Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Израел

Последна актуализация 21 Ноември 2022Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Държавата Израел

Посолство на Република България в Тел Авив, Израел

Адрес: Sderot Sha'ul HaMelech 8, 9 th floor, Tel Aviv-Yafo

Консулска служба

Внимание!

Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове.

Телефони 
от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61
Спешна линия:
+972 547640089
+972 545954379

*** Спешната линия е телефонен номер, открит само за български граждани или граждани на страни членки на ЕС, които са непредставени на територията на Държавата Израел и които имат спешна нужда от помощ, съдействие. Под спешна нужда може да се разбират: инциденти от всякакво естество, като спешна нужда от медицинска помощ; задържане или арест; пътен инцидент; кражба или загуба на лични документи; смъртен случай и др.

E-mail: [email protected]; [email protected]

(вторият ел. адрес - за съобщения на иврит)

Информация за консулски услуги, приемно време, консултации и контакти с КС в Тел Авив можете да осъществите чрез ел. поща - [email protected]

Website: http://www.mfa.bg/embassies/israel

Г-н Мони Леон Бар  (Mr. Moni Leon Barr), почетен консул на Република България в Израел
Главен офис: гр. Еърпорт сити (AirportCity), Sharon St.1, Israel,
Тел.: +972 3 935-00-70,
Факс: +972 3 935-01-70.
Адрес на офис в Ерусалим: King David street 23, Jerusalem.
Имейл: [email protected]
            [email protected]


Посолство на Държавата Израел в София
Адрес: 1113 София, бул. "Шипченски проход" № 18, бизнес сграда "Галакси", ет.6
Телефон: +359 2 951 50 44;
Факс: +359 2 952 1101
Работно време: 09.00 - 17.30 ч. (По - Чт); 09.00 - 15.00 ч. (Пт)
Консулски отдел: 09.30 - 12.30 ч. (По - Пт)
Е-mail: [email protected]
Website: www.embassies.gov.il/SOFIA

Консулство на Държавата Израел във Варна
Канцелария: 9103 Варна, Звездица, ул. „Юпитер” № 22
Тел./факс: +359 52 37 97 77, +359 52 63 41 07

Почетен консул на Израел в България

Красимир МЕТОДИЕВ

Канцелария: 9103 Варна, ул. „Юпитер” № 22

Тел./факс: +359 52 37 97 77, 63 41 07

Web site: www.imab-bg.org

Г-н Орлин МАНДОВ

Канцелария: Бургас, ул. „Сан Стефано” № 86, ет. 5, ап.3

GSM: +359 888 924 860

E-mail: [email protected]

ВАЖНО!!!!

Уведомяваме всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, че могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер.

 

За регистрация могат да се обръщат към Дипломатическо представителство на България в Рамалла:

Адрес: Al Kawtar st. VIP Center 2 floor, Al Bireh - Ramallah, Palestine National Authority

Тел.: +970 2 24 13 143

Факс: +970 2 241 3144

Дежурен телефон в извънработно време: +972 56 941 52 60

Работно време: 08.00 – 15.00ч.

E-mail: [email protected]

[email protected]

[email protected]

Website: http://www.mfa.bg/embassies/palestina

 

Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес:  [email protected] и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Обща информация

Българските граждани, които искат разрешение да влязат в Израел като посетители, вече могат да изпращат заявлението си чрез официалния уебсайт на външното министерство.

https://www.gov.il/he/departments/publications/reports/a_policy_of_arrival_to_the-state_of_israel_during_the_covid_19 

Чуждестранните посетители в Израел могат да кандидатстват чрез новия формуляр, за да посетят роднина от първа степен, който притежава израелско гражданство, да присъстват на погребение на роднина от първа степен в Израел и да се подложат на спешна и животоспасяваща медицинска процедура или да придружат някой, който се нуждае от такава процедура . За записа „цел на пътуването“ има и опция за избор на „друго“. Според инструкциите на уебсайта на министерството, всеки човек трябва да изпрати отделно заявление.

Всеки кандидат трябва да приложи копие от паспорта си, сертификат за ваксинация или възстановяване, здравна застраховка, покриваща COVID, и „Допълнителни документи, свързани с причината за искането за пристигане, както е посочено в заявлението“. През предходните месеци при кандидатстване чрез консулствата или клоновете на Министерството на вътрешните работи се изискваше да се докаже връзката между жалбоподателя и израелския гражданин, като се предостави копие на израелската лична карта на последния, както и свидетелство за раждане / брак или подобни документи. В настоящата форма кандидатът трябва да избере съответното израелско консулство, където кандидатства.

Местна валута

Нов израелски шекел (ILS)

1BGN = 0,477125ILS (съгласно фиксирания курс на БНБ за 2017 г.) 

Престъпност и сигурност

Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на сигурността на жителите си. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.
Посолството препоръчва българските граждани да не пътуват в районите, разположени в близост с границите с Ивицата Газа, Сирия и Ливан. Съществува потенциална опасност от спорадичен обстрел на тези райони. Следва да се има предвид, че части от Голанските възвишения са минирани.  

Държавата Израел и Египет са подписали мирен договор, който се спазва и от двете страни.Египетските райони в близост до египетско-израелските граници не се контролират ефективно от египетското правителство, поради което съществува потенциална опасност граничещите с Египет израелски територии да бъдат подложени на враждебни действия от страна на радикални ислямистки организации.

Във връзка с последните инциденти на насилие посолството препоръчва българските граждани да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Ерусалим, особено в т. н. Стар град и по-специално на „Храмовия хълм“. Следва да се избягват и други рискови туристически дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и пътувания с градски транспорт и посещения на публични места, на които се събират голямо множество от хора, поради потенциална опасност от стълкновения и терористични атаки.

На териториите на Западния бряг могат да избухнат внезапно демонстрации и инциденти с насилие. Поради обективните условия за сигурност, придвижване и съдействие, помощта от консулски длъжностни лица в този район е възможно да бъде силно ограничена.

Препоръките на Израел за реакция при извънредни ситуации можете да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=wDYUlvXcCnw


https://www.youtube.com/watch?v=kEZYOfsS9sU


https://www.youtube.com/watch?v=xo2ZGVdAKY4


https://www.youtube.com/watch?v=khnIMnDIw0o

 

Home Front Command Preparedness Information.pdf

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Израел можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Израел е парламентарна република с разделение на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна. Израел няма писана конституция, а основни закони. Президентът има протоколни функции, а парламентът (т.нар. Кнесет) е законодателният орган на държавата. Военната служба е задължителна за всички граждани на Израел (мъже и жени). Всеки евреин, който би желал да живее в държавата Израел има право да получи израелско гражданство.

Съгласно израелското законодателство, не съществува граждански, а само религиозен брак.

Движение по пътищата

Движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България, максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км, а в населени места – 50 км.

Здравеопазване

Израел е сред най-развитите държави в областта на медицината. Израелската страна няма изискване за задължителни ваксинации, но силно се препоръчва на пътуващите до Израел да имат сключена международна медицинска застраховка.

Документи за пътуване и визов режим

Съгласно подписаното споразумение, от 2007 г. е въведен двустранен безвизов режим, съгласно който българските и израелските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, могат да влизат, да преминават транзит и да пребивават на територията на Държавата Израел и на Република България без визи за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца. За дългосрочно пребиваване или извършване на трудова дейност срещу заплащане, се изисква съответната виза.

Българските граждани, на които предстои пътуване до Държавата Израел в рамките на споразумението, следва да бъдат снабдени с международен паспорт, валиден 6 месеца от предполагаемата дата на пътуване, както и с документ, доказващ целта на пътуването (не подлежи на официална заверка и най-често представлява покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ, туристически ваучер, хотелска резервация и др.) Документът трябва да бъде на английски език или иврит. Самолетните билети трябва да са със затворени дати (отиване и връщане).

Информация за общите условия за влизане на територията на Израел, съгласно изискванията на закон №. 5712-1952: 

http://www.refworld.org/docid/3ae6b4ec0.html

Целта на пребиваване следва да е ясно посочена пред ГКПП на Израел, в противен случай, израелската страна има правото да върне обратно всеки, не успял да докаже точно и ясно целта на пребиваване, въпреки съществуващият безвизов режим. В този случай, дейността на посолството е ограничена, като то не винаги бива уведомявано за задържаните на граница и връщани обратно български граждани. Българската държава и посолството не носят отговорност за български граждани, които не декларират реалната цел на посещението си в Израел и след констатацията на компетентните власти за такова разминаване са връщани с първия обратен полет в България.

Български граждани, които са пребивавали легално в Израел и са работили в земеделието, промишлеността, строителството, грижи за възрастни хора и други услуги,  могат да посетят Израел, само след като се уверят, че отговарят на изискванията, посочени от местните власти в Наръчника за чуждестранните работници, който можете да откриете на следния адрес:

http://mfa.gov.il/MFA/ConsularServices/Documents/ForeignWorkers2013.pdf.

В случаите, при които посочените категории лица не отговарят на изискванията на местното законодателство за трудова миграция, не се допускат на територията на Държавата Израел.

Няколко групи български граждани трябва задължително да извършат предварителна проверка чрез израелското посолство в София дали ще бъдат допуснати на територията на Израел, преди да предприемат пътуването:

 • лица, пребивавали нелегално в Израел;
 • лица, експулсирани от Израел;
 • лица, на които е било отказано влизане в Израел в миналото;
 • лица, които пътуват с цел посещение на чуждестранен работник в Израел или са роднини на чуждестранни работници в Израел;
 • лица, които вече са работили на територията на Израел.

Информация за граничните пунктове на територията на Израел: http://mfa.gov.il/MFA/ConsularServices/Pages/Crossing_points.aspx.

Информация за правата на нелегално пребиваващите чужди граждани в Израел:

https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit

Информация за ветеринарните изисквания в Израел:

http://mfa.gov.il/MFA/ConsularServices/Pages/Import_Export_animals.aspx

Препоръка към българските граждани посещаващи Палестинските територии:

Български граждани, които възнамеряват да посетят Палестинските територии, преди да предприемат пътуването, следва да потърсят информация от посолството на Израел в София относно реда за влизане, пребиваване и излизане от тези територии. Координацията за пропускане през тези територии се осъществява от специална израелска координационна служба.

Всички български граждани, намиращи се на територията на Ивицата Газа, могат да извършат доброволна регистрация на личните си паспортни данни и телефони за контакт, която ще бъде използвана при спешна необходимост от хуманитарен характер.

За регистрация нашите сънародници могат да се обръщат към Дипломатическо представителство на България в Рамалла:

Адрес: Al Kawtar st. VIP Center 2 floor, Al Bireh - Ramallah, Palestine National Authority

Тел.: +970 2 24 13 143

Факс: +970 2 241 3144

Дежурен телефон в извънработно време: +972 56 941 52 60

Работно време: 08.00 – 15.00ч.

E-mail: [email protected]

[email protected]

[email protected]

Website: http://www.mfa.bg/embassies/palestina

 

Регистрация може да бъде извършена и в посолството на Република България в Тел Авив на следният ел. адрес:  [email protected] и на тел. от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61.

Пътуване на деца до 18 г.

Изискването за пътуващи деца до 18 г. с придружител, е да имат заверено с  „Апостил“ разрешение и/или друг удостоверителен документ (удостоверение за раждане, съдебно решение и др.) от единия или двамата родители. Разрешението от родител/настойник може да бъде заверено и в съответното израелско посолство.

За деца до 18 г., пътуващи без придружител, е необходимо попълването от родители и настойници на специален формуляр за влизане и излизане от Израел. Формулярът за чуждестранни граждани може да бъде намерен на следния адрес: http://archive.piba.gov.il/Regulation/Documents/minor_procedure_apendix_b.pdf

Въпросният формуляр следва да е заверен в съответното израелско посолство или при местен нотариус, като в него се посочва и адресът на пребиваване на непълнолетното дете в Израел.

Практически съвети

Пътуване с кола и движение по пътищата

Поради геополитическото разположение на Държавата Израел и мерките за сигурност в страната е малко вероятно влизането и пътуването на български туристи с личен автомобил. Влизането с личен автомобил в Израел би могло да се осъществи през някои ГКПП по границата с Египет и Йордания, като следва да се има предвид, че границата с Египет често е затворена. Подробна информация за основните ГКПП, включително работно време, изисквания и такси, може да бъде намерена на http://www.iaa.gov.il/en-US/borders/Pages/default.aspx. Влизане на туристи с личен автомобил може да се осъществи и по вода чрез пристанищните градове Хайфа и Ейлат. Пълният списък на всички гранични пунктове може да бъде намерен на http://mfa.gov.il/MFA/ConsularServices/Pages/Crossing_points.aspx.

Винетни и други задължителни такси могат да се закупят на граничните пунктове в работно време. Освен спазването на основните изисквания за влизане в страната, необходимо е водачът на МПС да има валидна шофьорска книжка, автомобилът да не е прикрепен и да не е под запор. В случай че водачът на автомобила е различен от собственика, се изисква пълномощно от собственика – заверено и преведено на английски език; същото условие важи и за регистрационния талон на колата. Сключването на застраховка на границата за времето на пребиваване в Израел е задължително, като застрахователната полица е пряко обвързана с евентуални бъдещи санкции за нарушение на правилата за движение по пътищата. В допълнение, движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България, максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км, а в населени места – 50 км.

Консулски услуги

Консулската служба при Посолството на Република България в Тел Авив работи с граждани от понеделник до петък, включително, от 10:00 до 12:30 ч., а лятно време от 10:00 до 13:00. Приемът на граждани се осъществява чрез предварително записан час на телефона на посолството.

Заверки и легализации

Консулската служба към Посолството на Република България предоставя ограничени услуги относно заверки и легализации, като заверка на подпис върху декларации и пълномощни и др., удостоверение на съдържание на пълномощни, които предполагат разпореждане с недвижимо имущество, заверка-препис на документи, издадени от български институции, заверка „вярно с оригинала” на легализирани и преведени на български език документи, издадени от местни институции. Консулската служба може да извърши заверка, единствено ако документът е предназначен да произведе действие на територията на България.

Документи, издадени от израелски институции, се признават в България само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат „апостил” и те имат официално заверен превод на български език.

Поставянето на „апостил” върху израелски документи се извършва от Консулския отдел на МВнР на Израел в Йерусалим (тел. + 359 2 530 31 11)

Преводът на български език може да се извърши от преводачески фирми, надлежно упълномощени от Министерството на външните работи на България. Пълен списък с преводачески фирми ще намерите на интернет страницата на МВнР, раздел „Консулски услуги”, както и в Консулската служба.

Българското посолство в Израел не извършва превод на документи.

Изготвяне на лични документи

Българските граждани, които желаят да им бъдат издадени български лични документи, следва лично да подадат заявление за издаване на такива в консулската служба.
Формулярът на заявлението се получава от Консулската служба. Той трябва да бъде попълнено четливо на български език. Заявленията за издаване на български документи за самоличност на деца до 18 години, следва да бъдат подписани пред консула лично от двамата родители.

За издаване на български документи за самоличност трябва да се представят:

 • заявление по образец;
 • удостоверение за раждане;
 • предишен български паспорт и българска лична карта;
 • удостоверение или съдебно решение, удостоверяващи изменения в името поради брак, развод – само когато има промяна в името на лицето;
 • протокол от полицията – само при откраднат документ за самоличност.
   

Когато лицето подава за първи път заявление за издаване на български документи за самоличност, то трябва да представи още и следните допълнителни документи:

 • удостоверение за българско гражданство;
 • заявление за постоянен адрес на територията на България.
   

Процедурата по издаването на български документи за самоличност отнема от два до три месеца.

Задължение за връщане на български документи за самоличност с изтекъл срок и за обявяване на откраднати, изгубени или повредени документи

Българските граждани, чиито документи за самоличност са откраднати, изгубени или повредени, са длъжни веднага да уведомят Консулската служба към Посолството. В случай на кражба е задължително да се представи протокол от полицията. Българските паспорти трябва да бъдат предадени в консулската служба до три месеца след изтичане на валидността им, а личните карти - до един месец след изтичане на валидността им. В противен случай се заплаща глоба.

Гражданско състояние

Раждане на дете на български гражданин в Израел

При раждане на територията на Израел на дете, на което двамата или поне единият родител е български гражданин, родителите трябва да уведомят Консулската служба при Посолството на Република България в Израел.

В шестмесечен срок от раждането на детето, удостоверението за раждане, издадено от израелското Министерство на вътрешните работи, с положен печат „апостил” и заверен превод на български език, следва да бъде изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

Сключване на брак

В българското посолство в Израел не може да се сключи брак.

Съгласно чл.6, ал.4 и 5 от Кодекса на международното частно право, брак между двама български граждани в чужбина или между български гражданин и чужд гражданин може да се сключи пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това. Формата на брака по българското право е гражданският брак. В Израел не съществува граждански, а само религиозен брак.

Смърт на български гражданин на територията на Израел

В случай на смърт на български гражданин на територията на Израел, Консулската служба трябва да бъде своевременно уведомена.

Смъртният акт трябва да бъде легализиран с „апостил” от МВнР на Израел в гр. Йерусалим и с официално заверен превод на български език.

Документът се изпраща или подава в България в общината по постоянен адрес на лицето. Преводът на български език се извършва в България от оторизирани от МВнР на Република България преводачески фирми. Консулската служба има готовност да окаже съдействие по въпроси, свързани със смърт на български граждани в чужбина.

Поставянето на „апостил” върху израелските документи се извършва от Консулския отдел на МВнР на Израел в Йерусалим (тел. + 359 2 530 31 11).

Преводът на български език може да се извърши от преводачески фирми, оторизирани от Министерството на външните работи на България. Пълен списък с преводачески фирми ще намерите на интернет страницата на МВнР, раздел „Консулски услуги”, както и в консулската служба.

Българското посолство в Израел не извършва превод на документи.

Такси

Заверки и легализации:

Заверка на подпис – 84 шекела (документите се обработват до два работни дни)

Заверка на подпис на документ, отнасящ се до недвижимо имущество – допълнителна такса от 168 шекела (необходими са две копия, полага се допълнителен печат)

Всички такси се заплащат само в брой в Консулската служба.

Документи за самоличност:

Формуляр на заявление за издаване на български лични документи – 6 шекела

Глоба за изгубени или повредени лични документи и неспазване задължението за връщане на български лични документи в срок - 220 шекела.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация