Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Република Корея

Актуализирано на 03.05.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

1.1. Пристигащите пътници (чужди граждани) на международните летища/пристанища в Р. Корея ще трябва да представят документ (сертификат) за отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция (ПиСиАр тест), направен в рамките на 48 часа преди отпътуването за страната (в рамките на 48 часа от тестването и издаването на сертификата). Освободени от изискването за представяне на сертификат за ПиСиАр тест са деца под 6 годишна възраст, ако пътуват с пълнолетен/и придружител/и, които представят валиден сертификат за отрицателен резултата от ПиСиАр тест.
Сертификатът трябва да е на английски или корейски език. Ако документът е издаден на трети език, той трябва да бъде преведен на английски/корейски език и преводът трябва да бъде нотариално заверен.
Считано от 11 април, чужди граждани, дългосрочно пребиваващи в Р. Корея, които са преболедували от КОВИД-19 на територията на Корея, се освобождават от изискването да представят ПиСиАр тест преди обратно завръщане (re-enter) в Корея, ако са напуснали страната и се завръщат в периода между 10 и 40-ия ден от датата, на която са дали позитивен тест за КОВИД-19.

1.2 При пристигане в страната се попълва здравен въпросник, предоставят се контакти за връзка. Задължително е преминаването през ПиСиАр тест за КОВИД-19 и поставянето под 7-дневна карантина за всички неваксинирани лица. Неваксинираните лица, които не притежават постоянен адрес в Р. Корея, ще бъдат настанявани в центрове за карантина, като заплащането на престоя в тези държавни учреждения е за сметка на самите лица.
За възможността за издаване на сертификати за освобождаване от карантина за неваксинирани лица, които исакт да посетят Р. Корея по хуманиранти причини (погребение), следва да се потърси информация от посолството на Р. Корея в София.

1.3. Условия за освобождаване от задължителна карантина при пристигане в страната:

Считано от 21 март, лицата, които имат регистриран в Р. Корея ваксинационен сертификат (регистрация в корейската електронна система “COOV“), няма да бъдат поставяни под карантина при пристигане в страната.
Считано от 1 април, лицата, чиито ваксинационни сертификати не са регистрирани в Р. Корея, също ще бъдат освободени от карантина при пристигане в страната. Тези лица трябва да отговарят/изпълнят следните условия:
- да са напълно ваксинирани - да са получили необходимия брой дози от ваксина, одобрена от Световната здравна организация (две дози от двудозова ваксина или една доза от ваксината “Янсен“), вкл. да са минали 14 дни от поставянето на последната доза (лицата няма да бъдат поставяни под карантина при пътувания в периода от 15-180-ия ден след ваксинация; за пътуване след 180-ия ден лицата трябва да са получили допълнилена/бустерна ваксинация);
- да са вписали преди пътуването информацията за своята ваксинация в специално създадената за целта електронна система и да са получили КюАр код - Q-CODE   https://cov19ent.kdca.go.kr  (приложена брошура; лесно достъпна от мобилен телефон).
Корейските власти призовават всички пътници, независимо от техния статут (туристи, дългосрочно пребиваващи, дипломати, международни работници и др.), да се регистрират в системата  Q-CODE преди пътуване до Р. Корея, което ще улесни процедурата по допускане на територията на страната.
1.4. Всички лица, влизащи в страната от чужбина, ще трябва да преминат през два ПиСиАр теста и един бърз антигенен тест за КОВИД- 19 по следната схема: ПиСиАр тест в рамките на 48-часа преди отпътуването (виж изключенията по-горе); ПиСиАр тест в рамките на 24 часа след пристигането; бърз антигенен тест на 6-7-ия ден след пристигането в страната (в домашни условия).

В рамките на 24 часа след пристигането в страната, притежателите на карта за пребиваване могат да направят тест в районен медицински център. Краткосрочно пребиваващите чужди граждани, които нямат адресна регистрация, следва да направят тест след пристигане на летището/пристанището или в друг определен от компетентните власти център. Чуждите граждани следва да направят електронна резервация предварително https://safe2gopass.com/index   , като цената на теста е 80 000 вона (около 78 щ.д.). Повече подробности могат да бъдат намерени на ел. страницата на летище „Инчон“ –
https://www.airport.kr/ap_cnt/en/svc/covid19/medical/medical.do.

Прилагаме списък (не е изчерпателен) с места, където чуждите граждани, които ще пребивават краткосрочно в страната или ще пътуват извън Р. Корея, могат да направят антигенен или ПиСиАр тест:
Kangbuk Samsung Hospital (from April 13)
Адрес: 29 Saemunan-ro, Jongno-gu, Seoul, South Korea
Building B B1 parking lot (When going up the stairs from the main street to hospital to your right will see a parking lot entrance)
Работно време: Понеделник - Петък 08:00 - 17:00 (обедна почивка 12-13) и
Събота 08:00 - 12:00
Без записване
Цена: KRW 111,000 (+ 20,000 за сертификата)
Резултат: Резултатът ще е готов в рамките на 8-24 часа и ще бъде изпратен по SMS (само до корейски мобилни номера). Сертификатът ще е наличен на следващия ден.
Необходими документи:    Изисква се представяне на паспорт. 

Catholic University Seoul St. Mary Hospital
Адрес: 222 Banpo-daero, Banpo-dong, Seocho-gu, Seoul, South Korea
Клиника за посетители
Работно време: Понеделник - Петък 08:30 - 17:00 
С предварително записване на час (Email: [email protected] и тел: 02-2258-5745~6)
Цена: KRW 150,000
Паркиране: Parking information (https://www.cmcseoul.or.kr/en.aboutus.parking.sp)
Резултат: За направени тестове преди 10:00 часа сутринта, резултатът ще е наличен същия ден следобяд; в останалите случаи рецултатът ще е наличен на следващата сутрин.
Необходими документи: Изисква се копие на паспорт и данни за пътуването.
Soon Chun Hyang (SCH) Hospital (Itaewon)
Адрес: 59 Daesagwan-ro, Yongsan-gu, Seoul, South Korea
 Пред основната сграда на болницата
Работно време: Поноделник - Петък 09:00 - 11:00 и 13:30 - 16:00; Събота 09:00 - 11:00
Без записване
Цена: KRW 170,000 - 180,000
Резултата: Резултатът ще е наличен същия на следващия ден сутринта, вкл.  по SMS (не се получават сертификати в неделя).
Необходими документи: Изисква се паспорт.  
Dongjak Station  (동작 주차공원 임시선별검사소)
Адрес: 326-3 Dongjak-dong, Dongjak-gu, Seoul
Работно време: Понеделник - Неделя 13:00 - 21:00 
Independence Gate (독립문 광장 임시선별검사소)
Адрес: 서울 서대문구 현저동 935
Работно време: Понеделник - Неделя 13:00 - 21:00 

2. Наличие задължителна карантина:

Виж т.1

3. Транзитно преминаване:

Преминаването транзит през страната, когато не се излиза от транзитна зала, става след проверка на температурата на лицето и попълване на здравен въпросник.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма въведени ограничения.

5. Граничен режим:

Всички граници са отворени.

6. Вътрешни мерки:

Компетентните власти в Р. Корея взеха решение за отмяна на по-голяма част от мерките за социално дистанциране. Основните промени включват:
- премахват се ограниченията за броя на участниците в частни събирания;
- премахват се ограниченията в работното време на кафенета, увеселителни заведения като клубове, барове, караоке заведения, масажни студиа и сауни, гимнастически салони на закрито, центрове за обучение, киносалони, интернет кафенета, театри, концертни зали, казина и др.

От 2 май 2022 г. се премахва изискването за задължително носене на маски на открито с изключение на случаите, при които на едно място има струпване на големи групи от хора - над 50 човека във връзка с провеждане на концерти, спортни прояви и други Продължава да бъде задължително носенето на маски на закрито.

Ваксинационните сертификати ще бъдат валидни за срок от 14 до 180 дни след завършване на ваксинационния курс. Лесен и удобен начин за проверка на валидността на ваксинационните сертификати е достъпен чрез приложението „COOV“.

Налице е възможност за поставянето на допълнителна доза/бустерна ваксинация за всички лица, при които са минали повече от 3 месеца от вече завъшрена първоначална ваксинация (завършена ваксинация с две дози с ваксини като „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и др., или една доза с вакисната „Янсен“). За момента ваксинационният сертификат след поставена бустерна доза е без срок на валидност.

В страната са масово достъпни и се използват бързи антигенни тестове, извършвани в медицински пунктове или тестове за прилагане в домашни условия („at-home kits“). Считано от 14 март, диагностицирането и лечението на пациенти с КОВИД-19 става и на основата на проведен бърз антигенен тест в медицинско заведение (районна клиника), без да е необходимо да се провежда ПиСиАр тест.

Периодът на изолация на пациенти с КОВИД-19 е 7 дни.

От 25.04.2022 г. властите понижиха нивото на готовност за справяне с пандемията на новия коронавирус от най-високото ниво 1 на ниво 2 в 4-степенната система за борба със заразните болести, като периодът между 25.04 – 16.05.2022 г. е обявен за преходен период в борбата и справянето с КОВИД-19. 

За повече информация във връзка  с мерките за социално дистанциране гражданите могат да се обаждат на тел.: 1339 (предоставя се информация на чужди езици) или да посетят следната връзка към страницата на Министерството на здравеопазването на Р. Корея-
http://ncov.mohw.go.kr/en/tcmBoardView.do?brdId=12&brdGubun=125&dataGubun=&ncvContSeq=371145&contSeq=371145&board_id=1365&gubun=


 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация