Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Китай

Актуализирано на 11.05.2022 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната:

Китай препоръчва да се избягват всички несъществени и неспешни пътувания до страната. Всички български граждани преди пътуване към Китай следва да се осведомят от посолството на Китай в София подробно за валидността на притежаваните от тях входни китайски визи или разрешения за пребиваване в Китай, независимо от посочения върху тези документи срок на валидност.

Към момента няма директни редовни полети от България до Китай, пътуващите следва да направят 48 часа преди тръгване 2 теста само в одобрени от китайското посолство в София лаборатории: PCR и IgM (приема се само венозен тест!). С резултатите от тестовете се кандидатства онлайн за „здравен код/здравна декларация“, където се качват резултатите от тестовете, данни за пътуващите, в т.ч. данни за виза/разрешение за пребиваване, и едва след получаване на „зелен код“ във формата на QR код пътуващите към Китай ще бъдат допускани до полет за Китай.

ВНИМАНИЕ: Същата процедура с тестове и получаване на „зелен код“ следва да се направи и в страната на транзит чрез посолството на Китай в тази страна! Транзитът към Китай през трети страни в някои случаи е възможен единствено за китайски граждани и граждани на дадената страна. Пътуващите следва подробно да се осведомят за тези условия от сайтовете на китайските посолства във въпросните страни и от авиокомпаниите. Препоръчва се да се носят резултатите от тестовете в хартиен и електронен формат за справка. На някои летища функционират лаборатории за вземане на проби за тестове, следва да се имат предвид разходите за престой и тестване, както е нужно и предварително осведомяване относно работно време и др. условия за тестващите лаборатории.
ВНИМАНИЕ: Непосредствено след пристигане в Китай на всички пътуващи се правят нови PCR тестове, като същите е възможно да бъдат както чрез фарингеални, назални, назофарингеални, така и чрез ректални проби/натривки! Тестовете се повтарят на 7-я и на 14-я ден след пристигане.
ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ следва да се проявява при пътуване с деца – при позитивни резултати от направените в Китай PCR тестове на деца същите биват отделяни от родителите за лечение в болница, а на родителите се дава възможност единствено за видеовръзка с децата. Препоръчваме на българските граждани с деца да не пътуват към Китай.

ВАЖНО! Лица, които не са жители на Хонконг, и са били в България в рамките на последните 21 дни, няма да бъдат допускани на територията на Хонконг. Подробна информация за съответните изисквания за пътуване и карантина, може да бъде намерена тук: www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html.

2. Наличие на задължителна карантина:

Задължителна карантина на определени от властите места (хотели) за сметка на пътуващите. Минималните изисквания за карантина са 14 дни, за град Пекин са 14 + 7 (домашна карантина) + 7 дни наблюдение и докладване два пъти дневно на телесната температура и общо състояние. След пристигане в Китай до гр. Пекин може да се достигне единствено след 21-я ден.

От 16 май всички пристигащи в Шанхай от чужбина, са длъжни да преминават 14-дневна централизирана карантина в определени за целта хотели ( като в края и трябва да даде негативен PCR тест), последвана от 7-дневен период на наблюдение в домашни условия ( без право да напуска дома си, като на 16-я и 21-я ден от пристигането си в Китай отново му се правят PCR-тестове) от комитета им по местоживеене и докладване два пъти дневно на телесната температура и общо състояние.

ВНИМАНИЕ: по време на карантината достъпът до медицинска помощ при други оплаквания е невъзможен, храната се предоставя от мястото за карантина, като трудно биват съобразявани хранителни диети.

3. Транзитно преминаване:

Не е налична информация за възможност за прекачване през летища в Китай.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Налични са специфични изисквания за дезинфекция при внос на замразени храни. При осъществяване на такъв внос следва компаниите да се осведомят за конкретните изисквания от съответните местни митнически власти.

5. Граничен режим:

Границите са отворени.

6. Вътрешни мерки:

В китайската столица временно са затворени някои обществени заведения и търговски центрове и установените посетители са принудително карантинирани. За откриването им се ползват специалните мобилни апликации „Здравен код“ /т.нар. Health Kit/, налични на всеки един мобилен телефон и без сканирането на които, респективно без индикиране на съответния зелен код, допускането до тях е забранено. По този начин посетителите, които са били в близък контакт със заразени в района на обществените места, но с негативен последващ PCR-тест, биват поставяни под първоначална 10-дневна домашна карантина, без право да напускат жилищата си. Хранителни и други доставки за момента са допустими, като се оставят на прага пред входната им врата.

Освен Шанхай, пълен „локдаун“ е наложен на още два града - Дзилин и Чанчун. И двата, намиращи се в североизточната провинция Дзилин.

Обособени рискови зони:

1.            Високо рискови зони – 17

Пекин – 1 комплекс

Провинция Шандун – 1 комплекс

Провинция Хъбей – 3 комплекса

Провинция Ляонин – 2 комплекса

Провинция Дзилин – 6 комплекса

Провинция Хейлундзян – 2 комплекса

Провинция Фудзиен – 2 комплекса

2.            Средно рискови зони – 241

Провинция Дзилин – 114 комплекса

Провинция Фудзиен – 24 комплекса

Провинция Хейлундзян – 22 комплекса

Провинция Дзянсу – 15 комплекса

Шанхай – 13 комплекса

Провинция Анхуей – 12 комплекса

Провинция Ляонин – 9 комплекса

Провинция Хънан – 6 комплекса

Провинция Хъбей – 5 комплекса

Провинция Гуандун – 5 комплекса

Провинция Дзянси – 4 комплекса

Провинция Хунан – 4 комплекса

Провинция Съчуан – 3 комплекса

Провинция Шанси – 2  комплекса

Провинция Шандун – 1 комплекс

Тиендзин – 1 комплекс

Автономна провинция Вътрешна Монголия – 1 комплекс

Влизането/излизането от Пекин се ограничава до минимум, като се преминава към режим „пътуване при необходимост“. За редовно пътуващите между провинциите с цел работа, властите официално задължават преминаване в „он-лайн“ режим.

Забранено и влизането в Пекин от лица, които в последните 14 дни са били в регион с поне един високо- или средно-рисков район.

При епидемия в конкретно място, свързаността му с Пекин ще бъде ограничавана, включително чрез отмяна на полети, спиране на влакове, куриерски доставки и т.н. Гарантира се, че дори при ограничения на свързаността, ще бъде създаден извънреден „зелен коридор“, за снабдяване на Пекин със стоки от първа необходимост.

Предвид на големия брой заразени с Covid-19 в Шанхай, с цел ограничаване разпространението на епидемията, гарантиране на безопасността и здравето на хората, на 4 април 2022 г. е било проведено тестване с PCR на цялото население на Шанхай. След извършване на анализ на резултатите е въведен, до следващо нареждане, целият Шанхай в пълен локдаун и от всички се прилага правилото “никой не напуска дома си”.

 

Допълнително затягане на КОВИД-мерките в Пекин, с пряко отражение върху ежедневния работен процес и ограничаване възможностите за придвижване:

1. Считано от 05.05.2022 г. е въведено изискване за работа от вкъщи за целия пекински район „Чаоян“, в който се намира и посолството. Китайската столица е под частичен „локдаун“, като постепенния процес по затваряне на Пекин продължава. Наред с преустановената работа на всички обществени заведения, паркове, спортни зали, училища и детски градини, ресторанти, търговски центрове и т.н., на 08 май т.г. правителството излезе с призив към населението в столицата да не напускат домовете си, освен при крайно наложителни причини. Редица квартали с установени КОВИД-положителни случаи са изцяло затворени, като на живущите там е строго забранено напускане на домовете. Масово се блокират за излизане входове на жилищни сгради, с поставяне на денонощни охрани, контролиращи режима. Повечето от автобусните линии и станциите на метрото също са затворени до повторно нареждане.

2. За пореден път се удължава периодът на масово тестване в китайската столица, с дати 10, 11 и 12 май. От началото на май т.г. са въведени изисквания за всекидневни масови PCR-тествания, като се очаква този режим да продължи и през следващата седмица.

3. Пекинските власти започнаха изграждане на импровизирани болници с капацитет до 4000 легла. Това се прави с цел да бъде посрещната потенциалната карантинна необходимост, причинена от настоящата КОВИД-ситуация. Рискът от групови инфекции остава най-голямото предизвикателство за превенция и контрол на епидемията. До момента в Пекин има 21 високорискови зони и 35 зони със среден риск.

 

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация