Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Йордания

Последна актуализация 19 Октомври 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата.

Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.

Хашемитско кралство Йордания

Министерството на външните работи отправя предупреждение да се избягва посещението на райони, в които се провеждат демонстрации и има голямо струпване на хора. Понастоящем такива се организират основно в столицата Аман, градовете Зарка, Ирбид и Русейфа, както и в населени места от северозападната част на страната. Следва да се избягват туристически посещения на граничните с Израел и Западния бряг региони и гореизброените градове. В столицата да не се посещават районите на Стария град (т.н. Даунтаун) и джамиите „Ал-Хусейни“ в Стария град и „Ал-Калути“ в кв. Ал-Рабиах.

Силите за сигурност и обществен ред взимат необходимите мерки за мирното протичане на демонстрациите, но следва да се проявява повишена бдителност.

Посолство на Република България в Аман, Хашемитско кралство Йордания
Адрес: The Hashemite Kingdom of Jordan, 11195 Amman, Um Uthaina, 7 Al Mousel Str., P.O. Box 950578, Embassy of the Republic of Bulgaria
Телефон: +962 6 5529391; +962 6 553 9593; +962 6 5539392.
Факс: +962 6 5529393
Дежурен телефон в извънработно време: +962 6 5529391;
Работно време: Неделя – Четвъртък /8.00 - 15.30 ч. /българско време/
E-mail: [email protected]
Консулска служба:
Тел.: +962 6 5529391; +962 6 5539392
Факс: +962 6 5529393
Работно време: Неделя – Четвъртък /8.00 - 15.30 ч./ (местно време)
Работно време с граждани: Неделя, понеделник, сряда и четвъртък от 9 до 12 ч. (местно време)
E-mail: [email protected]
Website: https://www.mfa.bg/embassies/jordan

За Република България е акредитирано посолството на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ.

Посолство на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ

Адрес: Букурещ, Dumbrava Roşie 1, Sector 2
Tел.: +40 21 210 47 05, 40 21 210 80 80
Факс: +40 21 210 03 20, 40 21 210 51 01
e-mail: [email protected] 
Работно време: 08:30 – 15:00 часа

Обща информация

Ниво на сигурност:
В последните години, се наблюдава нарастване на частични прояви на криминалната престъпност, свързана с икономическите несгоди за по-голямата част от йорданското население. Има потвърдени прояви на агресия по отношение на чужденци, в т.ч. сексуален тормоз и насилие в различни форми.
Предвид това, българските граждани, посещаващи страната по различни поводи, би следвало да бъдат бдителни, да вземат всички рутинни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение. Посолството категорично не препоръчва самостоятелни посещения и придвижване из страната без съпровод от туристически гидове и добре познати местни лица.

Здравеопазване:
Нивото е достатъчно високо, но много скъпо. Съветваме предварително да бъдат сключвани договори за здравна, туристическа, пътна или друг вид застраховки.

Особености на местното законодателство:
Йорданското законодателство е смес от европейското и шериата, който регулира всички аспекти на гражданското състояние.

Митнически изисквания:
Ограничението за внасяне на чужда валута е не повече от 10 000 йордански динара или тяхната равностойност в чужда валута. Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол.

Не се позволява внасянето на дронове и бинокли.

Практически съвети:
Понaстоящем обстановката по сигурността в Йордания като цяло е стабилна. Налице са спорадични проблеми по сигурността в отделни райони на Кралството, породени от високите нива на безработица и задълбочаващата се социално-икономическа криза в страната. Силите за сигурност взимат бързи и адекватни мерки за тяхното ограничаване.
В тази връзка, Посолството не препоръчва самостоятелни посещения без предварително информиране за обстановката. Придвижването в страната е целесъобразно да се извършва със съпровод от тур оператори или добре познати местни лица. При самостоятелно придвижване с коли под наем, Посолството остава на разположение за практически съвети и препоръчва комуникация с надеждни местни туристически гидове.
Посолството е на разположение на мобилен телефон +962/ 776 995 154. Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството за времето на пребиваването си в страната и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.
Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че снимането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, в които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.
Има около 80 долини (Wadis) в ХК Йордания. С настъпването на дъждовния сезон в Йордания (ноември-март) съществува опасност от наводнения в тези долини. Това включва и каньона в туристическия комплекс „Петра". Преди да предприемете пътуване в страната, проверете прогнозата за времето и не пътувайте до места, където се очаква дъжд и поне един ден след това. Ако попаднете в извънредна ситуация, отидете на най-високата точка и не се опитвайте да прекосявате водата. Ако сте в превозно средство, опитайте да шофирате до безопасно място.
При нужда се обадете на националния номер за спешна помощ 911 или се свържете с Главна дирекция „Гражданска защита" (General Directorate of Civil Defence) на телефон +962 5661111.
По време на месец Рамадан българските граждани, пребиваващи в Йордания, следва да имат предвид, че в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане /забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Въпросът предизвиква обществена чувствителност.
Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.
Във връзка с полетите на авиокомпанията ‎Раянеър от София до йорданския град Акаба, препоръчваме на българските граждани, когато посещават Йордания, да имат предвид, че в Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение. Следва да спазват законите и да вземат под внимание, че употребата на алкохол на публични места е забранена и не се толерира от местните власти. Йорданците са доброжелателни и приветливи към чужденците, но консервативният характер на обществото налага ограничения и изисква внимание и такт от страна на чуждестранните посетители.

Местна валута:
1 USD = 0.71 JOD.

Документи за пътуване и визов режим

Паспорт – срок на валидност минимум 6 месеца от датата на пътуването. Притежателите на обикновени паспорти могат да получат виза на границата. Не е необходима виза за престой до 90 (деветдесет) дни в рамките на 180 (сто и осемдесет) дни за притежателите на служебни и дипломатически паспорти.
 
Между Република България и Хашемитско кралство Йордания няма подписан договор за правна помощ. Двете страни прилагат визов режим.

Българските граждани, приносители на обикновени паспорти, могат да получат визи в Посолството на Хашемитско кралство Йордания в Букурещ, както и на гранично  контролно-пропускателните пунктове /КПП/, вкл. летището (освен при пристигане с ферибот от Египет). Цената ѝ е 40 йордански динара  = на 56.4 щат. долара.

При пристигане и отпътуване от едно и също КПП в гр. Акаба (освен КПП „Уади Араба“- с Израел) визата до 30 дни е безплатна.

Изисквания за виза при преминаване на КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“:

1. При пристигане в Йордания от летище и напускане на страната през КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за период не по-дълъг от три месеца, на пътуващия няма да се събират визови такси при повторното влизане в Йордания;
2. При влизане в Йордания чрез КПП „Мостът Крал Хюсеин“/„Мостът Аленби“ за пръв път се издава виза при пристигане на стойност 40 йордански динара, валидна за един месец;
3. Пътуващият е освободен от визови такси, ако притежава туристическия пакет Jordan Pass- https://jordanpass.jo/;
4. Пътуващият заплаща изходна такса на стойност 10 йордански динара при престой, по-голям от 24 часа;
5. Притежател на дипломатически паспорт, който не е акредитиран в Йордания, е освободен от визови такси, но заплаща изходна такса.

Отчитайки горното, Посолството счита въздушните маршрути до Йордания за по-удобни.

Има подписано Споразумение между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за взаимно освобождаване от изискванията за визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой до 30 дни, след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление с още два месеца. След изтичането им е възможно подновяване с още два месеца в Отдел „Граници и пребиваване“.

Туристите трябва да имат сключена медицинска застраховка за периода на престой в Йордания.

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.

 

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Консулски услуги

Изготвяне на български лични документи:

Посолството в Аман приема заявления за издаване на български лични документи. Заявлението може да бъде изтеглено от https://www.mfa.bg/upload/70214/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8.pdf

Пълна информация за услугата е поместена на: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-granica/lichni-documenti

При изтекла валидност на българските документи за самоличност и за непълнолетни граждани задължително следва да се представи оригинал или заверено копие на удостоверението за раждане на лицето.

В случай на ползване на услуга DHL за Йордания цената на пратка с тегло до 0.5 кг. от МВнР до посолството на Република България в Аман от 01.03.2023 г. е 92,41 лв. или 47,25 евро.

Гражданско състояние и българско гражданство:

В Консулската служба към посолството в Аман може да бъде обработена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани.
Родителите на новородено дете/сключилите брак следва да се снабдят в шестмесечен срок с удостоверение за раждане/брак, което е необходимо да бъде заверено последователно с подпис и печат от Консулския отдел на Министерство на външните работи и емигрантите на Йордания и от Консулската служба при Посолството на Република България в Аман, да бъде снабдено с легализиран превод и регистрирано в общината по постоянен адрес на майката или на този родител, който е български гражданин.

В случай на смърт на български гражданин следва издадените за събитието йордански документи /удостоверение за смърт, медицински заключения/ да бъдат легализирани в Министерството на външните работи и емигрантите на Йордания и заверени в Консулската служба на Посолството на Република България в Аман, да бъдат снабдени с легализиран превод и регистрирани в общината по постоянен адрес на починалия български гражданин.

Българските дипломатически и консулски представителства в чужбина не финансират и не извършват дейностите по обслужване и транспортиране на починалия. При смъртен случай, близките на починалия български гражданин следва да установят контакт с погребално бюро/агенция в страната на пребиваване, където да се запознаят с обслужването и транспортирането на починалия зад граница.

Във всички случаи на граждани, изпаднали в несъстоятелност и безпаричие по различни причини, се предполага техни роднини незабавно да внесат сума по сметката на МВнР, за да може посолството да съдейства с равностойно на внесената сума парично подпомагане на място.

Информация за процедурите, свързани с българско гражданство (придобиване, възстановяване, освобождаване и установяване наличие на българско гражданство) е поместена на https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/balgarsko-grajdanstvo.

Заверки и легализации:

Хашемитско кралство Йордания не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Йордания няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което Консулската служба към посолството на Република България в Аман заверява печата на йорданското Министерство на външните работи и емигрантите, положен върху йордански документи, снабдени с необходимите заверки от компетентните йордански институции, след което йорданските документи могат да бъдат използвани в България с легализиран превод.

Същото важи и за документи, съставени в България, които следва да бъдат снабдени с печатите на българското Министерство на външните работи, на посолството на Република България в Аман и на йорданското Министерство на външните работи и емигрантите, за да бъдат използвани в Йордания с легализиран превод.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация