Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Здравни изисквания при пътуване в чужбина

Назад

Индонезия

Актуализирано на 13.03.2023 г.

Република Индонезия

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

От 15 септември 2022 г. всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия, следва да:

- да са инсталирали преди отпътуването и да използват приложението SATUSEHAT;

- да представят дигитален или хартиен ваксинационен сертификат на английски и на националния език, за получена втора доза ваксина поне 14 дни преди отпътуването;

- не се изисква предварително направен PCR тест;

- от лицата под 18 г. не се изисква да представят сертификат;

- не се изисква наличие на здравна осигуровка.

От изискването за предоставяне на сертификат за ваксиниране са освободени чуждестранните граждани, които са притежатели на дипломатическа и служебна виза само когато са част от официална делегация при осъществяване на чуждо официално или държавно посещение на министерско или по-високо ниво, както и чуждестранните граждани, които влизат в Индонезия по силата на постигнато на реципрочна основа споразумение по схемата за пътнически коридор (Travel Corridor Arrangement) при спазване на установените здравни протоколи.

Всички чуждестранни граждани могат да влязат в страната през граничните пунктове посочени в приложението.
При пристигане пътниците  се проверяват за симптоми на COVID-19 /не се прави тест/, включително и  измерване на температурата.

- Ако няма симптоми на COVID-19 и температурата е под 37.5 градуса по Целзий лицето продължава пътуването си;
- Ако температурата е над  37.5 градуса по Целзий се извършва PCR тест.
          

Ако резултатът от PCR тестът е положителен, следва:
-за тези които са асимптоматични или с леки симптоми-ще бъдат изолирани в хотел или специализирано учреждение, като разходите са за сметка на пътуващия;
-за тези които имат средно силни или тежки симптоми-ще бъдат изолирани в специализирани за  COVID-19 болници за сметка на пътуващия.

Режим и период на карантина:
- Карантина от пет дни по 24 часа (5х24) часа, за тези които не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани/нямат завършен ваксинационен курс;
- Пътници под 18 г. възраст се подлагат на карантина съобразно режима на родителите или на придружителя. Разходите за  периода на карантината са за сметка на пътуващия.

Вътрешни пътувания на чуждестранни граждани с всички видове транспорт:

- всички лица над 18г. следва да са получили втора доза ваксина;
- лицата с възраст в границите 6-17г. не е необходимо да притежават сертификат за ваксинация;
- лицата под 6 г. възраст следва да бъдат придружавани от родителите си;
- не е необходимо да се представя негативен резултат от PCR или антигенен тест;
- пътуващи със специални здравословни условия, които не позволяват ваксинация, не представят негативен резултат от PCR или антигенен тест, но представят  медицински сертификат /from the Government Hospital/, доказващ, че лицето не може да бъде ваксинирано.

Пътуващите с цел отдих могат да посетят Индонезия със задължението да притежават:

1/виза или разрешение за влизане; 2/доказателство за резервация  и средства за заплащането на квартира/хотел.

От 28 април 2022 г., в списъка на държави, за които се прилага програмата Visa on Arrival  за туризъм, е включена България.

Изискванията за издаването на Visa on Arrival  са следните:
- паспорт, валиден минимум за 6 месеца;
- билет за отпътуване или за продължаване на пътуването до друга държава;
- доказателство за заплатена визова такса от 500 000 IDR /прибл. 62 лв по курса на деня/.

Visa on Arrival  разрешава престой на притежателя до 30 дни, който може да бъде продължен еднократно за допълнителни 30 дни в имиграционната служба в региона, където чужденецът пребивава. Визата се издава на граничните пунктове, посочени в приложението.

Безвизов достъп или Visa on Arrival  може да бъде предоставена на чуждестранни граждани, които са на служебно посещение или са с официални задължения за участие в международни събития, за които ще се прилагат допълнителни изисквания: да бъде приложена поканата от индонезийското правителство за участие в международното събитие.
Безвизов достъп или Visa on Arrival се прилага за притежателите на дипломатически, служебни или обикновени паспорти.

Считано от 13 януари 2022 г. всички вероятни и потвърдени случаи на COVID-19 Omicron variant (B.1.1.529) на чужди граждани, както симптоматични, така и асимптоматични, трябва да бъдат изолирани в специализирани болници, осигуряващи лечение на COVID-19. Техните контакти ще бъдат стриктно проследявани незабавно в рамките на 24 часа и ще бъдат поставени под карантина в централизирано карантинно соръжение за 10 дни като при влизане и излизане ще се извършва Nuclear Acid Amplification Test (NAAT).

Критериите за необходима изолация и възстановяване на възможните и потвърдени случаи на Omicron variant (B.1.1.529) са както следва: за асимптоматични случаи изолацията е 10 дни от датата на потвърждаване на диагнозата чрез спесимен плюс резултата от проведените Nuclear Acid Amplification Test (NAAT); за симптоматични случаи изолацията е в продължение на 10 дни от началото на симптомите плюс 3 дни без наличие на симптоми на температура и респираторни проблеми, последвани от негативни резултати от Nuclear Acid Amplification Test (NAAT), проведен на два пъти през интервал от 24 часа. Всички разходи са за сметка на чуждестранните граждани.

Ако чуждестранен гражданин се намира в Джакарта и трябва да отпътува извън Индонезия не се изисква  наличието на  сертификат за ваксиниране. За да се ползва вътрешен полет е необходимо да се представи сертификат за ваксиниране.  

Правителството на Индонезия изисква от всички чуждестранни граждани, които влизат на територията на Индонезия да имат инсталирано приложението SATUSEHAT.

За да може издадени в чужбина сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 да бъдат признати в Индонезия и интегрирани в приложението SATUSEHAT e необходимо получилите ваксина в чужбина да се регистрират на следния уебсайт на Министерство на здравеопазването на Индонезия:
www.Vaksinin.dto.kemkes.go.id      

При въпроси относно верификацията на сертификатите чуждестранните граждани могат да се обръщат на следния е-мейл:
[email protected]

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Влизането в Република Индонезия е ограничено само до притежатели на валидни типове визи и разрешения за пребиваване.

Притежателите на валидни визи за посетители, визи за ограничен престой и APEC Business Travel Cards могат да влизат на територията на Индонезия като отново са отворени възможностите за кандидатстване за валидни визи за посетители и визи за ограничен престой извън територията на Индонезия.

Пристигащите в Индонезия трябва да попълнят индонезийска еНАС регистрация и получават QR код, генериран при пристигането в Индонезия. При пристигането си на което и да е летище в Индонезия от всички пристигащи пътници се изисква попълването на Health Alert Certificate и представянето му в Health Quarantine Officе.

От всички пътници, които не са ваксинирани, но имат самолетна резервация за излизане от територията на Индонезия и за целта им е необходимо да ползват вътрешен полет – например от Бали до Джакарта – не се изисква да представят сертификат за ваксиниране, ако не напускат района на летището по време на транзита.
Силно се препоръчва се българските граждани да препотвърдят дали ще имат възможност да влязат на територията на Индонезия чрез авиокомпанията, която ползват и посолството на Индонезия в София.

Чуждестранните туристи, които не спазват установените здравни протоколи ще бъдат депортирани.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Да; в зависимост от изискванията на авиопревозвача.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма нови ограничения свързани с Covid-19.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Отворени граници.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Спешните ограничения на обществената активност (PPKM) в цялата страна са в различни фази, съобразно степента на риск от съществуващата епидемиологична обстановка в съответните области. За нарушителите-чуждестранни граждани на ограниченията може да се прилагат санкции като депортиране или високи глоби.

От 14 септември 2021 г. правителството на Индонезия изисква от гражданите да имат инсталирано приложението SATUSEHAT за скрийнинг на хората на базата на медицинската информация за тях, включително за положените ваксини за да могат да пазаруват в шопинг молове, супермаркети и хипермаркети.

Напомняме на българските граждани, нуждаещи се от спешна информация за пътуване до Индонезия, да се обръщат към посолството на Индонезия в София, което е отговорно за режима за влизане в страната и получава в приоритетен порядък всички данни за промени в режима за влизане в страната.

ВАЖНО!!! Във връзка развитието на въоръжения конфликт между сепаратистите от Западна Нова Гвинея и правителството на Индонезия препоръчваме българските граждани да се въздържат от пътуване до Папуа, Индонезия. Напрежението през последните дни ескалира, след като на 07.02.2023 г. членове на „Движението за свободно Папуа“ отвлякоха новозеландския пилот Филип Марк Мертенс, който продължава да е в плен. Политическото противопоставяне в региона предизвиква спорадични масови демонстрации. Те лесно могат да прераснат в насилие, като има сериозни нарушения в комуникациите.

 

 

При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Индонезия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Джакарта, на следните номера: тел.: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +62 81296000691. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected]
----------------------
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
----------------------
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

 

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

За нас

Здравни изисквания при пътуване в чужбина

Пътувам за...

Бърз контакт с консулските служби

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация