Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Дания

Актуализирано на 26.10.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Считано от  1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Ограничителни  мерки за влизане в Кралство Дания 


Считано от 25.10.2021 г., правилата за влизане в Дания се определят от статута на лицето – откъде пътува то и дали притежава документ за преболедуване, ваксинация или негативен резултат от тест. 


Правила за лица, пътуващи със сертификат за преболедуване:

Притежателите на документ, доказващ позитивен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 12 месеца и не по-късно от 14 дни преди пътуването, могат да влизат в Дания без ограничения. 

ВАЖНО! Преболедували лица, които са пребивавали в страни или региони, класифицирани от МВнР на Дания като „червени“ поради разпространение на нов опасен вариант на коронавируса, са длъжни да се тестват след пристигане в Дания и да се самоизолират. В момента няма такива държави или региони. 


Правила за лица, пътуващи със сертификат за ваксинация:

Притежателите на валиден сертификат за ваксинация, постоянно пребиваващи в една от изброените по-долу страни, могат да влизат в Дания без ограничения:

-ЕС/Шенген: Андора, Австрия, Белгия, България, Ватикана, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария,  Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва,  Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария


-КОВИД-19 Рискови страни: Австралия, Бахрейн, Канада, Чили, Йордания, Кувейт, Нова Зеландия, Катар, Руанда, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея, Украйна, ОАЕ, Уругвай

- КОВИД-19 Рискови региони и територии: Хонг Конг, Макао и Тайван.

-Държави от ОИСР (извън ЕС): Австралия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Израел, Япония, Корея, Мексико, Нова Зеландия, Турция, Обединено кралство, САЩ

-Лица от Албания, Израел, Мароко, Република Северна Македония, Панама, Турция, Украйна с документ, еквивалентен на дигиталния сертификат на ЕС за ваксинация.

ВАЖНО! Лица, постоянно пребиваващи в останалата част на света, са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигане и да се самоизолират за 10 дни, ДОРИ да имат сертификат за ваксинация. Карантината може да бъде прекъсната с PCR  тест, направен поне 4 дни след пристигане. 

ВАЖНО! За валиден сертификат за ваксинация се приема документ, доказващ преминат пълен курс на ваксинация с ваксина, одобрена от датските здравни власти или Европейската агенция по лекарствата. Последната доза трябва да е поставена не по-рано от 12 месеца и не по-късно от 14 дни преди пътуване.

Правила за лица, пътуващи със сертификат за негативен резултат от тест:

Тест преди или след влизане:  Лица, пристигащи от следните страни БЕЗ сертификат за ваксина или преболедуване, са длъжни да представят негативен резултат от тест ПРЕДИ ВЛИЗАНЕ В ДАНИЯ ИЛИ ДО 24 ЧАСА СЛЕД ПРИСТИГАНЕ:

-ЕС/Шенген: Андора, Австрия, Белгия, България, Ватикана, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария,  Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва,  Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария

Тест след пристигане: Лица, пристигащи от следните страни БЕЗ сертификат за ваксина или преболедуване, са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигане, дори да имат направен тест преди това:

-КОВИД-19 Рискови страни: Австралия, Бахрейн, Канада, Чили, Йордания, Кувейт, Нова Зеландия, Катар, Руанда, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея, Украйна, ОАЕ, Уругвай

-КОВИД-19 Рискови региони и територии: Хонг Конг, Макао и Тайван.

Лица, пристигащи от държави, различни от посочените по-горе, които нямат сертификат за ваксинация или преболедуване, са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигане и да се самоизолират за 10 дни. Карантината може да бъде прекъсната с негативен резултат от PCR тест, направен най-малко 4 дни след пристигането.
 
ВАЖНО! За валиден сертификат за негативен резултат от тест се счита документ, доказващ резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуване, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди пътуване.  Тест след пристигане в Дания може да се извърши в определените за това центрове, достъпни тук: https://en.coronasmitte.dk/find-covid-19-test-center. Необходима е предварителна регистрация на сайта covidresults.dk. От тест след влизане на територията на Дания са освободени лицата до 16-годишна възраст, лица, чийто престой в Дания е по-малко от 24 часа, както и лица, които по медицински причини не могат да се тестват.

Пълната информация за държавите от целия свят е достъпна тук: https://en.coronasmitte.dk/travel-rules/categorization-of-countries.
Пълна информация за изключенията от правилата за тестване/самоизолация са достъпни тук: https://en.coronasmitte.dk/travel-rules/new-mandatory-testing-and-isolation-requirements

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина:

Към момента няма изискване за карантина за лица, постоянно пребиваващи в България или друга страна от ЕС/Шенген.   

 

3. Транзитно преминаване:  

Транзитно преминаващи лица (до 24 часа) са освободени от изискване за тест. 

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничения/забрани за транспортните фирми, които превозват товари (transportation of freight). 

Всички стоки, оформени като „товари“ (freight) ще се допускат на територията на Дания.

Гражданите, които посещават Дания с цел транспортиране на товари, трябва да представят един от долу изброените документи, посочени на страницата на датската полиция: 

• Доказателство за транзакцията под формата на фактура, касова бележка, договор за покупка или други подобни.

• Документ за регистрация в Регистъра на чуждестранните доставчици на услуги (Registret for Udenlandske Tjenesteydere), RUT. Разписката трябва да бъде заверена от работодателя на работника.

• Удостоверение за социална сигурност (PD A1) във връзка с работа в друга страна от ЕС/ЕИП, издадено от органите в страната на произход на работодателя/самостоятелно заетото лице.

  Гражданите, които посещават Дания с цел транспортиране на товари, са освободени от изискването да представят негативен тест при пресичане на датската граница с камиона си, освен ако са жители / или постоянно пребиваващи в Обединеното кралство или Южна Африка. 

ВАЖНО! 

Считано от 01.01.2021 г. властите в Копенхаген въведоха изискването за заплащане на минимална заплата за международните превозвачи на товари и на пътници, работещи и на територията на Дания. Това изискване важи и за комбинираните превози. 

Минималното заплащане за час за шофьор на товари трябва да бъде 164,96 датски крони (22,14 евро), а за международните шофьори на автобуси - 163,92 датски крони (22 евро). Всички международни компании ще трябва да се регистрират в “Foreign Transport in Denmark” (UTIK). 

За транспортни дейности на територията на Дания, които не са регистрирани в UTIK, се предвижда глоба в размер на 10,000 датски крони (1342 евро).

При регистрирането на транспортната дейност трябва да бъде декларирана следната информация:

 1. 1. Името и адреса на компанията, както и телефони за връзка;
 2. 2. Информация за начина на транспортиране, маршрута, началната и крайната дестинация;
 3. 3. Регистрационен номер  на превозното средство;
 4. 4. Начална дата и крайна дата на транспортирането;
 5. 5. Документи за идентичност на шофьора на шофьора;
 6. 6. Вид на извършвания транспорт.

При  проверка от страна на датските власти, шофьорът е задължен да представи:

 1. 1. Регистрация в UTIK;
 2. 2. Договор за работа на шофьора;
 3. 3. Фиш за заплата (или друг документ със съответната информация, където е посочен метода на изчисляване на заплатата на същия шофьор за предходната година);
 4. 4. Справки за работното време на шофьора за същите периоди като в документацията за заплащане/възнаграждение.

Това изискване на датските власти влиза в сила на 1 януари 2021 г., като неговото изпълнение ще бъде стриктно контролирано

5. Граничен режим:

От началото на коронакризата датската страна никога не е затваряла напълно своите граници, особено за транспортните средства за превоз на товари. 

Не се предвижда Дания да затвори границите си напълно.  

В случай на пълно или частично затваряне на границите на Дания транспортните средства, имащи за цел да преминат транзит през страната, могат да използват фериботната връзка Германия-Швеция по маршрута Рощок-Трелеборг и обратно (по две пресичания дневно на две различни компании).


6. Вътрешни мерки:

Маска за лице трябва да се носи само на летището. От това изискване са освободени деца до 12-годишна възраст. 

Няма други действащи противоепидемични мерки на територията на Дания. Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

 • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
 • пътна застраховка - номер на полицата
 • кръвна група
 • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация