Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Пакистан

Последна актуализация 23 Декември 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Ислямска Република Пакистан

Посолство на Република България в Ислямска Република Пакистан

Адрес: Diplomatic Enclave, Ramna V plot 6/11; Islamabad, Pakistan
Тел.: 0092 51 2600846
Факс: 0092 51 2600847
Дежурен телефон в извънработно време: +92 300 8552573
Работно време: По - Пт, 09:00 - 17:00 ч.
Консулска служба:
Работно време с граждани: вторник и четвъртък 12.00 - 14.00 ч. местно време.

Обслужване на граждани от консулската служба става само след предварително записване на час на телефон 0092512600846.

Записванията на час стават само в интервала 10-11 ч. местно време в дните вторник и четвъртък.

Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/pakistan

Почетен консул на Република България в Ислямска република Пакистан


Г-н Аслам Халик (Mr. Aslam Khaliq)
Гр. Карачи
Адрес: H No1, Street No9, Falcon Complex-Faisal, Shaheed-e-millat Rd, Karachi, Pakistan; SNPA-7A, Block-3, Delhi Mercantle Co-operate Housing Society, Karachi-74800, Pakistan
Тел.: +92 21 34314255; +92 21 34530361; +92 21 34530362
E-mail: [email protected]
[email protected]

Г-н Саад Али Хан (Mr. Saad Ali Khan)
Гр. Лахор
Адрес в Исламабад: House 230-A, Street 13, E – 7, Islamabad, Pakistan
Адрес в Лахор: House 232, Z Block Defense Housing Authority, Phase III, Lahore, Pakistan
Тел.: +92 51 2652167; +92 51 2652875
Факс: +92 51 2652522
E-mail: [email protected]

Г-н Файсал Салим Рахман (Mr. Faisal Saleem Rahman)
гр. Пешавар
Адрес в Пешавар: 6 Park Avenue, University Town, Peshawar
Тел.: + 92 91 7250078; + 92 91 7250079
Е-mail: [email protected]


Посолство на Ислямска република Пакистан
Адрес: София, бул. „Драган Цанков”  36,  Интерпред, блок А, етаж 4, офис 102
Телефон: +359 2 971 96 19
Факс: +359 2 971 01 94
E-mail: [email protected]
Работно време: 09.00 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.00 ч.

Обща информация

Местна валута

Пакистанска рупия (PKR)

Най-голямата купюра е с номинал 5000 рупии, като в обращение са още банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 1000.

Престъпност и сигурност

Обстановката на сигурност в Пакистан продължава да бъде сложна и непредвидима. Терористичната заплаха остава сравнително висока. Терористичните актове в страната, изразяващи се във взривяването на импровизирани експлозивни устройства, самоубийствени атентати, покушения срещу представители на политически партии, са сред основните прилагани методи и са причина за гибелта или раняването на много хора. Повечето от тези нападения са планирани предварително с оглед причиняването на повече жертви и щети. Като основни причини за това биха могли да бъдат посочени екстремизмът, конфликтите на религиозна и сектантска основа, както и регионалните политически разногласия, така и конфликтът в Афганистан.

Обикновено терористичните актове се осъществяват на обществени места, като хотели, ресторанти, транспортни центрове, пазари, по време на религиозни празници и мероприятия, включително места, които са посещавани от чужденци. В тази връзка е препоръчително да бъдат използвани добри хотели със сигурна охрана, разполагащи с метални детектори, като разбира се, никое место не може да се счита за напълно сигурно. Посещенията на джамии по време на молитвите, и по специално, по време на традиционната петъчна молитва, трябва да се избягват.

Налице е непредвидим риск от демонстрации и гражданско неподчинение, които в някои случаи могат да прераснат в кръвопролитни и да станат причина за гибелта на хора и унищожаване на имущество. Рискът от терористични атаки е най-голям в големите градове на страната като Карачи, Лахор, Пешавар, Куета. В тази връзка посещаващите Пакистан чужденци трябва да избягват политическите митинги и демонстрации. В столицата Исламабад обстановката е сравнително по-спокойна. 

Криминалната престъпност представлява сериозен проблем, основно в Карачи.

Въоръжените грабежи, стрелбите, въоръжените нападения срещу превозни средства са типични за големите градове.

Необходимо да се избягва пътуването с кола след настъпването на нощта в селските райони, където пътищата са лоши и там са чести бандитските нападения, по-специално в провинциите Синдх и Пенджаб. Прозорците на колите следва да бъдат затворени, като ценните неща са прикрити.

Дребната престъпност е разпространена. В тази връзка е необходимо личните вещи, паспорти да бъдат на сигурно место през цялото време. Предимно се крадат мобилни телефони, пари в брой, кредитни карти и паспорти.

Има случаи, когато на чужденците се предлагат упойващи напитки или храна с цел последващ обир, като в тази връзка е препоръчително от непознати хора да не се приемат храни и напитки.

Налице е висок риск от отвличания на чужденци с цел откуп. Случаите на отвличания по политически или криминални причини в страната се увеличават. В тази връзка е необходимо да се съблюдава максимална бдителност.

В случай на извънредна ситуация, номерът, който трябва да се набере е 15.

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Пакистан можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Пътуващите в страната чужденци следва да спазват много стриктно местното законодателство. Сериозно нарушение би могло да стане причина да задържане и пращане в затвор. Наказанията се изтърпяват в местни затвори. Обичаите и законите на страната се придържат към ислямската религия и практика. В тази връзка е необходимо местните религиозни и социални традиции да бъдат уважавани с оглед да не бъдат накърнени чувствата на местните граждани.

По принцип се препоръчва облеклото да е консервативно, късите панталони, както за мъже и за жени, особено в отдалечените от градовете райони, трябва да се избягват, за жените е препоръчително да носят на главите си шалове.

Алкохолът и употребата му в Пакистан е забранена и нарушаването на това би могло да доведе до задържане или глоба.

Наказанията за притежаване на наркотични вещества или използването им са тежки и се наказват със затвор, големи глоби или депортация. За трафик на наркотици, убийство, изнасилване и богохулство  би могло да бъде наложено смъртно наказание.

Хомосексуализмът е забранен, както и съжителството без брак. 

Фотографирането на държавни учреждения, военни обекти и летища е забранено.

В страната съществува ограничителен режим на пътуване до редица области. В тази връзка е необходимо,при пристигане българските граждани да се информират чрез посолството или чрез имиграционните власти за забранените за пътуване райони.

Препоръчително е да се избягва пътуването до райони, в който се провеждат военни операции и в които действат активно терористични организации, като района на Азад-Кашмир, провинция Балучистан, провинция Хайбер-Паштуунхва, вкл. Суват, град Пешавар, Федерално Администрираните Племенни Райони (FATA).

Движение по пътищата

Движението в страната е ляво. Пътищата, с изключение на магистралата до Лахор, не са в добро състояние. Пътните инциденти са чести. Не се препоръчва  използването на обществен транспорт и таксита. За управление на превозно средство от чужденци е необходимо те да притежават международно свидетелство за управление.

Здравеопазване

Препоръчително е наличието на здравна застраховка за пътуващите до Пакистан. 

Големите градове на страната разполагат със специализирани  здравни заведения, но като цяло здравеопазването е на незадоволително равнище.

В големите болници лечението е скъпо и като правило се предплаща.

През пролетта и лятото в Пакистан има риск от заразяване с треска „денге”, която се разпространява от комари. Разпространена е в Карачи, Лахор, Равалпинди. Здравните органи на страната полагат усилия за нейното ограничаване.

Преди пътуване до Пакистан е препоръчителна ваксинация за хепатит и тетанус, болести, които се разпространяват от заразена храна, вода.

Препоръчва се да не се пие вода от водопроводната мрежа, и ако се пие, то тя трябва да се преварява и ли да се употребява бутилирана вода.

Плодовете и зеленчуците трябва да се дезинфекцират преди употреба.

Документи за пътуване и визов режим

За всякакъв вид пътувания до Пакистан – официални посещения, делово посещение, бизнес, туризъм, лечение и други е необходимо притежаването на виза.

Понастоящем е в процес на договаряне нова Спогодба за облекчен визов режим за притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Кандидатстването за виза се осъществява в консулската служба на посолството на Ислямска Република Пакистан в София.

За получаване на информация относно необходимите документи за кандидатстване за виза, желаещите да пътуват до страната български граждани следва да се обръщат към консулската служба на  пакистанското посолство в София.  

Практически съвети

Препоръчително е българските граждани, при пристигането си в Пакистан, да се регистрират в консулската служба на посолството в Исламабад. Това е необходимо с оглед оказване на съдействие от страна на посолството в случай на извънредни обстоятелства като природни бедствия, безредици и т.н.

Консулски услуги

При възникването на необходимост, българските граждани, посещаващи страната, биха могли да разчитат на консулското съдействие от страна на посолството.

В тази връзка е необходимо да се знае, че консулско съдействие не би могло да бъде оказано в някои райони на Пакистан, които са забранени за посещения от чужденци и за които се изисква едно специално разрешение за достъп на консулските служители на всички дипломатическите мисии.

Заверки и легализации

Консулската служба при посолството извършва заверки на печата на Министерство на външните работи на Ислямска Република Пакистан и на печата на Министерство на външните работи на Република България, както и заверка на подписи.

Изготвяне на лични документи

Посолството на Република България в Исламабад, Ислямска Република Пакистан, на настоящият етап, не изготвя лични документи – паспорт, лична карта, СУМПС. То издава временни паспорти при необходимост.

Гражданско състояние

Посолството регистрира случаите по гражданско състояние – раждане, брак или смърт и издава безплатно необходимите документи.

Такси

  • Заверка на печата на Министерство на външните работи на Ислямска Република Пакистан –  20.00 EUR
  • Заверката на подпис – 15.00 EUR

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация