Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Индонезия

Актуализирано на 19.05.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

От 18 май 2022 г. всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия в допълнение към общите изисквания, следва:

• да са инсталирали преди отпътуването и да използват приложението PeduliLindungi;
• да представят дигитален или хартиен ваксинационен сертификат за получена втора доза ваксина поне 14 дни преди отпътуването. От лицата под 18 г. не се изисква да представят сертификат;
• лицата които не са ваксинирани ще бъдат ваксинирани след съответните и PCR тестове и/или период на карантина. Това изискване не се отнася за лица до 17 години.
• медицинска застраховка с минимално ниво на застраховка 25 000 щ.д., която включва покриване на разходите за лечение от COVID-19;
• не се изисква предварително направен PCR тест.


От изискването за предоставяне на сертификат за ваксиниране са освободени чуждестранните граждани, които са притежатели на дипломатическа и служебна виза само когато са част от официална делегация при осъществяване на чуждо официално или държавно посещение на министерско или по-високо ниво, както и чуждестранните граждани, които влизат в Индонезия по силата на постигнато на реципрочна основа споразумение по схемата за пътнически коридор (Travel Corridor Arrangement) при спазване на установените здравни протоколи.


Всички чуждестранни граждани могат да влязат в страната през:
a. летища: (i) Soekarno Hatta, Banten; (ii) Juanda, East Java; (iii) Ngurah Rai, Bali; (iv) Hang
Nadim, Riau Islands; (v) Raja Haji Fisabilillah, Riau Islands; (vi) Sam Ratulangi, North
Sulawesi; (vii) Zainuddin Abdul Madjid, West Nusa Tenggara; (viii) Kualanamu, North
Sumatera; (ix) Sultan Hasanuddin, South Sulawesi; and (x) Yogyakarta, Special
Region of Yogyakarta.
b. Пристанища: (i) Tanjung Benoa, Bali; (ii) Batam, Riau Islands; (iii) Tanjung Pinang, Riau
Islands; (iv) Bintan, Riau Islands; (v) Nunukan, North Kalimantan; (vi) Tanjung Balai
Karimun, Riau Islands; and (vii) Dumai, Riau.
c. Cross-Border Posts: (i) Aruk, West Kalimantan; (ii) Entikong, West Kalimantan; and (iii)
Mota’ain, East Nusa Tenggara.
c. ГКПП: (i) Aruk, West Kalimantan; (ii) Entikong, West Kalimantan; and
(iii) Motaain, East Nusa Tenggara.

При пристигане пътници се проверяват за симптоми на COVID-19 /не се прави тест/, включително и измерване на температурата.
• Ако няма симптоми на COVID-19 и температурата е под 37.5 градуса по Целзий лицето продължава пътуването си.
• Ако температурата е над 37.5 градуса по Целзий се извършва PCR тест.
Ако резултатът от PCR тестът е положителен, следва:
-за тези които са асимптоматични или с леки симптоми-ще бъдат изолирани в хотел или специализирано учреждение, като разходите са за сметка на пътуващия;
-за тези които имат средно силни или тежки симптоми-ще бъдат изолирани в специализирани за COVID-19 болници за сметка на пътуващия.

Режим и период на карантина:
• Карантина от пет дни по 24 часа (5х24) часа, за тези които не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани/нямат завършен ваксинационен курс;
• Пътници под 18 г. възраст се подлагат на карантина съобразно режима на родителите или на придружителя. Разходите за периода на карантината са за сметка на пътуващия.


Пътувания в страната с всички видове транспорт
• От получилите трета доза ваксина /бустер/ не се изисква да представят негативен резултат от PCR или от антигенен тест.
• Незавършилите цикъла на втората доза ваксина следва да представят негативен резултат от антигенен тест направен 24 часа преди началото на пътуването или от PCR тест, направен 72 ч. пред началото на пътуването.
• Пътуващите, завършващи цикъла на първата доза ваксина следва да представят негативен резултат от PCR тест, направен 72 ч. пред началото на пътуването.
• Пътуващи със специални здравословни условия , които не позволяват ваксинация, следва да представят негативен резултат от PCR тест, направен 72 ч. пред началото на пътуването, като допълнително представят и медицински сертификат /from the Government Hospital/, доказващ, че лицето не може да бъде ваксинирано.


Пътуващите с цел отдих могат да посетят Индонезия със задължението да притежават:

1/виза или разрешение за влизане; 2/медицинска застраховка с минимално ниво на застраховка 25 000 щ.д., която включва покриване на разходите за лечение от COVID-19;
3/доказателство за резервация и средства за заплащането на квартира/хотел.

Пътуващи до Бали

За момента 5 хотела на остров Бали са подготвени, при необходимост, да посрещат туристи и за периода на карантина, която се нарича warm-up vacation package чрез travel bubble scheme. Това са: The Westin Nusa Dua, Grand Hyatt, Royal Tulip Springhill Jimbaran, Griya Santrian Sanur, and Viceroy Bali Ubud. Там туристите престояват преди да им се разреши да излязат и да посещават други места на остров Бали.

След PCR тест на летището следва да се изчака резултатът в хотела-не се разрешава напускането на стаята преди получаването на негативен резултат. На третия ден от пристигането се прави отново PCR тест-при негативен резултат продължават престоя си.
Чуждестранни граждани могат да отпътуват от Бали при условието, че имат негативен резултат от PCR тест на третия ден от пристигането си и са престояли на острова най-малко 4 дни.

От 28 април 2022 г., в списъка на държави, за които се прилага програмата Visa on Arrival за туризъм, е включена България.
Изискванията за издаването на Visa on Arrival са следните:
• паспорт, валиден минимум за 6 месеца;
• билет за отпътуване или за продължаване на пътуването до друга държава;
• доказателство за заплатена визова такса от 500 000 IDR /прибл. 62 лв по курса на деня/;
• застрахователна полица от компания, която е регистрирана в Индонезия, покриваща здравно осигуряване, докато чужденецът пребивава в Индонезия.
Безвизов достъп или Visa on Arrival може да бъде предоставена на чуждестранни граждани, които са на служебно посещение или са с официални задължения за участие в международни събития, за които ще се прилагат допълнителни изисквания: да бъде приложена поканата от индонезийското правителство за участие в международното събитие.
Безвизов достъп или Visa on Arrival се прилага за притежателите на дипломатически, служебни или обикновени паспорти.
Считано от 13 януари т.г. всички вероятни и потвърдени случаи на COVID-19 Omicron variant (B.1.1.529) на чужди граждани, както симптоматични, така и асимптоматични, трябва да бъдат изолирани в специализирани болници, осигуряващи лечение на COVID-19. Техните контакти ще бъдат стриктно проследявани незабавно в рамките на 24 часа и ще бъдат поставени под карантина в централизирано карантинно соръжение за 10 дни като при влизане и излизане ще се извършва Nuclear Acid Amplification Test (NAAT).

Критериите за необходима изолация и възстановяване на възможните и потвърдени случаи на Omicron variant (B.1.1.529) са както следва: за асимптоматични случаи изолацията е 10 дни от датата на потвърждаване на диагнозата чрез спесимен плюс резултата от проведените Nuclear Acid Amplification Test (NAAT); за симптоматични случаи изолацията е в продължение на 10 дни от началото на симптомите плюс 3 дни без наличие на симптоми на температура и респираторни проблеми, последвани от негативни резултати от Nuclear Acid Amplification Test (NAAT), проведен на два пъти през интервал от 24 часа. Всички разходи са за сметка на чуждестранните граждани.

Ако чуждестранен гражданин се намира в Джакарта и трябва да отпътува извън Индонезия не се изисква наличието на сертификат за ваксиниране. За да се ползва вътрешен полет е необходимо да се представи сертификат за ваксиниране.


Правителството на Индонезия изисква от всички чуждестранни граждани, които влизат на територията на Индонезия да имат инсталирано приложението PeduliLindungi.

За да може издадени в чужбина сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 да бъдат признати в Индонезия и интегрирани в приложението PeduliLindungi e необходимо получилите ваксина в чужбина да се регистрират на следния уебсайт на Министерство на здравеопазването на Индонезия:
Vaksinin.dto.kemkes.go.id

При въпроси относно верификацията на сертификатите чуждестранните граждани могат да се обръщат на следния е-мейл:
[email protected]

От 21 октомври 2021 г. на деца под 12 годишна възраст се разрешава да летят по вътрешните полети в Индонезия след представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. От тях не се изисква да представят ваксинационна карта.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Влизането в Република Индонезия е ограничено само до притежатели на валидни типове визи и разрешения за пребиваване.

Притежателите на валидни визи за посетители, визи за ограничен престой и APEC Business Travel Cards могат да влизат на територията на Индонезия като отново са отворени възможностите за кандидатстване за валидни визи за посетители и визи за ограничен престой извън територията на Индонезия.

Пристигащите в Индонезия трябва да попълнят индонезийска еНАС регистрация и получават QR код, генериран при пристигането в Индонезия. При пристигането си на което и да е летище в Индонезия от всички пристигащи пътници се изисква попълването на Health Alert Certificate и представянето му в Health Quarantine Officе.

От всички пътници, които не са ваксинирани, но имат самолетна резервация за излизане от територията на Индонезия и за целта им е необходимо да ползват вътрешен полет – например от Бали до Джакарта – не се изисква да представят сертификат за ваксиниране, ако не напускат района на летището по време на транзита.
Силно се препоръчва се българските граждани да препотвърдят дали ще имат възможност да влязат на територията на Индонезия чрез авиокомпанията, която ползват и посолството на Индонезия в София.

Чуждестранните туристи, които не спазват установените здравни протоколи ще бъдат депортирани.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Да; в зависимост от изискванията на авиопревозвача
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:
Няма нови ограничения свързани с Covid-19
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Отворени граници
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Спешните ограничения на обществената активност (PPKM) в цялата страна са в различни фази, съобразно степента на риск от съществуващата епидемиологична обстановка в съответните области. Джакарта, Бали, Бантен и Западна Ява са с равнище на риск 2 като се има предвид, че най-високата степен на риск е 4, а най-ниската – 1.Ограниченията са продължени до 4 април т.г.

За нарушителите-чуждестранни граждани на ограниченията може да се прилагат санкции като депортиране или високи глоби.

От 14 септември 2021 г. правителството на Индонезия изисква от гражданите да имат инсталирано приложението PeduliLindungi за скрийнинг на хората на базата на медицинската информация за тях, включително за положените ваксини за да могат да пазаруват в шопинг молове, супермаркети и хипермаркети.

Като цяло всички обществени места оперират с до 75% от своя капацитет.

Критично важните за икономиката предприятия от сфери като здравеопазване, сигурност, енергетика и управление на бедствия и аварии работят при 100 % капацитет на техните служители.

Деца под 12-годишна възраст могат да пребивават в хотели ако родителите им представят отрицателен антигенен тест с валидност от 24 часа или отрицателен PCR тест с валидност 48 часа. Те могат да влизат в моловете в Джакарта, Бандунг, Доджакарта и Сурабая, придружени от техните родители.

Общественият транспорт може да работи с до 75% от своя капацитет, а самолетите на 100%.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация