Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Судан

Последна актуализация 29 Март 2023Дипломатически представителства

Индекс на риска

Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

5

Моля изберете вида на вашия паспорт

Обикновен паспорт: необходима е виза

Дипломатически паспорт: необходима е виза

Служебен паспорт: необходима е виза

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Република Судан

Република България няма функциониращо посолство в Хартум. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Судан, могат да се обръщат при нужда към посолството на Република България в Кайро, Египет.

Посолството на Република България в Арабска република Египет

Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 2736 30 25; +20 2 2736 60 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефонв извънработно време: + 20 122 317 1991
Работно време: Нд - Чт, 08.30 - 14.30 ч.
Консулска служба
Визови дни: Нд и Ср, 09.30 - 12.30 ч.
Консулски дни: По – Чт, 09.30 - 10.30 ч.
E-mail: [email protected]; [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Българските граждани могат да кандидатстват за визи в посолството на Судан в Букурещ.

Посолство на Република Судан в Букурещ, Румъния
Адрес:011954 Bucharest, rue Paris 19-21q Sectur 1
Тел.: +40 21 233 91 81 (Protocole Ambassadeur)
040 21 233 91 87 (Section Consulaire)
Е-mail: [email protected]
[email protected]
Website: www.sudanembassy.ro
Работно време: 09:00-15:30 (понеделник – петък)
Консулска секция: 10:00-14:30 (понеделник-четвъртък)

 

Обща информация

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ:

Във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация в Република Судан и ескалиращото социално напрежение, намерило израз през последните дни в национална кампания за гражданско неподчинение, Министерството на външните работи на Република България, съветва българските граждани да не посещават страната, освен при крайна необходимост.  В случай на неотложна нужда от пребиваване в Република Судан, препоръчваме на нашите сънародници да бъдат предпазливи и с повишено внимание, да избягват места, на които се провеждат събирания с политически характер или демонстрации, да проявяват предпазливост, ако се намират в близост до големи струпвания на хора, протести или шествия и да не предприемат неналожителни пътувания до успокояване на обстановката. Следва да се има предвид, че дори предварително обявените за мирни протести и демонстрации могат да доведат до прояви на  сблъсъци и насилие.

Преходното правителство на Република Судан обяви от 11 октомври 2019 г. тримесечно удължаване на извънредното положение във всички региони на страната.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Арабска република Египет на следните телефони: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, и дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

За повече информация по темата, прочетете следното съобщение на Ситуационния център: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/22141

Ниво на сигурност:

Ситуацията в страната продължава да бъде нестабилна, като съществува напрежение между местните племена и въоръжени престъпни групировки, както и между властите и определени опозиционни политически партии. Често в столицата се провеждат демонстрации с различен мащаб, които представляват риск за сигурността на чужди граждани. Високи са рисковете от терористични атаки и отвличания на чужденци.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани да не пътуват в южните части на страната – административните области Син Нил, Южен Кордофан, Южен, Западен и Северен Дарфур. Да се избягват пътувания до граничните райони с Етиопия и Еритрея, където все още има необозначени минни полета. Преди пътуване до страната, българските граждани следва да се запознаят подробно с изменението на актуалната обстановка и рисковете, които тя носи за сигурността им.
За визуализация последвайте линка:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z_qacAaLcTHE.k3kiFzFrZVnc&usp=sharing.

Следва да се има предвид, че посолството на Република България в Кайро разполага с изключително ограничени възможности за съдействие при възникване на извънредни ситуации с български граждани в Република Судан.

Нивото на престъпността от общ характер е високо във всички части на страната. Типичните престъпления са въоръжени нападения с цел обир, кражби на автомобили, включително отнемане на превозното средство, чрез въоръжено нападение, кражби от домове и хотели.
В южните части на страната продължават кражбите на добитък, които предизвикват напрежение между различни племена и секти.
Висок е броят на сексуалните посегателства, включително и от страна на представители на суданската армия. Тези случаи са констатирани главно в южните и югозападните части на страната.

Здравеопазване:

Стандартите в местните болнични заведения са под нивото на европейските. Препоръчва се лица със специфични заболявания, изискващи медицинско наблюдение, да не пътуват до страната.
Изискване при посещение на болници е плащането в аванс за извършваните медицински услуги. Извън столицата Хартум здравната система не разполага с бърза медицинска помощ.
Съществува висок риск от заразяване с малария, особено в изостаналите южни и югозападни райони, където липсва адекватно медицинско осигуряване. Препоръчително е да си набавите някои от необходимите Ви лекарства преди да отпътувате за Судан.
За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната.

Препоръчителни ваксини и съвети за лична хигиена:

Не се изискват специални имунизации за Судан.

Ваксини за жълта треска се поставят в следните регионални здравни инспекции:  Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна ; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевград; РЗИ Русе.

Особености на местното законодателството:

В Република Судан има много строги наказания за предизвикателно поведение между двата пола или хомосексуални прояви. В страната съществува сух режим.

Митнически изисквания:

За внос на чуждестранна валута няма ограничения, но тя следва да се декларира. Не може да се изнася по-голяма сума от декларираната при влизане в страната.
Вносът и износът на местна валута е абсолютно забранен.
Безмитно можете да внесете в страната до 200 къса цигари, 50 пури и 500 гр тютюн.
Забранен е вносът на алкохол, свинско месо, плодове и зеленчуци, както и на книги и филми с порнографско съдържание. Забранен е износът на слонова кост, препарирани животни (крокодили, варани и др.) и на животински кожи, както и на големи количества злато и златни украшения.
Декларират се вносът и износът на компютри, видеокамери и сателитни телефони при влизане и напускане на суданска територия.
Забранен е вносът на всякакви стоки от Израел.

Движение по пътищата:

При шофиране на автомобил, следва да се има предвид, че местните участници в движението не спазват правилата за движение, пътните условия са усложнени, на много места липсва пътна настилка, а в част от населените места улиците са тесни и затрудняващи движението в двете посоки. Типични нарушения, застрашаващи живота на останалите участници в движението са: нарушение на ограниченията на скоростта, шофиране в насрещното движение, шофиране без светлини през нощта.
Най-добрият начин да стигнете до Република Судан е със самолет или кораб (при организирани екскурзии). Железопътният транспорт е сезонен и несигурен.
При движение на повече от 25 км извън столицата Хартум е необходимо получаването на предварително разрешение от Министерството по хуманитарните въпроси.
Забранено е фотографирането на военни обекти, мостове, радиостанции, водохранилища и други обекти.

Практически съвети:

При пътуване до Република Судан е препоръчително да се спазва следното:

• Да се спазват местните традиции и обичаи, които са част от мюсюлманското право (шариата), включително и забраната за хранене, пиене и тютюнопушене на обществени места до залез слънце по време на Рамадан.
• Да се поддържа добра лична хигиена.
• Да се използва минерална вода за пиене. Щателно да се измиват плодовете и зеленчуците, които се консумират.

Местна валута:

Препоръчително е да носите щатски долари. Разплащането с кредитни карти в Република Судан е слабо достъпно.

 

Документи за пътуване и визов режим

Изисква се международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната. Българските граждани могат да пътуват до Судан само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Те могат да бъдат получени в посолството на Судан в Букурещ, Румъния.

Внимание!

В паспорта си не трябва да имате виза за Израел или печат, че сте посещавали тази страна.

До 72 часа след пристигането си сте длъжни да се регистрирате в полицията или на летището. В противен случай ще бъдете глобени.

 

Консулски услуги

Европейски временен паспорт:

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Хартум. Посолства в Хатрум имат: Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия,  Румъния, Франция, Холандия и Швеция.

Заверки и легализации:

Документите, които са съставени на български граждани в Република Судан, следва да носят печат на Министерството на външните работи на Република Судан, след което трябва да бъдат заверени от посолството на Република Судан в град София.Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация