Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Йордания

Последна актуализация 15 Март 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата.

Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.

Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата.
Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.

Хашемитско кралство Йордания

На територията на основните туристически обекти и посещаеми зони, местните органи за сигурност са създали солидна система за противодействие на терористични заплахи, но въпреки това е необходимо българските граждани да проявяват бдителност и да не привличат излишно внимание с поведение, което не отговаря на местните традиции и религиозни обичаи.

Министерството на външните работи отправя предупреждение да се избягва посещението на граничните райони, особено тези със Сирия, Израел (Западния бряг) и Ирак, както и на места, в които се провеждат масови демонстрации и има голямо струпване на хора. В столицата да не се посещават джамиите „Ал-Хусейни“ в Стария град и „Ал-Калути“ в кв. Ал-Рабиах. Силите за сигурност и обществен ред взимат необходимите мерки за мирното протичане на демонстрациите (организират се основно след разширената петъчна молитва), но следва да се проявява повишена бдителност.

Посолство на Република България в Аман, Хашемитско кралство Йордания

Адрес: The Hashemite Kingdom of Jordan, 11195 Amman, Um Uthaina, 7 Al Mousel Str., P.O. Box 950578, Embassy of the Republic of Bulgaria

Телефон: +962 6 5529391; +962 6 553 9593; +962 6 5539392.
Факс: +962 6 5529393

Дежурен телефон в извънработно време: +962 6 5529391;
Работно време: Неделя – Четвъртък /8.00 - 15.30 ч. /българско време/
E-mail: [email protected]


Консулска служба:
Тел.: +962 6 5539392; +962 6 5529391
Факс: +962 6 5529393
Работно време: Неделя – Четвъртък /8.00 - 15.30 ч./ (местно време)
Работно време с граждани: Неделя, понеделник, сряда и четвъртък от 9 до 12 ч. (местно време)
E-mail: [email protected]

Website: https://www.mfa.bg/embassies/jordan

За Република България е акредитирано посолството на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ.

Посолство на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ
Адрес: Букурещ, Dumbrava Roşie 1, Sector 2
Tел.: +40 21 210 47 05, 40 21 210 80 80
Факс: +40 21 210 03 20, 40 21 210 51 01
e-mail: [email protected]
Работно време: 08:30 – 15:00 часа

Обща информация

Важно! Преминаването на националните граници е възможно на следните гранични контролно-пропускателни пунктове:
Саудитска Арабия: ГКПП „Ал-Мудаууара“, „Ал-Омари“ и „Ал-Дурра“
Израел: ГКПП „Шейх Хусейн“ (север) и „Уади Араба“ (Акаба)
Западен бряг и Израел: ГКПП „Мост Крал Хюсеин“ (наименование от израелска страна „Мост Аленби“)
Сирия: ГКПП „Джабер“
Ирак: ГКПП „Карама“


Важно! Граничните контролно-пропускателни пунктове между Йордания и Израел/Ирак/Сирия могат да бъдат затворени в кратък срок и по всяко време. Следва работното време на всяко ГКПП да се проверява непосредствено преди пътуване. Министерството на външните работи не препоръчва маршрутите към Израел, Ирак и Сирия поради сериозни съображения за сигурност.
За да можем да се свържем с Вас при спешни случаи, препоръчваме безплатна регистрация чрез сайта или приложението „Пътувай информирано“.

Ниво на сигурност:

В последните години се наблюдава частично нарастване на криминалната престъпност, което се дължи основно на социално-икономическите проблеми в Кралството. Има спорадични потвърдени прояви на агресия по отношение на чужденци.
Българските граждани, посещаващи страната по различни поводи, би следвало да бъдат бдителни, да вземат всички рутинни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение. Посолството категорично не препоръчва самостоятелни посещения и придвижване в страната без съпровод от туристически гидове и добре познати местни лица.
Препоръчваме да не се пътува до пограничните райони, вкл. ГКПП, със Сирия, Израел и Ирак. От съображения за сигурност не препоръчваме да пътувате самостоятелно до градовете Зарка и Маан. Във връзка с войната на Израел в Ивицата Газа по всяко време в страната може да започнат демонстрации, които трябва да се избягват. Възможно е да бъдат поставени пътни блокади в кратък срок и без предупреждение (особено в Долината на река Йордан в граничните райони с Израел). Инструкциите на полицията/служителите по сигурността трябва да се спазват безпрекословно.
По време на демонстрации и стачки са възможни насилствени сблъсъци. Затова е препоръчително да стоите далеч от тълпи от хора.
Когато използвате частни автомобили или автомобили под наем, предупреждаваме за фалшиви, предизвикани или манипулирани произшествия. Срещу парично плащане извършителите предлагат да не повдигат обвинения, сами да поправят предполагаемите материални щети или сами да организират лечение на предполагаемото увреждане.
На жените, които пътуват сами, се препоръчва повишено внимание и да използват официален и организиран транспорт.
Общ номер за спешни случаи за бърза помощ, пожарна и полиция: 911
Туристическа полиция: 91040

Здравеопазване:

В страната има развита мрежа от държавни и частни болници, но разходите за лечение са високи. Болниците изискват гаранционен депозит (в брой или с дебитна/кредитна карта) преди всяко по-сериозно лечение, освен ако пациентът няма сключена здравна застраховка в Йордания. В този контекст се препоръчва при продължителен престой да сключите медицинска застраховка с местна компания.
При краткосрочни (туристически, служебни или лични) пътувания е силно препоръчително сключването на медицинска застраховка при пътуване. При този вариант следва предварително да се уверите, че застрахователната полица покрива лечение в Йордания.
В Кралството има добре развита аптечна мрежа, в която се предлагат широка гама от местни и чуждестранни лекарства. Ако ползвате специфични лекарствени продукти, бихте могли да вземете със себе си достатъчно количество за периода на престой, като е необходимо да носите и съответната рецепта.

Движение по пътищата:

Пътната мрежа е сравнително добре развита и туристическите дестинации са достъпни. Специално внимание трябва да се отделя при пътуване вечер и през нощта, тъй като по пътищата може да има препятствия (животни, каращи в насрещното движение автомобили, пешеходци). Основната магистрала, свързваща гр. Аман с гр. Акаба, „Дезърт хайуей“, минава през населени места.
За превозните средства, които влизат в страната, трябва да се носи Карнет де Пасаж.
На границата трябва да се сключи задължителна застраховка „Гражданска отговорност".
В страната има ограничения за ползване на дизелови автомобили. В този смисъл, лични МПС на чужденци не могат да зареждат дизелово гориво на бензиностанциите и има редица рестрикции за разрешаване влизането на такива автомобили на йорданска територия.
Шофирането след употреба на алкохол и наркотици е строго забранено.
В случай на пътнотранспортни произшествия с телесни повреди не по вина на водача, полицията може да арестува и участниците в произшествието.
Общ номер за спешни случаи за бърза помощ, пожарна и полиция: 911

Особености на местното законодателство:

Йорданското законодателство е смес от граждански и религиозни закони.
В Йордания има три основни типа съдилища: граждански, военни и религиозни.
Гражданските съдилища решават всички граждански и наказателни дела, които не са специално запазени за други съдилища. Въпреки че военното положение е отменено през 1991 г., някои престъпления, които касаят националната сигурност, все още се разглеждат в съдилищата за държавна сигурност, администрирани от йорданската армия. Тези престъпления включват шпионаж, подкупване на държавни служители, трафик на наркотици или оръжия, контрабанда и престъпления срещу сигурността и управляващата династия. Религиозните съдилища имат юрисдикция по всички въпроси, свързани с гражданското състояние. Шариатът (мюсюлманският религиозен закон) се прилага за мюсюлманите. Християнските църковни съвети се произнасят по казусите, касаещи членове на техните общности. Гражданските съдилища администрират дела на други религиозни групи, включително протестанти, като обикновено прилагат религиозния закон на най-близката религиозна общност.
Притежанието и трафикът на наркотици се наказват с дълги присъди затвор (до доживотен затвор) дори за най-малките количества и за всеки вид наркотик.
Наказателното право на Йордания включва смъртно наказание.
Снимането на военни обекти и съоръжения, както и на важни държани обекти и елементи от стратегическата инфраструктура е строго забранено.
Оскърбяването на краля и членовете на управляващата династия е наказуемо престъпление.
Препоръчва се облеклото и поведението на обществени места да са в съответствие с местните обичаи и религиозните особености. Алкохол може да се консумира единствено в хотели и ресторанти, които имат съответния лиценз.
Забранено е на местни неженени двойки да отсядат заедно в хотелски стаи, но се допуска изключение за чужденци.
Несъобразени прояви на интимност на публични места (дори и между женени двойки) могат да бъдат причина за нападки от страна на местното население, арести и затвор.

Митнически изисквания:

Ограничението за внасяне/изнасяне на чужда валута е не повече от 10 000 йордански динара или тяхната равностойност в чужда валута. При напускане на Йордания с валута следва да се проверят и правилата на страната, към която се пътува.
Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка (максимално от 1 л.) алкохол.
Не се позволява внасянето на дронове и бинокли, оптични прицели, хладно и огнестрелно оръжие, амуниции, радиооборудване, както и на дрога и порнографски материали.
Позволява се внасянето на до една камера/един фотоапарат за лична употреба.
Кредитните карти обикновено се приемат в хотелите и ресторантите, посещавани от туристи. Обмяна на валута (напр. евро, щатски долари) е възможна в оторизирани обменни бюра. Теглене на пари от банкомати може да се извършва с дебитни и кредитни карти.
Забранен е износът на антики, раковини, корали, камъни, вкаменена дървесина и старинни изделия от злато и сребро.
За износ на ориенталски килими и традиционни мозайки трябва предварително да се получи сертификат, доказващ че не са историческа или културна ценност.
При закупуване на предмети, които могат да бъдат класифицирани като антикварни, винаги трябва да се изисква фактура (за предпочитане на английски език).

Практически съвети:

Понастоящем обстановката по сигурността в Йордания е стабилна. Налице са спорадични проблеми в отделни райони на Кралството, породени от протести, свързани със ситуацията в Ивицата Газа, както и високите нива на безработица и задълбочаващата се социалноикономическа криза в страната. Силите за сигурност взимат бързи и адекватни мерки за тяхното ограничаване.
Посолството не препоръчва самостоятелни пътувания без предварително информиране за обстановката. Придвижването в страната е целесъобразно да се извършва със съпровод от туроператори или добре познати местни лица. При самостоятелно придвижване с коли под наем, Посолството остава на разположение за практически съвети и препоръчва комуникация с надеждни местни туристически гидове.
Министерството на външните работи препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството за времето на пребиваването си в страната и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.
Посещаващите в страната български граждани следва да знаят, че снимането на държавни учреждения, посолства, хотели, военни обекти и други места, около които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е строго забранено.
В Йордания има около 80 долини (wadis). С настъпването на дъждовния сезон в страната (обикновено ноември-април) съществува опасност от наводнения като това включва и каньона в туристическия комплекс „Петра". Преди да предприемете пътуване в страната, проверете прогнозата за времето. Ако попаднете в извънредна ситуация, отидете на най-високата точка и не се опитвайте да прекосявате водата. Ако сте в превозно средство, опитайте да шофирате до безопасно място. При нужда се обадете на националния номер за спешна помощ 911 или се свържете с Главна дирекция „Гражданска защита" на телефон +962 5661111.
По време на месец Рамадан българските граждани, пребиваващи в Йордания, следва да имат предвид, че в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане /забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени, или заведения, които функционират и осигуряват необходимата конфиденциалност). Въпросът предизвиква обществена чувствителност.
Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително то да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение. Употребата на алкохол на публични места е забранена и не се толерира от местните власти.
Йорданците са доброжелателни и приветливи към чужденците, но консервативният характер на обществото налага ограничения и изисква внимание и такт от страна на чуждестранните посетители.

Климат:

Климатът на Йордания е субтропичен, сух.
През зимата на високите места са възможни обширни снеговалежи.
През зимните месеци (от ноември до април) след обилни валежи могат да възникнат внезапни наводнения и внезапни порои.
При пътуване в страната е необходимо да следите прогнозата за времето.

Местна валута:

Йордански динар (JOD)
1 щатски долар = 0.71 йордански динара

Документи за пътуване и визов режим

Паспорт – срок на валидност минимум 6 (шест) месеца от датата на пътуването. Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата.

Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.

Внимание!
В паспорта Ви трябва да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в Посолството на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ, както и на граничните контролно-пропускателни пунктове /ГКПП/, вкл. летищата (освен при пристигане с ферибот от Египет).
Цената ѝ е 40 йордански динара (около 56.4 щат. долара).

Удобен инструмент при пътуване до Йордания е туристическият пакет Jordan Pass- https://jordanpass.jo/. Цената му включва освобождаване от визови такси при престой от минимум три нощувки и покриване на вход за много туристически обекти. Целесъобразно е закупуването му при пътуване до столицата Аман, където визата се заплаща за разлика от гр. Акаба.

При пристигане и отпътуване от едно и също ГКПП в гр. Акаба (освен ГКПП „Уади Араба“- с Израел) визата до 30 дни е безплатна.

Изисквания за виза при преминаване на ГКПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“:
1. При пристигане в Йордания от летище и напускане на страната през ГКПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за период не по-дълъг от три месеца, на пътуващия няма да се събират визови такси при повторното влизане в Йордания.
2. При влизане в Йордания чрез ГКПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за пръв път се издава виза при пристигане на стойност 40 йордански динара, валидна за един месец.
3. Пътуващият е освободен от визови такси, ако притежава туристическия пакет Jordan Pass- https://jordanpass.jo/.
4. Пътуващият заплаща изходна такса на стойност 10 йордански динара при престой, по-голям от 24 часа.
5. Притежател на дипломатически паспорт, който не е акредитиран в Йордания, е освободен от визови такси, но заплаща изходна такса.

Отчитайки горното, Посолството счита въздушните маршрути до Йордания за по-удобни.
Визата, която можете да получите при влизане на ГКПП, е с право на престой до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление с още два месеца. След изтичането им е възможно подновяване с още два месеца в Отдел „Граници и пребиваване“.
За шестмесечна многократна виза без възможност за удължаване пътниците трябва да заплатят 120 йордански динара (около 170 щатски долара).

Препоръчително е туристите да имат сключена медицинска застраховка за периода на престой в Йордания.

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъдат наемани на работа.

Консулски услуги

Между България и Йордания няма подписан договор за правна помощ.

Изготвяне на български лични документи


Посолството в Аман приема заявления за издаване на български лични документи. Заявлението може да бъде изтеглено от https://www.mfa.bg/upload/70214/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8.pdf.

Пълна информация за услугата е поместена на: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-granica/lichni-documenti.

При изтекла валидност на българските документи за самоличност и за непълнолетни граждани задължително следва да се представи оригинал или заверено копие на удостоверението за раждане на лицето.
В случай на ползване на услуга DHL за Йордания цената на пратка с тегло до 0.5 кг. от МВнР до посолството на Република България в Аман е 92,41 лв. или 47,25 евро.

Гражданско състояние и българско гражданство

В Консулската служба към посолството в Аман може да бъде обработена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани.
Родителите на новородено дете или сключилите брак следва да се снабдят в шестмесечен срок с удостоверение за раждане/брак, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от Консулския отдел на Министерство на външните работи и емигрантите на Йордания и от Консулската служба при Посолството на Република България в Аман, да бъде снабдено с легализиран превод и регистрирано в общината по постоянен адрес (при брак – на съпруга; при раждане - на майката или на този, който е български гражданин).
В случай на смърт на български гражданин следва издадените за събитието йордански документи (удостоверение за смърт, медицински заключения) да бъдат легализирани в Министерството на външните работи и емигрантите на Йордания и заверени в Консулската служба на Посолството на Република България в Аман, да бъдат снабдени с легализиран превод и регистрирани в общината по постоянен адрес на починалия български гражданин.
Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай, близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.
Във всички случаи на граждани, изпаднали в несъстоятелност и безпаричие по различни причини, възможността е техни роднини незабавно да внесат сума по сметката на МВнР, за да може посолството да съдейства с равностойно на внесената сума парично подпомагане на място.
За повече информация относно съставяне на актове/удостоверения за гражданско състояние, моля посетете следния линк: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-granica/grajdansko-sastoianie.
Информация за процедурите, свързани с българско гражданство (придобиване, възстановяване, освобождаване и установяване наличие на българско гражданство) е поместена на https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/balgarsko-grajdanstvo.

Заверки и легализации:

Йордания не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Йордания няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което Консулската служба към посолството на Република България в Аман заверява печата на йорданското Министерство на външните работи и емигрантите, положен върху йордански документи, снабдени с необходимите заверки от компетентните йордански институции, след което йорданските документи могат да бъдат използвани в България с легализиран превод.
Същото важи и за документи, съставени в България, които следва да бъдат снабдени с печатите на българското Министерство на външните работи, на посолството на Република България в Аман и на йорданското Министерство на външните работи и емигрантите, за да бъдат използвани в Йордания.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация