Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Китай

Последна актуализация 31 Август 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Посолство на Република България в Пекин, Китайска народна република
Адрес: Xiu Shui Bei Jie 4, Beijing - 100600, China
Стационарни телефони: +86 10 6532 1916; +86 10 6532 1946
Мобилен: + 86 156 4658 8195
Факс: +86 10 6532 4502
Дежурни телефони в извънработно време: +86 156 4658 8195; +86 10 6532 1916

Консулска служба: Административното обслужване на български граждани: от понеделник до петък от 09.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 17.00 ч. с предварително записване на час.
Административно обслужване на китайски граждани: вторник, сряда и четвъртък от 10.00 ч. до 12.00 ч.
Прием на документи за визи и получаване на визи: вторник, сряда и четвъртък от 10.00 ч. до 12.00 ч.
Информационно обслужване на граждани по визови въпроси: всеки ден от 14.00 до 16.00 ч.
Почивни дни са събота и неделя, както и официално обявените празници, през които не се извършва административно обслужване на граждани, с изключение на хуманитарни случаи.
E-mail: [email protected] ; [email protected] 
Е-страница: https://www.mfa.bg/embassies/china

Генерално консулство на Република България в Шанхай, Китайска народна република
Обслужва Шанхайския муниципалитет и провинциите Анхуей, Джъдзян, Дзянсу, Дзянси и Фудзиен

Адрес: Unit 1416, Building B, Far East International Plaza; No. 317 Xianxia Road, Changning District, Shanghai
上海市长宁区仙霞路317号远东国际广场B座1416室
Пощенски код: 200051
Телефони: +86 21 62376183
Факс +86 21 62376189
Дежурен телефон в извънработно време: +8615221395146
Работно време: 09.00-17.30 ч.
е-поща: [email protected]
е-страница: https://www.mfa.bg/embassies/chinagc

Консулска служба (Шанхай):
Адрес: Unit 1416, Building B, Far East International Plaza No. 317 Xianxia Road, Changning District, Shanghai
Телефони: +86 21 62376183
Факс: +86 21 62376189
Работно време: 09.00-17.30 ч.
Приемно време с граждани: 10.00-12.30 ч. и 14.00-16.30 ч., с предварителна резервация на тел.: +86 21 62376183
е-поща: [email protected]

Посолство на Китайската народна република в Република България
Адрес: София, бул. "Джеймс Баучер" 58, кв. Лозенец
Телефон: +359 2 973 38 73; +359 2 973 38 51
Факс: +359 2 971 10 81
Консулски отдел:
Телефон: +359 2 973 39 47
Факс: +359 2 973 31 22
Работно време: Вт и Чт, 09.30 - 11.30 ч.
Е-mail: [email protected]
Website: www.chinaembassy.bg

Обща информация

„От 30 август 2023 г., за всички граждани пристигащи в Китай, отпада изискването за представяне на резултат от направен антиген тест в рамките на 48 часа преди полета. Не се предвиждат ограничителни мерки от епидемиологичен характер при влизане на територията на Китай.“

Ниво на сигурност:

Криминогенната обстановка в КНР е сведена до минимум. Въпреки това се препоръчва по-голяма бдителност на оживени централни места, туристически забележителности, при пътуване с градски транспорт или в райони със струпвания на хора, където трябва да се внимава срещу дребните кражби на парични средства или документи.
В близост до туристическите обекти може да срещнете лица, които да отправят „покани“ за различен вид услуги, под претекст, че искат „да практикуват английски“. Избягвайте подобни „покани“ от непознати лица, които могат да доведат до неприятности от финансова или друга гледна точка.
Ако сте жертва на престъпление или измама, незабавно съобщете за това в най-близкото полицейско управление. Винаги изисквайте полицейски доклад, когато съобщавате за престъпление. При необходимост от допълнително съдействие Консулските ни служби в Пекин или Шанхай, според района в който е възникнал проблема, са на разположение за оказване на необходимата помощ.

Здравеопазване:

Медицинското обслужване в КНР е платено. Наличието на здравна застраховка представлява улеснение при внезапни заболявания и необходимост от медицинска помощ. Не се изискват други специални ваксини при пътуване до Китай.
Новородени: Ако сте родител на новородено бебе, родено в Китай, трябва да регистрирате детето в местното бюро за обществена сигурност. Това трябва да бъде направено в рамките на 30 дни от раждането. След това следва кандидатстване за китайска виза в паспорта на детето, без която напускането територията на Китай не е възможно. За процеса на регистрация ви трябва: акт за раждане на детето, паспорти на родителите и паспорт на детето.

Митнически изисквания:

ВНИМАНИЕ! Строго забранени за внос в Китайската народна република са всички пристрастяващи наркотични и психотропни вещества, в т.ч.: опиум, морфин, хероин, кокаин, метаамфетамин, марихуана и др.! За притежанието, преноса или продажбата им се предвижда включително и смъртно наказание!

При влизане на територията на КНР се попълват специални митнически декларации. Има ограничения за внос на хранителни продукти от месо, както и други лесно развалими храни в нестандартни опаковки. Изнасянето на антиквариатни предмети е обект на засилен митнически контрол, като се изисква специални разрешения от Министерството на културата.
В сила са стриктни мерки срещу вноса на взривни вещества.
Количеството алкохол, който се внася за лична употреба, също се декларира.
Всеки чужденец при влизане на територията на Китай следва да декларира притежаваната от него чуждестранна и местна валута в брой, ако е на стойност съответно над 5 000 щ.д. и над 10000 китайски юана.
При напускане, ако притежаваната валута е на стойност между 5 000 и 10 000 щ.д., пред митническите власти трябва да бъде представен документ „Разрешително за износ на валута от страната”, издаден от съответната китайска банка.
Когато изнасяната сума надвишава 10 000 щ.д., този документ трябва да бъде заверен от местното Бюро за управление на чуждестранната валута.
При напускане територията на Китай, всеки чужденец има право да изнесе до 2 бутилки алкохол.
Митническите власти нямат конкретни изисквания за износ на билки, произведени и закупени в Китай от български граждани в качеството им на физически лица, а не на търговски дружества. Предварително, в зависимост от количеството на лекарствата или билките, следва да са проверят изискванията за вноса им на територията на Република България.
Митнически изисквания за Китай можете да изтеглите от ТУК.

Практически съвети:

При пътувания в Тибет, Синдзян и др. провинции и автономни райони се изисква специално разрешение от китайските власти с описание на маршрута, превозното средство и т.н.
Предвид зачестили случаи на налагане на забрана за напускане на Китай (travel bans) на граждани на страни-членки на ЕС, българските граждани, които смятат да посетят тази страна следва да имат предвид, че в КНР при неуредени спорове (граждански, финансови, търговски и др.) между чужденци и китайски граждани, според местното законодателство, китайските граждани могат да подадат оплакване към полицията, след което на чужденеца се налага забрана за напускане на страната до разрешаването на спора. Важно е да се отчита, че в не малко случаи чужденецът не бива уведомяван предварително, а научава за забраната едва на летището/съответната граница при отпътуване от Китай. Респективно не му се разрешава да напусне пределите на страната до уреждане на спора.
Налице е зачестяване на случаите на арести на български граждани за измами с банкови и кредитни карти в Макао. Наказанията са строги и включват парични глоби и изтърпяване на присъда от няколко години.
При преминаване през/пътуване на територията на Специалния административен район Хонконг, КНР, следва да се има предвид, че съществува забрана за притежание на сълзотворен газ и шокови палки и на нарушителите се налагат парични глоби. Повече информация може да бъде намерена на страницата на полицията на САР Хонконг: http://www.police.gov.hk/ppp_en/04_crime_matters/cpa/cpa_at_01.html 

Местна валута:

Китайски юан - CNY, среща се и като RMB. Обменът на чуждестранна валута в китайски юани може да се извърши в повечето офиси на китайски банки, в големите градове или на рецепция в хотелите.
Банкоматите са широко достъпни в големите китайски градове. Разплащанията в повечето хотели, ресторанти и т.н. са възможни с международни кредитни карти като Visa и MasterCard. Особено популярно също е и разплащането с китайските онлайн приложения WeChat и Alipay.
Използвайте банкомати само на защитено място като банка или търговски център. Правете това през дневните часове.

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани, пътуващи до Китай с обикновени паспорти, е необходимо да притежават китайска виза, предварително получена от Посолството на Китай в София, или в други дипломатически и консулски представителства на КНР в чужбина. Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи, с разрешен престой в рамките на 90 дни.

Режимите за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на отделни градове/райони в КНР са както следва:
Считано от 28 декември 2017 г., за гражданите на 53 държави, включително и Република България, е в сила 144-часов режим (6 дни) за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (през Beijing Capital International Airport и Beijing West Railway Station), Тиендзин (през Tianjin Binhai International Airport и Tianjin International Cruise Home Port) и провинция Хъбей (през Shijiazhuang Zhengding International Airport и Qinhuangdao Port). 144 часов (6 дни) режим за транзитно преминаване важи също за Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Дзянсу и Джъдзян), а за Гуанджоу (Baiyun airport), Чънду (Shuangliu airport), Чунцин (Jiangbei airport), Шънян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi airport), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui airport) и Харбин (Taiping airport) важи 72-часов режим за безвизово транзитно преминаване.
Считано от 1 май 2018 г. притежателите на обикновени паспорти, издадени от 59 държави, между които и България, биха могли да пребивават без необходимост от виза при престой до 30 дни на територията на остров Хайнан, КНР, в случай, че най-малко 48 часа преди пристигането си в Хайнан са се регистрирали в една от следните туристически агенции:

1.Hainan Kangtai Travel Co. Ltd.
[email protected]
Tel. 0086-898-65250603

2.Hainan Haoyang International Travel Service
[email protected] ; [email protected]
Tel. 0086-898-66776932

3.China Travel International Sanya Co. Ltd.
[email protected]
Tel.0086-186-89876969

4.Hainan Classical Holiday Travel Service Co. Ltd.
[email protected]
Tel. 0086-898-66160197

При транзитно преминаване през територията на изброените градове, задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава, различна от държавата от която е пристигнал. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешен.

Паспортът следва да е валиден най-малко 6 месеца след датата, на която се планира напускане на КНР.
При пътуване на непълнолетни, китайската страна не изисква пълномощни от родителите или други документи.

Журналистически визи се издават след получаване на специален сертификат от компетентните китайски власти. Визи за студенти за обучение в КНР се разрешават след писмено съгласие/уверение на Министерство на образованието на КНР; China Scholarship Council или съответния китайски университет.

Българските граждани могат да влизат на териториите на САР Макао и САР Хонконг без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Желаещите да посетят Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва да са се снабдили с двукратна (или многократна) входна виза за Китай преди началото на своето пътуване.
При влизане в САР Хонконг не се поставят печати в документите. При пристигането на всеки чужденец се издават бланки, които съдържат името на пътуващия, датата на пристигане и броя на дните престой. Чуждестранните посетители на САР Хонконг следва да съхраняват документа до напускане на територията на Хонконг. При загубване на бланката чужденците могат да си извадят нова от Отдел “Миграция” на САР Хонконг.

В извънредни случаи може да се подадат документи за входна виза за Китай на място в Хонконг, но тогава се изискват същите документи, които са били представени за издаването на китайската виза у нас или в друго дипломатическо или консулско представителство на КНР. Българските граждани, които кандидатстват за китайска виза на територията на САР Хонконг, следва да имат готовност да представят предишен паспорт (копия на страниците) или удостоверение от съответното ОД на МВР в България (с превод на английски език) и служебна бележка от посолството в Пекин, удостоверяващи номерата на притежаваните от съответното лице предишни паспорти.

Чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право да променя на място вида й. При краткосрочно пребиваване в страната, в случай на необходимост, чужденецът може да подаде молба пред бюрата за чужденци към полицията (Бюрото за обществена сигурност, администрацията за „Входно-изходен режим“ – „Entry-Exit Administration“) за продължаване срока на своя престой. Те са компетентни и по въпросите за издаване на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай.
Китайските власти могат да издават разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай със срок на валидност от 1 до 5 години на чуждестранни инвеститори, високо квалифицирани чужди специалисти и чуждестранните студенти в държавните учебни заведения.

При настаняването в частни жилища е необходимо в рамките на 24-часа чужденците да се регистрират в местния участък на полицията в района, в който отсядат. При настаняване в хотел, хотелите носят отговорност за регистрацията на чуждестранните си клиенти.
Ако пътуващите чужденци не могат да напуснат територията на КНР в рамките на указания период, по независещи от тях причини, е необходимо да кандидатстват за удължаване на визата пред Бюрото за обществена сигурност, администрацията за „Входно-изходен режим“ на съответния град. При не уреждане своевременно на визовия статут се налагат административни наказания и глоби.

Консулски услуги

Гражданско състояние:
Китайското законодателство допуска сключването на брак между китайски граждани и граждани на друга държава. За целта българският гражданин следва да представи документ, издаден, заверен и предварително преведен в България, че към момента на сключването на гражданския брак в Китай няма валидно сключен друг такъв.

Заверки и легализации:
Съставените от китайски институции документи/актове, следва да носят печата на китайското министерство на външните работи, който се заверява в консулската служба на българското дипломатическо представителство, а след това се превежда на български и заверява по надлежния ред в отдел "Легализации и заверки" на българското Министерство на външните работи.
Между България и Китай има подписан договор за правна помощ, по силата на който документи/актове, съставени в специалните административни райони Хонконг и Макао, не се нуждаят от допълнителна легализация освен апостил, за да послужат пред властите на България. Български документи/актове също не се нуждаят от допълнителна легализация, за да се признават в Хонконг и в Макао.
Китай не признава двойното гражданство. Лица, които имат и китайско гражданство се възприемат от властите като китайски граждани и българските консулски служби в КНР може да не са в състояние да им предоставят консулска помощ, например, ако лицето е задържано.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация