Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

23 Март 2020

Република Северна Македония – въвежда се полицейски час в страната, а за международните превозвачи на стоки мярката важи за часовете от 21:00 ч. до 06: 00 ч. Обработката на автомобилите на международните превозвачи в рамките на полицейския час ще се извършва по изключение на следните ГКПП: Табановце/Сърбия, Деве баир/България, Кафасан/Албания, Ново село/България, Богородица/Гърция и Меджитлия/Гърция. От 23 март местните власти в общини Дебър и Център жупа въвеждат пропуски за влизане за служителите на институциите от системата за управление на кризи, както и за представители на международни организации.

Румъния – Забранява се влизането на територията на Румъния през гранично-пропускателните пунктове на държавната граница на чуждестранни граждани и лица без гражданство, с изключение на случаите, когато те преминават транзит през територията на Румъния през установените за целта със съседните страни транзитни коридори. Визират се чуждестранни граждани, които нямат румънско гражданство или гражданство на държави-членки на ЕС и на Европейскто икономическо пространство-ЕИП. Мярката не важи за граждани на държави-членки на ЕС и на ЕИП, включително и за български граждани. Шофьорите на товарни МПС с максимална допустима маса, по-голяма от 2,4 т, които превозват стоки, не подлежат на изолация/карантина, ако при преминаване на ГКПП нямат симпоми на болестта COVID-19, разполагат с индивидуални средства за защита (дезинфектант, ръкавици, защитни маски) и предоставят документ, удостоверяващ техния маршрут.

Италия - От 23 март влизат в сила допълнителни мерки във връзка с овладяването на коронавируса. До 3 април се спират всички производствени дейности на основни услуги, забранява се на всички физически лица да се движат с обществени или частни превозни средства в община, различна от тази, в която се намират освен ако това не е свързано с доказани причини от трудово естество, с абсолютна спешност или по здравословни причини. Забранява се „преселване“ в регионите на Южна Италия като ограничителна мярка, възпрепятстваща пътуването извън местопребиваването на гражданите и ограничаване разпространението на Covid-19.

Франция - От 23 март до 15 април спират полетите между Париж и френските отвъдморски територии, които включват Мартиника, Майот, Гваделупа, Гвиана, Реюнион, Сен Мартен и Сен Бартелеми. В същото време се забранява и придвижването между островите на френските отвъдморски територии, с изключение на случаите, когато пътуването се налага по императивни лични или семейни, здравословни или професионални причини, които не могат да бъдат отложени. Лицата, за които е налице някое от предвидените изключения, следва да представят пред авиокомпанията документи, доказващи наличие на някоя от посочените причини. Възможностите за трансфер и транзитен престой са следните:
Bulgaria Air – Париж-София – съгласно сайта на авиокомпанията през настоящата седмица се изпълняват редовни полети в понеделник, вторник, четвъртък, петък и неделя.
Ryanair – последният полет Париж-София е в понеделник, 23 март, след което полетите на авиокомпанията спират.
Wizz Air - Париж-София – съгласно сайта на авиокомпанията до края на м. март има полети в понеделник, петък и неделя, а от м. април – в понеделник и петък.
- Париж-Варна – до края на м. март има полети в сряда и в неделя, но през м. април няма полети по тази дестинация;
- Ница-София – до края на м. март има полети във вторник и в събота, а от м. април – само в петък;
- Женева-София – до края на м. март има полети в понеделник и петък, а от м. април само в петък. От Франция до летището в Женева може да се стигне през т.нар. френска част, за да не се преминава границата със Швейцария.
easyJet – Тулуза-Париж. От Париж – с описаните по-горе директни полети до София. От Тулуза е възможен и следният маршрут: Тулуза-Амстердам с KLM и Амстердам-София с Bulgaria Air.
Заради епидемията, причинена от вируса Covid-19, Air France обяви, че съкращава между 70 и 90 % от полетите си в рамките на следващите 2 месеца, което е безпрецедентна мярка за авиокомпанията.

Финландия – На 19 март Финландия затвори външните и вътрешните си граници, въвеждайки рестрикции по граничния трафик с Швеция, Естония, Норвегия и Русия. Допускат се само финландски граждани и членове на техните семейства, граждани на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членове на техните семейства, които имат адресна регистрация във Финландия,  граждани на трети страни, пребиваващи във Финландия с разрешение за пребиваване, прибиращи се в страната, дипломати, военен персонал и шофьори на стоки. Мярката е с валидност до 13 април.
Гранични пунктове, отворени за пътници: летищата Хелзинки-Вантаа, Турку и Мариенхамн. Пристанищата на Хелзинки, Мариенхамн, Турку и Вааса остават отворени за финландски граждани, връщащи се от чужбина и граждани на ЕС в транзит. Lufthansa обяви, че анулира всички полети от Финландия до Германия между 23 март и 19 април. Няма насрочени полети в близко бъдеще и на авиокомпанията Turkish airlines. Придвижването до България става все по-трудно, като е възможно ползване на британските авиолинии през Лондон и холандските KLM през Амстердам.

Естония - Чужденци, преминаващи транзитно през Естония, ще бъдат допускани на път за тяхната родна страна, единствено ако не проявяват симптоми на зараза с COVID-19. Островите Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Vormsi, Kihnu, Ruhnu са затворени за пътуване. Само постоянни жители имат достъп до тях. Стартът на сезона на круизните кораби в пристанищата на Естония е отложен до 1 май. Последният полет от летище Истанбул до Талин е на 26 март, а от летище Франкфурт - на 27 март. Easyjet обяви планове за спиране на повечето си полети от вторник, 24 март, голяма е вероятността да има промените и в полетите Лондон-Талин. На 24 и 25 март има специални полети на Air Baltic от Амстердам към Рига.

Република Казахстан – Удължава се срокът на действие на визите и разрешенията за работа на чуждестранни граждани, пребиваващи в Република Казахстан, до 20 април, както и с 30 дни - престоят на чуждестранните граждани, влезли на територията на Казахстан, съгласно действащия в страната преди извънредното положение безвизов режим по отношение на 57 държави. От 23 март се въвежда 14-дневна карантина с изолация в помещения, определени от местните изпълнителни власти, на всички лица, пристигащи в Казахстан от държави, включени в 1 „а“ категория (Италия, Испания, Иран, Франция, Германия), от последното посещение на които държави са минали по-малко от 14 дни. Изключение е предвидено за членовете на правителствени делегации, притежателите на дипломатически паспорти, пилоти на авиокомпании и членове на локомотивни бригади, както и на лица, свързани с транспортните дейности на железопътния транспорт и водачи, осъществяващи международен автомобилен превоз на стоки.

Обединени арабски емирства – От 25 март за срок от две седмици се прекратяват всички пристигащи и заминаващи международни пътнически полети от ОАЕ, както и транзитът на пътници на летищата в Абу Даби и Дубай. Мярката зясяга и полетите до и от България, като полетът на FLYDUBAI за 25 март е отменен. Не се предвижда спиране на карго полетите и извънредни полети за евакуация, но при отчитане на предписанията и изискванията на Министерството на здравеопазването и превенцията на ОАЕ.

Катар – Забранено е влизането в страната за всички националности с изключение на катарски граждани, които при завръщане в страната ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина. Към момента транзитните полети през Доха функционират нормално. Всички директни полети Доха - София и София – Доха в периода 22-27 март са отменени. Всички полети на турските авиолинии от и до Катар са отменени до 1 април. При морския транспорт всички корабни агенти трябва да предоставят декларации от акредитирани лаборатории към Международната морска организация за липса на COVID-19, декларации от екипажа на корабите и дневник с 10-те предходно посетени пристанища. Капитаните на корабите са длъжни да се снабдят със специални предпазни средства и се препоръчва ограничаване на всякакъв контакт с екипажа, както и се забранява слизане на корабния екипаж на пристанището и кейовете при товарене/разтоварване.

Оман – Забранено е влизането в страната за всички националности с изключение на омански граждани. Завърналите се в страната омански граждани ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина. Транзитните полети през Оман функционират нормално. Оманските авиолинии отменят всички полети от и до Истанбул (за периода 25.03 – 31.03), Непал (23.03. – 31.03.), Пакистан (22.03.-04.04) и Индия (до 28.03). Към 22 март актуален алтернативен маршрут за завръщане в България предоставят Катарските авиолинии с полет Доха-Париж-София. Към момента полетите до Париж се изпълняват в нормален график.

Австралия – От 24 март ще бъде забранено транзитното преминаване през Австралия, а към момента има забрана и за влизане в страната на чужди граждани. Забранено е акостирането на круизни кораби. От 23 март се затварят всички ресторанти и барове. Редица щати планират да затворят границите си, с което ще бъде ограничено предвижването на територията на страната. Постепенно се затварят училищата.
Нова Зеландия – Транзитното преминаване е възможно до 29 март. Понастоящем има забрана за влизане в страната на чужди граждани, както и за акостирането на круизни кораби. С всеки изминал ден намалява броят на полетите от Австралия и Нова Зеландия до Европа (съответно България), както и на възможностите за транзитно преминаване през страните от Близкия Изток и Азия. На този етап все още е възможно транзитното преминаване през Доха (Катар), Дубай (ОАЕ) и Хонконг. По-строги мерки в страната ще бъдат въведени на 25 март, съгласно които право на свободно придвижване ще имат хората, работещи във важни за справяне с епидемията сфери като здравеопазването, охраната на обществения ред и др.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация