Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Швейцария

Актуализирано на 08.07.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308 

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Всички влизащи по въздушен път в Швейцария, независимо от гражданство и от къде пристигат, следва да представят отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в страната. Лицата могат да се качат на самолета и с негативен резултат от бърз имунологичен тест за SARS-CoV-2, направен до 24 ч. преди влизане, но това не отменя изискването за PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. при повторна проверка на границата (в случай че не попадат в изключенията за влизане без тест). При пристигане от рисков регион, остава изискването за тест, независимо от транспортното средство.

От изискване за представяне на негативен тест още при качване в самолета са освободени следните лица:
- лица със завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 с ваксина, разрешена от Швейцария или от Европейската агенция по лекарствата;
- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че вече са преболедували на SARS-CoV-2 през последните шест месеца преди влизането в Швейцария и се считат за излекувани;
- деца до 16 г.

За влизащите по въздушен път остава изискването за попълване на формуляр - предварително електронно https://swissplf.admin.ch  или на хартиен носител на границата.

Остава задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от рискови държави и региони и които са пребивавали там последните 10 дни, но има възможност тя да бъде намалена до 7 дни при представяне на повторен отрицателен тест (представянето на негативен тест при влизане не отменя първоначалната карантина).
 
От 26.06.2021 г. е в сила следният списък с рискови страни (само с мутации на вируса):
Индия, Непал, Великобритания.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

От 08.02.2021 г. има възможност задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от рискови страни да бъде намалена при представяне на повторен отрицателен тест (ПСР или бърз тест), но не по-рано от 7-ия ден на карантината.
От изискване за тест и карантина са освободени следните лица (изключенията важат за преминаване на границата, но не и при качването на самолета):
- Лица, принадлежащи към здравния и правоохранителния сектор, както и към дипломатическия корпус;
- Професионалните превозвачи на пасажери и стоки;
- Лица, пътуващи по важна медицинска причина, която не може да бъде отложена;
- Участниците в специални събития;
- деца до 16 г.;
- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че вече са преболедували на SARS-CoV-2 през последните шест месеца преди влизането в Швейцария и се считат за излекувани;
- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че по медицински причини не могат да направят назофарингеалната намазка, необходима за скрининг на SARS-CoV-2 (това важи и за рисковия списък, но само за изискването за тест, не и за карантината);
- лица със завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 с ваксина, разрешена от Швейцария или от Европейската агенция по лекарствата.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Транзитно преминаващите пътници и тези, които са били в държава или регион с повишен риск от зараза за по-малко от 24 часа са освободени от изискването за тест и карантина (изключенията важат при преминаване на границата, но не и при качване на самолета, където авиокомпаниите изискват представянето на отрицателен тест).

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

За момента няма въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички граници със съседните държави са отворени. Абсолютно свободно е движението на граждани от Шенгенското пространство, ЕС, ЕАСТ и членовете на техните семейства, както и на граждани от следните държави: Австралия, Албания, Андора, Израел, Ливан, Макао, Монако, Нова Зеландия, Руанда, Р.С. Македония, Сан Марино, САЩ, Светият престол, Сингапур, Сърбия, Тайван, Тайланд, Уругвай, Хонг Конг, Южна Корея и Япония.
От 26.06.2021 г. могат да влизат и граждани на останалите държави страни, но само ако са напълно ваксинирани, с признати в Швейцария ваксини.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Федералното правителство взе решение за допълнително облекчаване на мерките, при стриктно спазване на правилата за хигиена и дистанцията. Считано от 31.05.2021 г. се разрешават:
-    обществените събития, с до 100 души на закрито и с до 300 души на открито, при половина заетост на наличните места и при носене на маска;
-    демонстрациите, с ограничение до 50 души и при носене на маска;
-    други частни събития, с ограничение от 50 души на закрито и на открито;
-    частни или семейни сбирки, с ограничение от 30 души на закрито и от 50 души на открито;
-    събиранията на обществени места, без ограничение в броя на хората;
-    кафенетата и ресторантите ще могат да настаняват гости във вътрешните пространства, с ограничение от 4-ма души на маса, а навън лимитът се увеличава до 6-ма души на маса. Изискванията за дистанция или използване на разделителни табла, хората да са седнали, носенето на маска при движение и за персонала, както и събирането на данни за контакт, остават в сила. Ограничението в работното време се отменя;
-    разширяват се ограниченията за спортни събития, с капацитет от 50 души и с публика, при спазване на основните противоепидемиологични мерки;
-    културните мероприятия също се разширяват до 50 души на група;
-    отварянето на спа центрове и обществени басейни, при спазване на дистанция;
-    възобновяването на лекциите във висшите учебни заведения без ограничения, при въвеждане на контролни тестове и разрешение от кантоналните власти;
-    задължението за дистанционна работа се заменя с препоръка за персонала. Връщането в офиса ще се извършва на етапи и при въвеждане на седмични тестове. Запазва се защитата на уязвимите лица на работното място;
-    въвежда се поетапно разрешаване за провеждането на мащабни събития.

Считано от 26.06.2021 г. влизат в сила следните допълнителни облекчения:
- Изискването за работа от вкъщи се свежда само до препоръка и отпада изискването за бързи тестове на работното място.
- Отпада ограничението за броя на хората на маса в ресторантите, но разстоянието между групите гости следва да бъде спазвано. Данните за контакт следва да бъдат записвани, но само за един човек от група гости. Маските остават задължителни, освен когато гостите са седнали. Отпадат ограниченията за гостите на открито, но остава изискването за спазване на дистанция.
- Клубовете и дискотеките могат да отворят врати, ако достъпът е ограничен до хора с валиден сертификат за COVID. Както на всички места, където се изискват сертификати за COVID, няма да има изискване за носене на маски.
- Отпадат ограниченията за капацитета, броя на хората и носенето на маски при мащабни събития с изискване за сертификат за COVID.
- Отпада изискването да се носят маски и да се спазва разстояние по време на културни и спортни дейности за професионалисти и любители. Отпада и изискването за брой хора. Въпреки това, данните за контакт следва да бъдат записвани при дейностите на закрито.
- Отпадат ограниченията за присъственото обучение във висшето и професионално образование и на институциите за продължаващо образование;  отпада и изискването за периодични тестове.
- Oтпада ограничението за носене на маски на открито, но остават препоръките на Федералната служба за обществено здраве (FOPH) относно носенето на маски, когато не е възможно да се спазва разстояние от 1,5 м. Остава изискването маските да се носят на закрито. Общото изискване за носене на маски на работното място също отпада. Работодателите все още имат задължението да гарантират, че служителите са защитени, но са свободни да решават къде и кога да се носят маски. Отпада и изискването за маски в гимназиите.
- Магазини, развлекателни и спортни съоръжения ще могат да използват пълноценно наличния си капацитет. Водните паркове също могат да бъдат отворени отново. Ограничението на капацитета до две трети ще се прилага само за събития и места, където не се изисква сертификат за COVID.
- Няма да има ограничения за събитията, при които достъпът е ограничен до хора със сертификат за COVID, включително събития с голям мащаб. Събития с над 10 000 души могат да се провеждат от 26 юни и може да се използва пълният капацитет на мястото на провеждане. Остава изискването за разрешение от кантона за събития с над 1000 души.
- Правилата за събития без изискване за сертификат за COVID са както следва: ако хората са седнали, могат да присъстват до 1000 души на открито и на закрито; ако са прави или се движат наоколо - до 250 души на закрито и до 500 на открито; могат да се използват до две трети от капацитета на мястото на провеждане на закрито и на открито. На закрито: маски трябва да се носят в райони, където се сервират храни и напитки, а храни и напитки могат да се консумират само в определените за целта зони; данните за контакт трябва да се регистрират ако хората са седнали. На открито: без изискване за носене на маски. Не се допускат събития и концерти включващи танци.
- Ограниченията за частни събития остават - не повече от 30 души на закрито и до 50 души на открито.
- Ограниченията за капацитета на търговските панаири ще бъдат отменени, независимо от броя на посетителите или ограничението за хора със сертификат за COVID. На търговски панаири без изискване за сертификат за COVID, маските трябва да се носят на закрито, а храни и напитки могат да се консумират само в определените за целта зони.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация