Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Йордания

Последна актуализация 13 Септември 2019Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Визата може да се получи на границата.

 

Хашемитско кралство Йордания

 

Въпреки военно-териториалния разгром на т. нар. „Ислямска държава“ в съседни страни (Сирия и Ирак), продължаващото наличие на разнородно напрежение в региона създава предпоставка то да намери отражение и в някои части в Йордания. В тази връзка, рискът от терористични прояви следва да се оценява като потенциален.

 

На територията на основните туристически обекти, местните органи за сигурност са създали система за противодействие на подобни намерения, но при всички положения е необходимо българските граждани да проявяват бдителност и да не привличат внимание с поведение, което не отговаря на местните традиционни и религиозни обичаи. 

 

   

 

Посолство на Република България в Йордания
Адрес: UmUthaina, 7 Al MоselStr., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Тел.: +962 6 5529391; +9626 5539392
Факс: +962 6 5539393
Дежурни телефони в извънработно време:
+962 6 5529391
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/jordan 
Консулска служба
Телефон: +96265539392

Приемно време: 09:00 - 12:00 (Пон, Ср, Чет, Пет, Нед)
E-mail: [email protected]


Почетно консулство на Хашемитско кралство Йордания в София
Почетен консул – д-р Хасан Бармауи
Канцелария: София, бул. „Янко Сакъзов” 1, ет. 1, ап. 1
Тел.: +359 2 944 39 35
Мобилен тел.: +359 888 209 674
Факс: +359 2 843 57 95
E-mail: [email protected]

 

Обща информация

 

Местна валута

 

Йордански динар (JOD).

 

1 USD се разменя за 0.71JOD.

 

 

 

Престъпност и сигурност

 

Общата обстановка  в страната е относително спокойна, особено в районите на главните туристически обекти и хотелите от известни международни вериги. В последните месеци, обаче, се наблюдава изразено нарастване на прояви на  криминалната престъпност, свързана с кризата в йорданската икономика и увеличаване на икономическите несгоди за по-голямата част от йорданското население. Има потвърдени  прояви на агресия  по отношение на чужденци, в т.ч. сексуален тормоз и насилие в различни форми.

 

Предвид това, българските граждани, посещаващи страната по различни поводи, би следвало да бъдат бдителни, да вземат всички рутинни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение. Посолството категорично не препоръчва самостоятелни посещения и придвижване из страната без съпровод от добре познати местни лица. Да се избягва наемането на автомобили и самостоятелно каране, т.к. начинът на управление на МПС от местните граждани, коренно се отличава, дори от България, и се характеризира с агресивност и неспазване на каквито и да са правила. При пътно-транспортни произшествия, в повечето от случаите,   вината се възлага на чужденеца, с всички произтичащи от това последици, вкл. имуществени и наказателни.

 

 

 

Особености на законодателството

 

Йорданското законодателство е смес от европейското и шериата, който регулира всички аспекти на гражданското състояние.

 

 

 

Митнически изисквания

 

Няма ограничения по отношение на пренасяната валута.

 

Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол.

 

Митнически изисквания за Йордания можете да изтеглите от ТУК.

 

 

 

Здравеопазване

 

Нивото е достатъчно високо, но много скъпо. Съветваме предварително да бъдат сключвани договори за здравна, туристическа, пътна или друг вид застраховки.

 

Документи за пътуване и визов режим

 

Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания и валиден поне шест месеца от първоначалното влизане в Йордания.

 

 

 

Между България и Йордания няма подписани Консулска спогодба и такава за Правна помощ.

 

Двете страни прилагат пълен визов режим.

 

Българските граждани могат да получат визи в йорданско посолство Букурещ, от почетния консул на Йордания в София и както беше посочено в началото, на границите. Цената й е 40 йорд. динара  = на 56.4 щат. долара. Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой от 15  до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление.

 

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

 

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.

 

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Практически съвети

 

Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството преди и за времето на пребиваването си в страната като предоставят телефон за връзка, и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.

 

Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че фотографирането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, пред които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.

 

По време на месец Рамадан, в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане/забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Законът предвижда строги санкции, вкл. затвор за нарушения на забраните.

 

Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.За жените е препоръчително да бъдат придружени от мъже, когато излизат в тъмната част от денонощието.

 

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" Priority="2

Практически съвети

Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството за времето на пребиваването си в страната и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.

Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че снимането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, в които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.

Има около 80 долини (Wadis) в ХК Йордания. С настъпването на дъждовния сезон в Йордания (ноември-март) съществува опасност от наводнения в тези долини. Това включва и каньона в туристическия комплекс "Петра". Преди да предприемете пътуване в страната, проверете прогнозата за времето и не пътувайте до места, където се очаква дъжд и поне един ден след това. Ако попаднете в извънредна ситуация, отидете на най-високата точка и не се опитвайте да прекосявате водата. Ако сте в превозно средство, опитайте да шофирате до безопасно място. При нужда се обадете на националния номер за спешна помощ 911 или се свържете с Генерална дирекция "Гражданска защита" (General Directorate of Civil defence) на телефон +962 5661111.

По време на месец Рамадан българските граждани, пребиваващи в Йордания, следва да имат предвид, че в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане /забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Законът предвижда строги санкции, вкл. затвор за нарушения на забраните.

Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.

Във връзка с полетите на авиокомпанията ‎Ryanair от София до йорданския град Акаба,  препоръчваме на българските граждани, когато посещават Йордания, да имат предвид, че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение. Следва да спазват законите и да вземат под внимание, че употребата на алкохол на публични места е забранена и не се толерира от местните власти.

Консулски услуги

 

Заверки и легализации

 

Хашемитско кралство Йордания не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Йордания няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което консулската служба към посолството на Република България в Аман заверява единствено печата на йорданското Министерство на външните работи. Същото важи и за документи/актове, съставени в България, които следва да носят печата на българското Министерство на външните работи.

 

 

 

Изготвяне на български лични документи

 

Посолството в Аман разполага с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, за издаване на нови документи за самоличност.

 

 

 

Гражданско състояние

 

В консулската служба към посолството в Аман може да бъде извършена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани.

 

Родителите на новородено дете следва да се снабдят в шест месечен срок с удостоверение за раждане, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от консулският отдел на Министерство на вътрешните работи на Йордания и от консулската служба при посолството в Аман, след което да бъде снабдено с превод на български език, заверен от Министерството на външните работи на Република България, и изпратено в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

 

Сключването на брак се допуска при спазване на местното законодателство и ако брачният договор се придържа към правните норми, не са наложени възбрани и не противоречи на морала в Хашемитското кралство.

 

В случай на смърт на български гражданин следва издадените за събитието йордански документи /акт за смърт, медицински заключения/ да бъдат легализирани в Министерството на външните работи на страната и донесени за заверка в консулската служба на българското посолство.

 

Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай, близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация