Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Южна Африка

Последна актуализация 06 Октомври 2021Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: не е необходима виза

Служебен паспорт: не е необходима виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Южна Африка

„По време на Етап 4 от извънредното положение в РЮА Консулската служба при посолството ще приема български граждани за подаване на заявления за издаване на български лични документи, след предварително запазване на дата и час, в рамките на приемното време от 09.00 до 12.00 часа. Всеки друг случай, свързан с необходимостта от оказване на консулско съдействие или извършване на консулска услуга, ще бъде разглеждан индивидуално от завеждащия консулската служба.
 Приемът на граждани ще се извършва при строго спазване на мерките за минимизиране на риска от заразяване на персонала и гражданите с Covid-19.”
Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Посолство на Република България в Република Южна Африка
Адрес: 1071 Stanza Bopape str. (бивша "Church street"),
0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 12 342 37 20
Факс: +27 12 342 37 21
Дежурен телефон в извънработно време: +27 79 893 7336
Работно време: По - Пт, 08.00 - 16.30 ч.
Приемно време на консулската служба: По - Пт, 09:00 - 12:00 ч., с предварително записване на час.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

Посолството на Република България в Претория е акредитирано за Ботсуана, Намибия, Замбия и Зимбабве

Внимание! С Консулската служба на посолството на Република България в Претория може да се свърже и всеки български гражданин в нужда, намиращ се на територията на някоя от съседните държави: Лесото, Свазиленд, Намибия, Зимбабве, Замбия, Малави, Мозамбик, Ангола, Коморски острови, Мавриций, Мадагаскар,  и Ботсуана.

Г-н Борис Василев (Boris Vassilev), почетен консул на Република България в Република Южна Африка

Гр. Кейптаун
Тел./Факс: +27(0)215560086
Тел.: +27(0)219123000
Моб. Телефон: +27(0)734330145
E-mail: [email protected] , [email protected]


Посолство на Република Южна Африка в София
Адрес: 1000 Софиуя, ул. „Шипка” 7
Телефон: 359 2 983 3505 - Централа
359 2 981 4880 – Консулски услуги
Факс: + 359 2 939 5017
Работно време: 08.00 - 16.00 ч.
Консулска служба: По и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
Е-mail: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected];

Почетен консул на Република Южна Африка в България

Г-н Румен Ганчев

Канцелария: 9000 Варна, ул. “Сан Стефано” № 18

Tел.: +359 52 603387

E-mail: [email protected]

GSM: +359 888 816038


 

Обща информация

Местна валута

Южноафрикански ранд (ZAR)

1 EUR ≈ 15 ZAR

Интересни факти

Република Южна Африка (ЮАР) е разположена в най-южната част на Африканския континент. Граничи с Намибия, Ботсуана, Зимбабве и Мозамбик, при това кралствата

<!-- [if gte mso 10]>

Документи за пътуване и визов режим

 

Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне две празни страници.

По правило, ваксинации не се изискват, но при влизане в Южна Африка от някои държави с висок риск от заразяване с жълта треска - yellow fever (в Африка и в Южна Америка) се изисква сертификат за ваксинация. Той трябва да бъде издаден минимум 10 дни преди пътуването. ваксината осигурява защита 10 дена след прилагането ѝ, и осигурява доживотен имунитет. Образецът на сертификата от съответната държава следва да е одобрен от Световната здравна организация. От 2016 г.пътуващите за или от Замбия, Танзания, Еритрея, Сомалия, Руанда, Сао Томе и Принсипи не се налага да притежават сертификат за извършена ваксинация срещу жълта треска. За да проверите кои страни са с риск от предаване на жълта треска и страните, които изискват ваксинация срещу жълта треска натиснете ТУК.

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза в нейното посолство в София. Българските граждани, пътуващи транзитно през РЮА за съседна на РЮА страна трябва да притежават транзитна виза. Изискването не се отнася за пътуващите единствено с транзитна цел през международните летища на Южна Африка: О.Р. Тамбо - Йоханесбург, Лансерия - Йоханесбург, Кейптаун и Кинг Шака - Дърбан. На тези пътници ще бъдат снемани пръстови отпечатъци. Подробна информация за визовия режим за чужденци и изискванията за издаване на визи можете да откриете ТУК.

ВАЖНО! Във връзка с измененията на Имиграционния закон на Р Южна Африка считано от 01 октомври 2014г. за всички деца до 18 години при влизане, излизане и транзитно преминаване на територията на Южна Африка е задължително да бъде представено преведено на английски език удостоверение за раждане на детето, което да съдържа имената на двамата родители. Удостоверението за раждане или копие на удостоверението за раждане следва да бъдат легализирани с апостил и  със заверен превод на английски език.

Ако детето е придружено само от единия родител освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин, следва да представи и преведено на английски език нотариално заверено и легализирано писмено съгласие от липсващия родител детето да пътува за/ извън Южна Африка, копие на документ за самоличност на липсващия родител  и телефон за връзка с него. Преводът на английски език следва да е заверен.

Ако детето пътува придружено от трето лице или само,освен удостоверението за раждане, оформено по описания начин,  следва да се представят нотариално заверени и легализирани декларации – съгласие от двамата родители, копие на личните им документи и телефон за връзка с тях. За непридружените деца трябва да се представи и писмо от лицето, което посреща детето в Южна Африка с посочен адрес, на който ще пребивава детето и копие на личен документ на посрещача. Подробна и актуална информация относно имиграционното законодателство можете да намерите на сайта на МВР на РЮА http://www.dha.gov.za/.

  

Практически съвети

Преди да отпътувате за Южна Африка, информирайте се за телефоните и адреса на посолството в Претория.

По време на престоя си в страната е препоръчително да оставите на посолството телефон/адрес за връзка в случай на необходимост.

Препоръчва се също така:

  • да се движите с повишено внимание и за предпочитане на групи;
  • да избягвате носенето на големи суми пари в брой, лаптопи, скъпи камери, мобилни телефони и бижута по улиците;
  • да оставяте на съхранение в сейфовете в хотелите пари и скъпи вещи;
  • вечер да избягвате да се движите пеша;
  • при нападение в никакъв случай да не се оказва съпротива.

Консулски услуги

Заверки и легализации

Консулската служба към Посолството на Република България в Претория има правомощие да предоставя ограничени нотариални услуги, като заверка на подпис върху частни документи (декларации, пълномощни), които не подлежат на вписване.

Консулската служба може да извърши тези услуги, единствено ако документът е на български език и е предназначен да послужи пред компетентните власти в Република България.

В случай че гражданите желаят документите да се обработят същия ден, таксата се заплаща в двоен размер.

В случай че документът се отнася до недвижимо имущество, са необходими два оригинала на текста на документа, единият от които се пази в архива на Консулската служба.

Документи, издадени от южноафрикански институции, се признават в България само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат  „апостил” от Консулския отдел на Департамента по международни отношения и сътрудничество на Република Южна Африка (тел. 012 351-1232). Така издадените документи, придружени с “апостил”, е необходимо да бъдат преведени на български език. Преводът се извършва от оторизираните за тази дейност преводачески агенции и се заверява в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Консулската служба при Посолството на Република България в Претория не извършва преводи на документи.

Документи, издадени от български институции, се признават в Южна Африка само когато върху тях или в приложение към тях е поставен в оригинална форма печат-„апостил”.В България „апостил” може да бъде поставен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи или от Министерството на правосъдието, в зависимост от документа. След това документът трябва да бъде преведен на английски език, а преводът да бъде заверен в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи.

Гражданско състояние

Българските консулски служители имат правомощия да осъществяват действия по гражданска регистрация на български граждани.

Акт за раждане

При раждане в Република Южна Африка на дете с поне един родител български гражданин, родителят следва да се снабди с акт за раждане от несъкратен вид (unabridged birth certificate), който се издава от Департамента по вътрешни работи на Република Южна Африка. След получаване на документа, същият се легализира с „апостил” от Департамента по международни отношения и сътрудничество на Република Южна Африка.

Актът за раждане, снабден с „апостил”, следва да се представи в общината по постоянен адрес на майката в България, респективно – в общината по постоянен адрес на бащата, ако майката не е българка. Това може да стане лично, чрез упълномощено лице или по служебен път - чрез Посолството в Претория.

Акт за смърт

При смъртен случай с български гражданин в Република Южна Африка, близките следва да се снабдят с акт за смърт от несъкратен вид (unabridged death certificate), който се издава от Департамента по вътрешни работи на Република Южна Африка.

Когато близките на починалия се намират в България Посолството в Претория оказва съдействие за издаването на необходимия документ от местните компетентни власти.

Документът следва да бъде легализиран с „апостил” от Департамента по международни отношения и сътрудничество на Република Южна Африка.

Актът за смърт, снабден с „апостил”, се представя в общината по постоянен адрес в България на починалия български гражданин. Това може да стане лично – от близките на починалия, или по служебен път – чрез посолството в Претория.

Сключване на граждански брак

Законодателството на Южна Африка позволява на чужди граждани да сключват граждански брак с местни граждани, както и на южноафрикански граждани да сключват граждански брак с чужди граждани пред оторизиран представител на Департамента по вътрешни работи на Република Южна Африка при изпълнени определени условия.

След сключване на брака, българският гражданин следва да се снабди с акт за сключен брак от несъкратен вид (unabridged marriage certificate), като се издава от Департамента по вътрешни работи на Република Южна Африка.

Документът следва да бъде легализиран с „апостил”, който се поставя от Департамента по международни отношения и сътрудничество на Република Южна Африка.

Актът за сключен брак, снабден с „апостил”, се представяв общината по постоянен адрес в България на лицето, сключило брак с гражданин на Южна Африка. Това може да стане лично  или по служебен път – чрез посолството в Претория.

Подробна информация относно изискванията на местните власти за издаване на горните документи е налична ТУК.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация