Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Швеция

Актуализирано на 15.07.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308 

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Режим за влизане в страната спрямо български граждани:

От 1 юли 2021 г. е в сила изискване при влизане в Швеция да се представя един от следните три документа:
 отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа. Признават се четири вида тестове – PCR тестове, бързи антигенни тестове, LAMP-тестове и ТМА-тестове. Сертификатът трябва да бъде на английски, шведски, датски или норвежки език.
 Сертификат за завършен пълен цикъл на ваксинация.
 Сертификат за преболедуване от COVID-19 през последните не повече от шест месеца.
Изискването се прилага спрямо всички чужди граждани, включително гражданите на ЕС/Шенген, като са предвидени изключения за следните групи:
- лица под 18 години;
- лица, които имат статут на постоянно пребиваване в Швеция;
- лица, пътуващи между Северните страни – Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия;
- лица, които са заети в транспортния сектор, в това число моряци;
- елитни спортни състезатели;
- сезонни работници;
- лица, които пътуват по неотложни семейни причини;
- лица, които извършват, участват или транспортират медицински стоки и услуги;
- лица, на които предстои да бъде извършена операция в Швеция, или оказано друго лечение, нетърпящо отлагане;
- дипломати и служители на дипломатически мисии, акредитирани в Швеция, и членовете на техните семейства;
- лица, пътуващи по хуманитарни причини.

В срок до 31 август 2021 г. е в сила забрана за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген). Изключени от действието на тази забрана са няколко категории граждани:
- граждани на държави-членки на ЕС и Шенген, граждани на Великобритания;
- граждани на трети страни, пристигащи в ЕС през територията на Швеция от Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Израел и Япония* ;
- граждани на трети страни, които имат и шведско гражданство или статут на постоянно пребиваващи чужденци в Швеция или в друга държава-член на ЕС и Шенген;
- граждани на трети страни, които имат предварително сключени договори с шведски работодател за работа като сезонни работници в земеделието, градинарството и горското стопанство.
Гражданите, принадлежащи към изброените категории, са длъжни да представят при влизане в Швеция отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа.

Шведското МВнР препоръчва да се избягват несъществените пътувания до трети страни (страни извън ЕС и Шенген). Препоръката е в сила до 1 септември 2021 г., като от нея са изключени трети страни с ниско разпространение на COVID-19 – Австралия, Нова Зеландия, Израел, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Руанда, Япония, а също така и Албания, Ливан, Република Северна Македония, Сърбия, САЩ, Хонконг, Макао, Тайван, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Бруней, Канада, Йордания, Косово, Молдова, Черна гора, Катар и Саудитска Арабия.2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Няма задължителна карантина.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

След 1 юли 2021 г. при сухопътно влизане в Швеция с цел транзитно преминаване се изисква представяне на отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от COVID-19, направен през последните 48 часа, или сертификат за завършен пълен цикъл на ваксинация, или сертификат за преболедуване от COVID-19.
За заетите в транспортния сектор изискването за представяне на тест не се отнася.4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения на трафика на стоки в рамките на вътрешния пазар на ЕС.
По отношение на трети страни, за които се отнася забраната за влизане в ЕС през територията на Швеция, се допуска изключение при транспортирането на жизненоважни стоки като храни и медицински продукти.

5. Граничен режим, отворени/затворени граници/летища:

- Между България и Швеция няма директни полети. Ситуацията във въздушния транспорт остава динамична, като авиокомпаниите често променят графиците на своите полети. Към момента авиокомпании като Lufthansa, LOT, Austrian Airlines, KLM и др. изпълняват полети до България с прекачване.
- Авиокомпания WizzAir изпълнява полети от Стокхолм (летище Скавста) до Букурещ, които дават възможност за прибиране в България с последващ сухопътен транзит през Румъния до българската граница. Препоръчително е пътуващите да отидат по-рано на летището и при възникнали проблеми да потърсят съдействие на спешните телефони на българските посолствата в Стокхолм (+46 707 79 71 55) и Букурещ (+40 21 230 21 50, +40 21 230 21 59).
- Осъществява се директен полет на авиокомпания WizzAir от Копенхаген до София. При пътуване за/от Швеция с този полет следва да се отчитат следните изисквания на датските власти:
*Пътниците, които не са датски граждани и не пребивават в Дания, преминаващи транзитно през Дания на път за Швеция, или идващи от Швеция за пътуване с полет от международното летище в Копенхаген (Каструп), се допускат да преминат през територията на Дания само ако могат да докажат, че пътуването им е по наложителни причини (напр. свързано с пътуване до дома или местоработата) и ако представят негативен тест за коронавирус (PCR-тест или антигенен тест), направен не повече от 48 часа преди влизането в Дания. За децата до 15-годишна възраст не се изисква тест. Изисква се също така предварително закупен билет за влак, ако транзитът ще се осъществява с влак от летището Копенхаген за Швеция и от Швеция до летището в Копенхаген.
*Доказване на наложителна причина за транзитното пътуване през Дания и сертификат от тест за COVID-19, извършен не повече от 48 часа преди влизането в Дания, не се изисква от граждани на държавите-членки на ЕС, включително български граждани, които са ваксинирани с две дози срещу COVID-19, като втората доза е поставена най-малко 14 дни преди влизането в Дания. Завършената ваксинационна схема се удостоверява с документ, съдържащ рождена дата и името на поставената ваксина.
- Пътническият фериботен трафик между страните в Балтийско море – Швеция, Дания, Германия, Полша и Балтийските страни, се възстановява, но все още са налице смущения в графика на изпълняваните линии.
Пътуващите за Швеция със сухопътен транспорт могат да ползват алтернативен маршрут от Германия за Швеция чрез фериботната връзка по маршрута Рощок – Трелеборг (по две пресичания дневно на две различни фериботни компании).6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

От 15 юли 2021 г. е в сила третата фаза от 5-степенния план за постепенно разхлабване на противоепидемични мерки в Швеция:
- Разрешават се културни, публични, както и частни събития на закрито до 50 участници. Ако участниците са със индивидуални седящи места са разрешени събития до 300 души;
- Разрешават се спортни, културни и други събития на открито до 600 души публика. Ако публиката е със седящи места лимитът е до 3 000 души. За демонстрации на открито лимитът е до 1 800 души;
- Премахва се ограничението на работното време (до 22:30 ч.) на заведенията за сервиране на храна и алкохол.
- Университетите и горните класове на училищата (гимназиалния курс /10-12 клас/) отварят за присъствено обучение.
- Премахва се правилото за ограничаване на присъстващите в публични пространства на закрито (търговски центрове, магазини, фитнеси, салони и др.) по формулата „10 м2 закрита площ на всеки посетител“.
- Пътническите влакове и автобуси по маршрути с дължина над 150 км могат да изпълняват своите маршрути с пълен капацитет от пътници.
- Препоръчва се работа от вкъщи, когато това е възможно (препоръката е в сила до 30 септември 2021 г.);
- На национално ниво е в сила предписание за носене на маски в обществения транспорт по време на пиковите часове на делничните дни – между 07:00 и 09:00 ч. и между 16:00 и 18:00 ч. Предписанието се отнася за всички граждани, родени преди 2004 г. За жителите на Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо мярката важи за пътуване в обществения транспорт през цялото денонощие.
- Забрана на продажба на лекарства и медикаменти в количества, надвишаващи нуждите на пациентите за повече от повече от 3 месеца напред.


 

 

*От одобряването през юли 2020 г. на първия списък със „сигурни“ трети страни с ниско разпространение на COVID-19, чиито граждани могат да влизат на територията на Швеция, бяха извадени: Сърбия и Черна гора (на 19/07/2020), Алжир (на 05/08/2020), Мароко (на 15/08/2020), Канада, Грузия и Тунис (на 02/11/2020), Уругвай (на 20/01/2021), Япония (на 29/01/2021). Сингапур бе добавен към този списък на 02/11/2020 г., Израел – на 17/05/2021 г., а Япония на 14/06/2021 г.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация