Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Перу

Последна актуализация 21 Август 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Перу

Република България няма функциониращо посолство в Лима. В Перу е акредитирано Посолството на Република България в Бразилия, Федеративна република Бразилия

Посолство на република България във Федеративна република Бразилия
Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil
Тел.: +55 61 32236193;
Факс: +55 61 33233285
Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 986023360
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Е-mail:[email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Посолство на Република Перу в Атина (акредитирано за България)
Адрес: 115 28 Athеnes, 2, rue Semitelou
Тел.: +30 210 779 27 61
Факс: +30 210 779 29 05
Работно време: 09.00 – 16.00 ч.
Е-mail: [email protected]

За допълнителна информация може да се установи контакт с:

Посолство на Република Перу в Германия
Адрес: Mohrenstr. 42, 5. Etage; 10117 Berlin
Телефон: +30 20 64 10 3
Факс: +30 20 64 10 77
e-mail: [email protected]

Посолство на Република Перу в Чешката република
Адрес: Muchova 9, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Телефон: +224 316 210, +224 315 741
Факс: +224 314 749
E-mail: [email protected], [email protected],
[email protected], [email protected]
Website: www.peru-embajada.cz

Обща информация

Ниво на сигурност:

В страната има нестихващи протести и безредици в следствие на политическите събития. Отделни райони периодично обявяват извънредно положение. Основни пътни артерии, както и второкласни пътища в страната често остават блокирани. На няколко пъти през последните месеци блокирани оставаха и летищата. Перуанското правителство създаде онлайн платформа, на която туристи, които се намират в опасност или в затруднено положение могат да се регистрират: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=Rq8KH-OHR0iaXdduDl9gTRWM3wlirE5Pq1X2RSdihjZUN1NSS0pVUjdMR0NNOURLNjRMNEFCSDNBTi4u

Високо ниво на криминална престъпност. Рискове за сигурността произтичат от дейността на криминални групи, занимаващи се с грабежи и нападения (особено в градове като Трухийо, Ика и Чиклайо) или трафик на наркотици в зони от страната с недостатъчно присъствие на полиция и въоръжени сили като долината на реките Апуримак, Ене и Мантаро (регионът е по-известен като VRAEM). Тъй като тези местности се намират сравнително близо до туристическите забележителности в Куско, препоръчително е при неорганизиран туризъм де се избягват маршрути през VRAEM.

При посещения в 20 километровата зона по границата с Колумбия трябва да се проявява бдителност и предпазливост, тъй като се счита, че все още активни паравоенни групи в Колумбия могат да използват тази зона като база за своята дейност, включително наркотрафик. Необходимо е да се следват указанията на местните власти в региона около границата с Еквадор, където все още не е напълно прочистено от противопехотни мини.

ВНИМАНИЕ!!! Съществува опасност престъпници да се представят за туроператори или таксиметрови шофьори, поради което трябва да се проявява повишена бдителност. Използвайте услугите само на оторизирани туристически агенции!

Здравеопазване:

На посетителите се препоръчва да имат ваксинации срещу жълта треска, едра шарка, коремен тиф, хепатит и малария.
Обществените болници в Перу не предоставят безплатни здравни услуги на чужденци, поради което е препоръчително преди пристигане в страната да бъдат направени медицински застраховки.

Особености на местното законодателство:

Страната е известна като производител на кокаин. В рамките на редица международни програми се осъществява последователна политика, насочена към борбата с производството и трафика на наркотици. Международните летища в Перу са оборудвани с най-съвременна техника за контрол на трафика на наркотични вещества. Минималната присъда за трафик на наркотици е 5 години.
Препоръчваме на пътуващите да избягват придобиването и внасянето в Република България на стоки, съдържащи листа от кока (например, шоколад, чай и други подобни хранителни продукти), макар те да са фабрично произведени и легално разпространявани в търговската мрежа на територията на Република Перу.
В Перу се налагат значителни по размер глоби при повреждане на туристически обекти, като в Мачу Пикчу всеки турист е длъжен да спазва стриктно всички указания, включително забраните за достъп до определени места.
В Перу е забранено заснемането на военни инсталации, оборудване или места в близост до военни обекти.

Митнически изисквания:

Можете да влезете в Перу с максимум един лаптоп и два мобилни телефона на пътник, без да плащате данъци. Трябва да се запознаете с имиграционните и митническите процедури в Перу, преди да влезете в страната.
Багажът, който може да се приеме, че е за лично ползване, не подлежи на митническо облагане. Извършват се засилени проверки при напускане на страната с цел спазване на забраната за износ на оригинални археологически артефакти, включително фосили и предмети, свързани с историята на Перу преди колониалния период. Препоръчва се закупуването на реплики на подобни предмети да става само в лицензирани магазини, като такива стоки е необходимо да бъдат снабдени с разрешение от Националния институт за култура на Перу. Незаконен е също износът на редки животински или растителни видове, включително е възможно задържането на стоки и сувенири, съдържащи редки насекоми, пера от птици или растения. При установяване на такива нарушения се налагат значителни по размер глоби и е възможно да бъде постановено задържане в затвор.
Разрешено е внасянето и изнасянето без деклариране на парични суми в размер до 10 000 щатски долара или тяхна равностойност в друга валута. При внасяне на суми между 10 000 щ.д. и 30 000 щ.д. или тяхна равностойност в друга валута, е задължително попълването на декларация. Не се разрешава внасяне на по-големи суми, освен ако не е получено разрешение, издадено от фирма с лиценз от Главно управление „Банки и сигурност“ на Перу.
При пътуване в Перу с домашни любимци (кучета и котки) е задължително представянето на сертификати за обезпаразитяване и ваксиниране. При внос на други животински видове (папагали, влечуги, примати) е задължително получаването на санитарно разрешително.

Движение по пътищата:

Международната шофьорска книжка може да се използва на територията на Перу.

Практически съвети:

Туристическият престой на ден обикновено излиза между $ 25 - $ 100.
Пазаренето е нормално за страната, особено при таксиметровите шофьори.
Най-добрите места за обмяна на пари обикновено са casas de cambio (чуждестранни обменни бюра). Най-лесни за обмен са щатските долари и еврото.
Паспорт и туристическа карта на лицето трябва да се носят по всяко време.

От съображения за сигурност се препоръчва на туристите носенето на фотокопие на двата документа и те да са на отделно място от оригиналите.
Използването на щатски долари за разплащане е възможно в хотели и ресторанти в столицата Лима. Разплащането с кредитни карти не е популярен метод на плащане и е възможно само в по-големи магазини, ресторанти и хотели, като е практика да се изисква и документ за самоличност.

Предвид големия брой на престъпления, свързани с фалшифициране на кредитни карти, повечето банки са въвели лимити на теглене от банкомат. Препоръчва се преди пътуване до Перу да се установи контакт със съответната банка за получаване на информация относно лимитите за теглене и допустимостта на многократни тегления на пари от банкомати в Перу.

При посещения в нощни клубове се препоръчва поръчаните напитки и храна да не се оставят без надзор, тъй като е честа практика поставянето от криминални групи на забранени вещества с цел улесняване на извършването на грабеж.

Местна валута:

Ново сол (nuevo sol); US$ 1.00 = S 3.30

Климат:

Независимо, че Перу е държава, която е разположена на Екватора, в нея преобладава тропичния и екваториалния климат. В екваториалния климатичен пояс има само 1 сезон, който е характеризиран с много валежи. В тропичния пояс има два сезона - зима и лято, като ветровете са тропични.
Цялата територия на Перу е разположена върху сеизмична зона (т.нар. Тихоокеански огнен кръг) и земетресения с различен магнитуд не са рядкост, като повечето от тях не предизвикват значителни материални щети. В страната е регистрирана и вулканична активност, особено в платото Семая около вулкана Убинас в близост до границата с Боливия. В този район не се препоръчват неорганизирани туристически посещения и поради ниските температури през по-голямата част от годината.
При посещенията на някои от най-големите туристически обекти – Куско, Мачу Пикчу, езерото Титикака, следва да се отчита голямата надморска височина, която може да е причина за прилошаване и необходимост от оказване на медицинска помощ.
През периода юни-септември количеството на валежите в централната планинска част на Перу е значително, което повишава риска от свлачища.
При пътуване в пустинните части на страната (в южната част на страната) трябва да се отчита лошото състояние на пътищата и високия риск от пътно-транспортни произшествия както и вероятността сигналът на мобилните телефони и на GPS устройствата да не бъде добър. Големите температурни амплитуди в тези райони също създават рискове за здравето.
Предвид значителния риск от земетресения, вулканична дейност, свлачища и наводнения в Перу е честа практика да се обявяват локални извънредни ситуации. В повечето случаи до мярката се прибягва, за да бъдат осигурени средства от националния бюджет за реакция. При такива ситуация се въвеждат забрани за движения в определени зони и се препоръчва да не се консумира вода от местните водоизточници и да се вземат предпазни мерки (при вулканична дейност) за предпазване на дихателните пътища от фини прахови частици. Препоръчва се изрично да бъде уточнявано със застрахователните компании как обявяване на извънредно положение може да се отрази върху покритието на здравните застраховки.
За районите, в които е обявено извънредно положение, информация може да се получи от Националния институт на Перу за гражданска защита (INDECI).

Интересни факти:

Перу се слави с едни от най-зрелищните природни гледки в цяла Южна Америка. Красивите перуански Анди са дом на местните туземци, които още говорят на древния индиански език кечуа и водят традиционен начин на живот. Перу е имал богат културен живот в древната столица на Инките – Куско и изгубения град Мачу Пикчу хиляди години преди появата на испанските завоеватели.
Официални езици - испански, кечуа и аймара.

Документи за пътуване и визов режим

Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца от датата на влизане. Българските туристи могат да пребивават в Перу до 90 дни без виза. Пътуващите със самолет дължат летищна такса в размер на 30 щатски долара.
На туристите е разрешен 30 до 90-дневен престой, който е подпечатан в паспортите им и върху туристическата карта, която трябва да се върне при напускане на страната. Реалната продължителност на престоя се определя от имиграционния служител при влизането.
Тридесетдневно удължаване на визата струва около $ 50 и може да бъде получено в имиграционните служби в големите градове.
Престоят може да бъде удължаван общо до 180 дни.

Трябва обаче да се има предвид, че за пътуващите в Перу по работа, бизнес-визата е задължителна. При пристигането си в Перу, притежателят на бизнес виза трябва да се регистрира в Dirección General de Contribuciones за целите на данъчното облагане. Бизнес-визата важи за 183 дни. За удължаването на посещението трябва да бъде подадено заявление в Dirección General de Migraciones.
При пресрочване на определения във визата престой се налага глоба, която следва да се плати преди напускането на Перу. Размерът на глобата варира, като в общия случай за всеки ден просрочено пребиваване се заплаща по 1 щатски долар.

За бизнес виза са необходими:

- валиден паспорт;
- напълно попълнен и подписан формуляр за кандидатстване за виза;
- една цветна снимка (паспортен формат, на бял фон);
- двупосочен билет или резервация, посочваща датите на пристигане и заминаване от Перу;
- платена такса в размер на 30 щатски долара;
- писмо от работодателя, потвърждаващо трудовия ви статус и характера на дейността в Перу. Задължително писмото трябва да съдържа номера на паспорта и да се посочва, че всички разходи се покриват от работодателя;
- доказателство за платежоспособност на изпращащата фирма или компания.
Ако пътуването е свързано с перуански колега, е нужно писмо от перуанската компания, подписано от представител на фирмата, и трябва да бъде отбелязан номерът на перуански документ за самоличност или на паспорта и/или идентификационен номер на карта за самоличност на чужденец.

Консулски услуги

Европейски временен паспорт:

При спешни случаи (като изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Заверки и легализации:

Република България и Република Перу са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация