Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Република Корея

Последна актуализация 03 Октомври 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Усведомете се подробно за актуалната обстановка в страната!

Република Корея

Посолство на Република България в Република Корея

Адрес: 102-8 Hannam-daero, Yongsang-gu, Seoul 04418, Republic of Korea
Телефон: +82 2 794 8625; +82 2 794 8626
Факс: +82 2 794 8627
Дежурен телефон в извънработно време при спешни случаи: + 82 10 3549 8625

Консулска служба:

Телефон: +82 2 794 8625/6
Факс: : +82 2 794 8627
Работно време: 09.00-17.30 ч.
Работно време с граждани: 10.30-12.30 ч., от 14.00 - 16.00 /по изключение/
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/korea

Почетни консули на Република България в Република Корея:

Г-н Ким Хи Юн (Mr. Kim Hi-Yong)
Гр. Сеул
Адрес: 3rd Floor, Daeyong Bldg., 7, Eonju-ro 133-gil, Gangnam-gu, Seoul 06053
Тел.: +82 2 3014 2700; +82 2 3014-2701; +82 2 3014-2702,
Факс: +82 2  544 9803
E-mail: [email protected]

Г-н Чой Канг Йонг (Mr. Choi Kang Yong)
CY Group, Chairman
Гр. Бусан (Busan)
Тел.: +82 2 542 2533
E-mail: [email protected]

Почетен консул на Република Корея в Република България

г-н Йосиф СПИРИДОНОВ
Канцелария: 8000 Бургас, резиденция „Лазурен бряг”, офис 213
Е-mail: [email protected]

г-н Иво Михайлов
Канцелария: 9000 Варна, ул. „София” 6, ет. 2 офис 3
GSM: +359 885 202 808
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Южна Корея е една от най-сигурните страни в Азия. Нивото на престъпност в страната е ниско, но следва да се вземат обичайните мерки за сигурност.

Препоръка за подготовка на гражданите при кризи от военен и невоенен характер

Следващите препоръки са стандартна предпазна мярка. Публикуването им е израз на желанието на посолството на Република България в Сеул всеки български гражданин в Република Корея да бъде информиран за мерките, които следва лично да предприеме в мирно време.

Брошурата с препоръки, указания и адреси можете да намерите ТУК

Здравеопазване:

В Република Корея няма заразни заболявания, които да налагат задължителна предварителна ваксинация.

Специален карантинен формуляр се попълва, когато чужденецът идва от страна, в която има случаи на холера, жълта треска, чума, ТОРС и т.н.

Не е задължително представянето на медицинска застраховка при влизане в страната с цел краткосрочно пребиваване.

Следва да се има предвид обаче, че между Република Корея и Република България няма подписан определен договор или спогодба за сътрудничество в областта на здравеопазването и всички медицински услуги се заплащат лично от пациента, което изисква значителни средства.

От 16 юли 2019 г. се въвежда задължителна здравна осигуровка за чужденци, които пребивават в страната над 6 месеца и които не се осигуряват от работодател, с изключение на притежателите на визи категории А (дипломати/служители на международни организации и техните семейства), В (краткосрочни посещения с цел туризъм, транзит и др.), С (краткосрочни посещения с цел туризъм, бизнес и др.), някои подкатегории на G 1 (медицински въпроси). До 2021 г. чуждестранни студенти с визи D-2 и D-4, са освободени от задължението да притежават задължителна здравна осигуровка.

Във връзка с разпространението в Република Корея на болестта Avian Influenza (AI) - „Птичи грип“, включително и на нейния високопатогенен вирус H5N6,  Министерството на обществената сигурност и безопасност на Република Корея публикува списък със следните превантивни мерки:
• Въздържайте се от посещение на птицевъдни ферми и места, на които се събират прелетни птици;
• Не докосвайте тела на умрели птици;
• Мийте често и продължително /над 30 секунди/ ръцете си, като избягвайте да докосвате очите, носа и устата си;
• При кашляне или кихане, прикривайте устата или носа си с кърпичка;
• При поява на болестни симптоми, позвънете на тел. 1339 /Center for Disease Control & Prevention/;
• Гответе ястия от пиле, патица, яйца и др. при температура над 75 градуса над 5 минути;
• Проветрявайте често помещенията.

Особености на местното законодателство:

По принцип са забранени туристическите посещения на съществуващите в страната военни бази и други обекти със специално предназначение. Препоръчва се желаещите да посетят демилитаризираната зона по границата със Северна Корея да се включат в състава на организирана туристическа група.

Митнически изисквания:

Митническа декларация се попълва само при внос или износ на артикули, подлежащи на деклариране.

Задължително се декларират вносът и износът на валута на стойност над 10000 щатски долара, както и притежаваните лични вещи и предмети на стойност над 400 щатски долара.

Допуска се безмитен внос на 10 кутии (един стек) цигари, един литър алкохол, парфюм не повече от две унции (56,6 г).

Забранени за внос и износ са всякакви порнографски и други подобни материали, които могат да нарушат реда и обществената безопасност, материали, свързани с поверителна правителствена информация или с разузнавателна дейност, фалшиви или подправени монети, банкноти, акции и други търговски средства, продукти от животински или растителен произход, хладни или огнестрелни оръжия и боеприпаси, защитени животински видове и продукти от тях (в т.ч. хайвер от есетра, корали и т. н.), всякакви видове наркотици или лекарства (без съответното разрешение), съдържащи наркотични съставки и др.

Този списък не е достатъчно изчерпателен и пътуващите следва да се информират от корейските митнически власти при неясност относно пренасяни от тях вещи и предмети.

Митнически изисквания за Корея можете да изтеглите от ТУК

Българските граждани, пътуващи за Р. Корея, следва да имат предвид, че в качеството на превантивна мярка срещу разпространението на АЧС, вносът на животински продукти в Р. Корея е забранен. Нарушителите се санкционират с високи глоби от страна на южнокорейските компетентни органи.

Движение по пътищата:

Поради натоварения трафик и специфичната система за обозначаване на улиците в населените места се препоръчва повишено внимание при самостоятелно кормуване.Не е разрешено управлението на МПС с българско свидетелство за управление на МПС.

Местна валута:

Южнокорейски вон (KRW).

Документи за пътуване и визов режим

Между Република България и Република Корея (Южна Корея) от 13 август 1994 г. е в сила междуправителствена Спогодба за премахване на визовите изисквания, съгласно която българските граждани, които притежават валиден задграничен паспорт, могат да влизат и да пребивават краткосрочно (до 90 дни) в тази страна, при условие че престоят им не е с цел да упражняват доходоносна или платена дейност. Поне 24 часа преди пътуването (качването на полета за Р. Корея) те трябва да се регистрират и да получат електронно разрешение за влизане в страната K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization) – повече информация/кандидатстване за K-ETA може да бъде направено на ел. адрес: www.k-eta.go.kr

В сила от 00:00 часа на 3 септември 2022 г. ОТПАДА изискването пристигащите пътници (чужди граждани) на международните летища/пристанища в Р. Корея да представят документ (сертификат) за отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция (ПиСиАр тест) или бърз антигенен тест. При пристигане в страната се попълва здравен въпросник, предоставят се контакти за връзка (адрес на пребиваване, тел. номер). Считано от 8 юни, се отменя изискването за поставянето под 7-дневна карантина за всички лица, пристигащи в страната от чужбина, независимо от техния ваксинационен статус. Периодът на изолация на пациенти с КОВИД-19 вътре в страната е 7 дни. За времето на карантината чуждите граждани, посещаващи краткосрочно страната без постоянен адрес за пребиваване, се настаняват в Центрове за карантина/болнични заведения, като те следва да покрият разходите за своя престой.

При влизане в Република Корея задължително се попълва стандартен информационен формуляр на английски език, състоящ се от две части: „пристигане” и „напускане”, като втората част се предава на корейските гранични власти при напускане на страната, както и митнически формуляр. Българските граждани, посещаващи Република Корея, следва да знаят населеното място и адреса, на който ще пребивават, или името на хотела, в който предстои да отседнат, за да впишат съответните данни в съответните формуляри.

От 2012 година на ГКПП на Корея се вземат биометрични данни от пътуващите с изключение на деца под 17 години и на пътуващите с дипломатически или служебни паспорти. При краткосрочно пребиваване няма изискване за задължителна регистрация пред корейските имиграционни служби.

Българските граждани, които възнамеряват да пребивават повече от 90 дни или желаят да упражняват каквато и да била доходоносна или платена дейност, трябва предварително да получат виза (съществуват общо 31 вида визи) от дипломатическо или консулско представителство на Южна Корея.

Поради настъпили промени в законодателството на Република Корея, чужди граждани, приносители на моряшки паспорти, не могат да влизат и пребивават на територията на Република Корея без наличието и на задграничен паспорт. В тази връзка, разпоредбите на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Република Корея за морски транспорт, подписан на 16 юни 2005 г. в София, в сила от 25 ноември 2005 г., касаещи влизането и пребиваването на български граждани на територията на Република Корея, приносители на моряшки паспорти, са неприложими. Според информацията, предоставена от посолството на Република Корея в София, за времето, за което ще се отстранят несъответствията между настъпилите промени в законодателство на страната и сключените от нея двустранни спогодби за морски транспорт, българските граждани, приносители на моряшки паспорти, при влизане и пребиваване на територията на Република Корея трябва да притежават и обикновени задгранични паспорти.

Допълнителна подробна информация, свързана с посещения в Република Корея, може да се намери на английски език на следните страници:

www.korea.net
www.visitkorea.or.kr
www.hikorea.go.kr
www.customs.go.kr
www.ncov.kdca.go.kr
www.moj.go.kr
www.mofat.go.kr

Работа в Корея:

Българските граждани, желаещи да работят в Южна Корея или да осъществят някаква друга доходоносна дейност, са длъжни да направят постъпки за получаване на съответната виза преди влизане в страната. На чужденците, уличени в нарушение на местното трудово законодателство и действащия визов режим, особено по отношение на доходоносна дейност без наличието на съответните разрешения, се налагат високи глоби и се прилага принудителна административна мярка „експулсиране” и забрана за влизане в страната за период от 1 до 5 и повече години.

Консулски услуги

Български лични документи

Консулската служба при посолството в Сеул има техническа възможност за вземане на биометрични данни, поради което приема заявления за издаване на всички видове български лични документи - паспорт, лична карта, СУМПС и временни паспорти. Консулската служба на посолството извършва обикновена (срок за изпълнение – до 45 дни) и бърза услуга ( до 30 дни) по издаването на български лични документи (паспорт и лична карта), издаването на СУМПС става в рамките на до 90 дни. За изпращането на готовите документи до ДП-Сеул апликантите ползват услугите на фирма „ДиЕйчЕл“.

Легализации и заверки

България и Корея са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г., поради което документи/актове, съставени на територията на всяка една от двете страни, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, за да послужат пред властите на другата държава.
Таксите за консулските услуги се заплащат в брой или чрез банков превод по сметката на посолството.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация