Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Куба

Последна актуализация 30 Ноември 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

3

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Република Куба

Посолство на Република България в Хавана, Република Куба

Адрес: 5-taavenida№ 6407, esquinaa66, Miramar, Playa, CiudaddeLaHabana
Телефон: +53 7204 67 68 и +53 7204 67 59
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 09.30 - 12.30
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

Посолството на Република Куба в София

Адрес: гр. София 1113, ул. „Константин Щъркелов” 1
Телефон: +359 2 872 09 96; +359 2 872 20 14
Факс: +359 2 872 04 60
Консулска служба: Вт и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: [email protected]
[email protected]

 

 

Обща информация

Ниво на сигурност:

Като цяло Куба се смята за сигурна страна. В последно време се увеличават случаите на чужденци, станали жертва на кражби, особено в гр. Хавана (кварталите Стара Хавана, Хавана Център и Ведадо), както и на крайбрежния булевард Малекон и на Хаванските източни плажове. Нараства информацията за престъпления /дребни улични кражби/ с прилагане на насилие и употреба на хладно оръжие. Препоръчително е вниманието на туристите да бъде повишено, особено нощно време в обичайните туристически дестинации и многолюдните места. Има случаи на откраднати чанти и вещи на български граждани в ресторанти, нощни барове, както и изчезнали пари и лични вещи от хотелски стаи.
Личният багаж, документи, пари и пътни билети, трябва да се съхраняват на сигурно място, сейф. Носете в себе си копия на личните документи. Препоръчително е да не се носят скъпи бижута и да не се демонстрира притежание на голямо количество парични средства. При обир следва да се подаде жалба за престъплението пред местната полиция, откъдето да се поиска документ (Comprobante de Denuncia), потвърждаващ инцидента. При откраднати български лични документи следва да уведомите Посолството с цел навременното им обявяване за невалидни.

Здравеопазване:

Българските туристи, намиращи се в кубинската столица, могат да се обръщат за помощ към болница „Сира Гарсия” (Clinica Central Cira Garcia) в Хавана. Адресът на болницата е: Calle 20, No. 4001, esquina Av. 41, Playa, La Habana, телефони: 7204 2811; 7204 2812; 7204 2813; 7204 2814, а в провинцията - към най-близкото здравно заведение. При организиран туризъм следва да се търси съдействие от администрацията на хотелите, където са настанени туристите.
В повечето болници плащането трябва да се гарантира предварително чрез представяне на застраховка, дебитна или кредитна карта, налични средства в брой. Всички плащания за лечение трябва да се направят преди напускане на страната. Кубинските власти не разрешават да се напуска страната, ако има неплатени сметки за медицинско обслужване.

От 1 май 2010 всички посетители на Куба следва да представят здравна застраховка. При пристигането в страната може да бъде поискано представянето на застрахователна полица, застрахователен сертификат или карта за медицинска помощ, валидни за периода на престой в Куба. Тези, които не притежават някой от горните документи, могат да бъдат задължени да закупят застраховка от кубинска застрахователна компания на място.
Течащата вода не може да се използва за пиене или правене на лед, ако не е предварително филтрирана и преварена. Препоръчва се използване на бутилирана минерална или изворна вода. Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без да бъдат обилно измити. Следва да се избягва приготвена храна, закупена от улични търговци.

Както в много други страни в Карибския район и Латинска Америка, пътуващите за Куба следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. В Куба има огнища на комари „аedes aegypti” и “aedes albopictus”, разпространяващи треска денге и вируса чикунгуня, които са ендемични за региона на Латинска Америка и Карибите. Комарите „aedes” са най-активни по време на светлата част от денонощието. Особено повишено следва да е вниманието рано сутрин и преди залез. Съществува риск и от заразяване със зика.

При симптоми на заболяване незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.
МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

За първи път кубинските здравни органи са потвърдили наличието на вируса чикунгуня /CHIKV/ в страната на 18 юни 2014 г. в съобщение на Министерството на народното здраве. Инкубационният период на CHIKV е около седем дни. Симптомите, характерни за болестта са: висока температура, силна болка в ставите, подуване, болки в гърба, а в някои случаи кожен обрив. Заразяването може да причини остро, под остро и хронично заболяване, като последните две може да доведат до неподвижност на пациентите.

Особености на местното законодателство:

Куба се бори активно срещу детския секс туризъм. Значителен брой туристи са осъдени за секс с малолетни и непълнолетни, като присъдите за подобни нарушения варират от 7 до 25 години лишаване от свобода. С големи срокове присъди се наказват и престъпления като трафик на наркотици, въоръжено нападение, изнасилване, съдействие за нелегална емиграция, фалшифициране на банкови карти и теглене на пари с тях.
Допустимото съдържание на алкохол в кръвта при шофиране на територията на Куба е 0.04%. Шофирането в нетрезво състояние се наказва. Съдебните процедури и полицейското разследване са бавни и продължителни процедури, като могат да продължат с години. В кубинските затвори условията са тежки.
Посетителите на Куба следва да избягват военните зони и всички други строго охранявани обекти, които не винаги са обозначени. Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.

Митнически изисквания:

Забранен е вносът в Куба на: наркотици, някои лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове, лесно развалящи се храни, радио предавателни станции, дронове, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, ако са различни от домакинските, системи за данни (Router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, климатици и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват, без компенсиране.
Митническите власти могат да конфискуват всичко, което сметнат, че не е за лична употреба при едно туристическо пътуване.
Те могат да приложат също така високи митнически тарифи за пътници, чийто багаж надвишава 30 кг. Към момента местните власти разрешават вноса на лекарствата в разумни каличества, без да се налагат митнически тарифи.
От Куба може да бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им. При по-голямо количество, трябва да се декларират пред компетентните митнически власти като се представи сертификат за произход, в противен случай куфарът може да бъде задържан, а пурите конфискувани.
Закупени в Куба произведения на изкуството, стари книги и мебели, включително скулптури и картини, следва да се придружават от експортно разрешение, обикновено издавано от държавните галерии. Друга възможност е те да бъдат регистрирани в Националния регистър за културни ценности: Registro Nacional de Bienes Culturales, Calle17, No. 1009 e/10 y12, Vedado, tel.: +53 7 833-9658.

Движение па пътищата:

Градските автобуси са изключително нередовни, остарели и обикновено пренатоварени. Туристическите агенции обикновено предоставят добри автобусни услуги между летищата, хотелите и комплексите. В добро състояние са и автобусите, използвани за организирани от хотелите еднодневни турове.
Радио-такситата обикновено са сигурни. Следва да се избягват нелицензирани автомобили, предлагащи такси услуги. Жълтите триколесни „коко-таксита” са несигурни и също следва да се избягват.
Пътната обстановка в Куба е сложна, поради което е за предпочитане българските граждани да избягват да шофират в страната или когато това е неизбежно да проявяват повишена бдителност.
Пътните знаци са недостатъчни и често биват поставени по объркващ начин. Мотоциклетисти, велосипедисти, трактори, пешеходци, каруци и добитък често се озовават в средата на пътното платно.
Голяма част от автомобилите са стари и не са добре поддържани, което създава предпоставки за инциденти. Като цяло кубинските шофьори карат невнимателно, без да се съобразяват с пътната обстановка и знаците и предпочитат да сигнализират с ръце, вместо да използват мигачите на автомобила.
Основната, прекосяваща острова по дължина магистрала е в сравнително добро състояние, за разлика от голяма част от останалите пътища. Не се препоръчва шофирането нощно време.
Не се препоръчва да качвате пътници на автостоп.
Пътни произшествия са честа причина за арестуване и осъждане на чужденци. Независимо от характера на инцидента, могат да минат между 5 месеца и една година, преди да се стигне до съдебен процес. В повечето случаи водачите не получават разрешение за напускане на Куба до приключване на процеса.
Българските граждани следва да внимават, когато връщат нает автомобил. Независимо че при наемането на автомобила те плащат и за застраховка, покриването на щетите не винаги е същото, както в България. Ако причинената щета е по Ваша вина, твърде е възможно агенцията, която е отдала автомобила, да анулира покритието на щетите и да поиска да възстановите повредите. Наемните агенции са държавни и могат да попречат на Вашето отпътуване от страната, в случай че не платите всички задължения към тях.

Практически съвети:

Телефонните връзки са проблемни и често ненадежни. Позвънявания, включително на важни институции, могат да останат без отговор. Възможно е, поради технически проблеми, да бъдете свързани с различен от набрания номер. В големите градове съществува надеждна мобилна връзка. Обикновено картите от български мобилни оператори функционират в Куба, ако са пригодени към северноамериканските стандарти и имат роуминг. При необходимост от закупуване на карта от местен мобилен оператор следва да се установи контакт с Cubacel на +53 52642266.

В Куба се използва американският стандарт за електрическо напрежение – 110 волта. В големите хотелски вериги обаче има и 220 волта.

Водата от крана в Куба не се пие и не може да се използва за правене на лед, ако не е предварително преварена. Следва да се пие бутилирана минерална или изворна вода. Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без да бъдат измити. Не се препоръчва да се купува храна, предлагана от улични търговци.

Местна валута:

Национално песо (CUP)
1USD=120 CUP

Кубинските власти напомнят, че е забранено ползването на щатски долари в страната за разплащания в брой. Разрешено е извършването на плащания с няколко свободно конвертируеми валути - канадски долар, евро, лира стерлинг, японска йена и мексиканско песо. Може да се заплаща и в кубинско песо – CUP. В употреба е въведена и система с предплатени карти с международно конвертируема валута – MLC (1 щатски долар =1 MLC), които могат да се купят в обменните бюра на летищата, пристанищата, в хотелите и в туристическите зони. С тези карти туристите могат да плащат за услуги в Куба. Срока на валидност на картите е две години. При напускане на страната, сумите по тях, които не са изразходвани, може да бъдат възстановени на приносителите, ако те пожелаят това.

Климатично особености:

Ураганният сезон в Карибския район е в периода от началото на юни до края на ноември. По време на ураган или тропическа буря транспортът, услугите (електричество, вода, банки, медицинско обслужване), включително снабдяването с продоволствени стоки, могат да бъдат преустановени за неопределен период.
Препоръчително е да се следи информацията на http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/  и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

Документи за пътуване и визов режим

Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от туроператорите при закупуването на туристически пакет.
Необходимо е 72 часа преди пътуването всички пътници да се регистрират на https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio където ще получат QR код, който задължително се представя на граничните власти при пристигане. Без него е възможно да бъде отказан достъпа до страната.

Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.
Посещаващите Куба следва да се въздържат от извършване на всякаква търговска дейност, когато пътуват с туристическа виза. При пътувания с цел бизнес е необходимо да бъде получена предварително бизнес виза. При културни прояви също е необходимо получаването на съответна културна виза.
Куба не признава двойното гражданство. Български граждани, имащи и кубинско гражданство, следва да влизат в Куба с кубинския си паспорт. Те трябва да покажат валиден български паспорт, за да напуснат Куба.

Българи, които са родени в Куба и нямат кубински паспорт, могат да имат проблеми при влизане и напускане на Куба, поради което следва да проверят в кубинското посолство в София, доколко отговарят на кубинските емиграционни разпоредби.

Сключването на брак с кубински гражданин не означава автоматично получаване на разрешение за пребиваване в Куба. За пребиваване в жилището на съпруга или съпругата следва да се получи персонална виза, която предоставя правото за регистрация пред местните власти. При неспазване на тези разпоредби, кубинският гражданин (съпруг или съпруга) може да бъде глобен или включително осъден на затвор.

Кубинските власти засилиха здравния скрининг при влизане в страната, включително на Международно летище „Хосе Марти” в Хавана. Ако пристигащите имат висока температура или симптоми на инфекциозни заболявания и болести като зика, могат да бъдат обект на медицински преглед. В някои случаи е възможно поставяне под медицинско наблюдение за период до 10 дни.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от единия или от двамата родители в съответствие с конкретния случай.

За визова информация, извън посочената в настоящите препоръки, пътуващите следва да се обръщат към Посолството на Куба в Република България /на указания по-горе адрес/ или към съответното дипломатическо/консулско представителство на Куба в страната на пребиваване.

 

 

Консулски услуги

Изготвяне на лични документи:

Българските граждани, пребиваващи в Куба и държавите от Карибския басейн, могат да подадат заявление в посолството на Република България в Хавана за издаване на нов паспорт, лична карта, СУМПС и издаване на временен паспорт. При приемането на заявления за български лични документи се снемат биометрични данни, което налага личното присъствие на заявителите. Предоставяните консулски услуги се заплащат в евро. 

На български граждани, намиращи се на територията на Доминиканската република, Ямайка и други страни, покривани в консулско отношение от Посолството в Хавана, може да бъде оказано съдействие и за издаване на временен документ за пътуване – Emergencytraveldocument (ETD) от посолството на друга държава членка на ЕС със седалище в съответната страна.

Заверки и легализации:

Куба не е страна член на Хагската конвенция за заверка с „апостил” на публични актове.

Съглесно чл. 12 от Договора за правна помощ по граждански, семейни и наказателни дела между Република България и Република Куба „документи, които са съставени или заверени от компетентни органи на територията на едната от договарящите страни или са представени с официално заверен превод според установената форма, са валидни на територията на другата договаряща страна без легализация. Същото се отнася и до документи на граждани, чиито подписи са заверени съгласно действащите разпоредби в съответната договаряща страна.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация