Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Актуализирана информация за обстановката в Чешката република

04 Юни 2013

По информация на Посолството на Република България в Прага, метеорологичната обстановка в града се нормализира. Нивото на р. Вълтава в Прага достигна критичната си точка днес в 6.00 часа местно време, след което бе регистриран спад и опасността от нови наводнения изглежда отминала. Готовността за евакуация в някои от засегнатите райони на Прага е отменена. Крайбрежните улици остават затворени, както и някои участъци на метрото. Учебните заведения и детски градини функционират нормално.

Наводненията в северната част на Централночешка област (при реките Вълтава и Лабе /Елба/, както и в Устецка област по течението на р. Лабе) все още имат значителни измерения. Очаква се в сряда до обяд реката в областния център Усти над Лабем да достигне критичната си точка. Транспортът между двата бряга на града се осъществява единствено чрез железопътна връзка. Двата сухопътни моста са затворени, като улиците, водещи към тях, са вече под нивото на реката. По-ниско разположените квартали се евакуират (предвижда се евакуация на 1300 души). Същото важи и за намиращия се в близост град  Дечин.

Частично остават затворени някои второкласни пътища на територията на страната. Графикът на железопътния транспорт все още не е непълно възстановен. Към 6.00 часа местно време днес от засегнатите райони са евакуирани 8 340 души, 5 329 от тях в Устецка област. Съгласно изнесените данни водната стихия е взела 7 жертви.

МВнР подновява съвета си към българските граждани, които планират пътуване в този регион, по възможност да го отложат до пълното нормализиране на обстановката. Продължава да е в сила и препоръката на МВнР към българските граждани, които все пак предприемат пътуване в страните от Централна Европа, засегнати от наводненията, да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Вижте още съобщения от:

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация