Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Германия

Последна актуализация 20 Февруари 2020Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 1: Без особени препоръки

1

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: не е необходима виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Федерална република Германия

Посолство на Република България в Берлин
Botschaft der Republik Bulgarien in Berlin
Адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin
Тел.: +49 30 201 0922;
Факс: +49 30 208 68 38
Е-mail[email protected]
Websitewww.mfa.bg/embassies/germany


Телефон за спешни случаи (без предоставяне на информация по консулски въпроси и  записване на дата и час за прием в „Консулската служба“): + 49 176 122 99 190 в режим 24/7

Консулска служба на Посолството
Konsularabteilung Botschaft der Republik Bulgarien in Berlin
Адрес на „Консулската служба“: Mauerstrasse 10, 10117 Berlin

Консулски окръг: федерални провинции Берлин, Бранденбург, Бремен, Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Шлезвиг-Холщайн

Записване на дата и час за прием в „Консулската служба“:

⦁    чрез попълване на електронни заявления за издаване на лични карти, паспорти и временни паспорти с последващо записване на дата и час за прием чрез интернет-страницата https://www.consulatebg.eu/.

⦁    в работни дни, във времето от 09:00 до 13:00 ч. на телефон +49 30 201 0922.

Приемно време за граждани на „Консулската служба“: в работни дни, в понеделник, вторник, четвъртък и петък  от 09:00 до 12:00 ч.; в сряда - от 14:00 до 16:30 ч.


Информация по телефон от служители в „Консулската служба“:  в работни дни, в понеделник, вторник, четвъртък и петък на телефон +49 30 206 48 935   от 14:00 ч. до 16:00 ч. (без записване на дата и час за прием; само по консулски въпроси).

Електронна поща на „Консулската служба“: [email protected] (без записване на дата и час за прием; само по консулски въпроси).


Генерално консулство на Република България в Мюнхен
Generalkonsulat der Republik Bulgarien in München

Адрес: Walhallastraße 7, 80639 München
Teл.: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15
Факс: +49 89 155 006
Дежурен телефон в извънработно време: +49 172 888 10 56

Работно време: 08,30 - 17,30 ч.

Приемно време: 09:30 - 12:30 (Пон,Вт,Чет,Пет) 14:00 - 16:30 (Ср)
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/germanymunich

Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн, Германия

Konsulat der Republik Bulgarien in Frankfurt am Main
Адрес: Eckenheimer Landstraße 101, 60318  Frankfurt am Main

Работно време : от Понеделник до Петък от 09:00 до 17:30

Информация по телефона:
Понеделник - 14.00 – 16.00 ч. и Четвъртък – 14.00 – 16.00 ч.“

Тел.: +49 69 509 278 13 10
Факс: +49 69 509 278 13 2

Website: https://www.mfa.bg/embassies/germanyfrankfurt

Генерален почетен консул на Република България в Хамбург за федералните провинции Хамбург, Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн
Проф.  д-р Герд-Винанд Имайер
Büro des Honorargeneralkonsuls der Republik Bulgarien
Alstertor 15
20095 Hamburg
Интернет-адрес:  www.bulgarischeskonsulat-hamburg.de/
Tel. 040/410 35 12;

Fax 040/413 53 528,

Email: [email protected]


Почетен консул на Република България в Магдебург за федерална провинция Саксония – Анхалт
Ралф Карл Хесе (Dipl.-Ing. Ralf Karl Hesse)
Büro des Honorarkonsuls der Republik Bulgarien, Magdeburg
Haeckelstrasse 9
39104 Magdeburg
Mobil: 0171 930 2215, 

E-Mail [email protected]

Обща информация

Местна валута

Евро (EUR)

Престъпност и сигурност

Престъпността в Германия е в границите на нормалните статистически стойности. Това не изключва възможността от улични кражби (обикновено извършителите са чужди граждани) и измами.

В последните години не са изолирани случаите на нападения върху чужденци, особено в източната част на страната.

Особености на законодателството

Помнете, че в Германия следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.

Митнически изисквания

За информация относно митнически изисквания може да се обърнете към Агенция „Митници" от ТУК.

Пътуващите за Германия са длъжни да се съобразяват с митническите закони на страната, като допълнителна информация можете да получите и от Посолството на ФР Германия в София или от ТУК.

Митнически изисквания за Германия можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

Ако пътувате с автомобил, следва да проявявате изключително внимание при кормуване в градски условия за колоездачи, които се включват в движението изключително активно.

Пешеходците следва да спазват предимството на колоездачите на специално маркираните за тях ленти на пешеходните пътеки (обикновено са маркирани в червен цвят).

Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В много страни се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които се плащат на местонарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.

Подробна информация за новите глоби за нарушение на ЗДП в Германия от водачи на МПС и велосипедисти можете да видите ТУК  

Здравеопазване

Европейската здравноосигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ при спешни случаи, което имат всички граждани на Република България с непрекъснати здравноосигурителни права в страните от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария. Информация за правата, които предоставя ЕЗОК, страните за които е валидна, както и реда за нейното издаване, може да бъде получена ТУК.

Климат

Във високите планински райони на Алпите са възможни снежни лавини.

Документи за пътуване и визов режим

За Германия българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт, или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав.

При влизане в Германия валидни са изискванията на държава от Шенгенското пространство.       

От 1 януари 2007 г. гражданите на Република България могат да влизат и пребивават на територията на друга държава-членка на ЕС, в т.ч. и Федерална република Германия за срок до 90 дни без никакви условия и формалности.

При пребиваване, надвишаващо срока от 90 дни, административните формалности изискват гражданите да се регистрират пред съответните власти, които издават удостоверение за актуална регистрация, съдържащо името и адреса на регистриращото се лице, както и датата на регистрацията. Неспазването на изискването за регистрация може да доведе до налагане спрямо въпросното лице на административни санкции. Представя се валидна лична карта или валиден паспорт, потвърждение за наемане на работа на лицето от страна на работодателя или удостоверение за трудова заетост, или доказателство, че е самостоятелно заето лице, доказателство за записване в акредитирано учебно заведение, както и за сключена пълна здравна застраховка.

Практически съвети

Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с Посолството на Република България. Консулски служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас.

Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

В случаите на смърт на български граждани в Германия Посолството на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.

Пряка финансова помощ може да получите от Посолството на Република България, само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, дирекция „Финансово-стопански дейности”.

В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и прочие, незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба в Германия и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с Посолството на Република Българи, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването Ви или за завръщането Ви в родината.

Консулски услуги

Заверки и легализации

За признаване в България на публичен документ, издаден от Германия, и обратно, български публичен документ да бъде признат в Германия – документите трябва да бъдат преведени и снабдени с „апостил”, съгласно Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, подписана в Хага на 5 октомври 1961 г., към която страни са България и Германия. Преводът трябва да бъде извършен от заклет преводач и да бъде направена заверка на неговия подпис, или от оторизирана фирма в България, като заверката на подписа на преводача се прави в Дирекция „Консулски отношения” на МВнР (гр.София, ул. „Алфред Нобел” № 2).

В България „апостил” се поставя от Министерство на външните работи и от Министерството на правосъдието, а в Германия от правителствата на съответните провинции.

Република България и Федерална република Германия са страни по Конвенцията за издаване на многоезични извлечения от актове за гражданско състояние, подписана във Виена на 8 септември1976 г. 

Конвенцията предвижда паралелна възможност - освен издаването на досегашните документи въз основа на актове за гражданско състояние, да бъдат издавани и извлечения на формуляри по утвърдени образци: Формуляр А (извлечение от акт за раждане), Формуляр Б (извлечение от акт за сключен граждански брак), Формуляр С (извлечение от акт за смърт).

Събитията по гражданско състояние (раждане, брак, смърт), настъпили на територията на ФРГ, могат да се регистрират в България въз основа на тези извлечения. Извлеченията се признават без легализация.

Доколкото Конвенцията не третира въпроса относно превода на извлеченията, същите следва да бъдат снабдени със заверен превод на български език. 

Изготвяне на лични документи

Всеки български гражданин, пребиваващ в страната, може да подаде заявление в посолството за издаване на паспорт, лична карта и временен паспорт.

При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо местното удостоверение за раждане на детето с „апостил” и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/ откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на  обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Гражданско състояние

Компетентните германски служби по гражданското състояние изпращат до Посолството на Република България съставените в Германия актове за раждане, брак и смърт на български граждани. Получените по служебен път актове по гражданското състояние се изпращат от Консулската служба до компетентните български служби по гражданското състояние за вписване в българските регистри.

Възможно е лицето след снабдяване със съответния местен удостоверителен документ за гражданско състояние с „апостил”, да го представи лично в консулската служба, преведен и заверен по установения ред, за препращане в общината по постоянно местоживеене в България за регистрация на раждане, сключен граждански брак пред местните власти или смърт.

Когато заинтересованото лице може и желае лично да извърши регистрацията или чрез упълномощено лице, следва да представи съответния местен удостоверителен документ с „апостил”, преведен и заверен по установения ред, в съответната община в България:

  • за раждане на дете по постоянния адрес на майката, ако тя е чужденка - на бащата;
  • за сключен граждански брак пред местните власти по постоянния адрес на съпруга, ако той е чужденец - на съпругата;
  • за смърт по постоянния адрес на починалия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация