Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Индонезия

Последна актуализация 05 Юли 2024Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Без визи за престой до 30 дни с цел туризъм.

Република Индонезия

Посолство на Република България в Джакарта, Република Индонезия
Адрес: 34-36, Jalan Imam Bonjol,Menteng, Jakarta Pusat 10310
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30
Телефон/факс: +62 21 390 40 49
E-mail: [email protected]
Дежурен телефон за контакт при спешни случаи в извънработно време: + 628118506062.
Консулска служба:
Приемно време за граждани:
9.30 – 12.30 ч. всеки работен ден от понеделник до петък.
Приемането на граждани става с предварително записан по телефон или по електронна поща час.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Посолство на Република Индонезия в София, Република България
Адрес: ул. Професор Боян Ничев 1А, 1434 София, България
Телефон: +359 2 905 70 60
Работно време: 09.00 - 12.30 ч.; 13.30 - 17.00 ч.
E-mail: [email protected]
Уебсайт: www.indonesia.bg

Почетни консули на Република Индонезия в Република България
г-н Красимир Симов
Седалище: гр. Варна
Консулски окръг: област Варна и област Добрич
Адрес: 9009 Варна, ул. „Никола Симов” № 4
Телефон: +359 887 203 471, + 359 878 115 599
Факс: +359 52 50 16 35
E-mail: [email protected], [email protected] 

г-н Борислав Петров
Седалище: Банско
Консулски окръг: област Благоевград
Адрес: 2770 гр. Банско; ул. „Хан Аспарух” № 1 ; ж.с. „Фантазия“
Телефон: +359 886 566 266
E-mail: [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
В редица райони на Индонезия има религиозни и етнически конфликти, създаващи реална опасност за личната безопасност на чуждите граждани. Изключително опасни са островите Малуку и провинцията Аче, където трябва да се пътува само в краен случай. Засилват се сепаратистките настроения в провинциите Папуа и Западна Папуа (наричана още Ириян Джая). През месец август 2019 г. поредица от инциденти предизвикаха множество протести. Към месец септември 2019 г. достъпът на чужденци до двете провинции е ограничен с цел осигуряването на тяхната безопасност. Известни огнища на напрежение съществуват и в някои райони на Калимантан (Борнео) и Сулавеси. Не са желателни посещения в Западен Тимор до решаване на проблема с бежанците от източната част на острова. На остров Бали, характеризиращ се с относително спокойствие, беше извършена една от най-големите терористични атаки. Сериозни сблъсъци между мюсюлмани и християни имаше и на остров Ломбок, наложили евакуация на чужденците.

Престъпността е на ниско ниво, но криминалната обстановка постоянно се влошава, особено в Джакарта и големите градове. Най-разпространена е дребната улична престъпност - кражби на чанти, пукане на гуми и т. н., но зачестяват и организираните грабежи и нападения срещу къщите в богатите квартали. Желателно е наемането на такси да става с предварителна заявка или от големите хотели.

Здравеопазване:
Медицинското обслужване е на сравнително ниско ниво, освен в няколко болници в Джакарта.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
Българските граждани не се нуждаят от никакви ваксини, освен ако пристигат от страна, в която има жълта треска. Основните заболявания в страната са малария и денга, които се пренасят от комари. Наложително е използването на противокомарни средства. Съветите, които дават властите, са хората да се стараят да не бъдат ухапвани от комари, да се носят дрехи, плътно покриващи тялото, да се ползват анти-комарни репеленти, да се спи под анти-комарни мрежи, да се търси незабавна лекарска помощ в случай, че лицата се почувстват зле (особено при висока температура и обрив), специално внимание към бременните жени, или такива, желаещи да забременеят скоро (по възможност да избягват пътувания в засегнатите райони). Малария има в Ириян Джая (всички райони), в някои от селските местности и малките острови. Денга има по цялата територия на страната. Няма ваксина против тази болест. Лична хигиена, хранене в реномирани ресторанти, избягване на млечни храни, избягване консумацията на мокри плодове, ползване на мокри съдове и прибори за хранене, пиене на безалкохолни питиета без лед - това са само някои от допълнителните изисквания. Консумира се само минерална или бутилирана вода.

Особености на местното законодателство:
В края на месец септември 2022 г. парламентът на провинция Аче, в изпълнение на поставената си цел да въведе напълно прилагането на законите на шариата, прие още два местни закона в съответствие с шариатския наказателен кодекс. На територията на провинцията са забранени и строго се санкционират, включително с големи глоби и телесни наказания - до 100 удара с пръчки - неприличното поведение, хазартът, употребата на алкохол, хомосексуални прояви.

Предвижда се законите да се прилагат към всички лица, намиращи се на територията на провинцията, независимо от техния пол, религия, националност, гражданство, срок или цел на пребиваване, включително чуждите туристи и временно пребиваващи в страната чужденци.

Митнически изисквания:
Безмитно се внасят предмети за лична употреба, чиято стойност не надвишава 250 щ.д., 200 цигари, 50 пури, 1 литър алкохол и т.н.
Забранени за внос са всякакъв вид оръжия, наркотици, експлозиви, радиостанции, цветни фотокопирни машини, порнографски материали, книги на китайски език, китайски лекарства. За внос на наркотици се предвиждат изключително строги наказания, в отделни случаи се стига и до смъртни присъди.
Филми, видеокасети и дискове следва да бъдат представени за проверка.
Задължително се декларират вносът и износът на повече от 5 000 000 индонезийски рупии.

Митнически изисквания за Индонезия можете да изтеглите от следния адрес: https://cpadm.mfa.bg/upload/1967/Indonesia.pdf 

Практически съвети:

Въвеждане на туристическа такса за туристи посещаващи о. Бали

Според приетата преди няколко месеца Регионална наредба (Perda) за входните такси на Бали, всички чуждестранни туристи, влизащи в Бали, трябва да заплатят такса от 10 USD (щатски долара) или нейният еквивалент от 150 000 IDR (индонезийска рупия). Този регламент се основава на Закон № 15 от 2023 г. отнасящ се за провинция Бали и влиза в сила от 14-ти февруари 2024 г.

Порталът за електронни плащания на новата туристическа такса, представлява уеб базирано приложение - „Love Bali“. Плащането може да бъде направено чрез приложението „Love Bali“ или чрез уебсайта: https://lovebali.baliprov.go.id/.

 Допълнителна информация за процеса на плащане, може да бъде намерена на електронната страница: https://lovebali.baliprov.go.id/gov_notice

Според туристическата служба на провинция Бали, тази такса трябва да бъде платена онлайн преди пристигане в Бали. Ако това не е възможно, таксата може да се заплати и при пристигане на летището/фериботните пристанища и след пристигане в Бали в пунктове на туристически и круизни агенции, хотели или различни екскурзионни обекти. Тези партньори ще приемат също и плащания за групи.

След заплащане на таксата, туристът получава QR код, който се сканира от служителите по сигурността.

На международното летище в Денпасар все още се установява как и къде е възможно да се извърши сканирането. Имиграционните служби няма да бъдат включени в този процес.

При напускане на територията на Индонезия и повторно влизане в страната (дори един ден по-късно), туристическата такса трябва да бъде платена отново. При напускане на Бали с цел посещение на други острови на територията на Индонезия (Ява, Ломбок) и повторно влизане в Бали в период от 60 дни, таксата не се плаща отново.

Освободени от такса са:

 • притежателите на дипломатически или служебни визи;
 • персоналът на авиокомпаниите;
 • притежателите на визи KITAS или KITAP;
 • притежателите на визи за събиране на семейство и семейни посещения;
 • студентски визи;
 • всички други притежатели на визи (извън туристически визи).

Кандидатстването за освобождаване от туристическа такса (чрез уебсайта или приложението) следва да бъде направено най-малко 5 дни преди пристигане, като решението ще бъде издадено в 3-дневен срок.

При неизпълнение на задължението за заплащане на таксата, възможните санкции са следните:

 • лицето няма право да посети Бали като турист;
 • ще му бъде отправено устно предупреждение и запис в системата “Love Bali“;
 • писмено уведомление за неизпълнение на задължението от лицето ще бъде изпратено до консулската служба на съответното посолство в Индонезия;
 • няма да бъде разрешен достъп на лицето до туристически атракции;
 • ще бъде изпратено съобщение до имиграционните власти.

Климатични особености:
Индонезия се намира в зона на висока сеизмична активност. В страна има около 130 активни вулкана, които могат да изригнат както след месеци на видима вулканична активност, така и внезапно. Това може да доведе до временно спиране или отклоняване на въздушния трафик и до затваряне на летища.В страната съществува опасност от земетресения, поради което при продължителен престой е необходимо да се обръща сериозно внимание на качеството на наеманото жилище. В цялата страна, включително на остров Бали, има активни вулкани. Затова се препоръчва да се следят местните медии и да се спазват стриктно указанията на властите. Преди пътуване българските граждани да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност. При вероятност от евакуация заради активизиране на вулкан, своевременно да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че ще бъдат транспортирани до безопасно място.

Република Индонезия класифицира нивото на риск на активните вулкани по четири степенна система – ниво I (нормална/normal), ниво II (бдителност/waspada), ниво III (готовност/siaga) и ниво IV (внимание/awas). Актуална информация относно нивото на риск на вулканите в Индонезия може да бъде намерена на сайта на Департамента по геология към Министерството на енергетиката и минералните ресурси http://www.vsi.esdm.go.id/ (само на индонезийски език). При посещение на сайта вдясно може да се види списък с вулканите с ниво на риск над II. Към 31.12.2018 г. само вулканът Синабунг в северна Суматра е с най-високата четвърта степен на риск; още четири вулкана са с втората най-висока степен на риск – Агунг на остров Бали, Анак Кракатау между островите Суматра и Ява, Карангетанг на остров Сиау близо до Сулавеси и Сопутан в северен Сулавеси.

Българските граждани следва да се информират предварително относно вулканичната активност в районите, които посещават, да изпълняват стриктно инструкциите от местните власти, да спазват евентуални забрани от тяхна страна да не се навлиза в определен радиус от вулкани с висока степен на риск от избухване и да следят местните медии. Следва да се отчита, че нивото на риск на вулканите може да бъде променено в кратки срокове. 

Местна валута:
Индонезийска рупия (IDR).

Документи за пътуване и визов режим

Visa on Arrival:
Български граждани, притежатели на национални паспорти, могат да получат „виза при пристигане“ /Visa on Arrival (VoA)/ на определени ГКП или чрез електронната платформа molina.imigrasi.go.id
Престоят с този вид виза е за срок до 30 дни, с възможност за еднократно продължение от 30 дни чрез местната имиграционна служба. Визата не може да бъде превърната в разрешение за престой

Притежателите на дипломатически и служебни паспорти могат да посетят страната за краткосрочен престой, без необходимостта от виза. Българските граждани, притежатели на такива паспорти, могат да престоят до 30 дни в Индонезия. Този режим не позволява продължаване на престоя.

Безвизов достъп или Visa on Arrival може да бъде предоставена на чуждестранни граждани, които са на служебно посещение или са с официални задължения за участие в международни събития, за които ще се прилагат допълнителни изисквания: да бъде приложена поканата от индонезийското правителство за участие в международното събитие. Безвизов достъп или Visa on Arrival се прилага за притежателите на дипломатически, служебни или обикновени паспорти.

В сила е изискването, при влизането в страната оставащата валидност на паспорта да е минимум 6 месеца.

Visa on Arrival (VoA) и Electronic Visa on Arrival (e-VoA) се издават за следните цели:
• туризъм;
• официално посещение;
• бизнес срещи;
• доставяне на стоки;
• официални срещи;
• транзит.

Безвизовият режим и „виза при пристигане“ не дават право на престой. По тази причина, новоназначените служители в чуждестранните мисии следва да кандидатстват за виза в посолствата на Индонезия, преди започването на своя мандат.

При кандидатстване за Electronic Visa on Arrival (e-VoA) чужденецът може да направи плащане с карта /Visa, Mastercard или JCB) и да получи e-VoA на своето устройство, чрез посещаване на електронната страница https://evisa.imigrasi.go.id. По този начин кандидатът може да отиде директно до имиграционното гише, без да застава на опашка на гишето за заплащане на визови такси.

Визи за „ограничен престой“
За ограничен престой се издават следните видове основни визи:
- C312 Виза (работа), вкл. експертни екипи по контрол на качеството и финансова ревизия на фирми в Индонезия;
- C313 Виза (1-година, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
- C314 Виза (2-години, чуждестранни инвестиционни проекти в Индонезия);
- C316 Виза (образование/обучение);
- C317 Виза (събиране на семейства).

Кандидатстването за виза за ограничен престой се извършва през ел.страница https://evisa.imigrasi.go.id или в посолство на Република Индонезия. Българските граждани, които желаят да кандидатстват за този вид визи, следва да имат местен гарант/спонсор за периода на посещението им в Индонезия.

На електронната страница https://linktr.ee/evisaimigrasi са предоставени допълнителни насоки и образователно видео за процеса по кандидатстване за виза.

Електронната страница https://visa-online.imigrasi.go.id остава достъпна с цел проследяване на текущите кандидатствания за визи, получаването на предишно заявени визи, както и наблюдението на процеса за подаване на заявления за визи с ограничен престой за чуждестранни работници/експерти.

Въвежда се „златна виза“ /Golden Visa Indonesia/ с продължителност 5 и10 години. Тя се предоставя на чужденци, които могат да имат принос към националната икономика.

Дипломатически и служебни паспорти

ВАЖНО! Кандидатстванията за визи, подадени чрез https://evisa.imigrasi.go.id не са предназначени за притежатели на дипломатически/служебни паспорти. Притежателите на дипломатически и служебни паспорти са освободени от визи за влизане, транзит или престой за период до 30 дни. Задължително изискване е валидността на паспорта да е минимум 6 месеца към датата на влизане.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи:
От 01.06.2012 г. в посолството в Джакарта има инсталирана биометрична станция. Пребиваващите в Индонезия, Сингапур, Малайзия и Бруней Даруссалам български граждани могат да подават заявления за издаване на българските лични документи от новия вид лична карта, свидетелство за управление на моторно превозно средство, паспорт и временен паспорт.

Гражданско състояние:
Осъществяване на регистрация на раждане, брак или смърт – уточняване на документи, които се набавят от местните граждански регистри.

Заверки и легализации:
България и Индонезия са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г. Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация