Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Индонезия

Последна актуализация 23 Октомври 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Без визи за престой до 30 дни с цел туризъм.

Република Индонезия

Посолство на Република България в Джакарта, Република Индонезия
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49
Дежурен телефон за контакт при спешни случаи в извънработно време: +62 81296000691.
Консулска служба:
Приемно време за граждани:
9.30 – 12.30 ч. всеки работен ден от понеделник до петък.
Приемането на граждани става с предварително записан по телефон или по електронна поща час.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Посолство на Република Индонезия в София, Република България
Адрес: „Симеоновско шосе” 53, резиденция 4, ул. „Йозеф Валдхарт” 5
Телефон: +359 2 962 52 40; +359 2 962 61 70
Работно време: 8.30 - 12.30 ч.; 13.00 - 16.30 ч.
Факс: +359 2 962 44 18
E-mail: [email protected]

Почетни консули на Република Индонезия в Република България
г-н Красимир Симов
Седалище: гр. Варна
Консулски окръг: област Варна и област Добрич
Адрес: 9009 Варна, ул. „Никола Симов” № 4
Телефон: +359 887 203 471, + 359 878 115 599
Факс: +359 52 50 16 35
E-mail: [email protected], [email protected] 

г-н Борислав Петров
Седалище: Банско
Консулски окръг: област Благоевград
Адрес: 2770 гр. Банско; ул. „Хан Аспарух” № 1 ; ж.с. „Фантазия“
Телефон: +359 886 566 266
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
В редица райони на Индонезия има религиозни и етнически конфликти, създаващи реална опасност за личната безопасност на чуждите граждани. Изключително опасни са островите Малуку и провинцията Аче, където трябва да се пътува само в краен случай. Засилват се сепаратистките настроения в провинциите Папуа и Западна Папуа (наричана още Ириян Джая). През месец август 2019 г. поредица от инциденти предизвикаха множество протести. Към месец септември 2019 г. достъпът на чужденци до двете провинции е ограничен с цел осигуряването на тяхната безопасност. Известни огнища на напрежение съществуват и в някои райони на Калимантан (Борнео) и Сулавеси. Не са желателни посещения в Западен Тимор до решаване на проблема с бежанците от източната част на острова. На остров Бали, характеризиращ се с относително спокойствие, беше извършена една от най-големите терористични атаки. Сериозни сблъсъци между мюсюлмани и християни имаше и на остров Ломбок, наложили евакуация на чужденците.

Престъпността е на ниско ниво, но криминалната обстановка постоянно се влошава, особено в Джакарта и големите градове. Най-разпространена е дребната улична престъпност - кражби на чанти, пукане на гуми и т. н., но зачестяват и организираните грабежи и нападения срещу къщите в богатите квартали. Желателно е наемането на такси да става с предварителна заявка или от големите хотели.

Здравеопазване:
Медицинското обслужване е на сравнително ниско ниво, освен в няколко болници в Джакарта.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
Българските граждани не се нуждаят от никакви ваксини, освен ако пристигат от страна, в която има жълта треска. Основните заболявания в страната са малария и денга, които се пренасят от комари. Наложително е използването на противокомарни средства. Съветите, които дават властите, са хората да се стараят да не бъдат ухапвани от комари, да се носят дрехи, плътно покриващи тялото, да се ползват анти-комарни репеленти, да се спи под анти-комарни мрежи, да се търси незабавна лекарска помощ в случай, че лицата се почувстват зле (особено при висока температура и обрив), специално внимание към бременните жени, или такива, желаещи да забременеят скоро (по възможност да избягват пътувания в засегнатите райони). Малария има в Ириян Джая (всички райони), в някои от селските местности и малките острови. Денга има по цялата територия на страната. Няма ваксина против тази болест. Лична хигиена, хранене в реномирани ресторанти, избягване на млечни храни, избягване консумацията на мокри плодове, ползване на мокри съдове и прибори за хранене, пиене на безалкохолни питиета без лед - това са само някои от допълнителните изисквания. Консумира се само минерална или бутилирана вода.

Особености на местното законодателство:
В края на месец септември 2022 г. парламентът на провинция Аче, в изпълнение на поставената си цел да въведе напълно прилагането на законите на шариата, прие още два местни закона в съответствие с шариатския наказателен кодекс. На територията на провинцията са забранени и строго се санкционират, включително с големи глоби и телесни наказания - до 100 удара с пръчки - неприличното поведение, хазартът, употребата на алкохол, хомосексуални прояви.

Предвижда се законите да се прилагат към всички лица, намиращи се на територията на провинцията, независимо от техния пол, религия, националност, гражданство, срок или цел на пребиваване, включително чуждите туристи и временно пребиваващи в страната чужденци.

Митнически изисквания:
Безмитно се внасят предмети за лична употреба, чиято стойност не надвишава 250 щ.д., 200 цигари, 50 пури, 1 литър алкохол и т.н.
Забранени за внос са всякакъв вид оръжия, наркотици, експлозиви, радиостанции, цветни фотокопирни машини, порнографски материали, книги на китайски език, китайски лекарства. За внос на наркотици се предвиждат изключително строги наказания, в отделни случаи се стига и до смъртни присъди.
Филми, видеокасети и дискове следва да бъдат представени за проверка.
Задължително се декларират вносът и износът на повече от 5 000 000 индонезийски рупии.

Митнически изисквания за Индонезия можете да изтеглите от следния адрес: https://cpadm.mfa.bg/upload/1967/Indonesia.pdf 

Климатични особености:
Индонезия се намира в зона на висока сеизмична активност. В страна има около 130 активни вулкана, които могат да изригнат както след месеци на видима вулканична активност, така и внезапно. Това може да доведе до временно спиране или отклоняване на въздушния трафик и до затваряне на летища.В страната съществува опасност от земетресения, поради което при продължителен престой е необходимо да се обръща сериозно внимание на качеството на наеманото жилище. В цялата страна, включително на остров Бали, има активни вулкани. Затова се препоръчва да се следят местните медии и да се спазват стриктно указанията на властите. Преди пътуване българските граждани да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност. При вероятност от евакуация заради активизиране на вулкан, своевременно да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че ще бъдат транспортирани до безопасно място.

Република Индонезия класифицира нивото на риск на активните вулкани по четири степенна система – ниво I (нормална/normal), ниво II (бдителност/waspada), ниво III (готовност/siaga) и ниво IV (внимание/awas). Актуална информация относно нивото на риск на вулканите в Индонезия може да бъде намерена на сайта на Департамента по геология към Министерството на енергетиката и минералните ресурси http://www.vsi.esdm.go.id/ (само на индонезийски език). При посещение на сайта вдясно може да се види списък с вулканите с ниво на риск над II. Към 31.12.2018 г. само вулканът Синабунг в северна Суматра е с най-високата четвърта степен на риск; още четири вулкана са с втората най-висока степен на риск – Агунг на остров Бали, Анак Кракатау между островите Суматра и Ява, Карангетанг на остров Сиау близо до Сулавеси и Сопутан в северен Сулавеси.

Българските граждани следва да се информират предварително относно вулканичната активност в районите, които посещават, да изпълняват стриктно инструкциите от местните власти, да спазват евентуални забрани от тяхна страна да не се навлиза в определен радиус от вулкани с висока степен на риск от избухване и да следят местните медии. Следва да се отчита, че нивото на риск на вулканите може да бъде променено в кратки срокове. 

Местна валута:
Индонезийска рупия (IDR).

Документи за пътуване и визов режим

Visa on Arrival
От 28 април 2022 г., в списъка на държави, за които се прилага програмата Visa on Arrival за туризъм, е включена и Република България. Изискванията за издаването на Visa on Arrival са следните:
- паспорт, валиден минимум за 6 месеца;
- билет за отпътуване или за продължаване на пътуването до друга държава;
- доказателство за заплатена визова такса от 500 000 IDR /прибл. 62 лв по курса на деня/.

Visa on Arrival разрешава престой на притежателя до 30 дни, който може да бъде продължен еднократно за допълнителни 30 дни в имиграционната служба в региона, където чужденецът пребивава. Визата се издава на граничните пунктове, посочени в приложението.

Безвизов достъп или Visa on Arrival може да бъде предоставена на чуждестранни граждани, които са на служебно посещение или са с официални задължения за участие в международни събития, за които ще се прилагат допълнителни изисквания: да бъде приложена поканата от индонезийското правителство за участие в международното събитие. Безвизов достъп или Visa on Arrival се прилага за притежателите на дипломатически, служебни или обикновени паспорти.

Visa on Arrival (VoA) и Electronic Visa on Arrival (e-VoA) се издават за следните цели:
• туризъм;
• официално посещение;
• бизнес срещи;
• доставяне на стоки;
• официални срещи;
• транзит.

Печатът, който ще бъде поставен при влизане в Индонезия използвайки Visa on Arrival (VoA) и Electronic Visa on Arrival (e-VoA) ще служи като разрешение за престой за максимум от 30 дни. Престоят може да бъде продължен за допълнителни 30 дни в Имиграционната служба в района на пребиваване на чужденеца.
При кандидатстване за Electronic Visa on Arrival (e-VoA) чужденецът може да направи плащане с карта /Visa, Mastercard или JCB) и да получи e-VoA на своето устройство, чрез посещаване на електронната страница www.molina.imigration.go.id.  По този начин чужденецът може да отиде директно до имиграционното гише, без да застава на опашка на гишето за заплащане на визови такси.

Допълнителна информация за кандидатстване за Electronic Visa on Arrival (e-VoA) е публикувана на следните електронни страници: www.molina.imigration.go.id  ; www.imigration.go.id ; https://bit.ly/Publikasi-EVOA ; [email protected] ; [email protected].

Визи за „ограничен престой“
За ограничен престой се издават следните видове основни визи:
- C312 Виза (работа), вкл. експертни екипи по контрол на качеството и финансова ревизия на фирми в Индонезия;
- C313 Виза (1-година, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
- C314 Виза (2-години, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
- C316 Виза (образование/обучение);
- C317 Виза (събиране на семейства).
Кандидатстването за виза за ограничен престой се извършва през ел.страница https://visa-online.imigrasi.go.id/  или в посолство на Индонезия. Българските граждани, които желаят да кандидатстват за този вид визи, следва да имат местен гарант/спонсор за периода на посещението им в Индонезия.

Дипломатически и служебни паспорти
Притежателите на дипломатически и служебни паспорти са освободени от визи за влизане, транзит или престой за период до 30 дни. Задължително изискване е валидността на паспорта да е минимум 6 месеца към датата на влизане.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи:
От 01.06.2012 г. в посолството в Джакарта има инсталирана биометрична станция. Пребиваващите в Индонезия, Сингапур, Малайзия и Бруней Даруссалам български граждани могат да подават заявления за издаване на българските лични документи от новия вид лична карта, свидетелство за управление на моторно превозно средство, паспорт и временен паспорт.

Гражданско състояние:
Осъществяване на регистрация на раждане, брак или смърт – уточняване на документи, които се набавят от местните граждански регистри.

Заверки и легализации:
България и Индонезия са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г. Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация