Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

САЩ

Актуализирано на 27.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

ВАЖНО! Нови правила за влизане в Съединените щати от 8 ноември 2021 г.

Влизането на български граждани или пътници от България не е изрично забранено.
Налице е забрана за влизането на чужди граждани, които в последните 14 дни преди това са пребивавали или са преминавали транзитно през Китай, Иран, Индия, Бразилия, Република Южна Африка, Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария

Тази забрана не се отнася за притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги; притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6; съпруги/съпрузи на американски граждани, и други. През Великобритания, Ирландия и държавите от Шенгенската зона могат да минат и притежателите на визи тип I и J-1, при условие, че притежават потвърждение за наличие на държавен интерес (National Interest Exception), издадено от посолство или консулство на САЩ.
Влизането на български граждани е възможно, ако не са пребивавали или преминали транзитно през последните 14 дни в някоя от посочените по-горе държави, или пък попадат сред изброените дотук изключения /да имат двойно гражданство, „зелена карта“, визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, и т.н./.
Всеки пътник над 2-годишна възраст, дори и да е американски гражданин, пристигащ в САЩ с въздушен транспорт, е длъжен да предостави на авиокомпанията, с която пътува, отрицателен резултат от тест за COVID-19 или документи, че вече го е преболедувал и се е възстановил.
Авиокомпаниите могат да приемат резултата от всеки вид тест за инфекциозно заболяване, одобрен от местните власти в държавата на заминаване и предназначен за откриване наличието на вируса SARS-CoV-2 (например NAA тест, антигенен тест, PCR тест и т.н.).
Резултатът от теста следва да бъде отразен като “NEGATIVE”, “COVID-19 NOT DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED”.
Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако полетът е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.
Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа: 1.) положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като “POSITIVE”, “COVID-19 DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED”, и 2.) подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.
Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Кметството на Лос Анджелис има изискване за попълване на формуляр при пристигане на международното летище в града (Los Angeles International Airport – LAX/KLAX), както и на летище „Ван Найс“ (Van Nuys Airport – VNY/KVNY), чрез който всеки пътник над 16 години потвърждава, че е уведомен за препоръката за доброволно карантиниране в домашни условия за срок от 10 дни след пристигането. Ако формата не бъде попълнена предварително или веднага след кацането, може да бъде наложена глоба до 500 щатски долара. Попълването ѝ се изисква и при пристигане с железопътен транспорт. Освободени от изискването са пътниците, които пристигат, за да работят, учат, оказват здравни услуги, да се лекуват, да подпомогнат критични сектори на инфраструктурата или доставките, и т.н. (essential travels). Формулярът може да бъде намерен на следната уеб страница: https://travel.lacity.org/.
В окръг Сан Франциско е въведено изискване за задължителна карантина на всички пристигащи от райони извън т.нар. Bay Area (залива на Сан Франциско), включващ калифорнийските окръзи: Аламеда, Контра Коста, Марин, Напа, Санта Клара, Санта Круз, Сан Франциско, Сан Матео, Солано и Сонома. Карантината предвижда оставането вкъщи или на друго място за временен подслон в продължение на 10 дни (240 часа), считано от момента на пристигане, без контакт с лица, различни от членовете на домакинството. Изключения от изискването за карантина се предвиждат за следните лица: медицински специалисти; лица, изпълняващи държавна функция от съществено значение; предоставящи грижи на непълнолетни, възрастни или хора с увреждания; изпълняващите дейности по инфраструктура от съществено значение, когато тази работа не може да бъде извършена чрез дистанционни методи; служители, притежаващи документ от работодател, че следва да се върнат на работа поради липса на персонал за основен бизнес; транзитно преминаващи през окръга; пътуващи по изискване на правоприлагащите органи; членове на професионални или спортни екипи; персонал на филмови или медийни продукции.

Ню Йорк: Няма изискване за карантина. От 25 юни при влизане в щата вече не се изисква попълване на Traveler Health Form.

За Ню Йорк, Масачузетс, Ню Джърси, Пенсилвания, Кънектикът, Мейн няма изискване за карантина. За международни пътници са в сила изискванията на федерално ниво -отрицателен резултат от тест за COVID-19 или документ за възстановяване след боледуване от Ковид-19. 


3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Няма специални правила за транзитни пътници.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Не.
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Международните летища са отворени за входящ и изходящ трафик. Сухопътните граници с Канада и Мексико са затворени за пътувания и в двете посоки, ако те не са с висока степен на необходимост (essential travel).
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Няма въведени вътрешни ограничения в пътуванията между отделните щати, окръзи или населени места.
Изисква се носене на маски във всеки вид публичен транспорт, вкл. прилежащата инфраструктура (ж.п. гари, автогари, пристанища, летища, метростанции), от всеки пътник над 2-годишна възраст.

За пристигащите от други държави в щата Ню Йорк вече не се изисква да бъдат под карантина, но остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ - представяне на негативен тест или доказателство за възстановяване след боледуване от Ковид-19. Остава изискването за попълване на декларация (Traveler Health Form) при влизане в щата Ню Йорк, вкл. и за пътуващите вътре в страна, с изключение на пристигащи от граничните щати Пенсилвания, Ню Джърси, Кънектикът, Масачузетс и Върмонт.
Карантината се препоръчва за пътници, които не са ваксинирани или не са се възстановили след боледуване от Ковид-19, установено с тест в предходните три месеца.
Формулярът за пътуване може да бъде намерен на следния линк: https://forms.ny.gov/s3/Welcome-to-New-York-State-Traveler-Health-Form 

Отпадане на ограничителните мерки в щата Ню Йоркhttps://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30131

Премахване на ограничителните мерки в щата Калифорния: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30115 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация