Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Нидерландия

Актуализирано на 01.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от  1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система.
За повече информация  https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308

1.    Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани

Считано от 15 май 2021 г. нидерландското правителство промени препоръките си за предприемане на пътувания, които до този момент гласяха „въздържане от всички международни пътувания“.
Новите препоръки за предприемане на пътувания са в съответствие с нивото на епидемиологичния риск в съответната страна с оглед на COVID-19 и заложената цветова класификация, която може да бъде намерена на следната интернет-страница:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen 

В съответствие със заложената цветова класификация, считано от 4 юни 2021 г. България e обозначена в „жълта“ категория по отношение на епидемиологичния риск, което означава, че могат да се предприемат пътувания към България и от неналожителен характер.

В тази връзка, считано от 4 юни 2021 г., за всички пътници, включително граждани на ЕС (в т.ч. български и нидерландски граждани) и граждани на Шенгенското пространство, пребивавали в България, отпада изискването за предварително PCR-тестване за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, както и отпада изискването за 10-дневно карантиниране след пристигане в Нидерландия.

Тестовите и карантинни изисквания остават за пристигане в Нидерландия от високорискови държави с „оранжев“ и с „червен“ код, както следва:

Всички пътници, включително нидерландски граждани, граждани на ЕС (в т.ч. и български граждани) и граждани на Шенгенското пространство, трябва да представят негативен резултат от NAAT (PCR) тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия от високорискови зони с „оранжев“ код. Изискването е за пристигане в Нидерландия с всички видове транспорт (въздушен, морски, железопътен, организиран сухопътен и личен автомобилен транспорт, вкл. и при използване на мотоциклети).

В допълнение, считано от 1 юни 2021 г. при влизане в Нидерландия от силно високорискови с оглед на разпространението на специфични варианти на COVID-19 държави (Аржентина, Бахрейн, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Коста Рика, Кипър, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Индия, Литва, Малдиви, Парагвай, Перу, Сейшели, Република Южна Африка, Суринам, Швеция, Уругвай, Венецуела) са възможни два варианта:

1)    представяне на негативен резултат от NAAT (PCR) тест за COVID-19, направен до 24 часа преди планираното пристигане в Нидерландия; или
2)    „двойно тестване“: негативен резултат от NAAT (PCR) тест за COVID-19, направен до 72 часа преди планираното пристигане в Нидерландия и негативен резултат от бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди планираното качване на борда на самолета за Нидерландия.

Изискването за представяне на тест (PCR или антигенен тест) не важи за транзитно преминаване през летищата на Нидерландия, както и за някои категории пътници (пълен списък може да бъде намерен на:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen/uitzonderingen

Тези документи трябва да бъдат представени на дигитален или хартиен носител.
Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и от бърз антигенен тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на превозните средства.

Изисквания за PCR-тестовете:
Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:
-    Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19;
-    Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;
-    Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;
-    Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;
-    На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст включително.

Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва:
-    Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;
-    Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;
-    Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;
-    Срок на изготвяне: не повече от 24 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;
-    Следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста;
-    Изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително.

Горепосочените изисквания за представяне на негативни резултати от тест за коронавирус важат преди пристигане в Нидерландия и за ваксинирани против COVID-19 пътници.

2.    В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „жълт“ код (в т.ч. и от България, считано от 4 юни 2021 г.), гражданите не се следва да се карантинират.

След пристигане в Нидерландия от държава с „оранжев“ код, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус.

В допълнение, считано от 1 юни 2021 г. се въвежда задължителна 10-дневна карантина след пристигане в Кралство Нидерландия от следните силно високорискови държави:
-    Аржентина, Бахрейн, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Коста Рика, Кипър, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Индия, Литва, Малдиви, Парагвай, Перу, Сейшели, Република Южна Африка, Суринам, Швеция, Уругвай, Венецуела.

Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус. При пристигане от тези силно високорискови държави, изискването за карантиниране в момента важи и за ваксинирани срещу COVID-19 граждани.

Във връзка с въведеното задължително карантиниране от горепосочените силно високорискови държави, преди отпътуване за Нидерландия, гражданите следва да попълнят специален формуляр, наличен на следния линк:

ttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/05/20/quarantaineverklaring

Формулярът трябва да бъде попълнен и подписан, като следва да се представи на хартиен носител при пристигането в Нидерландия. За липсата на представен формуляр при пристигане в Нидерландия, може да бъде наложена глоба от 95 евро.

В допълнение, при нарушаването на карантината, включително отсъствие от адреса на карантиниране или липсата на отговор на посочения във формуляра за карантиниране телефонен номер, се предвижда налагане на глоба от 339 евро.

Повече информация относно изискванията за влизане в Нидерландия и за самокарантиниране може да бъде намерена на следния сайт (справка по държави):
https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en

От изискването за карантиниране след пристигане в Нидерландия, както и за представяне на тестове преди пристигане в Нидерландия, са освободени някои категории пътници, в т.ч. притежателите на дипломатически паспорти (без значение от страната на издаване и на акредитация), както и на служебни паспорти с акредитация в Нидерландия.

3.    Транзитно преминаване

Считано от 1 юни 2021 г. не се изисква представяне на PCR или на антигенен тест при транзитно преминаване през летищата на Нидерландия, в случай че пътуването бъде извършено до 1 ден от началната му точка и не се напуска транзитната зона на летището.
 
4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Не са налице данни за допълнителни формални ограничения, извън приложимото законодателство на ЕС.

5.    Граничен режим

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани.
Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен - по маршрут Айндховен – София и Айндховен – Варна; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен - София).

Считано от 15 май 2021 г. нидерландското правителство промени препоръката си за предприемане на пътувания, която към момента гласи въздържане от всички международни пътувания. Новата препоръка за предприемане на пътувания ще бъде в съответствие с нивото на епидемиологичния риск с оглед на COVID-19 и заложената цветова класификация по страни, която може да бъде намерена на следната интернет-страница: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

България, считано от 4 юни т.г. е обозначена в жълта категория по отношение на епидемиологичния риск, което значи, че могат да се извършват и неналожителни пътувания.

6.    Вътрешни мерки

С оглед на епидемиологична ситуация в страната, поради нарастването на броя на ваксинираните лица в Нидерландия, считано от 28 април т.г. започна поетапното облекчаване на ограничителните мерки. От 5 юни т.г. се планира прилагането на трети етап от този план за облекчаване на мерките, както следва:
-    Максимален брой от 4 посетители в домашни условия от различни домакинства, като в този брой не влизат деца под 13 години. При посещение се препоръчва повишена хигиена и спазване на 1,5 м физическа дистанция;
-    Размерът на групите на открито се увеличава на 4 души от различни домакинства, като в този брой не влизат деца под 13 години. Запазва се изискването за спазване на 1,5 м физическа дистанция;
-    Работата в домашни условия следва да се запази като норма, където това е възможно;
-    Броят на посетителите на закрито в големи помещения се увеличава на 50 души при спазването на 1,5 м физическа дистанция. По отношение на големи помещения с наличие на 1000 или повече седящи места, се налага ограничение от най-много 250 посетители, които следва да бъдат на разстояние от 1,5 м. Последното изискване се отнася както за големи помещения на закрито, така и на открито, като например стадиони, театри на открито, концертни зали.
-    Културни институции: музеите и историческите места могат да възобновят своите пространства за посетители на закрито. По отношение на музеите следва да се спазва правилото от 1 посетител на 10 кв. м. кината, включително арт-къщите, концертните зали и театрите могат да възобновят дейността си при определени условия, вкл. предварително резервиране, здравен скрийнинг и наличие на определено място за сядане. Правенето на резервации е възможно едновременно за максимум 4 човека, като в тази бройка не влизат деца под 13 години, както и членове на едно домакинство. Максималният брой на посетителите в едно помещение следва да е 50 души при спазване на 1,5 м дистанция. Големите помещения с капацитет от 1000 места и повече следва да приемат най-много 250 посетители при спазване на 1,5 м дистанция, като в тази бройка не влизат членове на персонала.
-    Възстановителни дейности: закритите пространства на увеселителните паркове, природните паркове и музеите могат да възобновят дейността си, както и сауните и спа-услугите. Необходимо е спазването на изискването от 1 посетител на 10 кв. м площ, както и максимум от 50 посетители в едно помещение в зависимост от вида дейност (дали се изисква ползване на място за сядане или се предвижда придвижване между различни помещения). Задължително е изискването за предварителна резервация, регистрация и здравен скрийнинг. Правенето на резервации е възможно едновременно за максимум 4 човека, като в тази бройка не влизат деца под 13 години, както и членове на едно домакинство. Задължително е носенето на предпазна маска на закрито.
-    Спортни дейности: възможно е провеждането на спортни занимания в групи до максимум 50 души, като се премахва изискването за спазване на 1,5 м физическа дистанция. Позволява се провеждането на спортни състезания за деца на възраст до 17 г. включително. Все още не се допуска присъствието на зрители при аматьорски състезания. Могат да възобновят дейността си съблекалните, сервизните помещения и сауните, както и спортните клубове. Задължителна е направата на предварителна резервация, както и на здравен скрийнинг. На закрито следва да се носи предпазна маска, с изключение на времето на самата спортна дейност.
-    Ресторанти, кафенета и барове: заведения, предлагащи храни и напитки, могат да бъдат отворени в периода между 06:00 и 22:00 ч. Всеки следва да има място за сядане, като на една маса се допускат максимум 4 души (в тази бройка не се включват членове на едно домакинство и деца до 13 години). Не е позволено сядането на барове. Максималният брой посетители, както на закрито, така и на открито, е 50 души.  В тази бройка се включва и персонала на заведенията.  Не се допуска самообслужването, както и провеждането в заведенията на живи представления и разполагането на телевизионни екрани. Задължителни са предварителната резервация, ползването на място за сядане, както и здравния скрийнинг.
-    Продажби на алкохол и кофишопове: продажбата на алкохол не е позволена в периода между 22:00 и 06:00 ч. Кафенетата за канабис могат да работят само за домашна консумация, като могат да бъдат отворени вечер до 22:00 ч.
-    Магазини: магазините от цялата търговска мрежа могат да възобновят дейността си с в съответствие с обичайните си приемни часове, включително е позволено отново удълженото работно време. Позволява се 1 посетител на всеки 10 кв. м площ.

В допълнение, нидерландското правителство взе решение да допусне провеждането на някои големи събития (например професионални спортни състезания, културни събития и др.) при наличието на т.нар. „коронавирус – пропуски“ (тестови режим) – без ограничение върху максималния брой посетители, но при спазване на изискването за 1,5 м физическа дистанция. Провеждането на тези събития се подлага на разрешителен режим, като повече информация може да бъде намерена на следния сайт: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/testen-voor-toegang?utm_campaign=coronavirus&utm_source=rijksoverheid.nl/testenvoortoegang&utm_medium=redirect

Следващата Стъпка 4 от поетапния план за премахване на ограничителните мерки в Кралство Нидерландия е планирана за 30 юни 2021 г. Тя би позволи провеждането на събития без обособено място за сядане, например фестивали, концерти и панаири. Тези събития подлежат на разрешителен режим. Правителството следва да вземе решение на 22 юни 2021 г. дали ще се премине към тази стъпка.

Последната Стъпка 5 от плана на нидерландското правителство предвижда премахването на изискването за спазване на основните правила, като нейното предприемане отново ще зависи от броя на новозаразените и на хоспитализираните лица.

Направете си тест, за да сте сигурни:
•    Считано от 1 декември 2020 г. всички контактни на коронавируса лица могат да си направят тест за наличие на COVID-19. Не е необходимо да имате болестна симптоматика, за да си направите тест. Тестването е безплатно.
•    Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк: WWW.GOVERNMENT.NL/CORONAVIRUS-TEST.
•    Мобилното приложение CoronaMelder app ще ви извести, ако трябва да си направите тест, или нидерландските здравни власти GGD по линия на програмата за проследяване на контактните на коронавируса лица.
•    След получаването на известите за възможно инфектиране с коронавирус, гражданите следва да останат в домашна карантина.
•    Тестът може да бъде направен след 5 дни, дори ако не са проявени болестни симптоми.
•    Ако резултатът от теста е негативен, тогава не е необходимо повече гражданите да остават в карантина.
Не забравяйте:
•    Винаги спазвайте дистанция от 1,5 м.
•    Не ходете на места със струпване на много хора.
•    Покривайте устата си със свивката на своя лакът при кихане или кашляне.
•    Мийте често ръцете си със сапун.
•    Носете предпазна маска, където това е необходимо.
•    Имате ли простудна симптоматика? Останете си вкъщи!
•    Имате ли повишена температура или недостиг на въздух? Тогава всички членове на домакинството трябва да останат у дома.
 

Считано от 26 юни 2021 г. нидерландското правителство започва да прилага Етап 4 от плана за излизане от режима на ограничителни мерки за борба със заболяването, както следва:
•    Считано от 26 юни 2021 г. всички институции и учреждения могат да възобновят дейността си в пълен обем, като се запазва правилото за спазване на 1,5 физическа дистанция. Където това не е възможно (например в градския транспорт, средните училища или на фестивали и други публични събития), следва да продължи носенето на предпазни маски или демонстрирането на коронавирус – пропуск.
•    Доколкото епидемиологичната ситуация остава динамична поради възможна поява на нови мутации на коронавируса, гражданите следва да продължат спазването на основните правила: добра хигиена, често миене на ръцете, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя, оставане у дома и подлагане на тестване в случай на наличие на болестна симтоматика.
•    Считано от 26 юни 2021 г. се премахват ограниченията върху броя на посетителите, както и ограниченията върху размера на групи на открито и закрито. Остава изискването за спазване на дистанция от 1,5 м.
•    Премахва се изискването за носене на предпазни маски, освен в случаите, когато не е възможно спазването на 1,5 м физическа дистанция – например: в обществения транспорт, в самолетите и в други форми на пътнически транспорт, на гарите и летищата, както и в средните училища.
•    Отпада и препоръката за работа в домашни условия, освен ако това не е възможно да се промени. Това означава, че служителите, които в момента работят в домашни условия, в консултация със своите работодатели, могат да възобновят посещението на работните си помещения поне за половината от работното си време и при спазването на изискването от 1,5 м физическа дистанция. Препоръчва се пътуването за работа да се извършва извън пиковите часове на натоварване на обществения транспорт, ако това е възможно.
•    Всички заведения и събития могат отново да се провеждат при спазването на изискването за 1,5 м физическа дистанция. По отношение на заведенията, кината, театрите и др., изискващи места за сядане, това означава, че не може да се използва все още пълният им капацитет. Предварителната регистрация и здравна проверка остават задължителни. Локациите, които предвиждат придвижване на посетителите от едно място на друго (например магазини, музеи и т.н.), следва да спазват правилото от най-много 1 посетител на 5 кв. м. Ако се използва система с коронавирус-пропуски, тогава не се изисква спазването на 1,5 м физическа дистанция.  
•    Възобновява се провеждането и на аматьорски мачове и състезания, като публиката следва да спазва изискването за 1,5 м дистанция. Ако се използва система с коронавирус-пропуски, тогава не се изисква спазването на 1,5 м физическа дистанция.  
•    Системата за коронавирус-пропуски включва наличие на негативен тест, доказателство за ваксинация или доказателство за възстановяване след заболяване. Тези възможности са включени в мобилното приложение CoronaCheck app, което следва да се използва. Нощните клубове и дискотеките също могат да възобновят дейността си без ограничения, в случай че се използва системата за коронавирус-пропуски.
•    В допълнение, нидерландското правителство предоставя възможност за безплатно тестване за граждани, които планират туристически пътувания през м. юли и август т.г., но все още не са приключили ваксинационния си курс и следва да представят негативен резултат от тест преди пътуване в чужбина.

Пълен списък на мерките:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands
Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:
Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация