Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Нидерландия

Актуализирано на 17.01.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

България се намира към момента в „жълта“ категория с оглед на COVID-19 за нидерландските здравни власти. Това означава, че препоръката за пътувания към България на МВнР на Нидерландия е в насока „Бъдете внимателни, налице са рискове“, но в същото време е възможно осъществяването на несъществени пътувания и такива от неспешен характер.


При предприемането на пътувания от България („жълта категория“) към Нидерландия всички граждани на възраст от и над 12 години следва да представят преди отпътуването си към Нидерландия COVID-19 сертификат (EU Digital COVID Certificate например) за приключен ваксинационен курс срещу заболяването; сертификат за преболедуване през последните шест месеца; негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 48 часа преди планираното пристигане в Нидерландия или негативен резултат от антигенен тест за COVID-19, направен до 24 часа преди пристигането в Нидерландия.


В допълнение, при предприемането на пътуване от България към Нидерландия със самолет, пътниците следва предварително да попълнят и да носят със себе си здравна декларация, която може да изтеглите - ТУК.

Считано от 00:01 ч. на 22 декември 2021 г. всички пътници на възраст от и над 12 години, които предприемат пътуване към Нидерландия от държави извън ЕС и Шенген, следва да предоставят негативен резултат от PCR-тест , направен до 48 часа преди пристигането в Нидерландия или негативен резултат от антигенен (бърз) тест за коронавирус, направен до 24 часа преди планираното пристигане в Нидерландия, като изискването важи и за напълно ваксинирани или за възстановени след преболедуване от COVID-19 лица.


Изисквания при предприемане на пътувания към Нидерландия от държави-членки на ЕС и Шенгенското пространство:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-the-eu


Изисквания при предприемане на пътувания към Нидерландия от държави извън ЕС и Шенгенското пространство:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-outside-the-eu


С цел облекчаването на пътуванията в рамките на ЕС с оглед нарастващия брой на ваксинираните граждани, считано от 27 юли 2021 г., нидерландските власти категоризираха всички държави-членки на ЕС или в „зелена“ категория (нисък риск, или в „жълта“ категория (умерен риск). Планира се преминаване към евентуално класифициране на държави от ЕС към „оранжева“ категория само при поява на нови опасни варианти на COVID-19 в съответната държава.


Линк за справки относно цветовата класификация по държави: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen);
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/welke-landen-hebben-welke-kleurcode.


Считано от 8 август 2021 г., с цел предотвратяване разпространението на нови вълни от COVID-19 в Кралство Нидерландия, бяха въведени по-строги правила при завръщане в Нидерландия от държави в „жълта“, „оранжева“ или „червена“ категория. Всички пътници от такива държави на възраст от и над 12 години следва да представят COVID-19 сертификат (EU Digital COVID Certificate например) преди отпътуването си към Нидерландия. Такъв сертификат може да бъде придобит чрез валиден QR код за приключен ваксинационен курс срещу COVID-19 или сертификат за наскорошно преболедуване от COVID-19, чрез PCR-тест, направен до 48 часа преди планираното отпътуване за Нидерландия или антигенен тест, направен до 24 часа преди планираното отпътуване за Нидерландия.


Авиокомпаниите и другите превозвачи за организиран морски, железопътен или автобусен транспорт следва да проверяват дали пътниците разполагат с коронавирус сертикати преди да ги допуснат на борда на съответното превозно средство. В допълнение, се планира провеждането и на случайни проверки на пътниците, които пристигат в Нидерландия със собствен автомобилен транспорт чрез специални мобилни екипи, които ще бъдат разположени в пограничните райони на Кралство Нидерландия. При липса на коронавирус сертификат, ще бъдат налагани глоби от 95 евро. Пътниците, завършили ваксинационния си курс или разполагащи с удостоверение за наскорошно преболедуване от COVID-19, могат да използват мобилното приложение CoronaCheck за демонстриране на своя здравен статус или да носят сертификата си на хартиен носител.


В допълнение, нидерландското правителство препоръчва на всеки, пътувал в чужбина, след завръщането си в Нидерландия да си направи индивидуален тест, закупен от търговската мрежа, за наличие на COVID-19 на първия и на петия ден след пристигането си в страната или да организира тестването си чрез нидерландските здравни служби GGD при евентуалното наличие на болестна симптоматика.
Считано от 12:00 ч. на 26 ноември т.г. се въвежда забрана за граждански полети до Нидерландия, о. Бонер, о.Св. Евстатиус и о. Саба от следните държави: Ботсуана, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Зимбабве, Република Южна Африка. Забраната се прилага на този етап до 23.59 ч. на 22 декември 2021 г., като се прилага изключение за нидерландски граждани, както и за карго-полети. В допълнение се разрешава транзитното преминаване през Нидерландия от тези държави на граждани на ЕС и на страните от Шенгенското пространство.


Пълен списък на изискванията преди предприемане на пътувания към Нидерландия може да бъде намерен на следния линк:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона със „зелен“ или „жълт“ код (в т.ч. и от България), гражданите не се следва да се карантинират.
След пристигане в Нидерландия от държава с „оранжев“ код, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни (силно препоръчителна карантина). Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус.
В допълнение, считано от 1 юни 2021 г. се въвежда задължителна 10-дневна карантина след пристигане в Кралство Нидерландия от силно високорискови държави („червен“ код), чийто списък може да бъде намерен на следния линк:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/self-quarantine/mandatory-quarantine


Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус. При пристигане от тези силно високорискови държави, изискването за карантиниране важи както за ваксинирани срещу COVID-19 граждани, така и за тези, които разполагат със сертификат за оздравяване.
Във връзка с въведеното задължително карантиниране от горепосочените силно високорискови държави, преди отпътуване за Нидерландия, гражданите следва да попълнят специален формуляр, наличен на следния линк:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/05/20/quarantaineverklaring


Формулярът трябва да бъде попълнен и подписан, като следва да се представи на хартиен носител при пристигането в Нидерландия. За липсата на представен формуляр при пристигане в Нидерландия, може да бъде наложена глоба от 95 евро.
В допълнение, при нарушаването на карантината, включително отсъствие от адреса на карантиниране или липсата на отговор на посочения във формуляра за карантиниране телефонен номер, се предвижда налагане на глоба от 339 евро.


Повече информация относно изискванията за влизане в Нидерландия и за самокарантиниране може да бъде намерена на следния сайт (справка по държави):
https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en


От изискването за карантиниране след пристигане в Нидерландия, както и за представяне на тестове преди пристигане в Нидерландия, са освободени някои категории пътници, в т.ч. притежателите на дипломатически паспорти (без значение от страната на издаване и на акредитация), както и на служебни паспорти с акредитация в Нидерландия.


3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Считано от 1 юни 2021 г. не се изисква представяне на PCR или на антигенен тест при транзитно преминаване през летищата на Нидерландия, в случай че пътуването бъде извършено до 1 ден от началната му точка и не се напуска транзитната зона на летището.


Допълнителна информация относно транзитно преминаване през Нидерландия може да бъде намерена на следния линк:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-transit-or-short-stay

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Не са налице данни за допълнителни формални ограничения, извън приложимото законодателство на ЕС.


5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани.

Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен - по маршрут Айндховен – София, Айндховен – Варна и Айндховен - Бургас; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен - София).

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Считано от 15 януари 2022 г. е било взето решение от нидерландското правителство за облекчаване на част от вътрешните ограничителни мерки, свързани с правилата за спортни и културни дейности, контактно-базирани професии, магазините и образователния сектор, но в същото време – за засилване на правилата по отношение на носенето на предпазни маски (въвежда се изискване за носене само на предпазни маски за еднократна употреба). Нов преглед на вътрешните мерки се очаква да бъде направен на 25 януари 2022 г.


Образование, култура и спорт

Средните професионални училища (MBO) и университетите могат да възобновят присъственото си обучение при спазване на правилото за максимално присъствие на 75 души. Всички спортни дейности на открито и на закрито, както и културни дейности (музика, театрални и танцови школи) могат отново да бъдат провеждани, но без публика, като лицата над 18-годишна възраст следва да показват QR код за коронавирус-пропуск (3G – ваксинация, преболедуване или тест до 24 часа преди планираното събитие). Пълнолетните лица могат да взимат участие и в спортни състезания в рамките на собствените си спортни клубове.


Магазини и контактно-базирани професии

Магазините за стоки, които не са от първа необходимост, могат да възобновят дейността си до 17:00 ч. (не се изисква коронавирус-пропуск за тяхното използване). Задължително е спазването на 1,5 м социална дистанция, използването на предпазни маски, ограничаване на броя на посетителите и спазването на хигиенните правила. Контактно-базираните професии, като например фризьори, маникюристи и т.г., също могат да възобновят дейността си до 17:00 ч.


Предпазни маски

Гражданите следва да носят предпазни маски на всички места, на които не е възможно спазването на 1,5 м социална дистанция. Това изискване се отнася и за търговските улици на открито, както и на работното място. Правителството въвежда в допълнение изискването за носене на маски за еднократна употреба, като не се препоръчва вече използването на текстилни маски или такива, направени в домашни условия.


Карантиниране

Контактните лица на заразените с коронавирус граждани не следва да се самоизолират, ако самите те нямат характерна за COVID-19 болестна симптоматика, ако имат поставена бустерна доза на ваксина против коронавирус преди поне 1 седмица или ако са преболедували от коронавирус през последните 8 седмици. Предстои в близките дни да бъдат отправени специални препоръки за лицата със специфични професии, които все още не са поставили бустерните си дози или не са преболедували от коронавирус наскоро.


Други мерки

Поради бързото разпространение на варианта Омикрон дневният брой на инфекциите в Нидерландия е по-висок, отколкото в досегашните етапи на пандемията. Това означава, че все още съществува риск здравната система да се претовари. Големият брой хора с положителна проба и правилата за самокарантиниране могат да предизвикат и допълнителни проблеми, поради това, че много хора не могат да работят. Последното налага ефективно спазване на следните правила:

- Винаги да се спазва 1,5 м социална дистанция;

- В случай на наличие на болестна симптоматика, гражданите следва да останат у дома и да си направят бърз тест в домашни условия. Ако резултатът е положителен, лицата следва да се свържат с нидерландските здравни служби (GGD), за да си направят PCR-тест;

-    Не се препоръчва приемането на повече от 4 посетители на ден на възраст над 13 години включително, както и посещаването на повече от едно домакинство на ден;

-    На открито не се препоръчва събирането на групи от повече от 4 души на възраст над 13 години включително;

-    Всички ресторанти, барове и кафенета остават затворени, като е възможна единствено покупката на стоки за доставка или консумация извън тях;

-    Кината, музеите, театрите и концертните зали остават затворени;

-    Магазините за стоки от първа необходимост, като например супермаркетите, дрогериите и др., могат да останат отворени до 20:00 ч.;

-    Бензиностанциите, аптеките, автошколите, нотариусите, адвокатите и други доставчици на услуги от първа необходимост могат да работят в обичайните си работни часове.


Горепосочените мерки следва да се прилагат в допълнение към вече съществуващите ограничения и съвети, като например изискването за спазване на основните правила, за носене на предпазна маска, съветите за извършване на самотест преди посещение на други лица или приемане на посетители, както и препоръките за работа от вкъщи.

На гражданите на възраст 70 и повече години се препоръчва да ограничат контактите си с други лица, включително деца, колкото е възможно повече и да стоят на разстояние 1,5 метра един от друг.

Пълен списък на мерките: www.government.nl/coronavirus 
Направете си тест, за да сте сигурни:

•    Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк: WWW.GOVERNMENT.NL/CORONAVIRUS-TEST.

Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:
Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация