се приемат на територията на другата страна без необходимост от допълнителна легализация (не се изисква полагането на печат „апостил”).

Изготвяне на лични документи:
Консулската служба към посолството може да приема заявления за издаване на паспорт, лична карта и временен паспорт.
Не се приемат и обработват молби за издаване на СУМПС.

• За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо местното удостоверение за раждане на детето и присъствието на двамата родители.
• При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане.
• За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта следва да се представи протокол от полицията за заявяване на обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Гражданско състояние

Издаване на документи:
Компетентните унгарски служби по гражданско състояние в съответните общини изпращат до Посолството на Република България съставените в Унгария актове за раждане, брак и смърт на български граждани. Получените по служебен път актове по гражданското състояние се изпращат от Консулската служба до компетентните български служби по гражданското състояние за вписване в българските регистри.

Възможно е лицето, след снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние, да го представи лично в консулската служба, преведен и заверен по установения ред, за препращане в общината по постоянно местоживеене в България за регистрация на раждане, сключен граждански брак пред местните власти или смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично или чрез упълномощено лице да извърши регистрацията, следва да представи съответния местен удостоверителен документ, преведен и заверен по установения ред, в съответната община в България:
• за раждане на дете - по постоянния адрес на майката, а ако тя е чужденка - на бащата;
• за сключен граждански брак пред местните власти - по постоянния адрес на съпруга, а ако той е чужденец - на съпругата;
• за смърт - по постоянния адрес на починалия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация