Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Южна Африка

Последна актуализация 16 Ноември 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Република Южна Африка

Посолство на Република България в Претория, Република Южна Африка
Адрес: 1071 Stanza Bopape Str. (бивша "Church street")
0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 12 342 37 20
Факс: +27 12 342 37 21
Дежурен телефон в извънработно време: +27 79 893 7336
Работно време: По - Пт, 08.00 - 16.30 ч.
Приемно време на консулската служба: По - Пт, 09:00 - 12:00 ч., с предварително записване на час.
E-mail: [email protected], [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

Посланикът на Република България в Претория е акредитиран за Ангола, Ботсуана, Замбия, Лесото и Намибия.

Внимание! С Консулската служба на посолството на Република България в Претория може да се свърже и всеки български гражданин в нужда, намиращ се на територията на някоя от съседните държави: Ангола, Ботсуана, Замбия, Зимбабве, Есватини, Коморски острови, Лесото, Мавриций, Мадагаскар, Малави, Мозамбик и Намибия.

Почетен консул на Република България в Република Южна Африка
г-н Борис Василев (Boris Vassilev)
Седалище: гр. Кейптаун
Консулски окръг: гр. Кейптаун
Адрес: 21 Meerlust Street, Table View, Cape Town, 7441
Моб. телефон: +27(0)734330145
E-mail: [email protected] 

Посолство на Република Южна Африка в София, Република България
Адрес: 1000 София, ул. „Шипка” 7
Телефон - Централа: + 359 2 939 50 15
359 2 981 4880 – Консулски услуги
Работно време на Посолството: 08.00 - 16.00 ч.
Работно време на Консулска служба: понеделник, вторник и четвъртък за подаване на документи от 10.00 до 12.00 ч.
Сряда и петък за получаване на визи от 10.00 до 12.00 ч.
Понеделник, вторник, сряда и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч. - консулски услуги, различни от визови услуги
Е-mail: [email protected]; [email protected]; [email protected]

Обща информация

Ниво на сигурност:
Предлагаме на вниманието на пътуващи за Република Южна Африка български граждани следната информация за мерките за осигуряване на безопасността и благосъстоянието на чуждестранните туристи, прилагани от правителството на РЮА:
- 2,300 служители по безопасност в туризма са разположени на 59 ключови туристически локации, сред които летища, гари, музеи, национални паркове и др. Служителите са обучени да оказват незабавна помощ в случаи на инциденти с туристи и да предоставят практически съвети за гарантиране на лична безопасност;
- въведено е активно мобилно приложение SECURA Traveller SA на стойност 49 ранда (с 30 дневен период на действие), което функционира с GPS координати и предоставя възможност за изпращане на паник сигнал до най-близкия полицейски екип за бързо реагиране;
- препоръчва се чуждестранните туристи да използват регистрирани легитимни туристически оператори (хотели, къщи за гости и т.н.), в които е осигурена охрана за гостите;
- възможност за осигуряване на безплатен подслон в хотел на пострадалите от инциденти, както и достъп до медицински грижи и оказване на психическа подкрепа при необходимост.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:
По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска - yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. Ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ и осигурява доживотен имунитет. Образецът на сертификата от съответната държава следва да е одобрен от Световната здравна организация. От 2016 г. пътуващите за или от Еритрея, Замбия, Руанда, Сао Томе и Принсипи, Сомалия и Танзания не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска. За да проверите кои страни са с риск от предаване на жълта треска и страните, които изискват ваксинация срещужълта треска натиснете ТУК.

Практически съвети:
Преди да отпътувате за Южна Африка, информирайте се за телефоните и адреса на посолството в Претория. По време на престоя си в страната е препоръчително да оставите на посолството телефон/адрес за връзка в случай на необходимост или да се регистрирате в рубрика „Пътувам за...“ на сайта на МВнР.
Препоръчва се също така:
• да се движите с повишено внимание и за предпочитане на групи;
• да избягвате носенето на големи суми пари в брой, лаптопи, скъпи камери, мобилни телефони и бижута по улиците;
• да оставяте на съхранение в сейфовете в хотелите пари и скъпи вещи;
• вечер да избягвате да се движите пеша;
• при нападение в никакъв случай да не се оказва съпротива.

Интересни факти:
Република Южна Африка (РЮА) е разположена в най-южната част на Африканския континент. Граничи с Намибия, Ботсуана, Зимбабве, Мозамбик и Есватини, а Лесото се явява анклав.
От 23 юни 2022 г. отпаднаха ограничителните мерки, свързани с пандемията COVID-19.

Местна валута:
Южноафрикански ранд (ZAR).
1 EUR ≈ 19 ZAR.

Документи за пътуване и визов режим

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден минимум 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза в нейното посолство в София. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо - Йоханесбург, Лансерия - Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака - Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци. Подробна информация за визовия режим за чужденци и изискванията за издаване на визи можете да откриете ТУК.

ВАЖНО! Във връзка с измененията на Имиграционния закон на Р Южна Африка, считано от 01 октомври 2014г. за всички деца до 18 години при влизане, излизане и транзитно преминаване на територията на Южна Африка е задължително да бъде представено преведено на английски език удостоверение за раждане на детето, което да съдържа имената на двамата родители. Удостоверението за раждане или копие на удостоверението за раждане следва да бъдат легализирани с Апостил и със заверен превод на английски език.

Ако детето е придружено само от единия родител, освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да представи и преведено на английски език нотариално заверено и легализирано писмено съгласие от липсващия родител детето да пътува за/ извън Южна Африка, копие на документ за самоличност на липсващия родител и телефон за връзка с него. Преводът на английски език следва да е заверен.

Ако детето пътува придружено от трето лице или само, освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да се представят нотариално заверени и легализирани декларации – съгласие от двамата родители, копие на личните им документи и телефон за връзка с тях. За непридружените деца трябва да се представи и писмо от лицето, което посреща детето в Южна Африка с посочен адрес, на който ще пребивава детето и копие на личен документ на посрещача. Подробна и актуална информация относно имиграционното законодателство можете да намерите на сайта на МВР на РЮА http://www.dha.gov.za/.

Консулски услуги

Консулската служба към посолството на Република България в Претория работи с граждани за подаване на заявления за български лични документи, визи и заверяване на документи от понеделник до петък между 9:00 и 12:00 ч., с предварително записване.
За получаване на готови документи – от понеделник до петък от 13:30 до 14:30 ч., без записване.
За информация и записване на часове можете да се обаждате всеки работен ден от 14:00-16:00 ч. на тел. +27 12 342 3720. Можете да отправяте своите запитвания и на e-mail [email protected].
При спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични и почивни дни български граждани, изпаднали в кризисна ситуация, могат да се свържат с Консулската служба на телефон +2779 893 7336.

Гражданско състояние:
Българските консулски служители имат правомощия да осъществяват действия по гражданска регистрация на български граждани.

Акт за раждане:
При раждане в Република Южна Африка на дете с поне един родител български гражданин, родителят следва да се снабди с акт за раждане от несъкратен вид (unabridged birth certificate), който се издава от Департамента на вътрешните работи на Република Южна Африка. След получаване на документа, същият се легализира с „Апостил” от Департамента на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка (DIRCO). Актът за раждане, снабден с „Aпостил”, следва да се представи в общината по постоянен адрес на майката в България, респективно – в общината по постоянен адрес на бащата, ако майката не е българска гражданка. Това може да стане лично, чрез упълномощено лице или по служебен път - чрез Посолството в Претория.

Акт за смърт:
При смъртен случай с български гражданин в Република Южна Африка, близките следва да се снабдят с акт за смърт от несъкратен вид (unabridged death certificate), който се издава от Департамента на вътрешните работи на Република Южна Африка. Когато близките на починалия се намират в България, посолството в Претория оказва съдействие за издаването на необходимия документ от местните компетентни власти. Документът следва да бъде легализиран с „Апостил” от Департамента на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка (DIRCO). Актът за смърт, снабден с „Апостил”, се представя в общината по постоянен адрес в България на починалия български гражданин. Това може да стане лично – от близките на починалия, или по служебен път – чрез посолството в Претория.

Сключване на граждански брак:
Законодателството на Южна Африка позволява на чужди граждани да сключват граждански брак с местни граждани, както и на южноафрикански граждани да сключват граждански брак с чужди граждани пред оторизиран представител на Департамента на вътрешните работи на Република Южна Африка при изпълнени определени условия.
След сключване на брака, българският гражданин следва да се снабди с акт за сключен брак от несъкратен вид (unabridged marriage certificate), който се издава от Департамента на вътрешните работи на Република Южна Африка.
Документът следва да бъде легализиран с „Апостил”, който се поставя от Департамента на международните отношения и сътрудничество на Република Южна Африка (DIRCO).
Актът за сключен граждански брак, снабден с „Апостил”, се представя в общината по постоянен адрес в България на лицето, сключило брак с гражданин на Република Южна Африка. Това може да стане лично или по служебен път – чрез посолството в Претория.

Подробна информация относно изискванията на местните власти за издаване на горните документи е налична ТУК.

Заверки и легализации:
Консулската служба към Посолството на Република България в Претория има правомощие да предоставя ограничени нотариални услуги, като заверка на подпис и/ли съдържание върху частни документи (декларации, пълномощни), които не подлежат на вписване. В случай че документът се отнася до недвижимо имущество, са необходими заверка на подписа и съдържанието и два оригинала на текста на документа, единият от които се пази в архива на Консулската служба. Консулската служба може да извърши тези услуги единствено ако документът е на български език и е предназначен да послужи пред компетентните власти в Република България.
Прилагат се условията на Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси, по отношение на бързината на извършване на услугата – обикновена, бърза или експресна поръчка.
Документи, издадени от южноафрикански институции, се признават в Република България само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат „Апостил” от Консулския отдел на Департамента по международни отношения и сътрудничество на Република Южна Африка (тел. 012 351-1232). Така издадените документи, придружени с “Апостил”, е необходимо да бъдат преведени на български език. Преводът се извършва от оторизираните за тази дейност преводачески агенции и се заверява в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България. Алтернативно, може да бъде извършен от някой от заклетите преводачи към посолството, като подписът на заклетия преводач се заверява в Консулската служба. Консулската служба при Посолството на Република България в Претория не извършва преводи на документи.
Документи, издадени от български институции, се признават в Южна Африка само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат „Апостил”. В България „Апостил” може да бъде поставен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи или от Министерството на правосъдието, в зависимост от документа. След това документът трябва да бъде преведен на английски език, а преводът да бъде заверен в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация