Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Сингапур

Актуализирано на 08.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани

 

От 24 юни т.г. продължителността на карантината (Stay-Home Notice/SHN) в определени от правителството специални локации/хотели за всички новопристигнали пътници от страни с висок риск е намалена от 21 дни на 14 дни.

Страни с висок риск са всички останали държави и територии с изключение на Австралия, Бруней, Хонгконг, Макао, КНР и Нова Зеландия.

Считано от 23:59 часа на 27 юни т.г. всички новопристигнали пътници, които ще бъдат подложени на 14-дневна карантина ще трябва да преминат през антигенен бърз тест през третия, седмия и единадесетия ден от тяхното пристигане в допълнение към задължигелно представения от тях PCR тест, направен най-много 72 часа преди тяхното пристигане в Сингапур и на 14-ия ден от тяхното пристигане преди да приключи периода на тяхната карантина.
- Представяне на отрицателен PCR тест при влизане на територията на Сингапур. (направен не повече от 72 часа преди отпътуване) като резултаттът трябва да е изписан на английски език и тестът да е направен в лаборатория, който е международно акредитирана или призната. Името в паспорта и рождената дата трябва да съответстват на изписаните в документа, удостоверяващ отрицателен PCR тест. За пътниците, които са се възстановили от прекаран COVID-19 важи същото изискване. На пристигащите в Сингапур пътници без валиден негативен PCR тест може да бъде отказано да бъдат допуснати в страната. Притежатели на разрешение за постоянно пребиваване и дългосрочна виза може да ги изгубят ако не спазват тези изисквания.

- PCR тест се прави при пристигане (цена 160 сингапурски $)

- PCR тест в края на изолационния период от вече 14 дни (цена общо на стойност 125сингапурски $)
- Всички разходи за сметка на пътуващия.


След получаване на разрешение за влизане на територията на Сингапур всеки пътник следва да представи попълнена online health declaration. - Карантина от вече 14 дни се изисква за всеки пристигнал на територията на Сингапур, който идва от всяка друга страна с изключение на Австралия, Бруней, Нова Зеландия, КНР и специалните административни региони на КНР: Хонконг и Макао.

- Не е разрешено влизане или транзитно преминаване през Сингапур ако пътникът е бил през последите 21 дни в Индия, Бангладеш, Непал, Пакистан и Шри Ланка.

- Издаването на разрешителни за влизане и повторно влизане на чуждестранните граждани, притежатели на работни визи за Сингапур в момента е суспендирано.

Разрешение за влизане на територията на Сингапур (подава се най-малкото 6 седмици преди датата на отпътуване).
- Самоизолация в рамките на 21 дни карантина в определен за това хотел от правителството (кандидатства се минимум 3 работни дни преди отпътуване, регистрация на https://safetravel.ica.gov.sg/health/shn/sdf )
- Здравна застраховка покриваща минимум 30 000 сингапурски долара.

- Даден пътник би могъл да премине транзит през Сингапур само ако пътува с авиокомпания, чието преминаване през Сингапур е одобрено. За целта трябва да се проверява сайта на Immigration & Checkpoints Authority.

- Транзит на пътници се разрешава само при определени обстоятелства.

Властите на летище Changi в Сингапур въведоха по-стриктни мерки срещу разпространение на COVID-19 поради факт, че 43 служители на летището бяха тествани позитивно през май за наличието на коронавирус.

- Пристигащите пътници ще бъдат отделени от заминаващите пътници в съответните зони. Служителите, които работят в зоната на заминаващи пътници ще бъдат отделени от служителите, които работят в зоната за заминаващи пътници. На служителите, работещи в двете зони се забранява да се смесват с персонала, който работи в другите зони на летището. Работещите в най-рисковите зони ще трябва да носят лични предпазни средства през цялото време като само напълно ваксинирани ще бъдат прехвърлени да работят в тази зона. Рутинните мерки за персонала в най-рисковата зона ще бъдат с намалено времетраене: на всеки 7 дни на служителите ще се прави PCR тест, а на всеки 3 дни ще им се прави антигенен бърз тест. Пътниците от страните, определени като „високорискови“ ще бъдат ескортирани до отдалечени изходи в Терминал 2 за имиграционни процедури и транспортиране до местата за карантина без да преминават през други терминали.

 

 

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина 

Задължителна карантина.


3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори   

 

Ограничена възможност за транзитно преминаване. Можете да се пътува транзитно само с авиокомпания, чийто маршрут за трансфер през Сингапур е одобрен предварително.


4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.   

N/A


5.  Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/   

N/A

6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт   

От 14 юни хората в Сингапур могат да се събират по групи до 5 души. Очаква се от 21 юни групи от максимум 5 души да могат да се хранят в ресторантите, които до тогава ще доставят само храна по домовете и офисите. И след 14 юни ще продължи да се работи се предимно от домовете. От 14 юни оперативният капацитет на атракционни места, круизи, музеи и обществени библиотеки ще се увеличи от 25% на 50%. Ограниченията за брой на хората, които посещават кина, концерти на живо, религиозни церемонии и сватби също ще се увеличи, на предварителен тест ще се изисква преди посещаването на подобни събития, ако посетителите са повече от 50. Фитнес клубовете ще възобновят дейността си при спазване на социална дистанция от поне 2 м. Между хората и поне 3 м. Между групи от 5 души. Ще се позволи и възобновяването на дейността на музикални школи, където се изучава пеене и духови инструменти. Базисните изисквания на властите в Сингапур за безопасно провеждане на изборите при текущата ситуация с COVID-19 включват всички избиратели да съблюдават стриктно мерките за опазване на общественото здраве като задължително носене на маска на обществени места и спазване на социална дистанция. Членовете на СИК не трябва да изпълняват задълженията си, ако не се чувстват добре. Те трябва да носят лицева маска и ръкавици. Необходимо е да се предприемат мерки за предотвратяване на струпването на много хора на едно място. По време на изборния ден дейността по него да не се смесва с други дейности като например оказване на консулски услуги. Изисква се поддържането на високо равнище на хигиена. - Не се допускат изключения. При определени казуси посолството в Джакарта може да се обръща за решение конкретно на всеки отделен случай към МВнР на Република Сингапур.

- Няма разлика в режима на пропуск и изолация за притежателите на служебен или дипломатически паспорт.

От 12 юли в Сингапур се въвежда допълнително облекчаване на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Общо до 5 души в сравнение със сегашните двама души ще могат да обядват или вечерят заедно в ресторант, но музика на живо остава забранена в повечето заведения за обществено хранене. Позволява се провеждането на сватбени тържества с участието на до 250 гости, но всички те трябва предварително да са показали отрицателен тест. При сватбени тържества с участието до 50 гости или по-малко отрицателен тест се изисква само за сватбената двойка, помощничките на младоженката и кумовете. Спортни дейности във вътрешни помещения са разрешени за групи до 5 души или клас до 50 души, включително инструктора. Работата от в къщи остава като изискване, но се допуска до 5 души да работят от офиси при различни начални часове на започване на рабта и прилагане на гъвкаво работно време.

 

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация