Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Иран

Последна актуализация 12 Април 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Ислямска република Иран

Посолство на Република България в Ислямска република Иран
Адрес: Tehran, "Vali-ye Asr" Ave, "Tavanir" Ave, "Nezami-ye Ganjavi" Str. 40, Teheran, Iran
Телефон: +98 21 8877 5037, +98 21 8877 5662
Факс: +98 21 8877 9680
Дежурни телефони в извънработно време:
+98 21 8877 5037, +98 21 8877 5662
+98 930 568 34 09 /мобилен телефон за спешни случаи/

Работно време на посолството: от неделя до четвъртък от 09:00 ч. до 17:00 ч.
Приемно време на консулска служба за граждани: от неделя до сряда от 09:30 ч. до 12:30 ч.
E-mail на посолството: [email protected]
E-mail на консулска служба за запазване на час за подаване на документи: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/iran

Посолство на Ислямска Република Иран в София
Адрес: гр. София, бул. „Симеоновско шосе” № 55
Телефон: +359 2 987 85 46; +359 2 987 61 73; +359 2 981 43 48; +359 2 980 54 51
Факс: +359 2 981 41 02; +359 2 987 70 41
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Препоръчва се на българските граждани, посещаващи Иран, да избягват места с голямо струпване на хора, митинги или демонстрации, независимо от причините за тяхното организиране. При такива случаи, не следва да бъде използвана фотоснимачна техника (включително и смартфони). Професионална фото- или видео-снимачна техника може да бъде използвана единствено след предварително получаване на разрешение от иранските власти.
Пътуването до основните туристически центрове, сред които са Техеран, Кашан, Есфахан, Язд, Шираз, Машхад, остров Киш и Табриз е спокойно. Силно се препоръчват организираните пътувания и използването на лицензиран туристически гид.
Пътуванията до пограничните райони на Иран, с Пакистан, Афганистан и Ирак, както и по-конкретно до провинциите Систан и Балучестан и Кордестан са рискови и е силно препоръчително да бъдат избягвани.
При пътувания през територията на страната с колело, мотор или друго лично превозно средство съществува вероятност от попадане на неподходящо място или в трудна ситуация. Поради тази причина обръщаме особено внимание на визираните по-горе райони, които препоръчваме да се избягват от туристите, които следва да се информират предварително за специфичните условия относно пътуването и престоя в тези области.

Особености на местното законодателство:
Като ислямска република, в Иран се изисква уважение и спазване на установените религиозни традиции, нрави и обичаи. Сред тях са съблюдаване на задължителните правила на поведение и обличане на обществените места, отнасящи се и за двата пола. Жените следва да носят забрадки или шалове, покриващи косите и дълги свободни връхни дрехи, тип "манто". Мъжете могат да носят дрехи с къси ръкави, но не и къси панталони. Имайте предвид, че посещенията на фитнес зали, басейни и спа райони е отделно за мъже и жени. Не е възможно например семейно посещение на басейн дори и в хотела, където сте настанени.
Строго забранено е снимането на правителствени, военни обекти и инсталации или в близост до тях. На такива сгради има изрично поставени забранителни табели. Неспазването на тези ограничения води до арести от правоохранителните органи.
В Иран внасянето, притежаването, употребата и търговията с алкохолни напитки, психотропни вещества и порнографски материали е абсолютно забранена и се наказва строго от закона.

Препоръчваме да се въздържате от действия, които биха могли да обидят иранците, особено по време на свещения месец Рамадан, или когато се посещават религиозни обекти. По време на Рамадан е забранено да се яде, пие или пуши на публични места през целия ден. Неженените двойки и приятели от различен пол, които пътуват заедно, следва да бъдат дискретни и да не демонстрират близост на публични места. Възможно е хотелските администратори да изискат брачен сертификат преди да позволят на двойка от различен пол да се настани в двойна хотелска стая, в случай че са с различни фамилни имена.

ВНИМАНИЕ! Притежаването на наркотици може да се наказва с най-тежката присъда - смъртна.

Митнически изисквания:
Забранен е вносът на оръжие и боеприпаси, наркотици, алкохол, свинско месо, предавателна и записваща техника, компакт-дискове, аудио- и видеокасети, книги и пропагандни материали, съдържащи информация в противоречие с нормите и законите на установения обществен ред и заплашващ националните интереси на страната.
Необходимо е да се носи валута в брой /щатски долари или евро/ в количество, достатъчно за да се покрият всички разходи по време на престоя, в т. ч. и непредвидени. Всеки заминаващ може да изнесе до 5 000 щ.д. в брой или друга чуждестранна валута със същата равностойност. Изнасянето на повече от 5000 щ.д. е възможно само чрез валутна декларация или друг официален банков документ.
Необходимо е всички лекарства да бъдат с оригиналните си опаковки и предварително да бъде проверено дали някои от тях не попадат в забранителни списъци като незаконни за Иран. В случай че подобни лекарства са Ви предписани, задължително носете копие на лекарското предписание, преведено на персийски и заверено от иранското посолство в София.
Не пренасяйте чужди вещи при влизане на иранска територия.

Подробна информация за митническите изисквания за ИР Иран можете да намерите тук: https://www.irica.gov.ir/web_directory/54999-Traveler-Information.html

Практически съвети:
Сим карта към ирански мобилен оператор може да бъде закупена на летището при пристигане, след представяне на паспорт и валидна виза за влизане на територията на Иран. В страната качеството на интернет връзката не е задоволително и в чести случаи е невъзможно свързването с интернет и нормалната употреба на мобилните приложения. Повечето известни приложения като Facebook, Viber, Whatsapp, Telegram, Instagram, Gmail, Waze, Google maps и др., са забранени и не функционират без наличието на предварително инсталирано VPN приложение.
Препоръчваме, преди отпътуване от Република България да запишете адресите и телефоните на посолството, за да можете да се свържете с нас при необходимост. Желателно е да попълните и формата за контакт с вас на страницата на МВнР – „Пътувам за…“.

Движение по пътищата:
При управление на МПС в Иран е задължително да притежавате валидна шофьорска книжка за съответната категория, придружена от валидно международно свидетелство за шофиране, както и документ „Карне дьо пасаж”, за превозното средство с което пътувате, издавано от СБА. Забранено е влизането в Иран със следните МПС:
- всички американски марки автомобили!
- така наречените „супер коли“ – Ферари, Ламборгини, Мазерати, Порше и т.н.;
- МПС над 2500 cm3 оценени, над 40 000 долара, както и такива, които са облепени с фолио имитиращо златно покритие;
- не се допускат на територията на страната автомобили, които използват дизелово гориво.
В случай, че се пътува с изцяло електрически автомобил, да се има предвид, че в ИР Иран не са налични електрически станции за зареждане на подобен вид автомобили. При влизане с автомобил на територията на Ислямска република Иран се заплащат пътни такси. „Тол таксите” се заплащат на съответните кабинки, намиращи се на магистралния възел. Заплащането е възможно в брой, както и с местна банкова карта (международни карти като Виза, Мастеркард и др. не могат да се използват в страната). Заплащането се извършва само в ирански риали.
Ако водачът на автомобила е различен от собственика на МПС-то, тогава е необходимо пълномощно, преведено и заверено в иранското посолство в София.
При налагане на глоби за направени нарушения на правилата за движение, същите се заплащат в съответните областни центрове, отговарящи за района, където е извършено нарушението.
При задържане от местните власти е необходимо да изисквате да Ви бъде осигурен контакт с посолството на Република България в Техеран. Консулски служител от българската мисия ще установи връзка с Вас във възможно най-кратък срок.
Препоръчително е преди пътуване с автомобил да проследите актуалната информация, поместена на електронната страница на МВнР за настъпили огранчения в движението поради природни бедствия и други извънредни обстоятелства.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и актуалните изисквания за сигурност, можете да прочетете на страницата на Летище София.

Местна валута:
Ирански риал (IRR). Разплащанията в Иран се извършват в ирански риали. Препоръчително е, при възможност, българските граждани да разполагат с ирански риали при пристигане в страната с цел покриване на основни разходи от първа необходимост като таксиметрови или други услуги. Валута се обменя само в лицензираните обменни бюра. Повечето хотели също предлагат тази услуга. Чужди кредитни и дебитни карти не се приемат и е невъзможно да бъдат ползвани на територията на Иран!

Климатични особености:
Туристите, посещаващи Иран, с цел извършване на планински преходи и зимен ски туризъм следва да се придържат към установените правила от местните органи, в т.ч. да използват единствено маркирани планински пътеки и обозначени ски писти. Преди извършването на туристически преходи в планините или ски туризъм следва да се информирате относно актуалната метеорологична прогноза – за улеснение може да използвате следния сайт: www.accuweather.com.

Документи за пътуване и визов режим

Необходим е паспорт с валидност най-малко 6 месеца и положена валидна виза.

Препоръчително е преди пътуването си да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка, както и да се регистрирате в посолството на Република България в Техеран. Това би улеснило връзката с Вас при възникване на спешен случай или необходимост. 

При нужда от спешна медицинска помощ в Иран наберете телефонен номер 115. При необходимост от постъпване в лечебно заведение следва незабавно да се свържете със своята застрахователна компания.

Българските граждани, пътуващи за Иран, следва да получат виза – входна или транзитна, която може да бъде с бизнес, туристическа, журналистическа или друга цел. Първоначално се попълва електронно заявление на виза “e-visa”. На официалния уеб-сайт на МВнР на Иран са налични инструкции за извършване на услугата и необходимите за това документи на английски език: http://e_visa.mfa.gov.ir/en/ . Визата се получава от посолството на Иран в София.
Входните визи са с валидност до три месеца, а транзитните - до десет дни от датата на издаването им.
В случай, че българският гражданин не докаже достоверно основанието си за пътуване в Иран, следва депортиране, като разходите са за сметка на недопуснатото да влезе в страната лице. Процедурата е същата и за други подобни случаи, когато са налице основателни причини за недопускане на чужди граждани, от иранските гранични власти, да влязат на територията на Иран.
Притежателите на български дипломатически или служебни паспорти могат да пребивават на територията на Иран до 30 дни без визи.
Деца до 18 години се допускат с придружител – родител или роднина.
В Иран не се признава двойното гражданство. В тази връзка българите, които имат и иранско гражданство, след влизането в страната се разглеждат като лица с иранска националност.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една изцяло свободна от печати страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната.

Пътуване с два паспорта не е допустимо, както и не се допускат лица с валидна виза в изтекъл задграничен паспорт и придружаващ го валиден такъв с изключение на лицата с дипломатически и служебни паспорти.

Препоръчително е при влизане в Иран в паспорта Ви да няма печат от влизане в Израел, тъй като е възможно иранските власти да Ви откажат влизане в страната.

Консулски услуги

Консулски услуги:
Консулската служба на посолството на Република България в Техеран разполага с биометрично гише за обработка и препращане на заявления за български лични документи (паспорт, лична карта, СУМПС), както и за издаване на временни паспорти.
За извършване на конкретна услуга, предлагана от Консулска служба – Техеран, е необходимо предварително записване на час на електронен адрес: [email protected] или на телефоните на посолството в работни дни от неделя до четвъртък от 9.00 до 17.00 ч.: +98 21 8877 5037 и +98 21 8877 5662

Необходими документи за издаване на лична крта и задграничен паспорт:
1. Удостоверение за раждане за лица под 18 години;
2. Задграничен паспорт или лична карта;
3. Една паспортна снимка с размери 3,5/4,5 см.

Такси за издаване на лична крта и задграничен паспорт:

Таксата се заплаща на място в брой само в евро както следва:
- Лична карта на лица от 18 до 58 г. – 30 евро
- Лична карта на лица от 58 до 70 г. – 26 евро
- Лична карта на лица от над 70 г. – 20 евро
- Временен паспорт независимо от възрастта – 50 евро
- Първи паспорт на лице до 14 години – 26 евро
- Следващ паспорт на лице до 14 години – 31 евро
- Паспорт на лице от 14 до 58 години – 41 евро
- Паспорт на лице от 58 до 70 години – 31 евро
- Паспорт на лице над 70 години – 26 евро

Издаването на нови български документи за самоличност се извършва в срок до 30 дни от датата на подаване на заявлението.
Новоиздаденият паспорт се получава лично от заявителя. Когато заявителят предварително в заявлението е упълномощил друго лице, то готовият документ може да бъде получен от упълномощения.
При получаване на новия документ е задължително да бъде върнат предходния документ за самоличност от същия вид, ако има такъв.
Паспорти на малолетни, непълнолетни или поставени под запрещение лица се получават от техните родители, настойници или попечители, задължително български граждани, срещу подпис.
Доставката на готовите документи зависи от изготвения график за дипломатически куриери. Българските документи за самоличност могат да бъдат доставени в КС-Техеран и чрез лицензирана куриерска фирма (DHL), с която Министерството на външните работи има сключено споразумение. За целта следва допълнително да бъдат заплатени 51,91 EUR (евро) по следната банкова сметка на DHL:

1. За плащане в EUR:
Beneficiary: DHL EXPRESS BULGARIA EOOD
Beneficiary’s IBAN No: BG40UNCR70001523563800
Beneficiary’s Bank: UniCredit Bulbank AD
BIC/SWIFT Code: UNCRBGSF
Beneficiary’s Bank Address: 7, Sveta Nedelya square, Sofia 1000, Bulgaria

2. За плащане в BGN:
Beneficiary: DHL EXPRESS BULGARIA EOOD
Beneficiary’s IBAN No: BG94UNCR70001523563798
Beneficiary’s Bank: UniCredit Bulbank AD
BIC/SWIFT Code: UNCRBGSF
Beneficiary’s Bank Address: 7, Sveta Nedelya square, Sofia 1000, Bulgaria

Като информация за плащането задължително изпишете: BDS_името на града_Вашето име. Пример: BDS_Teheran_Ivan Ivanov Ivanov

Когато с едно плащане заявявате доставката на лични документи на повече от едно лица, следва да предоставите точните имена и заявените по вид документи (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) в консулската служба, в която подавате заявлението. Това е необходимо, за да може плащането да бъде разпознато като Ваше плащане за изпращане на изготвени лични документи и да бъде потвърдено от финансовия отдел на куриерската фирма. Задължително поискайте документ от банката, че сте извършили плащането. Платежното нареждане следва да бъде представено в консулската служба в оригинал.

Услугата за доставяне на българските документи за самоличност включва само и единствено ускореното транспортиране на пратката от МВнР до мисията, но не и ускореното издаване на документа за самоличност или доставка до домашния Ви адрес.

Издаване на временен паспорт:

Временният паспорт се издава на български граждани, които пребивават в чужбина и не притежават валидни документи за пътуване или за самоличност. Временен паспорт се издава след като български гражданин подаде заявление и удостовери своята самоличност. Когато липсва документ, който потвърждава самоличността на лицето, следва съгласувателна процедура с Министерство на вътрешните работи на Република България, която отнема до 3 работни дни.

Раждане на дете на български гражданин:

При раждане на територията на Иран на дете, на което единият или двамата родители са български граждани, те трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Техеран. Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулския отдел на Министерство на вътрешните работи на Иран и от консулската служба при българското посолство в Техеран, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен от посолството на Република България в Техеран или Министерството на външните работи на Република България, и изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

Сключване на брак:

В българското посолство в Техеран може да бъде сключен брак. Всеки български гражданин, преди да планира сключването на брак в посолството на Република България в Техеран, следва задължително да се обърне към консулската служба за определяне на дата и час на брачната церемония, като представи следните документи: медицинско удостоверение; удостоверение за раждане; документи за самоличност на бъдещите съпрузи и свидетелите; удостоверение за семейно положение, издадено от общината по постоянен адрес в Република България; декларации, които лицата попълват преди брачната церемония. За чуждия гражданин е необходимо всички документи да бъдат преведени и легализирани.
Смърт на български гражданин
В случай на смърт на български гражданин на територията на Иран, Консулската служба на посолството трябва да бъде своевременно уведомена.
Смъртният акт следва да бъде надлежно заверен и легализиран от Министерството на външните работи на Иран, посолството на Република България в Техеран, снабден с официално заверен превод на български език от заклет преводач. Документът се изпраща или подава в България в общината по постоянен адрес на лицето.

Нарушения и глоби:

На гражданите, които са загубили, повредили или унищожили паспорта си, както и за други нарушения на Закона за българските лични документи, се налага наказание глоба съобразно административно-наказателните разпоредби.

Заверки и лагализации:

Заверки на ирански документи се извършват само ако са предназначени да послужат в България. В посолството на България в Техеран се извършват и преводи от заклет преводач от персийски на български език като цената зависи от броя на преведените страници.
Иран не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Иран няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което посолството заверява печата на Министерство на външните работи на Иран. Същото важи и за документи/актове, съставени в България, които следва да носят печата на МВнР на България, да бъдат заверени от консулската служба при посолството на Иран в София или на посолството на България в Техеран, след което следва да бъдат легализирани от Министерство на външните работи на Иран.

Такси за извършване на заверки и легализации:

- Заверка на подпис на документ – 15 евро;
- Легализация на апостил, поставен от МВнР на Иран – 20 евро;
- Превод на една страница от персийски на български език – 15 евро;
Сроковете за изпълнение на обикновена поръчка са в рамките на 3 работни дни. Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 4 часа и съответно цената за услугата се удвоява.

Нотариални удостоверения:

Съгласно член 84 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, консулските длъжностни лица в българските дипломатически и консулски представителства в чужбина могат да удостоверяват:
- датата, съдържанието и подписите на частни документи, когато те са съставени на български език и не подлежат на вписване, а когато са представени от чужденци – ако са предназначени да произведат действието си на територията на Република България,
- верността на преписи и извлечения от документи, представени от български граждани.
Консулското длъжностно лице в Посолството на Република България в Техеран не изготвя проекти на пълномощни, на декларации и други подобни.
При удостоверяване на дата, съдържание и подпис върху частен документ лицата, чиито подписи подлежат на удостоверяване, трябва да се явят лично пред консулското длъжностно лице и пред него да подпишат документа.

Услуги се предоставят след представяне на валидни документи за самоличност в оригинал (паспорт или лична карта). Не се допуска представянето на българско свидетелство за управление на МПС.
• При липса на валиден документ за самоличност лицето удостоверява самоличността си с двама свидетели – български граждани с установена самоличност.(Не могат да бъдат свидетели недееспособните, неграмотните на български език, роднини на лицето, лица, в полза на които се съдържа някакво разпореждане в пълномощното и др.)
• При прехвърляне на недвижим имот или учредяване на вещни права върху недвижим имот пълномощното следва да се представи в консулската служба в два идентични екземпляра. В този случай се прави едновременно заверка на подписа и на съдържанието на документа. Необходимо е да бъдат заверени и два броя от декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК и декларация по чл. 25, ал. 8 от ЗННД. Декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК и декларация по чл. 25, ал. 8 от ЗННД.
• При прехвърляне на МПС се заверяват и два броя от декларация по чл. 264, ал. 2 от ДОПК, както и декларация по чл. 25, ал. 8 ЗННД.
• При заверка на декларация за пътуване на дете извън границите на Република България, задължително следва да бъде представено и удостоверението за раждане на детето.
Справка за статуса на подадено заявление за издаване на български документи за самoличност или заверка и легализация на документи - от 09:00 до 17:00 часа всеки работен ден (от неделя до четвъртък) на телефони - +98 21 88775037 и +98 21 88775662.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация