Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Судан

Последна актуализация 12 Юни 2019Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

4

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Република Судан

Република България няма функциониращо посолство в Хартум. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Судан, могат да се обръщат при нужда към посолството на Република България в Кайро, Египет.

Посолството на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 2736 30 25; +20 2 2736 60 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефонв извънработно време: + 20 122 317 1991

Работно време: Нд - Чт, 08.30 - 14.30 ч.
Консулска служба
Визови дни: Нд и Ср, 09.30 - 12.30 ч.
Консулски дни: По – Чт, 09.30 - 10.30 ч.
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg; Consular.Cairo@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Българските граждани могат да кандидатстват за визи в посолството на Судан в София.

Посолство на Република Судан в София
Адрес: 1113 София, ул. „Фредерик Жолио Кюри” 19, бл. 156/1, ет. 2, ап. 2
Тел.: +359 2 971 2937; +359 2 971 2991
Факс: +359 2 971 7038
Работно време: 09.00 – 16.00 ч.
E-mail: scgs@online.bg

Контакти на Посолството на Р България в Араб ска република Египет:
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str., Zamalek, Cairo
Тел:  +20 2 27 363 025, +20 2 27366077, +20 1223171991
Факс: +20 2 2736 38 26
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg; Consular.Cairo@mfa.bg.

Обща информация

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ:

Във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация в Судан и ескалиращото социално напрежение, намерило израз през последните дни в национална кампания за гражданско неподчинение, Министерството на външните работи съветва българските граждани да не посещават страната, освен при крайна необходимост.  В случай на неотложна нужда от пребиваване в Судан, препоръчваме на нашите сънародници да бъдат предпазливи и с повишено внимание, да избягват места, на които се провеждат събирания с политически характер или демонстрации, да проявяват предпазливост, ако се намират в близост до големи струпвания на хора, протести или шествия и да не предприемат неналожителни пътувания до успокояване на обстановката. Следва да се има предвид, че дори предварително обявените за мирни протести и демонстрации могат да доведат до прояви на  сблъсъци и насилие.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Р България в Арабска република Египет на следните телефони: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, и дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

За повече информация по темата, прочетете следното съобщение на Ситуационния център: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/22141

 

Местна валута

Судански паунд (SDG). Курсът на суданския паунд е ок. 6 паунда = 1 щатски долар.

Препоръчително е да носите щатски долари. Кредитни карти не се приемат.

Престъпност и сигурност

Ситуацията в страната продължава да бъде нестабилна, като съществува напрежение между местните племена и въоръжени престъпни групировки, както и между властите и определени опозиционни политически партии. Често в столицата се провеждат демонстрации с различен мащаб, които представляват риск за сигурността на чужди граждани. Високи са рисковете от терористични атаки и отвличания на чужденци. 

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не пътуват в южните части на страната – административните области Син Нил, Южен Кордофан, Южен, Западен и Северен Дарфур. Да се избягват пътувания до граничните райони с Етиопия и Еритрея, където все още има необозначени минни полета. Преди пътуване до страната, българските граждани следва да се запознаят подробно с изменението на актуалната обстановка и рисковете, които тя носи за сигурността им.

За визуализация последвайте линка:https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z_qacAaLcTHE.k3kiFzFrZVnc&usp=sharing.

Следва да се има предвид, че посолството на Р България в Кайро разполага с изключително ограничени възможности за съдействие при възникване на извънредни ситуации с български граждани в Судан.

Ниво на престъпност

Нивото на престъпността от общ характер е високо във всички части на страната. Типичните престъпления са въоръжени нападения с цел обир, кражби на автомобили, включително отнемане на превозното средство, чрез въоръжено нападение, кражби от домове и хотели.

В южните части на страната продължават кражбите на добитък, които предизвикват напрежение между различни племена и секти.

Висок е броят на сексуалните посегателства, включително и от страна на представители на суданската армия. Тези случаи са констатирани главно в южните и югозападните части на страната.

Особености на законодателството

В Судан има много строги наказания за предизвикателно поведение между двата пола или хомосексуални прояви. В страната съществува сух режим.

Митнически изисквания

За внос на чужда валута няма ограничения и тя не се декларира.

Безмитно можете да внесете в страната до 200 къса цигари, 50 пури и 1 фунт тютюн.

Забранен е вносът на алкохол, плодове и зеленчуци, както и на книги и филми с порнографско съдържание. Забранен е износът на слонова кост, препарирани животни (крокодили, варани и др.) и на животински кожи, както и на големи количества злато и златни украшения.

Декларират се вносът и износът на компютри, видоекамери и сателитни телефони при влизане и напускане на суданска територия.

Забранен е вносът  на всякакви стоки от Израел.

Износът на местна валута е абсолютно забранен.

Пътна обстановка и транспорт

При шофиране на автомобил, следва да се има предвид, че местните участници в движението не спазват правилата за движение, пътните условия са усложнени, на много места липсва пътна настилка, а в част от населените места улиците са тесни и затрудняващи движението в двете посоки. Типични нарушения, застрашаващи живота на останалите участници в движението са: нарушение на ограниченията на скоростта, шофиране в насрещното движение, шофиране без светлини през нощта.

Най-добрият начин да стигнете до Судан е със самолет или кораб  (при организирани екскурзии). Железопътният транспорт е сезонен и несигурен. 

При движение на повече от 25 км извън столицата Хартум е необходимо получаването на предварително разрешение от Министерството по хуманитарните въпроси.

Забранено е фотографирането на военни обекти, мостове, радиостанции, водохранилища и други oбекти.

Медицинско обслужване в страната

Стандартите в местните болнични заведения са под нивото на европейските. Препоръчва се лица със специфични заболявания, изискващи медицинско наблюдение, да не пътуват до страната.

Изискване при посещение на болници е плащането в аванс за извършваните медицински услуги. Извън столицата Хартум здравната система не разполага с бърза медицинска помощ.

Съществува висок риск от заразяване с малария, особено в изостаналите южни и югозападни райони, където липсва адекватно медицинско осигуряване. Препоръчително е да си набавите някои от необходимите Ви лекарства преди да отпътувате за Судан.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Документи за пътуване и визов режим

Изисква се международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Българските граждани могат да пътуват до Судан само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Те могат да бъдат получени в посолството на Судан в София.

Внимание!

В паспорта си не трябва да имате виза за Израел или печат, че сте посещавали тази страна.

До 72 часа след пристигането си сте длъжни да се регистрирате в полицията или на летището. В противен случай ще бъдете глобени.

Не се изискват специални имунизации за Судан.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Практически съвети

В допълнение към горните предупреждения, при пътуване до Судан е препоръчително да се спазва следното:

  • Да се спазват местните традиции и обичаи, които са част от мюсюлманското право (шариата), включително и  забраната за хранене, пиене и тютюнопушене на обществени места до залез слънце по време на Рамадана
  • Да се поддържа  добра лична хигиена
  • Да се използва минерална вода за пиене. Щателно да се измиват плодовете и зеленчуците, които се консумират

Консулски услуги

Заверки и легализации

Документите, които са съставени на български граждани вСудан, следва да носят печат на Министерството на външните работи на Судан, след което трябва да бъдат заверени от посолството на Судан в София.Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Хартум. Посолства в Хатрум имат: Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия,  Румъния, Франция, Холандия и Швеция.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация