Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Нидерландия

Актуализирано на 24.03.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения.

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020 г. всички пътници, включително нидерландски граждани, граждани на ЕС (в т.ч. и български граждани) и граждани на Шенгенското пространство, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) и с „червен“ код - преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт (изискването не важи за пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил). Това изискване вече е в сила от 15 декември 2020 г. за граждани на трети страни, изключени от общоевропейската забрана за влизане на територията на ЕС.

В допълнение, считано от 00:01 ч. на 16 март 2021 г. се променя времевата рамка на прилаганото изискване за „двойно тестване”- за всички пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони (в т.ч. и от България): Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) или с „червен“ код, следва да:
-    представят удостоверение за негативен резултат от NAAT (PCR-тест) за COVID-19, направен до 72 часа преди качване на борда на самолета или ферибота за Нидерландия. В този случай пътниците следва да представят и удостоверение за  бърз антигенен тест за коронавирус с негативен резултат, направен до 24 часа преди качването на борда на самолета или ферибота за Нидерландия;
-    при представяне на удостоверение за негативен резултат от NAAT (PCR-тест) за COVID-19, направен до 24 часа преди качване на борда на самолета или ферибота за Нидерландия, пътниците не следва допълнително да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за коронавирус.

Пътниците, извършващи летищен трансфер за друг полет в Нидерландия, трябва да притежават само удостоверение за NAAT (PCR) тест с негативен резултат, направен в рамките до 72 часа преди пристигане в страната, като отпада задължението за допълнително представяне на бърз антигенен тест. 
В допълнение към негативния резултат от PCR-тест за COVID-19, пътниците, които пътуват с въздушен транспорт към Нидерландия от държави извън ЕС/Шенген трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19, която може да бъде намерена на следния линк:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration 

Тези документи трябва да бъдат представени на дигитален или хартиен носител.

Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и от бърз антигенен тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на превозните средства.
В допълнение, пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от тестовете си за коронавирус (и декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19 за пътници, идващи извън ЕС/Шенгенското пространство) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на Нидерландия.

Изисквания за PCR-тестовете:
Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:
-    Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19;
-    Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;
-    Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;
-    Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа (или 24 часа с цел освобождаване от изискването за бърз антигенен тест) преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;
-    Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;
-    На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст включително.
Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва:
-    Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;
-    Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;
-    Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;
-    Срок на изготвяне: не повече от 24 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;
-    Следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста;
-    Изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително.
Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пътници, като пълен списък може да бъде намерен на следния линк:

www.rijksoverheid.nl/testverklaring

Считано от 16 март 2021 г., екипажите на самолетите могат да изберат да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за коронавирус направен до 24 часа преди качването на самолета (досегашно изискване) или да предоставят удостоверение за PCR-тест с негативен резултат, направен в рамките до 72 часа преди пристигане в Нидерландия.
Считано от 16 март 2021 г. шофьорите на камиони, които са били в Обединеното кралство за период по-малък от 48 часа, вече няма да се налага да представят резултати от бърз антигенен тест за коронавирус (шофьорите на камиони са освободени и от изискването за представяне на PCR-тест преди влизане в Нидерландия).
Също така, доколкото след боледуване от коронавирус, някои граждани в продължителен период от време дават положителни резултати при тестване за COVID-19, на следния линк може да бъде намерен списък от изключения, когато може да бъде допуснато пристигане в Нидерландия и при положителен резултат от тест за коронавирус:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration 

Изискването за представяне на PCR-тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия, важи и при пристигане в страната с организиран железопътен или автобусен транспорт, но не се прилага при пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт.
Горепосочените изисквания за представяне на негативни резултати от тест за коронавирус важат преди пристигане в Нидерландия и за ваксинирани против COVID-19 пътници.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (в т.ч. и от България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия има все още силно препоръчителен характер, като евентуалното наличие на негативен резултат от PCR-тест за коронавирус преди пристигане в Нидерландия, не освобождава гражданите от изискването за 10-дневно самокарантиниране. Самокарантинирането може да бъде прекъснато на 5-тия ден при повторно PCR-тестване за коронавирус.
Нидерландските власти подчертават, че пътуване в чужбина следва да се предприема само в крайно наложителни ситуации (препоръката остава на този етап поне до 15 април 2021 г.).

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Считано от 16 март 2021 г. отпада изискването за представяне на негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19  за пътниците, извършващи летищен трансфер  за друг полет в Нидерландия, като те трябва да представят само удостоверение за негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигане в страната. 
Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия, не важи за транзитно преминаване през Нидерландия с личен автомобилен транспорт. Пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Не са налице данни за допълнителни формални ограничения, извън приложимото законодателство на ЕС.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Въздушните, сухопътните и морските граници на Кралство Нидерландия остават отворени за граждани на ЕС, в т.ч. и за български граждани.
Нидерландските власти прилагат и въведената на ниво ЕС забрана за влизане на територията на Нидерландия за несъществени пътувания на граждани от трети страни. Списъкът с изключения от това правило може да бъде намерен на следния линк.
Забрана за полети:
Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. и прилагане на този етап до 1 април 2021 г. се забранява осъществяването на граждански полети до Нидерландия от:
Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венесуела.

Считано от 00:01 ч. местно време на 9 март 2021 г. се отменя наложената забрана за граждански полети и фериботни превози от Обединеното кралство, доколкото т.нар. „британски вариант“ на коронавирус е вече широко разпространен в Нидерландия.

Препоръчителен начин за прибиране на българските граждани от Нидерландия в България остава използването на въздушен транспорт (осъществяват се редовни граждански полети на България Еър по маршрут Амстердам – София от летище Схипхол; на Уиз Еър от летище Айндховен - по маршрут Айндховен – София и Айндховен – Варна; и на Райън Еър от летище Айндховен – по маршрут Айндховен - София).

Към момента няма специфични изисквания от нидерландска страна при сухопътно напускане на територията на Нидерландия към съседните й държави Германия и Белгия.

Препоръката на нидерландските власти е да не се предприемат пътувания в чужбина поне до 15 април 2021 г., освен, ако това не е крайно наложително по семейни или икономически причини.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Извънредното положение в страната е продължено до 20 април т.г. включително.

В сила от 00:01 ч. на 15 декември 2020 г. нидерландските власти въведоха строги национални мерки за борба с разпространението на COVID-19 в Кралство Нидерландия или т.нар. „затваряне“ („lockdown”), чието поетапно облекчаване започна на 3 март т.г. и продължи и след 16 март 2021 г., както следва:

Вечерен час:
• Въвеждането на вечерен час от 21:00 ч. до 04:30 ч. Тази мярка e в сила до 04:30 ч. на 31 март 2021 г., след което вечерният час се променя и важи от 22:00 ч. до 04:30 ч.
• Излизане навън може да бъде допуснато само в случай на спешност; на неотложна медицинска необходимост, за подпомагане на лице, нуждаещо се от незабавно съдействие, за разхождане на домашен любимец, за оказване на медицинско съдействие на домашен любимец, при неотложно пътуване от и до Нидерландия, при работен ангажимент, при съдебно призоваване или за посещение на погребална церемония.
• При неспазване на мярката може да бъде наложена глоба от 95 евро.
• Ако се налага излизане в рамките на вечерния час, гражданите следва да носят със себе си декларация. Ако излизането е по служебни причини, декларация трябва да бъде представена и от работодателя. В определени случаи не се изисква представянето на декларация. Повече информация за това изискване може да бъде намерена на следния линк:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok?utm_campaign=coronavirus&utm_source=rijksoverheid.nl/avondklok&utm_medium=redirect

Правила за групи:
• На открито се допускат групи от максимум 2 души или от едно домакинство.
• В домашни условия може да бъде посрещан максимум 1 посетител еднократно през деня. Децата до 12-годишна възраст не се включват в тази бройка.
• Посещения на домове за социални грижи – ваксинираните против коронавирус обитатели на социални домове могат да бъдат посещавани от 2 души на ден, като посетителите могат да бъдат различни в различните дни. Прилагането на тази мярка е с незабавен ефект.
Правила за ежедневието:
• Останете вкъщи възможно най-дълго.
• Работете от вкъщи винаги, когато това е възможно.
• Предприемайте пътувания само в случай на крайна необходимост.
• Носете предпазна маска в обществения транспорт. Правилото важи за всички лица над 13-годишна възраст включително. Общественият транспорт следва да се използва само в случай на крайна необходимост.
• Носенето на предпазна маска на закрити обществени места, включително и в търговската мрежа, е задължително от 1 декември 2020 г. При неспазване на това изискване се налагат глоби.
• Считано от 3 март 2021 г. магазините за стоки, които не са от първа необходимост, могат да възстановят присъственото пазаруване на техните клиенти при предварително запазване на час. Позволява се присъствието на максимум двама клиенти на всеки етаж на магазина при запазване на час за пазаруване поне 4 часа предварително. Всяко посещение трябва да продължава поне 10 минути, като се запазват повишените хигиенни изисквания и спазването на 1,5 м социална дистанция.
• Считано от 16 март 2021 г. магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще могат да обслужват повече клиенти в зависимост от площта си – по един клиент на всеки 25 кв. м. с максимум от 50 души по едно и също време. Продължава изискването гражданите, които искат да пазаруват в магазините, да си запишат час поне 4 часа предварително, а докато са в магазините да спазват поне 1.5 м. дистанция от другите.
• Считано от 8 февруари 2021 г. началните училища, специализираните начални училища и центровете за детски грижи могат да възобновят присъственото си обучение.
• Считано от 1 март 2021 г. средните училища и средните технически училища (MBO) могат да възобновят дейността си, като оперативното изпълнение на тази мярка се оставя по преценка на училищните власти. Остава изискването за спазване на 1,5 м социална дистанция между всички ученици и училищния персонал, както и задължението на всеки ученик да се осигури поне един ден в седмицата присъствено обучение в училище. Намерението на нидерландското правителство е повече да не се прибягва към затварянето на учебни заведения с цел превенция разпространението на заболяването COVID-19 в страната. В допълнение, на работещите в училищата се осигурява възможност за приоритетно тестване.
• Уроци за управление на МПС – провеждането на тези уроци и изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС може отново да се предлага от 16 март т.г. за служители от определени сфери, чиято работа изисква придобиването на свидетелство за управление на МПС, или които са загубили своето свидетелство, заради допуснати провинения на пътя.
• Специалистите, предлагащи контактно-базирани услуги (като например фризьори, козметици, масажисти и др.) могат да възобновят дейността си считано от 3 март 2021 г. при предварително запазване на часове за посещение, носене на предпазна маска и спазване на изискването за 1,5 м социална дистанция.
• Остават затворени обектите за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини, увеселителни паркове и др. Остават отворени единствено библиотеките за взимане и връщане на книги. В същото време, нидерландското правителство започна провеждането на няколко тестови културни и спортни събития с цел изследване на ефекта върху разпространението на коронавируса от наличието на по-големи групи от населението на едно място.
• Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (roomservice).
• Всички кафенета, барове и ресторанти остават затворени (мярката беше въведена още на 14 октомври т.г.). Възможно е закупуването на храна и напитки за консумация вкъщи.
• Забранена е продажбата на алкохол между 20:00 ч. и 07:00 ч. Също така е забранено носенето на алкохол навън, както и консумацията на алкохол на публични места. Забранена е и доставката на алкохол след 20:00 ч.
Правила за спорт:
• Възможно е спортуването на открито за всички лица над 18-годишна възраст при спазване на 1,5 м социална дистанция от останалите участници.
• Колоезденето се препоръчва да бъде самостоятелно.
• Гражданите на възраст над 27 години включително ще могат да участват в спортни занимания на закрито в групи до 4 човека при спазване на 1,5 м дистанция един от друг. Тези на възраст от 18 до 26 години включително могат да участват в спортни занимания в специализираните спортни клубове, без да спазват дистанция от 1,5 м. Тази мярка може допълнително да се модифицира от общинските власти.
• Считано от 16 март 2021 г. децата до 12-годишна възраст ще могат да подновят своите уроци по плуване на закрито, както и да се подготвят за техните изпити за дипломи А, B и C в тази насока .
Правила за пътуване:
• Следва да се предприемат пътувания само, ако това е крайно наложително по семейни или икономически причини.
• В случай на предприето пътуване, следва да се остава възможно най-дълго на ваканционния адрес.
• Следва да се ограничи броя на излизанията навън, както и да се избягват струпвания на хора.
• Използването на градския транспорт трябва да се прави в случай на крайна необходимост.
• Не трябва да се предприемат пътувания в чужбина поне до 15 май 2021 г. включително.
Направете си тест, за да сте сигурни:
• Считано от 1 декември 2020 г. всички контактни на коронавируса лица могат да си направят тест за наличие на COVID-19. Не е необходимо да имате болестна симптоматика, за да си направите тест. Тестването е безплатно.
• Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/coronavirus-test

• Мобилното приложение CoronaMelder app ще ви извести, ако трябва да си направите тест, или нидерландските здравни власти GGD по линия на програмата за проследяване на контактните на коронавируса лица.
• След получаването на известите за възможно инфектиране с коронавирус, гражданите следва да останат в домашна карантина.
• Тестът може да бъде направен след 5 дни, дори ако не са проявени болестни симптоми.
• Ако резултатът от теста е негативен, тогава не е необходимо повече гражданите да остават в карантина.
Не забравяйте:
• Винаги спазвайте дистанция от 1,5 м.
• Не ходете на места със струпване на много хора.
• Покривайте устата си със свивката на своя лакът при кихане или кашляне.
• Мийте често ръцете си със сапун.
• Носете предпазна маска, където това е необходимо.
• Имате ли простудна симптоматика? Останете си вкъщи!
• Имате ли повишена температура или недостиг на въздух? Тогава всички членове на домакинството трябва да останат у дома.

Пълен списък на мерките:
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands
Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:
Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация