За чужди медии
Представители на чуждите медии
Представителите на чужди медии могат да получат постоянна и временна акредитация.
Постоянната акредитация е с валидност една година. Тя се прави за чуждите журналисти, които пребивават постоянно в България.
За постоянна акредитация са необходими:
- оригинално писмо от главния редактор (ръководител) на медията с искане за акредитация на журналиста. В писмото следва да се посочат трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; телефони за връзка, факс, електронна поща, адрес за кореспонденция, номер на журналистическата карта.
- две паспортни снимки;
- копие от страницата на валиден документ за самоличност (международен паспорт или лична карта за гражданите на страните от ЕС);
- автобиография;
Процедурата за акредитация отнема 1 месец.
За продължаване на акредитацията са необходими:
- оригинално писмо от главния редактор (ръководител) на медията с искане за продължаване на акредитацията на журналиста. В писмото следва да се посочат всички данни, изискващи се за първоначална акредитация:
- една паспортна снимка;
- старата карта.
- последни публикувани материали
Временна акредитация
Временната акредитация е с валидност 3 месеца (по изключение - до 6 месеца). Тя се прави, когато чуждестранен журналистически екип идва в България за кратък период.
За временна акредитация всеки член от екипа предоставя:
- оригинално писмо от медията за целта на посещението на екипа;
- кратка програма на посещението;
- паспортна снимка;
- копие от страницата на паспорта;
- телефони за връзка.
Журналисти на свободна практика
- копие от публикувани материали;
- документ, удостоверяващ принадлежността на кандидатстващия за акредитация към съсловна организация.
Процедурата за акредитация отнема 1 месец.
Специална акредитация
Специална акредитация се издава за събития със засилени мерки за сигурност. В такива случаи специалната акредитация е задължителна независимо от наличието на постоянна акредитация.
Документите за издаване на акредитация могат да се изпратят и по електронен път на е-мейл: [email protected]