Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Катар

Актуализирано на 18.04.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната.

Към момента одобрените ваксини от Министерството на общественото здраве на Катар (МОЗ) са: две дози на „Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“, една доза на „Джонсън и Джонсън“, както и при определени условия две дози от „Спутник V“, „Синофарм“ и „Синовак“. Лицето следва да е получило специфичният за всяка от цитираните ваксини на различните производители дози за ваксинация. Да са изминали задължителният брой от 14 дена след последната ваксинационна доза. При пристигане в страната лицето следва да представи официален документ/сертификат, съдържащ фактическа информация отн. ваксинацията (имена на лицето, дати на ваксинационните дози, вид ваксина и т.н.).

Според новите облекчени мерки по отношение превенцията на разпространение на пандемията от COVID-19, Катар прави разграничение, в зависимост от имунноваксинационният статут на гражданите посещаващи и постоянно пребиваващи в страната. Разделението се състои в определянето на 3 категории:

Ваксинационен имунитет: Всеки, който е получил някоя от одобрените от МОЗ ваксини срещу COVID-19, в рамките на периода на валидност на имунитета, който те осигуряват;

Възстановителен имунитет: Всеки, който е имал медицински потвърдена инфекция с COVID-19, в Катар или в чужбина, се счита, че има имунизационен статус, валиден за дванадесет (12) месеца от датата на инфекцията. За цета следва да се представи официален проверим резултат от лабораторен тест като доказателство за прекараната инфекция;

Без имунитет/неваксинирани: Всеки, който не отговаря на някой от горните критерии.

Също така въз основа на актуалната епидемиологична обстановка в различните страни и техните местни показатели по отношение на разпространението на COVID-19, Катар прави разграничени между две отделни категории мерки – Стандартни здравни мерки и Червени здравни мерки. Към настоящия момент за гражданите на Република България постоянно пребиваващи или посещаващи Катар се прелага стандартния пакет от здравни мерки.

За българските граждани с ваксинационен и възстановителен имунитет, притежаващи валидни разрешителни за пребиваване в Катар, не се изисква предварителен PCR тест и карантинен период след пристигане в Катар. Те са длъжни да се подложат на антигенен тест 24 часа след пристигането си в Катар. За българските граждани, притежаващи валидни разрешителни за пребиваване в Катар без имунизационен статут също не се изисква предварителен PCR тест, но те следва да се подложат на 5 дневна домашна карантина и на PCR тест 24 часа след пристигането си в Катар и на антигенен тест на 5-тия ден от своята домашна карантина.

За българските граждани, посещаващи временно Катар, с ваксинационен и възстановителен имунитет се изисква предварителен PCR тест 48 часа преди пристигане в Катар и не се предвижда карантинен период. Ако български гражданин, посещаващ Катар влезе на територията на страната без предварителен PCR тест то той/тя следва да се подложи на антигенен тест 24 часа след своето пристигане в противен случай няма да бъде допуснат. Българските граждани, посещаващи Катар без имунизационен статут са длъжни да се подложат на предварителен PCR тест 48 часа преди пристигане в Катар. За тях е предвиден 5-дневен карантинен период в предварително заплатена от тях хотелска карантина от електронния портал „Discover Qatar“, преди отпътуване или домашна карантина, при положение, че посещават свой пряк роднина пребиваващ на територията на Катар. Също така те следва да се подложат на антигенен тест на 5-тия ден от своята карантина.

Всички български граждани пристигащи в Катар в предварителен порядък следва задължително да изтеглят онлайн и да се регистрират на мобилното приложение „Ехтераз“, за идентифициране на актуалния COVID-19 статус на намиращите се на територията на Катар граждани.


2. Наличие на задължителна карантина:

Към момента няма официални възможности за освобождаване от карантина за български граждани пристигащи на територията на Държавата Катар.


3. Транзитно преминаване:

Българските граждани преминаващи транзитно през международното летище „Хамад“ в Доха следва да отговарят на изискванията по отношение на противоепидемиологичните мерки на съответната държава, към която са се насочили.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Няма въведени ограничения.

5. Граничен режим. 

Границите на държавата  са отворени. 

6. Вътрешни мерки:

В ход е либерализиране на пандемичните ограничения в Държавата Катар. Облекчаването на мерките предвижда:

-    Връщане на работа по места за всички държавни и частни служители и преустановяване на работа дистанционно от вкъщи;
-    Увеличение на капацитета за превоз на пътници на обществения транспорт до 75%;
-    Разрешение за достъп до религиозни храмове и за деца;
-    Отворен достъп до търговски комплекси за деца и за неваксинирани лица;
-    Носенето на предпазни маски остава задължително в закрити помещения, но не се изисква в открити пространства.
Условия за влизане  в страната:

От 13.04.2022 г. Държавата Катар въвежда специални правила за влизане в страната по време на Световното първенство по футбол в периода 21.11-18.12.2022 г. Българските граждани, които желаят да посетят Катар във връзка със Световното първенство по футбол следва да си направят онлайн регистрация за т. нар. карта „Hayya” на  hayya.qatar2022.qa , която осигурява разрешително за влизане на територията на Катар в периода на Световното първенство по футбол, достъп до катарските футболни стадиони, както и безплатен автобусен транспорт и достъп до метрото. Единствено притежателите на билет/билети за футболен мач от Световното първенство имат право да кандидатстват за карта „Hayya”, като билети може да се закупят от официалния уебсайт на ФИФА www.fifa.com . Желаещите да посетят Катар в периода 01.11.2022 – 23.01.2023 г. трябва да представят валидна карта „Hayya” при пристигането си в страната, независимо от целта на тяхното пътуване.

Настаняване:
Ако българските граждани планират да останат повече от 24 часа на територията на Катар е задължително да имат потвърдена хотелска резервация, която ще им бъде необходима, за да завършат своята регистрация за получаване на карта „Hayya”. Основният електронен портал за хотелска резервация в Катар е уебсайта на Катарската агенция за настаняване по време на световното първенство - www.qatar2022.qa, като са възможни и други варианти. Ако българските граждани планират да посетят членове на своето семейство или приятели със статут на временно пребиваващи в Катар по време на Световното първенство по футбол, техните домакини следва да ги регистрират на уебсайта на „Hayya”, като към момента тази опция все още не е активна.
Следва да се има предвид, че домакините на спортното събитие все още не са публикували пълната информация относно условията за влизане и престой в Катар по време на Световното първенство по футбол както и подробия код за поведение на футболните фенове, поради което съветваме българските граждани да следят актуалната информация предоставена от катарските власти на уебсайта на „Hayya”.

Застраховка:
Стандартната и спешната медицинска помощ в Катар е достъпна за чужди граждани, но може да бъде платена. За това е необходимо преди пътуване до Катар за Световното първенство по футбол, българските граждани да си направят медицинска застраховка, която да покрива медицинските разходи по време на целия предвиден период на пребиваване в страната. За условията по отношение превенция на разпространение на COVID-19 при влизане на територията на Катар, българските граждани могат да получат подробна информация на уебсайта на МВнР на България.

Местни закони и обичаи:
Законите и обичаите на Катар са различни от тези в България и ЕС. С действията си българските граждани не трябва да престъпват катарското законодателство и да не накърняват местните културни и обществени порядки. Особено внимателни в своето поведение българските граждани следва да бъдат при посещението на религиозни обекти. Властите в Катар все още финализират политиките си, свързани с продажбата и консумацията на алкохол по време на Световното първенство по футбол. Понастоящем алкохолът е достъпен само за посетители в лицензирани хотелски ресторанти и барове. Консумацията на алкохол и употребата му на обществени места се счита за престъпление и се наказва с цялата строгост на закона. Вносът на алкохол в Катар също е строго забранен. Не е позволено закупуването и изнасянето на алкохол от транзитната зона на летището. Местните власти проявяват нулева толерантност към всички престъпления, свързани с употребата и трафика на наркотици, като наказанията за това са много сериозни. Съветваме българските граждани да се запознаят с местното законодателство и обществени порядки преди пристигане в страната, като информация, за това може да бъде намерена на електронната страница на МВнР в рубриката „Пътувам за – Катар“.Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация