Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Белгия

Актуализирано на 29.11.2021 г.

Считано от 1 юли 2021 г., българските граждани пътуват във всички държави от ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система. За повече информация: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/30308  

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Към настоящия момент, България е в „червена зона“ за пътуващи от и до Белгия.

Всички пристигащи в Белгия със самолет или кораб, независимо от цвета на зоната, от която пристигат, задължително представят Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form - PLF). Формулярът се попълва предварително, до 6 месеца преди пътуването.

Формулярът PLF може да се попълни само онлайн на адрес: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form.  Във  формуляра трябва да се представи доказателство за притежаване на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR/бърз антигенен тест, като се посочи кодът на сертификата или се прикачи екранна снимка на QR кода или PDF версия на притежавания сертификат. PLF може да бъде попълнен и чрез приложението CovidSafeBE.
Хартиена версия на формуляра PLF не се приема. При правилно попълнен формуляр се получава СМС с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда и отново при влизане в Белгия.

Пристигащите в Белгия с влак или автобус са задължени да представят формуляр PLF, само ако пристигат от страна извън ЕС и Шенгенското пространство (например, пристигащи с Eurostar от Обединеното кралство). За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра PLF е задължително, само при завръщане в Белгия след пребиваване в чужбина над 48 часа, ако ще пребивават в Белгия повече от 48 часа или ако през последните две седмици са пребивавали в зона с много висок риск от заразяване.

При пристигане в Белгия от „червена зона“ е необходимо да се представи един от следните документи:
-    Сертификат за ваксинация, който доказва пълна ваксинация (две поставени ваксини, като последната е минимум от преди две седмици);
-    Сертификат за преболедуване, който доказва, че сте били заразени с Ковид-19 и сте се възстановили;
-    Сертификат за отрицателен PCR тест, направен преди не повече от 72 часа, или бърз антигенен (RAT) тест, направен преди не повече от 48 часа.

Ако разполагате със сертификат за ваксиниране или преболедуване, не е необходимо да представяте допълнително отрицателен резултат от PCR/бърз антигенен тест и да си правите втори тест след пристигането в Белгия.

Ако не сте белгийски гражданин или живеете постоянно в България или в друга страна извън Белгия и разполагате единствено със сертификат  за отрицателен тест, на 7-ия ден след пристигането си в Белгия трябва да си направите втори PCR или бърз антигенен (RAT) тест.

Ако сте белгийски гражданин/постоянно живеещ в Белгия и не разполагате със сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, трябва да си направите PCR или бърз антигенен тест на първия или втория ден след пристигането си в Белгия и отново на 7-ия ден след пристигането.

Бързите антигенни тестове в Белгия се правят в определени аптеки. Пълен списък на тези аптеки може да намерите на адрес https://www.apotheek.be/.../ou-effectuer-un-test-covid....

Горните изисквания не се отнасят за деца под 12 години.

Пристигане в Белгия от страни извън Европейския съюз и Шенген:
Пристигащите от държава извън Европейския съюз или Шенгенското пространство, независимо от своето гражданство, трябва да бъдат напълно ваксинирани с една от ваксините, одобрени от ЕС, и да си направят PCR тест в деня на пристигане.

Пристигане след престой в зона с много висок риск извън ЕС и Шенген (вижте тези зони на адрес https://www.info-coronavirus.be/en/countries-with-high-risk/ ):

Въведена е забрана за влизане в Белгия на всички лица, които не са белгийски граждани или със статут на постоянно пребиваващи в Белгия които са пребивавали през последните 14 дни в зона с много висок риск. Изключение се прави само за съществени пътувания, транспортен персонал и дипломати.

Считано от 28 ноември, в новосъздаден списък на страните с опасни варианти са включени следните държави: Ботсвана, Свазиленд, Лесото, Мозамбик, Намибия, Южна Африка, Зимбабве, Малави и Замбия. Белгийските граждани и лицата с основно местожителство в Белгия могат да се завърнат в Белгия от тези страни при спазване на много стриктни мерки за тестване и 10 дневна задължителна карантина. 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Белгийските здравни власти определят дали дадено лице попада под задължение за карантина въз основа на информацията, предоставена от лицето във Формуляра PLF, и го уведомяват за евентуалното му поставяне под карантина, като директно се свързват с него с изпращане на СМС или телефонно обаждане.
Пристигащите в Белгия от червена зона лица, които не разполагат със сертификат за ваксиниране, преболедуване или отрицателен PCR/бърз антигенен тест, се поставят под карантина до отрицателен резултат от втори PCR/бърз антигенен тест на 7-ия ден след пристигането в Белгия. 

ВАЖНО! Пристигащи от червена зона лица, които живеят в Брюксел или  ще пребивават в белгийската столица повече от 48 часа и които не разполагат със сертификат за ваксиниране или преболедуване, след пристигането си в Белгия се поставят под карантина до получаване на отрицателен резултат от втори тест на 7-ия ден след пристигането. Децата под 12 години не трябва да бъдат тествани, но трябва да останат в карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни.

Десетдневна карантина е задължителна за лицата, пристигащи в Белгия след престой през последните 14 дни в зона с много висок риск.

Пристигащите в Белгия от „зелена“ и „оранжева“ зона не подлежат на карантина, ако през последните 14 дни преди пътуването не са пребивавали в „червена зона“.

Всички пътуващи с престой в Белгия под 48 часа, не подлежат на задължителна карантина, независимо от транспортното средство, с което пътуват.

Ако отпътувате от Белгия преди изтичането на срока на карантината, карантината се прекратява.

Излизането от дома (хотела) по време на карантина е разрешено само за следните неотложни дейности: спешна медицинска помощ; закупуване на стоки от първа необходимост, като храна и лекарства, ако никой друг не може да ги осигури; уреждане на неотложни правни/финансови въпроси. При неотложно излизане следва да се спазват всички хигиенни мерки и социално дистанциране и да не се ползва обществен транспорт.

3. Транзитно преминаване / транзитни коридори:

При транзитно пътуване през Белгия със самолет или кораб, пътуващите задължително попълват Формуляр Passenger Locator Form – PLF. Пътуващите с влак или автобус са задължени да представят формуляр PLF, само ако пристигат от страна извън ЕС и Шенгенското пространство (например, пристигащи с Eurostar от Обединеното кралство). При транзитно преминаване със собствено превозно средство (автомобил), пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа, не са задължени да попълват формуляр PLF, ако не са пребивавали през последните 14 дни в страна с много висок риск.

За транзитно преминаване през Белгия с влак, автобус или собствено превозно средство не се изисква отрицателен резултат от PCR/бърз антигенен тест при престой под 48 часа. Такъв резултат не се изисква и припътуване със самолет, ако на територията на Белгия влизате само в транзитната зона на летището.

Транспортни работници или доставчици, включително шофьори на камиони, преминаващи  транзитно през Белгия, не са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, независимо от каква зона идват /червена, оранжева, зелена/.

Всички транзитно пътуващи с престой в Белгия под 48 часа не подлежат на задължителна карантина.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма

5. Граничен режим/ отворени/затворени граници/летище/:

Всички въздушни, морски и сухопътни граници са отворени.

6. Вътрешни мерки / полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

На територията на Белгия към момента няма въведен полицейски/вечерен час.

В сила е общо задължение за носене на предпазна лицева маска в обществения транспорт; здравни учреждения и медицински персонал; други контактни професии; магазини и търговски центрове; заведения, където се организира ресторантьорска/кетъринг дейност; в публични събития на закрито и открито, независимо от мащаба   на събитието; обществено достъпни пространства на фирми и публичната администрация; обществени сгради и съдилища; библиотеки; фитнес центрове; места за поклонение.

За следните събития, освен носене на предпазна маска, е задължително да се представи и Covid Safe Ticket: публични и частни събития с участие на повече от 50 души на закрито и повече от 100 души на открито; заведения за обществено хранене (включително частни събития, които се провеждат там); театри, концертни и музикални зали; кина, музеи, увеселителни и други тематични паркове.

От 27 ноември се затварят всички нощни клубове и зали за танци. Работното време на ресторантите и баровете е ограничено от 5.00 до 23.00 часа.

Подробна и актуална информация за въведените от белгийските власти мерки, включително най-често задавани въпроси, може да се намери на английски, френски, нидерландски и немски език на адрес: https://www.info-coronavirus.be/en/.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация