Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Израел

Последна актуализация 07 Юни 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Държавата Израел

Във връзка с актуалната ситуация в Израел, припомняме на българските граждани, намиращи се в държавата, че е необходимо стриктно да се придържат към инструкциите за сигурност на израелските власти, които биват актуализирани съгласно променящата се обстановка и отчитат спецификите на отделните региони на страната.

Препоръчваме принципното избягване на места, на които се провеждат мероприятия, свързани с голямо струпване на хора, както и места с религиозна значимост.

С цел оказването на навременно и адекватно съдействие при необходимост, желателно е гражданите на Република България, намиращи се на територията на Израел, да съобщят за своето местоположение и планирана продължителност на пребиваването си в страната, използвайки бутона „Пътувам за“ в горния десен ъгъл на настоящата уебстраница.

 

Посолство на Република България в Тел Авив, Държавата Израел
Адрес: Sderot Sha'ul HaMelech 8, 9 th floor, Tel Aviv-Yafo
Консулска служба:
Внимание! Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове.
Телефони: от 9:00 до 17:30 ч.- +972 3 696 13 78
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 36961361
Спешна линия:
Спешната линия е открита само за български граждани или граждани на ЕС, които са непредставени на територията на Държавата Израел и се намират в извънредна ситуация: спешна нужда от медицинска помощ, полицейски арест, пътен инцидент, загуба на лични документи, смъртен случай, престъпление. Във всички останали случаи следва да се използва електронния адрес на Консулската служба.
+ 972 54 764 0089
+ 972 54 595 4379

E-mail: [email protected]; [email protected] (вторият ел. адрес - за съобщения на иврит)
Website: http://www.mfa.bg/embassies/israel

Внимание! Уведомяваме всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, че могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер. Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес:  [email protected] и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Информация за консулски услуги, приемно време, консултации и контакти с КС в Тел Авив можете да осъществите чрез ел. поща - [email protected]

Почетен консул на Република България в Държавата Израел
г-н Мони Леон Бар (Mr. Moni Leon Barr)
Консулски окръг: територията на Държавата Израел
Главен офис: гр. Еърпорт сити (AirportCity), Sharon St.1, Israel,
Тел.: +972 3 935-00-70
Факс: +972 3 935-01-70
Адрес на офис в Ерусалим: King David street 23, Jerusalem.
Имейл: [email protected]; [email protected]

Посолство на Държавата Израел в София, Република България
Адрес: 1113 София, бул. "Шипченски проход" № 18, бизнес сграда "Галакси", ет.6
Телефон: +359 2 951 50 44;
Факс: +359 2 952 1101
Работно време: 09.00 - 17.30 ч. (По - Чт); 09.00 - 15.00 ч. (Пт)
Консулски отдел: 09.30 - 12.30 ч. (По - Пт)
Е-mail: [email protected]
Website: www.embassies.gov.il/SOFIA

Почетни консули на Държавата Израел в Република България
г-н Красимир Методиев
Канцелария: 9103 Варна, ул. „Юпитер” № 22
тел./факс: +359 52 37 97 77, 63 41 07
Web site: www.imab-bg.org

г-н Орлин Мандов
Канцелария: Бургас, ул. „Сан Стефано” № 86, ет. 5, ап.3
GSM: +359 888 924 860
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:

Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на своите жители. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.
В настоящата ситуация, Посолството препоръчва на българските граждани да не пътуват в районите, разположени в близост до границите с Ивицата Газа, Сирия и Ливан, поради опасността от спорадичен ракетен обстрел. Следва да се има предвид, че части от Голанските възвишения са минирани.
Във връзка с възможност за инциденти на насилие и тероризъм, българските граждани следва да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Йерусалим, особено в района на Стария град и Храмовия хълм. На настоящия етап следва да се избягват и други рискови дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и посещения на публични места, на които се събира голямо множество хора.
Поради мерките за сигурност, придвижването и съдействието от страна на консулски длъжностни лица в териториите на Западния бряг е възможно да бъдат ограничени.

Реакция в кризисни ситуации:

Българските граждани, намиращи се на територията на Израел, следва да се запознаят предварително и да изпълняват стриктно препоръките на израелските власти при кризисни ситуации:
https://www.oref.org.il/en

Здравеопазване:


Израел е сред най-развитите държави в областта на медицината. Лицата, пътуващи до Израел, не подлежат на задължителни ваксинации. Силно препоръчително е сключването на международна здравна застраховка.


Особености на местното законодателство:


Израел е парламентарна република с разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Държавата няма кодифицирана конституция, а основни закони. Президентът има протоколни функции. Парламентът (Кнесет) е законодателният орган. Военната служба е задължителна за всички израелски граждани (мъже и жени). Всяко лице от еврейски произход има право да получи израелско гражданство, съобразно изискванията на Закона за израелското гражданство.
Бракът в страната може да бъде само религиозен.

Митнически изисквания:

Актуалните митнически изисквания на страната могат да бъдат намерени тук:

https://www.gov.il/en/pages/guide-tourist-customs

Движение по пътищата:


Движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България. Максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км/ч., а в населените места – 50 км/ч.
Поради географското местоположение на Държавата Израел и мерките за сигурност в страната, влизането и пътуването на български туристи с личен автомобил е малко вероятно. Въпреки това, то би могло да се осъществи през някои ГКПП между Израел и Йордания, както и чрез пристанищните градове Хайфа и Ейлат.
Винетни и други задължителни такси могат да бъдат платени на граничните пунктове в рамките на работното им време.
Освен спазването на изискванията за влизане в страната, водачът на МПС следва да разполага с валидна шофьорска книжка. МПС-то следва да не е прикрепено и да не е под запор. В случай, че водачът на автомобила е различен от собственика, се изисква представяне на надлежно заверено нотариално пълномощно, преведено на английски език. Същото изискване се отнася и до регистрационния талон на колата.
Сключването на пътна застраховка за времето на пребиваване в Израел е задължително, като застрахователната полица е пряко обвързана с евентуални бъдещи санкции при нарушение на правилата за движение по пътищата.

Практически съвети:


Поради географското местоположение на Държавата Израел и мерките за сигурност в страната, е малко вероятно влизането и пътуването на български туристи с личен автомобил. Влизането с личен автомобил в Израел би могло да се осъществи през някои ГКПП по границите с Египет и Йордания. Влизане на туристи с личен автомобил може да се осъществи и по вода чрез пристанищните градове Хайфа и Ейлат. Винетни и други задължителни такси могат да бъдат закупени на граничните пунктове в работно време. Освен спазването на основните изисквания за влизане в страната, необходимо е водачът на МПС да има валидна шофьорска книжка, автомобилът да не е прикрепен и да не е под запор. В случай че водачът на автомобила е различен от собственика, се изисква пълномощно от собственика – заверено и преведено на английски език, същото условие важи и за регистрационния талон на колата. Сключването на застраховка на границата за времето на пребиваване в Израел е задължително, като застрахователната полица е пряко обвързана с евентуални бъдещи санкции за нарушение на правилата за движение по пътищата.

Всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер. За регистрация нашите сънародници могат да се обръщат към Дипломатическо представителство на България в Рамалла:
Адрес: Al Kawtar st. VIP Center 2 floor, Al Bireh - Ramallah, Palestine National Authority
Тел.: +970 2 24 13 143
Факс: +970 2 241 3144
Дежурен телефон в извънработно време: +972 56 941 52 60
Работно време: 08.00 – 15.00ч.
E-mail: [email protected]; [email protected]; [email protected]
Website: http://www.mfa.bg/embassies/palestina
 
Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес: [email protected], както и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Местна валута:

Нов израелски шекел (ILS)

1 BGN е приблизително 2 NIS в зависимост от курса, който е променлив

Документи за пътуване и визов режим

Изисквания за допускане на чуждестранни граждани до територията на Израел:


Между Република България и Държавата Израел е установен безвизов режим, съгласно който притежателите на валидни български паспорти имат възможност да преминават транзитно, влизат и пребивават на територията на Израел за срок до 90 дни в рамките на общо 6 месеца. Влизането в страната с цел дългосрочно пребиваване или упражняване на трудова дейност може да се разреши чрез издаването на виза.
Основните изисквания за допускане до територията на Израел са:
- От 1 август 2024 г.: наличие на предварително електронно разрешение
- Задграничният паспорт да бъде валиден мин. 6 месеца от планираната дата на напускане на Израел
- Наличие на валидна резервация за хотел или друго място за нощувка за целия период на пребиваването
- Наличие на валидна резервация за самолетен полет за връщане
- Наличие на достатъчно финансови средства (кредитни/дебитни карти или пари в брой)
- В някои случаи: наличие на други документи, доказващи целта на пътуването (напр. покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ и др.)
Обръщаме внимание, че покани от лица, пребиваващи в Израел, които не притежават израелско гражданство, не се считат за валидно основание за посещение на страната.

Лицата, пребивавали в други държави от региона на Близкия изток, биха могли да бъдат обект на по-щателна проверка от страна на граничните власти.

Задължително получаване на предварително електронно разрешение:


От 1 юли 2024 г. Израел въвежда система за получаване на предварително електронно разрешение за влизане в страната (ETA-IL), което се издава за гражданите на всички държави, с които Израел има установен безвизов режим (вкл. България). В периода 1-31 юли 2024 г. пътуващите лица биха могли да заявят и получат електронното разрешение безплатно.
От 1 август 2024 г. получаването на предварително електронно разрешение е задължително и таксата за издаването му е 25 NIS (ок. 12.50 лв.). Необходимостта от електронно разрешение за влизане в страната не е обвързано i възрастта на заявителя.
Издаденото електронно разрешение има срок на валидност до 2 години или до датата на валидност на задграничния паспорт на лицето. При настъпване на промяна в данните на кандидатстващото лице, отнасящи се до име или гражданство, лицето следва да подаде ново заявление.
Разрешенияj срок на безвизово пребиваване в Израел въз основа на електронното разрешение е до 90 дни.
Електронното разрешение може да бъде заявено на следната уебстраница:

https://israel-entry.piba.gov.il

При технически проблеми, заявителите могат да се свържат с центъра за поддръжка на следния електронен адрес: [email protected] 

Електронно разрешение не се предвижда за:

- лица, които пътуват до Израел с официална или служебна цел и използват дипломатически или служебни паспорти]

- лицата, притежаващи валидна моряшка книжка/моряшки паспорт и пресичащи не-морска граница със служебна цел (присъединяване към кораб);

- членовете на екипажите на въздухоплавателни средства, заявени от съответната авиокомпания, изпълняваща полети до Израел.

 

Предварителна проверка за достъп до територията на Израел:


Български граждани, които са пребивавали легално в Израел и са работили в земеделието, промишлеността, строителството, грижи за възрастни хора и други услуги,  могат да посетят Израел, само след като се уверят, че отговарят на изискванията, посочени от местните власти в Наръчника за чуждестранните работници, който можете да откриете на следния адрес:
https://www.gov.il/BlobFolder/generalpage/foreign_workers_rights_booklets/he/foreign_workers_handbook_2022_bul.pdf
В случаите, при които посочените категории лица не отговарят на изискванията на местното законодателство за трудова миграция, не се допускат на територията на Държавата Израел.
Няколко групи български граждани трябва задължително да извършат предварителна проверка чрез Посолството на Израел в София дали ще бъдат допуснати на територията на Израел, преди да предприемат пътуването:
•лица, пребивавали нелегално в Израел;
•лица, експулсирани от Израел;
•лица, на които е било отказано влизане в Израел в миналото;
•лица, които пътуват с цел посещение на чуждестранен работник в Израел или са роднини на чуждестранни работници в Израел;
•лица, които вече са работили на територията на Израел.

Отказ за достъп до територията на Израел:


Отказ за достъп до територията на Израел може да бъде постановен както чрез системата за получаване на предварително електронно разрешение, така и от страна на израелските гранично-пропускателни органи след преценка на всички обстоятелства по конкретния случай (напр. установяване на противоречие в заявените данни, обстоятелства или цел на пътуването).
В случай на задържане на лице на ГКПП, Посолството на Република България има възможност да окаже съдействие чрез предоставяне на допълнителна информация и установяване на контакт с близки на лицето. Посолството няма правомощия да отмени постановен отказ от страна на израелските власти за достъп до територията на страната.
При постановяване на отказ от страна на израелските гранично-пропускателни органи за достъп до територията на Израел, лицето бива върнато с първия възможен полет до държавата на неговото постоянно пребиваване. При липса на такъв полет за период по-дълъг от 24 часа, лицето бива настанено във временен център за задържане с осигурена храна и нощувка до времето на следващия възможен полет.

Посолството на Република България няма възможност за промяна на постановения отказ от страна на граничните власти на Израел:


След връчването на отказ за достъп до територията на Израел, лицата се връщат с първия полет до държавата на тяхното постоянно пребиваване. При липса на такъв полет за период по-голям от 24 часа, лицата се настаняват във временен център за задържане с осигурена храна и нощувка до времето на заминаването им със следващ възможен полет до държавата на тяхното постоянно пребиваване.
Информация за правата на нелегално пребиваващите чужди граждани в Израел може да бъде открита тук: https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit

Изисквания към гражданите, посещаващи териториите, намиращи се под административното управление на палестинските власти:


Настоящият режим за достъп до териториите, намиращи се под смесено или изключително административно управление на палестинските власти, включва следните правила:
- Гражданите, желаещи да посетят Израел и териториите, могат да влязат през летище Бен Гурион в съответствие с общите изисквания;
- Гражданите, желаещи да посетят единствено териториите, следва да използват ГКПП Крал Хюсеин/Аленби (ГКПП между Йордания и Израел). Достъпът до териториите по този маршрут се нуждае от специално разрешение, което следва да бъде заявено между 48 часа и 45 дни предварително, в зависимост от неговия вид. Повече информация за тази процедура може да бъде намерена тук:

https://www.gov.il/en/pages/judeaentry2022

При наличие на въпроси, свързани с получаването на достъп до териториите, съветваме българските граждани да се свържат с Посолството на Израел в София.Пътуване на деца (лица до 18 г.):

Лицата до 18 години, пътуващи без своите родители, следва да представят нотариална декларация за съгласие на двамата родители и свидетелство за раждане, снабдено с печат „апостил“.

При наличие на декларация само от единия родител, се изисква и допълнителен удостоверителен документ (напр. съдебно решение).

Повече информация може да бъде получена от Посолството на Израел в София.

Консулски услуги

Консулската служба при Посолството на Република България в Тел Авив работи с граждани от понеделник до петък, от 09:30 до 13:00 ч. Приемът на граждани се осъществява чрез предварително записан час на сайта на посолството: https://www.bgembassytelaviv.com/

Предоставянето на консулски услуги се извършва съгласно общите правила, публикувани на страницата на Министерството на външните работи:

https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi

Специфична информация относно организацията при предоставянето на консулски услуги може да бъде намерена на уебстраницата на Консулската служба.

Посолството обръща внимание на спецификите в уредбата на следните два случая:

Сключване на брак:


В българското посолство в Израел не може да се сключи брак. Съгласно чл. 6, ал. 4 и 5 от Кодекса на международното частно право, брак между двама български граждани в чужбина, както и между български и чужд гражданин, може да се сключи пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това. Формата на брака по българското право е гражданският брак. Съгласно израелското право, бракът може да бъде единствено религиозен.

Смърт на български гражданин, настъпила на територията на Израел:


В случай на смърт на български гражданин на територията на Израел, Консулската служба на Посолството следва да бъде уведомена своевременно. Смъртният акт, издаден от Израел, следва да получи печат „апостил“ от Министерството на външните работи в Йерусалим. В последствие, документът следва да получи нотариално заверен превод на български език и да бъде представен пред лицето по гражданско състояние в общината по постоянен адрес на починалото лице.
Консулската служба е на разположение за оказване на съдействие по въпроси, свързани с настъпила смърт на български гражданин, включително и чрез наличната спешна телефонна линия.

 

Заверки и легализации:


Консулската служба към Посолството на Република България предоставя ограничени услуги относно заверки и легализации, като заверка на подпис върху декларации и пълномощни и др., удостоверение на съдържание на пълномощни, които предполагат разпореждане с недвижимо имущество, заверка-препис на документи, издадени от български институции, заверка „вярно с оригинала” на легализирани и преведени на български език документи, издадени от местни институции. Консулската служба може да извърши заверка на документи, представени от чуждестранни граждани единствено, ако документът е предназначен да произведе действие на територията на България.
Документи, издадени от израелски държавни органи, могат да бъдат използвани в България, след получаване на печат "Апостил" от Министерството на външните работи на Израел и нотариално заверен превод на български език.
Преводът на български език може да се извърши от преводачески фирми в Република България, предлагащи легализирани преводи от иврит.
Българското посолство в Израел не извършва превод на документи.

Заявка и получаване на български документи за самоличност:


Българските граждани, които желаят да им бъдат издадени български лични документи, следва лично да подадат заявление за издаване на такива в консулската служба.
Формулярът на заявлението се получава от Консулската служба. Той трябва да бъде попълнено четливо на български език. Заявленията за издаване на български документи за самоличност на деца до 18 години, следва да бъдат подписани пред консула лично от двамата родители.
За издаване на български документи за самоличност следва да се представят:
• заявление по образец;
• удостоверение за раждане;
• предишен български паспорт и българска лична карта;
• удостоверение или съдебно решение, удостоверяващи изменения в името поради брак, развод – само когато има промяна в името на лицето;
• протокол от полицията – в случаите на откраднат или изгубен документ за самоличност.

Когато лицето подава за първи път заявление за издаване на български документи за самоличност, то трябва да представи още и следните допълнителни документи:
• удостоверение за българско гражданство;
• заявление за постоянен адрес на територията на България.
 
Процедурата по издаването на български документи за самоличност отнема от два до три месеца.
Задължение за връщане на български документи за самоличност с изтекъл срок и за обявяване на откраднати, изгубени или повредени документи.
Българските граждани, чиито документи за самоличност са откраднати, изгубени или повредени, са длъжни веднага да уведомят консулската служба към посолството. В случай на кражба е задължително да се представи протокол от полицията. Българските паспорти трябва да бъдат предадени в консулската служба до три месеца след изтичане на валидността им, а личните карти - до един месец след изтичане на валидността им. В противен случай се заплаща глоба.

Гражданско състояние:


Раждане на дете на български гражданин в Израел
При раждане на територията на Израел на дете, на което двамата или поне единият родител е български гражданин, родителите трябва да уведомят консулската служба при посолството на Република България в Израел.
В едногодишен срок от раждането на детето, удостоверението за раждане, издадено от израелското Министерство на вътрешните работи, с положен печат „апостил” и заверен превод на български език, следва да бъде изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

 

Такси:


Заверки и легализации:
Заверка на подпис – 63 шекела (документите се обработват до един работен ден)
Заверка на подпис и съдържание на документ – 63 + 126 шекела и допълнителна такса от 63 шекела за всяка следваща страница (необходими е представянето на два оригинала)
Всички такси се заплащат в консулската служба само с кредитна карта /без AMERICAN EXPRESS/.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация