Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Азербайджан

Последна актуализация 24 Септември 2021Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Азербайджан
 
Посолство на Република България в Република Азербайджан
Адрес: AZ 1073, Azerbaijan, Baku, 13, Huseyn Javid prospekti
Телефон:
+99 412 538 69 71; +99 412 538 69 72
Факс: +99 412 538 09 85
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/azerbaidzan
Дежурен телефон в извънработно време: +994 50 289 18 14
Работно време: 09.30 ч – 17.30 ч

Консулска служба
Приемно време:
Понеделник – петък: 10.00 – 13.00 ч.
Прием на заявления за визи, документи за самоличност, заверки и легализации, консултации и др.
Понеделник – петък: 15.00 – 16.00 ч.
Получаване на готови визи и документи.
Приемът на български и азербайджански и други граждани, независимо от заявената услуга, се извършва само след предварително записан час.
Приемът на заявления за издаване на краткосрочни визи е преустановен до вдигане на временната забрана за влизане на чужденци в Република България.

За записване на часове и други въпроси моля да се свържете с нас на:
Телефон: +994 51 225 74 71
Е-mail: [email protected]

Посолство на Република Азербайджан в София
Адрес: ул. „Чарлз Дарвин” № 6, ж.к. „Изток”, 1113 София
Тел.: +359 2 817 00 70
Факс: +359 2 817 00 77
E-mail: [email protected]
Website: http://sofia.mfa.gov.az/en

Обща информация

При пътуване в Кавказкия регион следва да се подхожда с повишено внимание.

Предвид конфликта в и около района на Нагорни Карабах МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от всякакви посещения в Нагорни Карабах и другите  окупирани райони на Азербайджан, които представляват около 20 % от територията на Република Азербайджан.  Режимът на прекратяване на огъня по линията на съприкосновение редовно се нарушава и в резултат на въоръжените стълкновения има жертви. Има опасност от мини, поставени близо до и по протежение на линията на съприкосновение и международната граница между Армения и Азербайджан.

На лицата, посетили горепосочените територии без предварителното разрешение на азербайджанските власти, впоследствие се отказва достъп до територията на Република Азербайджан. За информация за пътуване на страницата на  МВнР на Република Азербайджан натиснете ТУК.

По информация от азербайджанските власти, чуждестранни физически и юридически лица, които осъществяват или подпомагат пряко или косвено икономическа, търговска или друга дейност на окупираните територии на Азербайджан рискуват наказателно преследване в Азербайджан.

Посолството на Република България в Баку не може да Ви предостави консулска защита, ако се намирате в и около района на Нагорни Карабах.

Местна валута

Азербайджански манат (AZN)

От началото на 2016 г. валута може да бъде обменяна само в банковите клонове. Има добре развита банкова система. Плащанията се извършват в местна валута – азербайджански манати. Кредитни и дебитни карти се приемат в много от търговските обекти и хотели в страната.

Престъпност и сигурност

Като цяло процентът на тежките престъпления в Азербайджан е нисък. 

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Азербайджан можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

Водачите на МПС трябва да притежават свидетелство за управление на МПС или документ/справка, заместваща свидетелството за управление на МПС, ако същото е било отнето по установен ред от съответните органи на Р Азербайджан. Ако водачът не е собственик на личното МПС, трябва да има заверено пълномощно или сертификат за собственост, регистрационен талон на управляваното МПС, застрахователна полица, удостоверяваща задължителната застраховка („гражданска отговорност“), съгласно законодателството на Република Азербайджан, специално разрешително и документи, удостоверяващи превозвания товар (за превозни средства за търговски цели).

Междуградската пътна мрежа е добре развита между отделните големи градове на Азербайджан. При пътуване с автомобил от Република България се минава през територията на Р Турция и Грузия. Между столиците на Грузия и Азербайджан има много добър скоростен път. От 2016 г. има редовна автобусна линия от България за Азербайджан (през Истанбул и Тбилиси, автобусите се сменят в Истанбул, общото време за пътуване е около 24 часа). Цената на двупосочен автобусен билет е почти три пъти по – ниска от цената на двупосочен самолетен билет.

Съществува и модернизирана железопътна връзка между Баку и Тбилиси.

В Баку общественият транспорт е добре развит (метро, автобуси, таксита). При пътуване с метро и с автобус се препоръчва използването на електронна карта, която може да се закупи от гишета и от автомати на входа на метространциите. Цената на еднопосочен билет за автобус и метро е ниска (еквивалент на 11 евро цента към м. октомври 2016 г.). 

От летището (намиращо се на около 30 км от центъра на Баку) до центъра има редовна 24-часова автобусна линия (цената в една посока е еквивалент на 0.85 евро цента). Автобусите са на всеки 30 минути през деня и на всеки час през нощта. За пътуване с този автобус следва да се закупи карта (цена около 1 евро), която след това важи за градската пътна мрежа.

Препоръчва се използването на лицензирани таксита (автомобилите на най-голямата компания са лилави на цвят и приличат на лондонските таксита, като задължително работят с включен брояч). Препоръчва се да се избягва ползването на случайни таксиметрови автомобили (които са много широко разпространени).    

Здравеопазване

Има достатъчно държавни болници и частни клиники. Не се препоръчва употребата на вода за пиене от централната водопреносна мрежа.

Няма специални изисквания за ваксинации за чуждестранни граждани, пътуващи в Република Азербайджан.

Климат

Климатът в Азербайджан е умерен. В столицата Баку през лятото е много горещо и влажно, а през зимата температурите рядко падат под нулата, за сметка на това често духа силен вятър и, при дъжд, са възможни поледици.

На територията на Азербайджан няма зони с повишена опасност от природни бедствия, но в случаи на наводнения, земетресения и др., ако се нуждаете от съдействие, можете да се свържете с Консулската служба в Посолството в Баку.

Документи за пътуване и визов режим

За притежателите на обикновени паспорти
Входни визи за Азербайджан се издават в съответствие с установените процедури.
От 10 януари 2017 г. е активна електронна услуга за кандидатстване за краткосрочни визи за Азербайджан - ASAN Visa. Услугата е достъпна на електронния портал https://evisa.gov.az. Тя предоставя възможност на чуждестранни граждани, желаещи да получат краткосрочна еднократна виза за Азербайджан (с валидност 30 дни) да подадат документите си онлайн, не по–късно от три работни дни преди деня, в който планират да влязат на територията на страната. В случай на одобрение, в тридневен срок кандидатът получава своята виза на посочената от него електронна поща и може да я разпечата на обикновен принтер. Разпечатаната виза се представя заедно със задграничния паспорт на пътуващия при влизане на територията на Република Азербайджан. Задграничният паспорт на кандидатите трябва да бъде валиден поне 3 месеца след изтичане на валидността на визата. Таксата за визата е в размер на 23 щ.д.
Виза за Азербайджан се издават и от Посолството на Република Азербайджан в София. Таксата за визи за планиран престой с продължителност до 90 дни е 35 евро.


Внимание!
Във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса към момента електронният портал ASAN Visa не функционира.

Между Европейския съюз и Азербайджанската република е в сила споразумение за улесняване на издаването на визи, което урежда издаването на визи на гражданите на EС и Азербайджан за планиран престой за срок от не повече от 90 дни в рамките на период от 180 дни.
Съгласно чл. 6, ал. 2 от Споразумението от заплащане на такса за виза са освободени участници в международни спортни мероприятия, близки роднини на граждани на ЕС, лица, участващи в научни, културни и художествени дейности, пенсионери, деца под 12 годишна възраст и др.
Споразумението определя основанията и въвежда облекчени процедури за кандидатстване за многократни визи. 
Необходими документи за виза:
попълнена анкета;
оригинал на паспорта;
две снимки (паспортен формат);
медицинска застраховка;
други документи в зависимост от основанието за кандидатстване

За притежатели на дипломатически и служебни паспорти
Съгласно Спогодбата между правителството на Република България и Азербайджанската република за облекчен визов режим, влязла в сила от 17.02.2006г., за притежателите на дипломатически и служебни паспорти не се изискват визи. Същите могат да влизат, напускат, преминават транзит и временно да пребивават на територията на страната без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) мeсеца, считано от датата на първото влизане.


Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
Лица, ненавършили 18-годишна възраст, при пътуване в Република Азербайджан с един от двамата си родители, трябва да притежават нотариално заверено съгласие за пътуване в чужбина от другия родител. В случай, че лицата, ненавършили 18 години пътуват с трето лице, трябват да притежават нотариално заверени съгласия и от двамата родители.

Практически съвети

  • От 17.10.2014 г. са в сила законодателни промени, съгласно които чуждестранните граждани и лица без гражданство, пристигащи в Република Азербайджан с цел, различна от транзитен престой, са задължени да се регистрират в срок не по-късно от 15 дни след деня на пристигането си в централния офис на Държавна служба „Миграция” на Република Азербайджан или в регионалните офиси на службата.
  • Съгласно измененията в Миграционния кодекс на Азербайджан чуждестранните граждани и лица без гражданство, чийто престой в Азербайджан надвишава десет дни, са длъжни да се регистрират по мястото на пребиваване /отсядане/.
  • Регистрацията се извършва на място, в дирекция „Миграция“ на Азербайджан (Адрес: 202 Binagadi Highway, 3123 Block, Binagadi district, Baku city, Azerbaijan Republic, AZ1114. Call Center: (+994 12) 919, Tel: (+994 12) 565 61 18; -19; -20; -21; -22, Fax: (+994 12) 562 37 02, E-mail: [email protected] или чрез сайта: https://e-reg.migration.gov.az/DMXERegistrationApp/.
  • Лице, притежаващо разрешение за пребиваване в Азербайджан и имащо постоянен адрес по местоживеене в страната, следва да се регистрира на този линк и, след като регистрацията му бъде одобрена (процедурата по одобряване може да отнеме няколко часа), това лице може да регистрира чуждестранни граждани, които ще пребивават повече от 10 дни в Република Азербайджан. По време на регистрацията следва да бъдат качени в системата файлове, съдържащи сканирани копия на паспорта и визата на кандидата, както и да бъдат попълнени лични данни за лицето и адрес, на който ще пребивава.
  • След като регистрацията бъде одобрена, кандидатът ще получи на предоставения от него e-mail информация, че регистрацията е успешна. В този e-mail се съдържа регистрационен номер. Регистрацията не се счита за успешна, докато въпросният номер не бъде получен от кандидата. При неуспешна регистрация и неспазване на сроковете, на пребиваващото в Азербайджан лице могат да бъдат наложени глоби.
  • Включително е невъзможно напускането на страната без заплащане на глобата, ако регистрацията не е извършена в законово установения тридневен срок.

Мярката се прилага изключително строго, дори в случаи, когато нерегистриралият се в срок чуждестранен гражданин окончателно напуска страната и/или има опасност да изпусне самолетен полет. Ако турист загуби паспорта си, незабавно трябва да съобщи в местната полиция и в Посолството.

Консулски услуги

Български лични документи

Консулската служба в Баку има инсталирана система за снемане на биометрични данни, поради което приема заявления за издаване на паспорт, лична карта, свидетелство за управление на моторно превозно средство и временен паспорт.

Заверки и легализации

Между България и Азербайджан има сключен Договор за правна помощ, съгласно който документи/актове, издадени във всяка една от двете страни, не се нуждаят от допълнителна легализация, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация