Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Египет

Последна актуализация 05 Януари 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване, с изключение на организираните групови пътувания с чартърни полети до курортите на Синайския полуостров Шарм Ал-Шейх и Хургада, както и до столицата Кайро.

Арабска република Египет

Посолство на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Консулска служба  
Визови дни: Неделя и Сряда от 09.30 до 12.30
Консулски дни: Понеделник и Четвъртък от 09.30 до 11.30
E-mail: [email protected][email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Посолство на Арабска република Египет в София
Адрес: 1000 София, ул. „6-ти септември” № 5
Тел.: +359 2 988 1509, +2 987 0215, +2 987 6468
Факс: +359 2 980 1263
Работно време: 09:00 - 16:00 ч.
Консулска секция: 10:00 - 11.00 ч.; 14:00 - 15.00 ч.
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Поради продължаваща активност на екстремистки групи в някои райони страната (Северен Синай, пограничните райони с Либия, пограничната зона със Судан), те не следва да бъдат посещавани освен при неотложна необходимост. Дейността на екстремистките групи в Северен Синай е насочена основно към военни и полицейски цели, но не са изключени атаки и срещу граждански цели.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване, с изключение на организираните групови пътувания с чартърни полети до курортите на Синайския полуостров Шарм Ал-Шейх и Хургада, както и до столицата Кайро.

Най-подходящият начин да се запознаете със забележителностите на страната е да ползвате услугите на лицензирани туристически агенции, които могат да Ви предоставят пълна информация за интересуващите ви туристическите обекти и осигуряват придружаващи лица и транспорт, като носят отговорност за Вашата сигурност.
Ако случайно попаднете на улични протести, препоръчително е да напуснете района.
За страната е характерно по време на големи футболни мачове да се организират улични шествия на запалянковци, като понякога се стига до сблъсъци между привърженици на противниковите отбори или между тях и силите на реда. При подобна ситуация попадналите в подобна ситуация български граждани следва да напуснат района.

В големите градове, предвид тяхната пренаселеност, са възможни улични престъпления от различен характер – кражби, обири, насилствено отнемане на чанти и вещи от преминаващи с мотоциклет лица, джебчийство (при посещение на народни пазари и други силно оживени места) и др. Когато местни жители предлагат да ви заведат настоятелно в магазини за сувенири или артефакти, както и да ви продават предмети на улицата, следва да бъдете особено предпазливи и да не се доверявате, тъй като може да бъдете жертва на измама.

Не се препоръчва ползването на таксиметрови услуги от сами жени без придружител, особено във вечерните часове.

Здравеопазване:

В частните клиники и болници медицинското обслужване е на относително добро ниво, но оказването на медицинска помощ и лечение са свързани със значителни разходи. Стандартите в обществените болнични заведения са под нивото на европейските, но и цените са по-ниски. Препоръчително е желаещите да посетят Египет български граждани, да сключат съответна медицинска здравна застраховка, валидна за целия им престой.

Преди да предприемете пътуване до Египет е необходимо да се снабдите с международна пътническа и здравна застраховка, валидна за целия ви престой. Полицата трябва да покрива разходите за хоспитализиране, лечение и медицинско репатриране от Египет до България в случай на необходимост, както и да покрива някои специфични дейности, които имате намерение да извършвате по време на престоя, като гмуркане, участие в пустинно сафари и др.

При възникване на спешна нужда с български граждани, посолството на Република България в Кайро може да предостави списък на болници, към които гражданите да се обърнат.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

Храната в хотелите и ресторантите в категория над 3 звезди, както и в супермаркетите, е безопасна. Храненето в улични заведения за обществено хранене, в частност - употребата на пресни плодове и зеленчуци, закупени на улични пазари, е предпоставка за възникването на сериозни стомашно-чревни инфекции. В случай, че имате сериозни стомашни оплаквания или продължителна висока температура, следва да се обърнете към лекар. Следва да се употребява само фабрично бутилирана вода за пиене.

Министерството на здравеопазването на Египет изисква при влизане в страната наличието на имунизационна книжка с имунизации срещу жълта треска и полиомиелит само от лица, пристигащи от страни с висок риск за жълта треска и полиомиелит.

Особености на местното законодателството:

Въпреки отсъствието на изрични правила за облеклото на жените, следва да се има предвид, че в градска улична обстановка не е препоръчително провокативно за местните нрави облекло - къси поли, дълбоки деколтета и др.

Българските туристи следва да имат предвид, че заснемането на улични обекти на армията и полицията, включително и техни служители с фотоапарати, видеокамери и мобилни телефони може да доведе до конфискуването на снимачната техника. Съществува законова забрана за използването на летящи технически средства като дронове и други подобни устройства, а вносът им в страната и тяхното използване изисква специално разрешение от властите във всеки отделен случай. Забранени обекти за снимане са сгради на държавни институции, посолства, полицейски и армейски пропускателни пунктове, заграждения от най-различен тип и др. Поставените предупредителни табели за забрана на снимачна дейност не винаги са лесно забележими, а понякога са изписани само на арабски език. Поради тази причина българските граждани, посетители на страната, трябва да се съобразяват с мястото и обстановката, когато заснемат различни обекти. При снимачна дейност в улична обстановка и извън туристически обекти, трябва да се отчита и чувствителността на отделни социални слоеве по културологични или религиозни причини. В случаи, когато местни граждани реагират негативно на насочен към тях фотоапарат, незабавно трябва да прекратите снимането, за да избегнете конфликтна ситуация.

Български журналисти, които посещават страната служебно следва да имат предварително получена акредитация и разрешение за журналистическа дейност, като спазят установените процедури. Специални изисквания има за телевизионните екипи, които трябва да декларират и да получат предварително разрешение за внос на снимачна и друга техника и предварително да се запознаят с изискванията. Посолството на Р България в Кайро е готово да съдейства, в рамките на своите компетенции, на българските журналистически екипи.

Митнически изисквания:

Посетителите на Египет, при влизане и напускане на страната, трябва да декларират паричните средства, които носят, в случаите, когато сумата надвишава 10 000 USD или равностойността на тази валута. Разрешава се носенето на египетска валута в размер на не повече от 5 000 египетски лири при влизане и излизане от страната. Забранява се внасянето или изнасянето на чужда валута, посредством писма или пощенски колети.

Забранени за износ предмети:

1.Оригинални папируси и старинни книги.
2.Всякакви оригинални антични предмети - статуи, картини и др.
3. Стари автомобили, представляващи антики.
4. Корали

Митнически изисквания за Египет можете да изтеглите от ТУК.

Информация относно режима на внос на медикаменти за лични нужди при пътуване до АР Египет можете да намерите ТУК

Движение по пътищата:

При движение по улицата, независимо дали се придвижвате пеш или управлявате автомобил, следва да имате предвид, че автомобилният трафик е твърде интензивен и хаотичен, а водачите нерядко управляват МПС агресивно и опасно. Рискове създават случаите на шофиране в насрещното движение, на заден ход, шофиране без светлини през нощта, рисково движение на мотоциклети и велосипедисти между автомобилите, включване на файтони и каруци в движението и др. Изключително сериозно внимание следва да проявяват пешеходците при пресичане, тъй като понякога не се зачита предимството им на пешеходните пътеки. Сравнително безопасен начин да пресечете оживена улица е да го направите заедно с друга група пресичащи хора или, пресичайки сам, да вдигнете ръка и любезно да подадете знак да ви изчакат.

Практически съвети:

При пътуване до Египет е препоръчително и полезно да се спазват следните правила:
- Преди пътуването можете да се регистрирате предварително в посолството на Р България в Кайро. Регистрацията може да бъде извършена по телефона или чрез електронната поща на посолството. Необходимо е да дадете информация за планирания престой: имена на пътуващия, срок на престоя, местоположение, телефон и електронна поща за контакт. Тази информация ще улесни Посолството да Ви окаже съдействие в случай на необходимост.
- Носете с Вас постоянно, но на сигурно място, документи за самоличност (препоръчително – паспорт);
- В улична обстановка не преминавайте през заграждения, поставени от органите на реда! Не влизайте в пререкания с органите на реда и полицията – дори когато смятате, че имате право! При възникване на ситуация между вас и органите на реда е препоръчително да потърсите веднага контакт с посолството на България за съдействие или препоръки;
- Не са препоръчителни самостоятелни и неорганизирани пътувания по суша на цялата територия на страната. За посещения на туристическите обекти извън Кайро най-добре е да се обърнете към лицензирана туристическа агенция и да не прибягвате до предлагани услуги на частни лица;
- Пътуващите за морските курорти на Египет с цел подводни спортове трябва да ползват услугите на надеждни и лицензирани фирми, осигуряващи необходимата екипировка, инструктори и гаранции.
- Пътуванията в пустинята, в пограничните райони на Египет с Либия и Судан, както и от Египет в Ивицата Газа (Северен Синай), крият съществен риск за сигурността на пътуващите. Ако се ангажирате с подобно пътуване, това е единствено на Ваша собствена отговорност. Възможностите на българското посолство в Кайро за оказване на съдействие за излизане от Ивицата Газа и влизане обратно на египетска територия са силно ограничени;
- При възникването на каквито и да е проблеми, освен от посолството на Република България в Кайро, съдействие може да потърсите и от Генерално управление „Туристическа полиция“ на телефон 126. Той е определен от Министерството на вътрешните работи на Египет като „гореща линия“, на която се приемат сигнали денонощно и се оказва съдействие на чуждестранните туристи в страната. На телефонната линия ще разговаряте на английски език с дежурно отговорно лице. Може да звъните и на телефон 122 (на полицията), където да информирате за възникнали извънредни ситуации (екстрена помощ в ситуации, застрашаваща живота на гражданите).
- Избягвайте да заснемате под какъвто и да било предлог публични прояви, събития или обекти, засягащи сигурността и органите за сигурност;
- Избягвайте конфликтните ситуации на улицата с местни граждани;
- Въздържайте се от коментари, дебати и критики по вътрешнополитически за страната теми.

Местна валута:

Обмяната на валута следва да се осъществява в банките и лицензираните обменни бюра. Ползването на кредитни и дебитни карти за разплащане е широко разпространено и може да се ползва в големите търговски обекти, ресторанти и хотели.

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване до Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт, с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната.
Съществуващият визов режим с Египет изисква от всички носители на български паспорти, в това число и носителите на дипломатически и служебни паспорти, наличието на египетска входна виза преди влизане в страната. Носителите на обикновени паспорти също следва да имат положени визи, но за тях се допуска получаването на входна /само туристическа виза/ , при това само на египетските летища, не на сухопътни граници.

Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина. Визите са три вида: туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни.
Визи с цел туризъм и престой до 30 дни биха могли да бъдат получени също на ГКПП на международните летища – стикерите са продават в банкови офиси, намиращи се в транзитната зона преди паспортен контрол. Цената на визовия стикер, закупен на ГКПП, е 25 щатски долара, като заплащането на същия може да бъде осъществено с кредитна карта или в брой в твърда валута.

При пътуване с цел туризъм до курортите в Южен Синай, Шарм ел-Шейх, Дахаб, Нувейба и Таба има възможност при пристигане на летищата в Шарм ел-Шейх и Таба за получаване на безплатен печат в паспорта с разрешение за влизане в страната без виза и престой в курортите за период до 15 дни, без право за пътуване извън тези райони. Ако туристите планират да пътуват извън тези райони и да останат повече от 15 дни в страната им е необходима виза.

Специално внимание следва да проявяват притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Между България и Египет няма подписана спогодба за освобождаването на дипломатическите и специални паспорти от визи. Носителите на дипломатически паспорти задължително трябва да се снабдят предварително с египетска входна виза от посолството на Египет в София или други египетски дипломатически представителства в чужбина, независимо дали пътуват в лично или служебно качество.
За удължаване на престой в Египет, преди изтичането на валидността на туристическа или входна виза, българските граждани следва да направят постъпки в отдел „Паспорти, визови въпроси и емиграция” на МВР („Ал Мугаммаа“) на Арабска република Египет и срещу заплащане на съответните такси могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.
Внимание! В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Практически съвети

 

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи:
При подаване на заявление за лични документи лицето се подписва лично върху заявлението в присъствието на длъжностно лице, като се взимат биометрични данни в предвидените от закона случаи.

Заверки и легализации:
Документите, подлежащи на заверяване и легализация от консулската служба в посолството, са различни документи от общ характер. Документи, произхождащи от египетски институции, трябва да носят заверката на МВнР на АР Египет. Документи, произхождащи от български институции, съответно следва да носят заверката на МВнР на Република България. Документи от частен характер на лица, положили подписа си в консулска служба Кайро пред консула, се заверяват от Посолството в зависимост от страната, за която са предназначени. Когато в документа за заверяване касае прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, консулът заверява не само подпис, но и съдържание на документа, за което се заплащат допълнителни такси по ценоразпис.

Гражданско състояние:
При регистрация в Консулската служба в Кайро на раждане, брак (сключен пред египетските граждански служби) или смърт, произтекли на египетска територия, е необходимо да бъдат представени съответно: акт за раждане, акт за граждански брак или акт за смърт (придружен от документ за фито-санитарен контрол), които задължително трябва да са легализирани от МВнР на АР Египет.

Такси:
Таксите на Консулската служба в Кайро са в съответствие с тарифите, утвърдени от българските държавни нормативни документи – закони, правилници, разпоредби, заповеди и са обявени публично.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация