Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Социалистическа република Виетнам

Последна актуализация 30 Март 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Социалистическа република Виетнам

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Факс: +84 24 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 83 940 9129

Работно време: от 8:00 ч. до 17:00 ч.
Работно време с граждани: от 9:00 ч. до 12:00 ч. - всеки работен ден от понеделник до петък

Е-mail: [email protected] [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Посолство на Социалистическа република Виетнам в София
Адрес: 1113 София, ул. “Жетварка” 1
Тел.: +3592 963 26 09
Факс: +3592 963 36 58
Е-mail: [email protected]

Обща информация

Сигурност

Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движениеи да се следи прогнозата и промените във времето. Виетнам е сравнително сигурна страна за туристите. През последните месеци обаче, има информация за извършени обири над туристи в област Хо ши Мин (Сайгон). Движението в определени райони (военни и гранични) е ограничено и са обозначени само на виетнамски език или въобще не са обозначени.

Неексплоадирали артилерийски снаряди все още се намират в отдалечени райони, в частност в Централен Виетнам и границата с Лаос. Призовават се туристите да обръщат внимание при избора на туроператор и на условията за безопасност при избора на круизи, речни пристанища, еднодневни екскурзии и други подобни пътувания. В района на популярния Ха Лонг Бей се случват сериозни морски произшествия, поради което е необходимо посетителят да се убеди в мореплавателната годност на кораба. Трябва да се избират само най-надеждните туроператори и предварително да се получи информация за мерките за сигурност. Има случаи на корабокрушения по време на нощни круизи. Така например на 17.02.2011 г. е потънал кораб с туристи, довел до 12 смъртни случая, а на 05.08.2011 г. 28 френски туристи са пострадали при потъване на кораб след голяма авария.       

Местна валута

Официалната валута във Виетнам е донг. Разплащанията се извършват в местната валута. Кредитни и дебитни карти са стандартно средство за разплащане в градовете. Банкови автомати са широко достъпни, с изключение на най-малките и високопланински населени места. Не се препоръчва обмяна на донги преди влизането в страната.

Законодателство

Властите класифицират наркотиците "като социално зло." Употребата им и тяхната продажба, дори в малки количества, води до тежки присъди, съгласно Наказателния кодекс на страната.Настоятелно се препоръчва да не се приемат пакети или други стоки от неизвестни лица. Багажът трябва се опакова лично и да не се оставя без надзор.

Движенията по пътищата

Пътно-транспортните произшествияса една от основните причини за смърт в движението по пътищата и по няколко души умират всеки ден. Основните причини за това са липсата на поддръжка на превозните средства и поддържането на пътищата, а така също и небрежният стил на шофиране. Шофирането през нощта е особено опасно при липса на улично осветление, неспазване ограниченията на скоростта и правилата на движение като преминаване на червени светофари и отнемане на предимство.

За водачите важи нулевата толерантност към алкохола. Пътната полиция рядко разполага с уреди за установяване употребата  на алкохол у водачите. При пътно-транспортни произшествия  вината се определя основно по това дали няма отнето предимство.

Препоръчително еда се ползват таксита или коли под наем с водач. Международните СУМПС, включително и българските, не са валидни във Виетнам и трябва да бъдат заменени за времето на пребиваване с виетнамски СУМПС. За мотоциклетистите каската е задължителна в цялата страна.

Митнически изисквания

Митнически изисквания за Виетнам можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Виетнамските болници не отговарят на нивото на европейските. В страната има няколко чуждестранни медицински клиники. За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Изискванията за репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и трудно се организират, ако застрахователната полица не покрива всички щети.

Маларията се среща в централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието. От друга страна, тропическата треска се среща в градове като Ханой. За болестите, които се пренасят на хората чрез комари не може да бъде получена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на болести, предизвикани от ухапване от комари, е като се използват светли дрехи с дълги ръкави.

Продължават спорадичните случаина холера (Ханой и съседните провинции), птичи грип, бяс и японски енцефалит.

Грип A (H1N1)

Във Виетнам са установени чести случай на грип A (H1N1). Здравните служби следят ситуацията в страната и дават указания на своя уебсайт, болниците и здравните центрове. Заболелият трябва да потърси здравна помощ за да се установи дали се отнася до грип A (H1N1) за да може да започне своевременно лечение.

Полово предаваните болести като ХИВ / СПИН и хепатит B са често срещани.

Препоръчителни са ваксините срещу тетанус, полиомиелит, дифтерия, коремен тиф и хепатит А и Б, в зависимост от районите, които ще бъдат посетени.

Повече информация за необходимите ваксинации и други здравни проблеми може да бъде намерена на интернет страниците на Световната здравна организация от ТУК и Европейския център за защита и контрол на болестите от ТУК.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, и пътуващи до Виетнам могат да се снабдят с визи по три начина:

1. Чрез посолството на Социалистическа република Виетнам в София.

2. Виза при пристигане (visa on arrival):
Виза при пристигане може да бъде издадена единствено на следните международни летища: Hanoi, Danang, Nha Trang, Hai Phong и Ho Chi Minh. Процедурата изисква преди пътуване кандидатът да се сдобие с т.нар. “visa approval letter”. Последното е възможно чрез организации/туристически агенции във Виетнам, които гарантират за чуждия гражданин и отправят до виетнамските компетентни власти молба за издаване на виетнамска виза при пристигане (visa on arrival).
Българският гражданин следва да попълни ел. формуляр, достъпен онлайн на интернет-страници на виетнамските организации/туристически агенции, предлагащи такава услуга, заплати такса за услугата, след което получава писмо-разрешение за виза. Таксите варират от 25 щ.д. до 250 щ.д. в зависимост от това, колко спешна е услугата. Възможно е издаване на писмо-разрешение за пътуване в рамките на от 2 до 4 часа (в стандартно работно време за Виетнам).
Писмото се представя на авиолиниите, преди отпътуване от България като основание за пътуване. При пристигане на международното летище във Виетнам се представя писмото, заедно с паспорт и снимка в паспортен формат, заплаща се на място такса за визата; визата се полага в паспорта.

3. Електронна виза (e-visa):
Българските граждани могат да кандидатстват за електронни визи за пътуване с цел туризъм за максимален период на престой във Виетнам до 30 дни. Процедурите предвиждат: предварителна онлайн регистрация чрез http://immigration.gov.vn или http://xuatnhapcanh.gov.vn; предоставяне на лични данни и информация по образец; получаване от апликанта на електронен код; заплащане на такса (Visa Card или Master Card). Решение по молбата за виза следва да бъде получено в рамките на 3 дни по ел. поща на апликанта. При положително решение, апликантът разпечатва електронната си виза, като за целта използва получения при регистрацията код. Документът (електронна виза) и паспорт се представят на ГКПП при влизане на чуждия гражданин във Виетнам. Списък за ГКПП, през които може да се влезне и напусне Виетнам с електронна виза, може да бъде свален ТУК.
Повече и най-актуална информация за визовия режим с Виетнам за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, може да бъде получена от посолството на Виетнам в София.
Полезна информация
Размерът на таксите за виза се определя в зависимост от целта на пътуване, планирания престой, и от това дали визата е за еднократно или многократно влизане в страната. Предвид промени в размера на таксите, съветваме българските граждани да се осведомят преди планирано пътуване за стойността на визата, която им е необходима, чрез посолството на Виетнам в София.
Необходимо е българските граждани да притежават валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Виетнам. Няма ограничение за брой празни страници в паспорта, но документът следва да е чист, да няма изпокъсани страници, персонализираната страница да е запазена четлива.
В паспорта е необходимо да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
Пътуващите със собствени автомобили следва да притежават разрешение от Главно управление „Митници“ за временен внос на автомобила.
Винетки и тол такси се плащат в брой на определените за целта пътно-пропускателни станции.
При необходимост от удължаване на визи, българските граждани, пребиваващи във Виетнам, могат да се свържат с визовите служби на Министерството на външните работи на Виетнам в гр. Ханой и в гр. Хошимин (Сайгон), както следва:

Immigration Department in Hanoi
Адрес: 44-46 đường Trần Phú, quận Ba Đình, Hà Nội
Тел.: +84 438 257 941
Факс: + 84 438 243 287, + 84 438 243 288

Immigration Department in Ho Chi Minh City
Адрес: 333-335-337 Nguyễn Trãi, Phường Nguyễn Cư Trinh, Q.1, TP.HCM
Тел.: + 84 8 3920 1701; + 84 8 3920 2300
Обща интернет страница на имиграционните служби: https://xuatnhapcanh.gov.vn
Обща електронна поща: [email protected]
Списък на отделите на имиграционните служби в 63 провинции и градове на Виетнам: https://bankervn.com/danh-sach-phong-xuat-nhap-canh/

Практически съвети

 

Според местната практика чуждестранните туристи се регистрират в полицията. По тази причина паспортът може да остане за известно време при персонала на хотела. Всеки трябва сам да се погрижи да получи обратно паспорта си. Препоръчително е да се направи фотокопие на страницата от паспорта с личните данни, а паспорта да се остави на безопасно място.

Туристите са призовават да се грижат добре за паспортите си, тъй като получаването на временен паспорт води до удължаване на планирания престой и до допълнителни разходи.

Добрата лична хигиена и усърдното измиване на ръцете е отлична защита срещу заболяванията.

Препоръчително е да се избягват пазарите, където се продават домашни птици и живи животни.

Трябва да се избягва храненето в ресторанти, намиращи се на малки улици или на пътя, където хигиената е на ниско ниво, и може да доведе до неприятни изненади за туристите.

За да се избегнат рисковете, произтичащи от липсата на хигиена, трябва да се ядат само плодове с кори  и варени зеленчуци, както и да се избягва консумацията на сурова храна (пресни зеленчуци, морски дарове).

Водата от водопроводната мрежа, в т.ч. и в големите градове, може да съдържа вируси, бактерии и паразити. Трябва да се пие единствено бутилирана вода.

В страната често вали пороен дъжд, придружен с гръмотевици и светкавици. Необходимо е да се следят метеорологичните условия в местата на посещение и актуалното състояние на пътищата и железопътния транспорт.

На пътуващите се препоръчва да се информират за актуалната прогноза за времето в страната. В периода юни-декември в крайбрежните райони се наблюдават тайфуни и тропически бури, а в почти цялата страна – обилни валежи и чести наводнения. Призовават се туристите да се отнасят с повишено внимание към избора на туроператори и да спазват условията за безопасност при избора на круизи, екскурзии и други подобни пътувания.

Препоръчва се повишено внимание при неорганизирани пътувания в отдалечени райони, в частност - в Централен Виетнам и по границата с Лаос, където все още се намират неексплодирали артилерийски снаряди.

Централен Виетнам, делтата на река Меконг, както и някои райони в северната част на Виетнам, всяка година, от юни до октомври, страдат от тежки наводнения, които причиняват щети на живеещите в тези райони и на околната среда. Достъпът до тях  може да бъде прекъснат. Тайфуните се срещат в крайбрежните зони, особено от юни до декември. Те причиняват наводнения и свлачища, които от своя страна затрудняват движението и създават рискове за здравето. При тежки случаи летищата се затварят и автобусите и влаковете се спират от движение. Прогнозата за тайфуните може да се следи в www.tropicalstormrisk.com. Трябва да се избягват пътувания  в засегнатите от щетите територии.

Консулски услуги

Български лични документи

От 01.06.2012 г. в консулската служба на българското посолство в Ханой има инсталирана  биометрична станция. Могат да се подават документи за издаване на паспорти, временни паспорти, СУМПС и лични карти.

Заверки и легализации

В консулската служба се заверяват документи и други книжа, издадени от български институции, учреждения, общини.

Издадени от виетнамските власти документи на български граждани следва да носят печат на виетнамското Министерство на външните работи, който се удостоверява в посолството на Република България в Ханой. Издадените на виетнамски граждани документи от български компетентни власти следва да носят печат на Министерството на външните работи на Р България и да бъдат заверени във виетнамското посолство в София.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация