Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Здравни изисквания при пътуване в чужбина

Назад

Германия

Актуализирано на 15.11.2022 г.

Федерална република Германия

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Съгласно шестото изменение на Наредбата за определяне на регламент за влизане в страната при коронавирус, в сила от 1 юни 2022 г., при влизане във ФРГ от Република България няма въведени COVID-19 ограничения. Отпада необходимостта от представяне на сертификат за негативен тест, ваксинация или преболедуване, както и предварителна регистрация.

Изключение се прави за пътуващи от зони с вирусен вариант и за тях продължават да важат съществуващите досега правила и специални изисквания за регистрация, документация и изискване за карантина за лица, които са пребивавали по всяко време през последните десет дни преди влизането в зона, класифицирана като зона с вирусен вариант към момента на влизане.

Всички лица, влизащи в Германия, които са пребивавали в зона с вирус през последните десет дни преди влизането, са длъжни да разполагат с доказателство за изследване, основано на откриване на нуклеинови киселини (PCR, PoC-NAT или други методи за амплификация на нуклеинови киселини) при влизане; в този случай не е достатъчно доказателство за оздравяване или доказателство за ваксинация.

Влизане с деца:

Деца под 12 години са освободени от задължението да предоставят доказателство.

Непълнолетните лица, които са пребивавали в район, класифициран като вирусно-вариантен към момента на влизане, по което и да е време през последните десет дни преди влизането, подлежат на задължението да представят доказателство. Карантината по принцип трябва да се прилага за период от 14 дни.

Преди влизане във ФРГ трябва да се попълни цифрова декларация за влизане, ако сте били в зона, класифицирана като зона с вирусен вариант по всяко време през последните десет дни преди влизане. Въведете информацията за престоя си през последните десет дни на началната страница www.einreiseanmeldung.de. След като предоставите цялата необходима информация, ще получите PDF файл като потвърждение. Вашият превозвач може да провери дали можете да предоставите потвърждение за целите на проверките на място преди превоза. В противен случай превозът не може да се осъществи. Моля, имайте предвид, че се изисква регистрация за всички възрасти и деца под 12 години не са освободени.

Ако сте били в район, класифициран като вирусно-вариантен към момента на влизане, по което и да е време през последните десет дни преди влизането, по принцип трябва да се приберете вкъщи - или в друго място за настаняване в дестинацията - и да се изолирате веднага след пристигането си (вътрешна карантина). В случай на предишен престой в зона с вирус, карантинният период обикновено е четиринадесет дни.

По време на карантината не е позволено да се напуска къщата или апартамента и да се приемат посетители. Запомнете: Тази мярка е за защита на вашето семейство, съседи и всички други хора около вас. Нарушенията на правилата за карантина могат да бъдат наказвани с глоби!

Задължението за карантина се прекратява преди изтичането на 14 дни в момента, в който засегнатата зона с вирусния вариант вече не се класифицира като такава след влизане във Федерална република Германия или влизащото лице представи на компетентния орган сертификат за ваксинация, който показва, че лицето е било напълно ваксинирано срещу коронавируса SARS-CoV-2 с ваксина, за която Институтът "Робърт Кох" е определил и изрично е обявил на своя уебсайт, позовавайки се на тази разпоредба, че тази ваксина е достатъчно ефективна срещу варианта на вируса, за който е направена класификацията като зона на вирусния вариант.

За допълнителна информация моля посетете следния уебсайт: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

2. Наличие/липса на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина:

Няма задължителна карантина за български граждани при влизане във Федерална република Германия.

Няма обща забрана за влизане във ФРГ на хора, които са дали положителен тест. При положителен резултат от теста обаче въздушният транспорт от превозвачи и всеки транспорт от зона с вирус се забраняват. Изолирането в съответствие с местните разпоредби трябва да се извърши на собствена отговорност.

Въпреки това влизането с индивидуален транспорт остава възможно. Независимо от това данните на влизащите лица с положителен резултат от теста ще бъдат записвани при всеки граничен контрол и предавани на компетентните органи.

За допълнителна информация моля посетете следния уебсайт:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

В случай на  положителен тест, е препоръчително незабавно да се самоизолирате.  Лицата, за които е установено, че са заразени с коронавируса SARS-CoV-2 чрез положителен бърз антигенен тест или PCR тест, трябва да бъдат поставени в изолация. Заповедта за домашна изолация е за най-малко пет дни. По правило това се брои от деня след първия положителен резултат от теста.

Изолирането се отнася и за напълно ваксинирани хора, които са дали положителен резултат, дори ако нямат симптоми. По време на домашната изолация не се допускат посещения от хора, които не са част от домакинството. Не следва  да се предприемат пътувания с цел защита на другите пътници и транспортния персонал.

В четири федерални провинции, Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен

 И Шлезвиг- Холщайн се очква отпадането на задължение  за изолация при положителен тест за коронавирус . За информация за Ковид правилата в отделните провинции можете да посетите следния уеб адрес: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Няма ограничения.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Няма затворени летища и граници.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

От 1 октомври 2022 г. до 7 април 2023 г. се прилага нова правна рамка за мерките за опазване от коронавируса. Целта на новите разпоредби е да се подобри защитата на уязвимите групи през есента и по-специално през зимата:

Маските FFP2 са задължителни в обществения транспорт на дълги разстояния. Децата и младежите от 6 до 13 години и персоналът могат да носят и медицински маски (хирургически маски).

Достъпът до болници и лечебни заведения е предмет на изискване за маска FFP2 и проверка на теста. Това се отнася и за служителите в извънболничните услуги и доставчиците на сравними услуги.

Носенето на маска FFP2 е задължително за пациенти и посетители на медицински кабинети, диализни заведения и други здравни заведения.

Местен обществен транспорт:

Правилата за местния обществен транспорт се определят от федералните провинции. Понастоящем обикновено трябва да носите поне медицинска маска за лице (защита на устата и носа). Преди да започнете пътуването си, се информирайте за разпоредбите, които се прилагат във вашата федерална държава.

Задължението за носене на маска не се отнася за:

- деца, които все още не са навършили 6 години,

- лица, за които е издадено медицинско удостоверение, че не могат да носят респиратор или медицинска маска за лице поради увреждане на здравето, медицински удостоверено хронично заболяване или с  увреждания, глухи и с увреден слух, както  и хора, които общуват с тях, както и техните придружители.

Моля, информирайте се за разпоредбите за защита от инфекции във вашата федерална провинция . Вашата федерална провинция определя правилата за защита от инфекции, които се отнасят до вашия престой или ежедневие. Тук ще намерите например разпоредби за това на кои места трябва да се носи маска, в кои случаи трябва да се представи доказателство за ваксинация, оздравяване или изследване или какви мерки за защита от инфекции трябва да се спазват при посещение на ресторант или развлекателно събитие.

Повече информация за правилата в отделните провинции можете да намерите на следния уеб адрес:

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация