Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ирак

Последна актуализация 07 Април 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Ирак

IVстепен: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).

Министерството на външните работи на Р България препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания до Република Ирак, освен при наличие на крайна необходимост. Тогава е целесъобразно то да става с въздушен транспорт. Влизането в страната по суша от Сирия, Саудитска Арабия и Йордания носи висок риск от отвличания и задържане под арест, а по границата с Турция често е свързано със затруднения и следва да се избягва. Посещения в столицата Багдад също не са препоръчителни, а при неотложност от предприемане на такива трябва предварително да се организира посрещането, придвижването из града и изпращането до международното летище чрез договоряне с действащи в иракската столица, но изключително скъпи охранителни фирми.

Препоръчваме на пътуващите до Ирак български граждани да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка и детайли за техния престой в Ирак на Посолството на Р България в Багдад. Поради опасната обстановка по сигурността в страната и в столицата, дипломатическата мисия на Р България е възпрепятствана да оказва адекватно съдействие на място.

Данни за контакт с Посолството на Р България в гр. Багдад:

Адрес:
Baghdad, Al-Karada area, District 102, street 55, building 8
Служебни телефони в работно време:
+9647814009612
+9647727728220
Дежурен телефон при извънредни ситуации и в извънработно време:
+9647809237587
E-mail: [email protected]

Website: https://www.mfa.bg/embassies/iraq


 
Адрес на службата по търговско-икономическите въпроси, действаща в гр. Ербил, Автономен иракски район Кюрдистан:
Erbil, Kurdistan region, Royal city, Block B-8, 7th Floor, ap. 15
Мобилен телефон на ръководителя на СТИВ:
+964 751 457 86 15
E-mail: [email protected]

Обща информация

(1.) Ниво на сигурност:

(2.) Здравеопазване:

(3.) Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

(4.) Митнически изисквания:

(5.) Движенията по пътищата:

(6.) Практически съвети:

(7.) Местна валута:

(8.) Климатични особености:

(9.) Други:

Нивото на терористична заплаха в гр. Ербил, Кюрдска автономна област в Ирак, към 12 април 2019 г. се запазва високо, с тенденция за повишаване. Препоръчваме на българските граждани, намиращи се в района, през следващите дни да не посещават туристически обекти и места, където се струпват големи маси от хора.

Местна валута

Иракски динар (IQD) (1000 ир.дин. = 1,45 лв.)

Престъпност и сигурност

Нивата на риск в отделните райони на Ирак са различни – опасността за българските граждани е най-ниска в провинциите Дохук, Ербил и Сюлеймания на Автономен иракски регион Кюрдистан. С по-активна криминална дейност и терористични актове се отличават столицата Багдад и провинциите в Южен Ирак – Кербала, Наджаф, Ди Кар, Мутана, Бабил, Уасит, Майсан, Кадисия и Басра.

Посолството на България в Ирак настоятелно препоръчва на българските граждани да не предприемат по никакъв повод пътувания към следните провинции – Анбар, Ненеуа, Салах-ал-Дин, Диала и Таммим(Киркук). В началото на ноември 2017 г. иракските сили за сигурност овладяха последния иракски град в провинция Анбар, който до скоро беше под контрола на т.нар. „Ислямска държава”. Независимо от това, в много райони на гореспоменатите провинции има изключително висок риск за живота на местното население и на пребиваващите чужденци в страната. Във връзка с продължаващата терористична активност на членове на екстремистки организации честа практика там е периодично да се въвежда извънредно положение.  

В Ирак продължава рискът от извършване на отвличания, в т.ч. и на чужди граждани, независимо че същите се придвижват с въоръжена охрана.

Недоволството на местното население от жизненото равнище, степента и качеството на предоставяните социални услуги, високите нива на корупцията и бавното извършване на реформи в политическата система, често водят до спонтанни, но мащабни прояви на протест, периодично прерастващи в безредици.

Криминалната престъпност е разпространено явление по цялата територия на страната.

Обстановката по пътищата на страната е силно зависима от тази по сигурността и се променя постоянно. Пътуването с автомобил крие рискове и е свързано с преминаването през голям брой КПП, изградени както от иракските сили за сигурност, така и от представители на племенни милиции и доброволни формирования. Използването на съвременни граждански навигационни уреди е неефективно, поради липсата на актуализирани пътни карти. Правилата за движение по пътищата не се спазват от водачите, като при ПТП периодично възникват прояви на саморазправа, понякога с използване на огнестрелно оръжие.

Придвижването с въздушен вътрешен транспорт между големите градове в Ирак – Багдад, Наджаф, Басра, Ербил и Сюлеймания е по-целесъобразно, но са възможни промени в разписанията на полетите, дори тяхното анулиране. Към момента международните летища Ербил и Сюлеймания временно не обслужват международни полети.

През пролетта и есента в Ирак периодично се наблюдават пясъчни и прашни бури, свързани с рязко понижаване на видимостта и затруднения за нормалното дишане, но те не са много често явление и обикновено преминават за 3-4 дни.

Летният период е съпътстван с високи температури, често над 50 ºC на сянка, които могат да предизвикат дехидратация и сериозни здравословни проблеми.

Медицинските услуги за чужденци са ограничени. В случай на сериозен здравословен проблем е препоръчително да бъдете евакуирани с въздушен медицински транспорт. Преди отпътуване за Ирак се уверете, че имате адекватна здравна застраховка за пътуване и достатъчно средства за покриване на разходите за всякакво медицинско лечение в чужбина и репатриране.

Периодично в страната се регистрират случаи на холера.

Иракски Кюрдистан

Иракски Кюрдистан се управлява от регионално правителство, а безопасността се контролира от местни кюрдски сили за сигурност.

Предупреждението да не бъдат предприемани пътувания се отнася за цялата територия на Ирак, въпреки че в провинциите на Автономния иракски регион Кюрдистан– Дохук, Ербил и Сюлейманияпридвижването засега е по-безопасно.

Преди вземане на решение за пътуване е целесъобразно да се информирате за актуалното развитие на събитията.

По продължение на иракско-турската и иракско-иранската граници са възможни военни операции на турската и иранската армии срещу бази на Кюрдската работническа партия /РКК/.

Важно!

Изисквания за регистрация на чуждите автомобили в Ирак

Във връзка със зачестили случаи, при които български граждани се обръщат към посолството в Багдад за съдействие за издирване на арестувани или изчезнали техни близки, пътували с личните си автомобили до Ирак, Министерството на външните работи обръща внимание на гражданите на следните особености на режима на регистрация на чужди автомобили в Ирак, в т.ч. и в иракски Кюрдистан, които следва стриктно да бъдат спазвани:

 • Законодателството в Ирак, вкл. в иракски Кюрдистан, изисква при пътуване до страната с личен автомобил, същият да бъде записан от местните митнически власти в задграничния паспорт на собственика.
 • Паспортът на лицето и малкият регистрационен талон на автомобила остават в митническата служба като гаранция за това, че колата няма да бъде продадена на територията на Ирак.
 • Митническите власти издават заместващ документ, в който са записани данните на собственика и на автомобила. Този документ е с ограничена валидност на територията на Ирак за срок до два месеца. След изтичането на този срок на собственика се налага глоба за всеки ден престой на автомобила над посочения.
 • Напускането на Ирак може да стане единствено от същия пункт, през който е било осъществено влизането в страната.
 • Всеки опит за напускане на територията на Ирак през друг граничен пункт с или без автомобила  води до арест на водача, поради липса на редовен български задграничен паспорт. 
 • В последно време има случаи, при които недобросъвестни автотърговци се възползват от незнанието на тези разпоредби от  българските граждани.Автомобилите се закупуват от автотърговците на територията на Република България и като собственик се записва българскиягражданин, съгласил се срещу заплащане да го транспортирана собствен ход до Ирак. На него му се оказва  съдействие и му се заплаща за `издаването на български задграничен паспорт, входна виза за страната и в редки случаибилет за самолет или автобус за връщане в България. След доставката и предаване на автомобила на територията на Ирак на реалния ползвател, българският гражданин остава без документи за самоличност, без кола и в повечето случаибез пари. При тези обстоятелства потърпевшият български гражданин бива арестуван и съденпо тромава процедура, понякога продъжваваща до 5-6 месеца.

Документи за пътуване и визов режим

Необходим е международен паспорт, валиден минимум за шест месеца преди изтичане на срока му. За по-точна информация се обръщайте към посолството на Ирак в София.

Пътуващите за Ирак български граждани (приносители на служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Ирак в София.

Гражданите на Република България, притежаващи валиден задграничен паспорт могат да пътуват до Автономен Иракски Район Кюрдистан с директни международни полети или с междинно кацане извън територията на Ирак, както и по суша ползвайки ГКПП Ибрахим Халил/Хабур на иракско-турската граница с максимален престой до 30 дни в административните граници на автономията. При влизане на територията на АИРК в паспортите на същите ще им бъде поставена безплатна специална виза, важаща за горния срок. Полученото разрешение важи за престой само на територията на Иракски Кюрдистан, поради което все пак е препоръчително пътуващите да притежават иракска виза, особено при евентуални затруднения от транспортен характер.

Актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да получите от Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевград и РЗИ Русе.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Работа в Ирак

Важно!

Иракското посолство в София уведоми с нота на 9.10.2012 г. за решението на иракските власти за облекчаване на съществуващата до момента процедура за издаване на визи за персонала на чуждестранните компании, работещи с иракски държавни институции и компании.

Съгласно решението, при кандидатстването за виза от страна на български граждани, наети от български или други чуждестранни компании, работещи с иракски държавни институции и компании, отпада изискването за получаване на предварително разрешително за работа от иракското Министерство на труда и социалните въпроси, каквато беше досегашната практика.

Във връзка с възникнали през лятото на 2011 г. проблеми с български работници, наети от чуждестранни фирми за работа в Ирак, основно свързани с неполучаване на договорените възнаграждения или получаване на много по-ниски такива в сравнение с предварително договорените, Министерството на външните работи на Република България обръща внимание на следното:

 • българските граждани, които желаят да сключат договори за работа в Ирак, се нуждаят от работна виза;
 • работна виза може да се получи в иракско посолство в София само въз основа на сключен договор с местен или чуждестранен работодател – изпълнител на обекти в страната;
 • към момента няма български фирми, оторизирани да сключват договори с български граждани за работа в Ирак. Те могат да сключват договори за работа единствено с чуждестранни фирми, изпълнители или подизпълнители на обекти в Ирак;
 • влизането в Ирак може да стане с обикновена, в това число и туристическа виза, но за наетите на работа чуждестранни граждани се изисква фирмата-работодател да извърши формалностите за получаване на работни визи за наетите работници;
 • неспазването на това изискване се наказва с глоби за всеки ден от пребиваването след изтичане срока на обикновената входна виза;
 • липсата на работна виза създава сериозни проблеми при напускане на страната. За работещите чуждестранни граждани в Ирак се изисква изходна виза. Тя се издава само при изпълнени изисквания за получена работна виза.

Внимание!

Министерството на външните работи обръща особено внимание на всички български граждани, които сключват договори за работа с работодатели в други страни, да имат точни договорни отношения и да следят работодателят да изпълнява изискванията на местното законодателство.

Консулски услуги

Към посолството в Багдад няма разкрита консулска служба. Не се приемат документи на чужденци за входни визи за България, както и действия по съставяне на актове загражданско състояние, с изключение на случаите на смърт на български граждани на територията на Ирак.

Заверки и легализации

Република Ирак не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. за заверка на публични актове с печат „Апостил” и между България и Ирак няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което посолството на Република България в Багдад не заверява печата на иракското Министерство на външните работии изнесените офиси в Наджаф и Басра. Същото важи и за документи/ актове, съставени в България, които следва да носят печата на българското Министерство на външните работи, а след това да бъдат заверени от консулската служба при Посолството на Ирак в София.

Документите, издадени в Ирак и предназначени за действие на територията на Република България, трябва да бъдатзаверени от иракското МВнР в Багдад, след това заверени в посолството на Ирак в София, преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът - заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация