Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Гърция

Актуализирано на 12.06.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Срокът на ограничителните мерки за влизане в страната е удължен до 06.00 ч. на 21.06.2021 г.

При влизане в Гърция българските граждани, както и граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените Арабски Емирства, Сърбия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Тайланд, Руанда, Сингапур, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Канада, Беларус, Катар, Китай, Кувейт, Украйна, Саудитска Арабия и Русия следва да представят:

1.1. генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ - на страницата подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания).Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината. Изключение е предвидено за шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона) преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки.

1.2. При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт пътуващите, с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона), преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки, следва да представят един от следните документи:

- негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или

- сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината, или

- уверение за преболедуване или уверение за положителна диагноза [за коронавирус], поставена чрез метода PCR или чрез бърз антигенен тест, но с валидност от два до девет месеца от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването и при условие, че документът е издаден от: а) държавен орган, според съответното законодателство, б) от референтна лаборатория на страната по произход или по преминаване, или от държавни или частни лаборатории на съответната държава, при условие, че частните лаборатории са сертифицирани от компетентния национален орган за сертификация, в) е на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език и включва името и фамилията на лицето така, както са изписани в паспорта.
Горните да бъдат издадени от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории.

- Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията, или резултат от последния направен бърз антигенен тест (до 48 часа), или резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или информация за преболедуване от COVID-19. Цялата тази информация трябва да бъде в сроковете посочени по-горе, според съответния случай. Важно! Резултатът от бързия антигенен тест ще бъде признаван, само ако е качен в Цифровия COVID-19 сертификат, издаван от his.bg. Следва да се има предвид, че понастоящем тази услуга не е достъпна на his.bg. За допълнителна информация относно Цифровия COVID-19 сертификат - Контактен център COVID-19 - Министерство на здравеопазването +359 2 930 14 45.

Цитираните в точка 1.2. изисквания по-горе важат и за деца след навършването на 6 години.

На всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз антигенен тест на случаен принцип. При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 10 дневна карантина. За ваксинирани лица с изминали най-малко 14 дни от втората доза, при положителен резултат от теста, ще бъдат поставяни под 7 дневна карантина. За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

Гръцките здравни власти на ГКПП могат да правят бърз тест и на шофьорите на камиони.


2. Наличие на задължителна карантина за български граждани:

До 06:00 ч. на 21.06.2021 г. всичкиграждани на трети страни, с изключение на гражданите на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените Арабски Емирства, Сърбия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Тайланд, Руанда, Сингапур, Северна Македония, Канада, Беларус, Катар, Китай, Кувейт, Украйна, Саудитска Арабия и Русия, пристигащи в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски) подлежат на задължителна 7 (седем) дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни. Изключение от карантината е възможно за представители на специални мисии след представянето на съответните документи, доказващи причината за влизане в страната и след получаване на изрично разрешение от компетентните гръцки власти.

3. Транзитно преминаване:

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест или някой от другите документи по т. 1.2. само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището. 


4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничение по отношение на търговските превози. Отпада изискването за попълнен PLF и наличие на QR код за шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона) преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки.

5. Граничен режим:

ГКПП Кулата-Промахон:
Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено 24 часа.
(Следва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 00:30 часа до 05:00 часа)

- През този ГКПП се допуска преминаване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси.
- При пътуване с лек автомобил се допускат водач + трима пътници. Изключения са семействата (родители с децата им).

ГКПП Маказа-Нимфеа:
От 22.05.2021 г. през този ГКПП се допуска преминаване на леки и на тежкотоварни автомобили до 3,5 тона в интервала от 07:00 часа до 23:00 часа.

ГКПП Илинден-Ексохи:
Разрешено е преминаването само на тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки в интервала от 07:00 часа до 23:00 часа

ГКПП Златоград-Термес:
Затворен за преминаване.

ГКПП Ивайловград-Кипринос:
Затворен за преминаване.

ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион:
Разрешава се преминаването на леки автомобили, тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки и на автобуси, 24 часа в денонощието.

Отпада изискването за шофьорите на тежкотоварните автомобили преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки, да попълват PLF формуляр.

Отворени са всички гръцки пристанища на всякакъв вид частни пътнически плавателни съдове (яхти, лодки и т.н.), както и на туристически кораби, но при спазване на определените в закона епидемични мерки.

Следва да се отчита, че на територията на цяла Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 01:30 часа до 05:00 часа.

6. Вътрешни мерки:

Информация за националните мерки, насочени към овладяване на разпространението на COVID-19 в страната в сила до 21.06.2021 г. , може да бъде на СЛЕДНИЯ ЛИНК.

От 14.05.2021 г. е в сила Зелен сертификат. Според този сертификат всички местни и чуждестранни пътници над 6 годишна възраст, които ще пътуват до и от островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия), независимо дали по море или по въздух, при резервиране на билета си ще трябва да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), или отрицателен PCR тест до 72 часа преди пътуването, или до 24 часа бърз (rapid) тест, или до 24 часа самотест (self-test), или свидетелство за преболедуване от COVID-19 (два месеца след заболяването и до девет месеца от него). 

Всички пълнолетни пътуващи до и от островите задължително попълват и формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен на адрес : https://sea.travel.gov.gr/#/

За връщане към континенталната част се попълва само здравна декларация, която може да бъде разпечатана от адрес https://www.hcg.gr/en/announcements/pre-boarding-health-declaration-questionnaire/

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация