Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Италия

Актуализирано на 04.05.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Общите разпоредби за пътуване до Италианската република се съдържат в Наредба от 22 февруари 2022 г., разширена първо с Наредба от 29 март 2022 г. и след това с Наредба от 28 април 2022 г. (последната в сила от 1 до 31 май 2022 г.). Съгласно тези наредби се заличават списъците на държавите A, B, C, D и E;

От 1 май вече отпада задължението за попълване на цифровия формуляр за локация на пътници /PLF/.


НЕОБХОДИМА ДОКУМЕНТАЦИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ/ИЗЛИЗАНЕ В ИТАЛИЯ
От 1 май, независимо от страната, от която влизате в Италия, пътникът ще трябва да представи на превозвача и на всеки, който е отговорен за извършването на проверките:
Зелен сертификат за COVID-19 или друг еквивалентен сертификат, който трябва да отчита едно от следните условия:
а. Пълна ваксинация с ваксина, разрешена от EMA, извършена преди по-малко от 9 месеца. (Европейско цифрово сертифициране или еквивалентно сертифициране за италианските власти)

б. Пълна ваксинация с ваксина, разрешена от EMA, и бустер доза, във формат за цифрово сертифициране на ЕС или еквивалентен сертификат за италианските власти, без лимит за валидност.

в. Преболедуване от COVID-19 преди по-малко от 6 месеца (формат за цифрово сертифициране на ЕС или еквивалентен сертификат за италианските власти)
г. Преболедуване след прилагане на първата доза от ваксината или в края на основния ваксинационен курс или след прилагане на съответната бустер доза.

д. Отрицателен резултат от молекулярно изследване, проведено с тест /ПСР/, получен седемдесет и два (72) часа преди влизане в Италия или антигенен тест, проведен четиридесет и осем (48) часа преди влизане в Италия.

Сертификатите от а) до д) могат да бъдат представени в цифров или хартиен формат.
Зелените сертификати за ваксинация Covid-19 се приемат на един от следните езици: италиански, английски, френски, испански или немски. Ако са представени на друг език, те трябва да бъдат придружени от заклет превод на италиански. Чуждестранните сертификати, удостоверяващи преболедуване от Covid-19, трябва да бъдат придружени от заклет превод на италиански език.

Разрешени или еквивалентни ваксини
Сертификатът за завършване на цикъла на ваксинация трябва да се отнася за една от ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата:

- Съюз на Pfizer-BioNtech
- Модерен
- Вакзеврия
- Янсен (Джонсън и Джонсън)
- Нуваксовид (Новавакс)
- ваксини, считани за еквивалентни от италианското законодателство (вижте Циркулярната еквивалентност на анти SARS-CoV-2/COVID ваксини, прилагани в чужбина) (Covishield, Fiocruz, R-Covi)

Влизане за непълнолетни лица:
Непълнолетни лица под 6-годишна възраст могат да влязат в Италия, като са освободени от изискването за представяне на сертификати за ваксинация, преболедуване, молекулярни или антигенни тестове
Те са освободени от изолация под карантина в случай, че придружаващият родител, с когото пътуват, няма това задължение.
Непълнолетни на 6 или повече години спазват правилата, предвидени за възрастни.

Разпоредбите остават в сила до 31 май 2022 г.
2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

В случай на непредставяне на един от горните сертификати, пътуващият ще трябва да премине карантинен период на адреса, посочен на компетентните органи, равен на 5 дни и ще трябва да се подложи на антигенен или молекулен /ПСР/ тест в края на гореспоменатия карантинен период. Освен това пътникът ще трябва да съобщи за влизането си на компетентния местен здравен орган за поемане на отговорност от същия.
Трябва да се има предвид, че в случаите, когато направен от пътуващия тест даде положителен резултат, лицето е обект на карантина и процедури за ограничаване, изисквани от държавата, в която се намира. Съгласно местното законодателство тези процедури включват и т. нар. „контактни лица“ с позитивния субект, които също са подложени на карантина.
3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Предвидено е освобождаване от задължението за представяне на отрицателен тест и поставяне в карантина за всички лица, които преминават с лично превозно средство през италианска територия за период, който не надвишава 36 ч., след които лицето следва незабавно да напусне Италия, а в противен случай подлежи на 5-дневна карантина и задължителен тест след изтичането й.
4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения.
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Няма затворени граници и летища.
6. Вътрешни мерки вътрешен транспорт:

МЕРКИ В СИЛА ОТ 1 МАЙ, 2022 г. И НЕ ПО-късно ОТ 15 ЮНИ 2022 Г.
В Италия от 1 май, 2022 г. отпада задължението за представяне на така наречения „Green Pass“ /Зелен сертификат/ за достъп до транспорт, ресторантьорски или хотелски услуги, или за достъп до други услуги.
От 1 май е задължително носенето на респираторни средства тип FFP2 в следните случаи:
а) за достъп до следните транспортни средства и за тяхното използване:
1) въздухоплавателни средства, извършващи търговски превоз на пътници;
2) кораби и фериботи, използвани за междурегионални транспортни услуги;
3) влакове, използвани в междурегионални, междуградски, междуградски нощен и високоскоростен железопътен пътнически транспорт;
4) автобуси, използвани за превоз на пътници, извършвани по маршрут, който свързва повече от два региона с предварително установени маршрути, разписания, честоти и цени;
5) автобуси, използвани за отдаване под наем с шофьор;
6) средства, използвани за услугите на местния или регионалния обществен транспорт;
7) училищни транспортни средства, предназначени за ученици от начални, прогимназиални и гимназиални училища;
б) за публични представления, които се провеждат на закрито в театрални зали, концертни зали, кина, места за забавление и музика на живо и в други подобни места, както и за спортни събития и състезания, които се провеждат на закрито.
Освен това е задължително носенето на средства за защита на дихателните пътища за работници, потребители и посетители на здравни, социално-здравни и социални заведения.
Препоръчва се носенето на средства за защита на дихателните пътища на всички обществени закрити места или места, отворени за обществеността.

Не са задължени да носят респираторно предпазно средство:
а) деца под шестгодишна възраст;
б) хора с патологии или увреждания, несъвместими с използването на маската, както и хора, които трябва да обслужват лице с увреждания;
в) субекти, които извършват спортни дейности.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)