Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Гърция

Актуализирано на 25.02.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Срокът на ограничителните мерки за влизане в страната е удължен до 06.00 ч. на 08.03.2021 г. Прилагат се спрямо всички пътуващи без изключение.
При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Изключение от изискването за предварително направен PCR тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози. На 25.02.2021 г. от 14:00 ч. групите на Националната организация за обществено здраве (ЕОДИ), разположени на ГКПП Кулата-Промахон, са започнали тестването и на шофьорите на тежкотоварни камиони с бърз тест за Covid-19.

До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес. Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна самоизолация (карантина) на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.
В случай на положителен тест конкретният пътник се транспортира и настанява в място определено от властите, където да прекара определената му карантина - 14 дни. При необходимост се настанява в лечебно заведение. Разходите по транспортирането и престоя са за сметка на гръцката държава.
При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания). Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.
Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

До 06:00 ч. на 08.03.2021 г. всички пристигащи в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски) подлежат на задължителна 7 (седем) дневна карантина. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.
Изключение от карантината е възможно за представители на специални мисии след получаване на изрично разрешение от компетентните гръцки власти.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничение по отношение на търговските превози. Остава изискването за попълнен PLF и наличие на QR код.
При пътуване по работа (бизнес), такова е разрешено единствено по изключително неотложни причини. Препоръчваме на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътна граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия. Тези, на които бъде разрешено влизане в страната, а след това я напуснат, няма да бъде разрешавано повторно влизане до изтичане на срока на действие на настоящите мерки.
5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Всички летища са отворени и пътуването е възможно при изпълнени общите изисквания за наличие на попълнен PLF с QR код и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането на гръцка територия с данни на съответното лице на английски език. При липса на такъв авиокомпанията има право да не позволи на пътника да се качи на борда. Ако по същата причина не бъде допуснат на гръцка територия, то разходите по връщането са за сметка на авиокомпанията или на самия него. При транзит през летището (в случаите, когато пътникът не предвижда да напуска транзитната зона) не е необходим PCR тест.
При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест.
Забранено е влизането в гръцки пристанища на всякакъв вид частни пътнически плавателни съдове (яхти, лодки и т.н.), както и на туристически кораби. Изключение се допуска, когато на борда им е само екипажът и плавателният съд влиза за ремонт в корабостроителница, в случай на авария или форсмажор, при необходимост от зареждане с вода и гориво.

Временно е въведено ограничение за кацане на всички самолети пристигащи от Турция и Каталуния.

Въведена е временна забрана за влизане в Гърция на всички граждани от трети страни. Изключение правят гражданите на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Русия и Израел. Изключение правят и определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни земеделски работници.

ГКПП Кулата-Промахон:
Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч. Необходимо е пътуващите да разполагат с попълнен 24-часа преди пътуването PLF формуляр и генериран QR код, както и отрицателен PCR тест на английски език, направен не по-късно от 72-часа преди пътуването. Гражданите подлежат и на бърз тест за COVID-19.
(Следва да се отчита, че на територията на Р Гърция има забрана за движение на граждани в интервала от 21:00 часа до 05:00 часа.
В зони 2 и 3 (с изключение на област Атика) , в интервала 18.00 ч. - 05.00 ч. В област Атика от 21:00 часа до 05:00 часа в работни дни и в интервала 18.00 ч. - 05.00 ч. за събота и неделя.

Забраната не се отнася за тежкотоварния превоз.)
- През този ГКПП се допуска преминаване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси.
- Автобусите следва да са с до 65% запълнен капацитет на местата.
- Шофьорите на тежкотоварните автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки, следва да разполагат с попълнен PLF формуляр и генериран QR код, като не се изисква PCR тест. Шофьорите на камиони са освободени от бърз тест на граничния пункт. Те имат право да преминават с един помощник-шофьор, което се доказва със съответните документи, доказващи, че има правоспособност и е служител на съответната фирма.
При пътуване с лек автомобил се допускат водач + двама пътници. Изключения са семействата (родители с децата им).

ГКПП Маказа-Нимфеа:
Допуска се влизане на територията на Р Гърция само на тежкотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона, осъществяващи търговски превоз. Шофьорите следва да са снабдени с всички изискуеми служебни документи за пътуване, както и попълнен PLF формуляр.
-За товарния превоз на стоки не се отнася ограничението за движение през нощта.
- През това ГКПП е разрешено български граждани да напускат територията на Р Гърция в часовия диапазон от 07:00 ч. до 23:00 ч.

ГКПП Илинден-Ексохи:
Разрешено е преминаването само на тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки.
Допуска се преминаването на тежкотоварни МПС само с един шофьор, като от тях се изисква да имат попълнен PLF формуляр и генериран QR код.

ГКПП Златоград-Термес:
Затворен за преминаване.

ГКПП Ивайловград-Кипринос:
Затворен за преминаване.

ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион:
Разрешено е преминаването на тежкотоварни автомобили, осъществяващи превоз на търговски стоки.
Допуска се преминаването на тежкотоварни МПС само с един шофьор с попълнен PLF формуляр и генериран QR код.

6. Вътрешни мерки / полицейски час/ забранен вътрешен транспорт:

Срокът на прилагане на действащите до момента общи противоепидемични мерки се удължава до 06.00 ч. на 01.03.2021 г. за територията на цялата страна. Обособени са 3 зони - зона под наблюдение (зона 1), зона с повишен риск (зона 2), зона с много висок риск (зона 3).
На територията на Р Гърция е в сила забрана за движение на граждани в часовия диапазон от 21:00 часа до 05:00 часа, освен за тези които отиват на работа или на лекар.
В зони 2 и 3 (с изключение на област Атика) , в интервала 18.00 ч. - 05.00 ч. В област Атика от 21:00 часа до 05:00 часа в работни дни и в интервала 18.00 ч. - 05.00 ч. за събота и неделя.

Информация за мерките, насочени към предотвратяване на разпространението на COVID-19, може да бъде намерена ТУК.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация