Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Бразилия

Последна актуализация 24 Януари 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Федеративна република Бразилия

Посолство на република България във Федеративна република Бразилия
Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil
Тел.: +55 61 32236193;
Факс: +55 61 33233285
Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 986023360
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Почетни консули на Република България във Федеративна република Бразилия

г-н Ренато Русеф (Mr. Renato Russeff Prado)
Гр. Бело Оризонте, Консулски окръг: щатите Минас Жерайс и Еспириту Санту
Адрес: Rua Rovigo 791  Bandeirantes, Minas Gerais _ Belo Horizonte, CEP  31.340-500
Тел.: +55 1431991437870; +55 143136562697; +55 143134262477
E-mail: [email protected]
 
г-н Ренато Гонсалвес Илиефф (Mr. Renato Gonçalves Ilieff)
Консулски окръг: щатите Санта Катарина и Рио Гранде до Сул
Адрес: Rodovia Armando Calil Bulos, 6567 Unidade 203- D Condomínio Águas Verdes - Bairro Ingleses - Florianópolis - Santa Catarina
Тел.: + 55 48- 98484-2222
E-mail: [email protected]; [email protected] 

г-н Дурвалино Андреоти (Mr. Durvalino Andreotti)
гр. Ресифе, Консулски окръг: щат Пернамбуко
Адрес: Av Mal Mascarenhas de Morais 2314 casa 2 Imbiribeira Recife Pe
Тел.: +55 81 99994 5885; +55 (81) 98784 4203 whatsapp
E-mail: [email protected] 

Посолство на Федеративна република Бразилия в София
Адрес: 1000 София, ул. “Велико Търново” 5
Tел.:+359 29719819,9719821
Факс: +359 2 9712818
E-mail: [email protected]
Web site: http://sofia.itamaraty.gov.br/bg/
Работно време: от 09:00 до 17:00 часа
Консулски отдел: тел.: +359 2 9719823
Дежурен телефон:

Във връзка с високото ниво на криминална престъпност в щатите Амазонас, Рорайма, Сеара̀, Амапа̀, в северната и североизточната част на Бразилия, и допълнително усложнената обстановка от навлизащи на територията на Бразилия имигранти от Венецуела, Министерството на външните работи препоръчва да не се извършват индивидуални, неорганизирани от лицензирани местни или чуждестранни туроператори, туристически пътувания в посочените щати. Запазва се и препоръката при посещения на големите туристически центрове (включително Рио де Жанейро) в страната да се осъществяват само организирани туристически обиколки на централната част и забележителностите на съответните градове, като напълно следва да се избягват бедните квартали, известни като фавели.

Обща информация

Ниво на сигурност:

Нивото на престъпност е високо, особено в големите градове. На пътуващите в Бразилия се препоръчва:

- Да се оставя задграничния паспорт и ценностите на сигурно място в хотела, туристите да се движат с фотокопие на паспорта;
- Извън хотела да не се носят големи суми пари, да се съхраняват в сейфа в хотелската стая или на рецепцията на хотела;
- На улицата да не се носят бижута, скъп часовник и фотоапарат, други аксесоари, които могат да привлекат вниманието на крадци;
- Да се говори по мобилен телефон само в закрити помещения (магазин, ресторант), а не на улицата;
- Да се съхраняват документите отделно от парите;
- Да се обменят пари само в лицензираните обменни бюра или в хотела, на летището;
- При евентуално нападение да се запази спокойствие, да не се оказва съпротива, да се уведоми полицията и консулската служба на посолството в столицата Бразилия;
- При загубване/кражба на паспорт незабавно да се уведоми консулската служба при посолството в Бразилия. Само Консулската служба при посолството може да издава временен паспорт за завръщане до България;
 
Здравеопазване:

Здравеопазването е на високо ниво в частния сектор. Съществува държавно здравно осигуряване, което обхваща основни и неотложни лечения.

Бразилците и чужденците трябва да предоставят доказателство за пълна ваксинация срещу Covid-19
или
Антигенен тест или RT-PCR тест, с отрицателен резултат за Covid-19, извършен един ден преди заминаване.
Доказателството за ваксинация или резултатът от теста трябва да бъдат представени преди качване на борда на авиокомпанията.
Правила за деца:
Деца под 12-годишна възраст са освободени от предоставяне на каквито и да е доказателства за ваксинация или тестове.
Деца над 12-годишна възраст са обхванати от същите общи правила. Следователно те трябва да предоставят или доказателство за пълна ваксинация срещу Covid-19, или доказателство за антигенен тест или RT-PCR тест, с отрицателен за Covid-19 резултат, извършен един ден преди заминаването.
Документът може да бъде отпечатан или електронен (няма да се приемат доказателства само в QR-CODE). Документът трябва да съдържа името на пътуващия, търговското наименование или името на производителя на ваксината, приложената доза(и) и датата(ите) на прилагане на дозата(ите). Единичната доза или последната доза от схемата за първична ваксинация трябва да е направена най-малко 14 дни преди датата на заминаване.
Документите, издадени в чужбина, могат да бъдат представени на португалски, испански или английски език.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

Във връзка с високия риск от разпространението на жълта треска е препоръчително пътуващите до Бразилия да имат ваксинация срещу болестта минимум 10 дни преди влизане в страната. Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Бразилия, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Особености на местното законодателство:

Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 5 до 15 години. В страната се провежда последователна политика за борба с наркотрафика, съпътствана от особено внимателен контрол по летищата, осъществяван с най-съвременна техника.

Митнически изисквания:

Митнически изисквания за Бразилия можете да изтеглите от ТУК.

Движенията по пътищата:

От столицата на юг инфраструктурата е сравнително добре поддържана, срещат се обаче много разбити и неремонтирани участъци, които трябва да се преминават с внимание. Всевернатачастнастранатаинфраструктуратаемногопо-разбита. 

Практически съвети:

Препоръчва се използването на организирани туристически обиколки на централната част и забележителностите на градовете. Напълно да се избягват бедните квартали, известни като фавели.

Препоръчва се да се отказва пренасянето на чужд багаж, дори и когато се знае съдържанието му.

При пътуване с личен или нает автомобил да се пътува само през деня и да се спира само на определени за това паркинги, които са много добре оборудвани.

Препоръчва се пътуването с предварително заплатена здравна осигуровка.

Забранено е внасянето на всякакъв вид храни и домашни любимци без съответните удостоверения, за което проверките са много стриктни и глобите високи.

Препоръчва се на българските граждани, пътуващи в Бразилия, да се регистрират в посолството на България по телефон или чрез ел. поща – [email protected]

Местна валута:

Бразилски реал (BRL) (1 €. = 3,65 реала)

Документи за пътуване и визов режим

За страната се пътува с валиден задграничен паспорт. Безвизов режим при престой до 90 календарни дни

Консулски услуги

Изготвяне на български лични документи:

Посолството на Република България в Бразилия разполага с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, за издаване на нови паспорти, лични карти и СУМПС. При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо местното удостоверение за раждане на детето с „апостил” и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Гражданско състояние:

Първоначалното удостоверение по гражданско състояние се издава от компетентните местни органи (граждански регистър в съответната община), като следва да се спазват сроковете за вписване. Особено внимание трябва да обръща на срока за вписване раждането на дете, който е един месец. След снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние, той се представя в консулската служба, преведен и заверен по установения ред, в случай че заинтересованите лица не са в състояние да осъществяват по друг начин регистрация на раждане, сключен граждански брак пред местните власти или смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично да извърши регистрацията, следва да представи съответния местен удостоверителен документ, преведен и заверен по установения ред в съответната община в България:

- за раждане на дете по постоянния адрес на майката, ако тя е чужденка - на бащата;
- за сключен граждански брак пред местните власти по постоянния адрес на съпруга, ако той е чужденец - на съпругата;
- за смърт по постоянния адрес на починалия.

Заверки и легализации:

Република България и Федеративна република Бразилия са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г., поради което документите/актовете, съставени във всяка една от двете страни, следва да носят печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, след което да бъдат преведени и заверени по надлежния ред.

По отношение на преводите на документите на български език е необходимо да бъдат спазени изискванията на чл.21а, ал.1 от Правилника за легализациите и заверките на документи и други книжа, съгласно който за чуждестранен документ, преведен на български език по реда на този правилник на територията на Република България и предназначен за ползване в Република България, е необходимо подписът на преводача, извършил превода, да бъде нотариално удостоверен в Република България.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация