Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Обиколка за нова политика на Балканите

05 Май 2010 Новини

ОТЗИВИ В МАКЕДОНСКИТЕ МЕДИИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

Македонската телевизия “Сител” излъчи репортаж, отразяващ официалното двудневно посещение на българския външен министър Н. Младенов в Скопие, озаглавен “Македония и България да се насочат към бъдещето, не към историята”.

Изтъкнато бе, че на днешната среща в Скопие министрите на външните работи на Р Македония и Р България, А. Милошоски и Н. Младенов са разговаряли за сключване на договор за приятелство и добросъседство, който както изтъкнаха на общата пресконференция в македонското МВнР, би бил “взаимно приемлив, полезен и продуктивен документ, очертаващ дълбоките приятелски отношения между двете страни”.

Според А. Милошоски един от най-сериозните проблеми пред Македония и България е да се преодолее недостигът на инфраструктура. Македонският външен министър оцени, че България и Македония могат да бъдат обявени за сериозни държави, които имат плодотворни отношения, когато изградят жп линията Скопие-София.

“Трябва да определим кои са ни приоритетите. Македония и България да определят дали приоритет е да имаме жп линия и повече инвестиции или да отдаваме значение на по-малки и не толкова важни исторически въпроси”, казва Милошоски.

От своя страна българският външен министър Н. Младенов подчерта, че за България “Македония е независима суверенна държава, съсед и приятел”.

На пресконференцията Милошоски и Младенов потвърдиха агреманите на новия македонски посланик в България Благоя Ханджийски и на българския посланик в Македония Раковски Лашев.
Телевизия “Сител” обяви и съобщението на правителствената пресслужба във връзка с провелата се среща между македонския премиер Н. Груевски и българския външен министър Н. Младенов.
Според съобщението на срещата е било изтъкнато удовлетворение от постигнатия интензивен политически диалог между Македония и България, както и от сътрудничеството във всички области. Груевски е информирал за процеса на европейските и евроатлантически интеграции на Р Македония. Според информацията са водени разговори и за напредъка в икономическите отношения между двете страни, като македонският премиер е информирал, че правителството работи интензивно по проектите за реализация на пътната и железопътна инфраструктура от Коридор 8. Посочена е била и необходимостта от откриване на нови ГКПП, които ще допринесат за по-голяма комуникация и сътрудничество на гражданите и компаниите от двете страни.
На срещата е било направено заключението, че положителният политически диалог трябва да продължи и в бъдеще, което ще бъде допълнителен импулс за задълбочаване на сътрудничеството между Македония и България.

Под заглавие “Македонско-българските отношения трябва да служат за пример” в-к “Вечер” помества материал, в който се акцентира, че по време на официалното си посещение в Скопие българският външен министър Н. Младенов е заявил, че България няма териториални претенции към Македония и не се страхува от нея, а напротив иска сътрудничество.

“България не се плаши от Македония. Напротив, ние първи признахме независима Македония под нейното конституционно име. България няма териториални претенции към Македония и вярва, че и Македония няма териториални претенции към България. Надяваме се, че в скоро време и Македония ще стане част от НАТО и ЕС, следствие на което подобни въпроси ще станат безсмислени”, казва Младенов.

Изтъква се, че заключението от срещата на министрите на външните работи на Р Македония и Р България, А. Милошоски и Н. Младенов е, че двете страни трябва да се обърнат към бъдещето, а не към миналото.

На пресконференцията в македонското МВнР българският външен министър подчерта, че България иска отношенията с Македония да бъдат пример за добросъседство в региона, поради което от българска страна е предложен договор за сътрудничество. Отговаряйки на въпроса дали счита, че някои точки от проектодоговора компрометират македонската независимост като напр. общото честване на исторически събития, министър Младенов отговори:

“Не смятам, че с това се компрометира македонската независимост... Историята е нещо, което трябва да се споделя от цялото човечество. Когато говоря за историята на Балканите ще спомена хората, които са се борили за човешките си права и то много преди концепцията за правата на човека да стане същинска част от Европа. Мисля, че много по-силно е, когато всички ние заедно, не само България и Македония, отдаваме почит на тези герои и на тази история”.

Македонската телевизия „А1” излъчи репортаж, в който се подчертава факта, че Младенов не е отбягнал нито един журналистически въпрос, нито провокацията, че България има териториални претенции към Македония.

Официалното посещение на българския външен министър в Скопие  е основна тема и за в-к „Дневник”, който помества статия под заглавие „Скопие и София гледат към бъдещето”, в която се изтъква, че за министрите на външните работи на Р България и Р Македония Н. Младенов и А. Милошоски Македония и България, като две независими и суверенни държави, могат да бъдат пример за добросъседство на Балканите и трябва да се насочат към въпросите, които са важни за бъдещето, а не към въпроси, касаещи миналото.

Под заглавие “Европейска маска за старата българска политика” “Утрински весник” помества материал, в който се изтъква призива на българския външен министър “двете страни да забравят историята, която ги дели и да се посветят на бъдещето”.

Авторът припомня, че като евродепутат от 2007 до 2009 г. Н. Младенов, заедно с Е. Кирилов, е бил един от авторите на предложенията, свързани с прекратяване на “говора на омраза” на македонските медии към България, както и с ученето от “общи учебници по история”.

В края на материала се подчертава, че на въпроса дали в договора за приятелство ще се търси и определяне на статута на българското малцинство в Македония, Младенов отговорил: “Хората са свободни да се самоопределят, хайде да не се опитваме ние да им казваме какви са”.

Под заглавие „Новото източно прозорче” в-к „Дневник” помества коментар, в който авторът изтъква, че от изток е „духнал нов свеж вятър” и се е отворило прозорче на надеждата с много по-ясен изглед към София. Според автора това се дължи на „новия млад министър на външните работи на България Николай Младенов, който в Скопие пристигна директно от Вашингтон със съобщението – подкрепата на България за Македония е безусловна”. Изтъква се, че това е голям обрат в позицията на българското правителство, след като предишните ръководители на българската дипломация (посочва се Ивайло Калфин) са изтъквали обратното – подкрепата за НАТО и ЕС от страна на България не е безусловна.

Авторът пише, че това, доколко е било искрено изявлението на Младенов и доколко София го подкрепя ще покаже времето. Авторът подчертава, че Младенов е млад политик, с опит и в неправителствения сектор, необременен от миналото. В коментара се посочват добрите идеи за развитие на инфраструктурата, особено за изграждането на железопътна линия между Скопие и София.

Под заглавие „Младенов: В България няма македонско малцинство” телевизия „А 1”, в който се акцентира, че България признава конституционното име на Македония и по този начин ще нарича държавата, без значение как ще се развие спорът за името с Гърция. На неформална среща с главните редактори на македонските медии Младенов предупредил, че колкото по-бързо се постигне решение за името с Атина, толкова по-добре ще бъде за Скопие, тъй като гръцката криза може да принуди Папандреу да се фокусира върху вътрешнополитическите проблеми.

В репортажа се изтъква, че българският външен министър подчертал, че София поддържа вече подписаната декларация между двете страни и в новия договор не се посочвал македонският език като държавен. Младенов не криел, че има определени разлики в позициите на България и Македония по отношение на предложения договор за сътрудничество.

Главната задача на политиката е да правим това, което е най-добро. И за гражданите на Македония и за гражданите на България е важно, че както ние сме в ЕС и НАТО, така и вие ще бъдете в тези организации”, е заявил Николай Младенов.

В заключение се допълва, че София се „опитва да се наложи като главен играч на Брюксел и Вашингтон в региона, особено след като се очаква гръцката криза да се задълбочи, а Папандреу, ангажиран с вътрешната ситуация в Гърция, няма да може да реализира плана за цялостна интеграция на Балканите до 2014 г.”  

Под заглавие „Младенов предложи приятелство, но без обиди” в-к „Дневник” помества статия, в която се изтъква, че България иска да помогне на Македония по пътя към ЕС и НАТО и подава приятелска ръка, но очаква същото и от другата страна, а не обиди. Това е заявил българският външен министър Николай Младенов в рамките на дискусията „Европейската перспектива на Западните Балкани”. Министърът допълнил, че е дошъл в Скопие, за да отвори нова страница в отношенията между двете държави, които трябвало да се основават на сътрудничеството, а не на историята и личния опит. По думите на Младенов новата политика на България трябва да промени разбирането, че едната страна трябва да загуби, а другата да спечели.

„Ние сме тук, за да помогнем на нашите съседи да извървят пътя, който ние сме минали, да ги подкрепяме, а не да им казваме какво да правят, тъй като всеки сам носи отговорността за своите решения”, заявил Младенов. Според него българската подкрепа за европейската интеграция на Македония е безусловна.

На журналистически въпрос, дали с това иска да събере политически точки, тъй като България не била особено положителен пример за член на ЕС, Младенов отговорил, че на Балканите няма по-успешен пример за присъединяване към ЕС от този на България и Румъния.

„Затова ще Ви помоля да бъдете по-внимателни с квалификациите, които давате за моята страна. В крайна сметка България е член на НАТО и ЕС и може да помогне на Македония също да стане член на НАТО и ЕС, организации, в които тя все още не членува. Ние искаме да помогнем. Подаваме ви ръка и това го правим абсолютно приятелски. Можете да приемете това или да не го приемете, но не ни обиждайте”, изтъкнал Младенов.

Според българския министър, отношенията между двете държави могат да бъдат безупречни, но за тази цел и двете страни трябва да се отнасят без емоции и да се концентрират върху перспективите в икономиката, бизнеса и развитието на инфраструктурата.

По време на дискусията Младенов повторил позицията, че България не признава съществуването на македонско малцинство.

„В България няма малцинства. Има живи хора, които имат човешки права и нашата конституция се основава на разбирането, че има индивидуални права, а не колективни. Затова в България живеят хора с различен етнически и религиозен произход. Тази концепция съществува в страни като България и Франция и за нас не стои като въпрос”, е обяснил Младенов.

В статията се посочва, че Младенов не пропуснал да отправи критики към медиите с аргумента, че без тях отношенията между България и Македония щели да бъдат по-добри.  

Под заглавие „България ще ни нарича както искаме” в-к „Утрински весник” помества  статия, в която се акцентира, че по време на посещението си в Тетово, на въпрос, защо България не признава македонския език, Младенов повторно дал Франция за пример:

„Кога официално сме признали френския език? Признава се държава, а не език”, е изтъкнал Младенов.

Българският външен министър отрекъл твърдението, че говори по-различно в София. „Не е моя практика да говоря едно на медиите в София, а друго на медиите в Македония”, допълнил Младенов. Според него, „ако ампутираме от главите си 25 процента от мозъка, ангажиран с всички конспиративни теории и използваме тези 25 процента за по-практична работа, ще има много повече сигурност и успех за всички на Балканите”.

Материали по темата публикуват в-к „Нова Македония” под заглавие „Младенов: Подкрепата от страна на България е безусловна”, в-к „Време” под заглавие „Младенов не признава съществуването на македонци в България” и в-к „Вечер” под заглавие „Няма по-успешен пример на Балканите от членството на България в НАТО”.


ОТЗИВИ В СРЪБСКИТЕ МЕДИИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

В-к „Политика” публикува интервю с министъра на външните работи Николай Младенов, озаглавено „Съседи по общия път”.  Министърът заявява:  „Считам, че влизането на Западните Балкани в ЕС би осигурило траен мир в тази част на континента, както създаването на ЕС осигури мир в Европа след Втората световна война. Това е, във всяко едно отношение, и в интерес на България, която и сама усети последиците от войните на територията на бивша Югославия и диктатурата на Милошевич. Европейската интеграция обаче е процес, който нито една страна не може да завърши без помощ и подкрепа от приятели. Затова, тя е обща задача на всички нас - сегашни и бъдещи членове на ЕС. Ще дам един пример: България води силна борба срещу корупцията и организираната престъпност, но тъй като става дума за мрежа, която се разпростира далеч извън нейните граници, успехът се постига в сътрудничество със съседите и другите държави. С присъединяването към ЕС, разбира се, няма веднага да изчезнат всички взаимни и вътрешни проблеми на балканските страни, тъй като това не е някаква „магическа пръчка”, но ще се открият нови възможности и нови инструменти за тяхното решаване”. На въпрос на вестника дали в случая на Сърбия е необходимо допълнително „убеждаване” и на двете страни за влизане в ЕС, за разлика от България, където от самото начало е бил налице консенсус за влизането в НАТО и ЕС, министър Младенов отговаря: „Истина е, че вътре в ЕС съществува такова усещане, затова България, Румъния, Словения и останалите страни от Централна и Източна Европа постоянно напомнят за обещанието, дадено на страните от Западните Балкани и за необходимостта те да станат част от ЕС. В самия ЕС готовността за приемане на нови членки е значително по-малка отколкото преди пет или десет години. ЕС доста се промени, ще ви бъде по-тежко отколкото на нас, затова трябва да посочите силни доказателства, че сте „узрели” за членство. Същевременно, искаме да окуражим бъдещите страни-членки възможно най-бързо да изпълнят условията. От опит знаем колко е трудно, понякога и болезнено, но накрая наистина си струва. Нашето послание е: бъдете готови да се качите на европейския влак, не допускайте да мине край вас без спиране, да останете сами на гарата. Струва ми се, че и в Сърбия не всички са уверени, че европейският път е най-добър или ако са уверени се плашат от трудностите, които ги чакат по този път. Моята мисия е да ги уверя, че усилията си струват.”Запитан как Сърбия би могла успешно да „лобира” за своите интереси в европейските институции, министърът отговаря: „По-голям успех ще постигнете с бързи и качествени реформи в страната и с развитие на сътрудничеството със съседите, отколкото с убеждаване на Брюксел в своята вярност към европейската интеграция. Сърбия поправя своя имидж в Европа с конкретни действия, каквито са разговорите между сръбския и хърватския президент, приемането на резолюцията за Сребреница или решението на вашето правителство да даде възможност на гражданите на ЕС да влизат в Сърбия само с лични карти по време на изригването на исландския вулкан”. На въпрос какви ще бъдат българските приоритети в двустранното сътрудничество със Сърбия, министър Младенов отговаря: „Смятам, че нашето сътрудничество трябва да се насочи към конкретни неща, за които имаме съгласие и които са от полза за двете страни (като например помощта на България Сърбия да получи от ЕС пари за строежа на газопровода „Южен поток” или за довършване на автомагистралата между София и Белград), а не към спорни въпроси. Това, че България призна независимостта на Косово и подкрепя неговата европейска интеграция още дълго, страхувам се, ще бъде повод за различия, но надявам се не и за изоставане на по-доброто сътрудничество между България и Сърбия.”

В статията „Решаващи дни за напредъка към ЕС” в-к „Данас” пише: „Българският министър на външните работи Николай Младенов заяви на съвместна пресконференция със сръбския си колега Вук Йеремич, че е дошъл в Белград, за да покаже „ново ангажиране на България спрямо Западните Балкани, което ще се състои в това, че не само ще продължим да подкрепяме нашите съседи по пътя им към ЕС, но и ще направим това по-практично”. Младенов изрази надежда, че на предстоящата конференция „ЕС-Западни Балкани” в Сараево ще бъде положително оценен прогресът на Сърбия в европейската интеграция.
    
ОТЗИВИ В АЛБАНСКИТЕ МЕДИИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

Под заглавия „В НАТО сте, водете диалог” („Газета шкиптаре”), „Николай Младенов: Подкрепяме либерализирането на визите за Албания” (в-к „Интеграция”), „Младенов – Топали: Диалог в рамките на парламента и при зачитане на законността” (в-к „Република”), „Младенов: Албания е демократична страна и диалог се води в парламента, а не на улицата” (в-к „Рилиндия демократике”), „България, Младенов: Намерете решение за политическата ситуация”  (в-к „Шкип”) пресата отразява с подробни репортажи и снимков материал визитата на българския външен министър Николай Младенов в Тирана и срещите му с вицепремиера и министър на външните работи на Албания Илир Мета, председателя на Парламента Йозефина Топали, президента на Републиката Бамир Топи и с председателя на Албанската социалистическа партия Еди Рама. „Шкип”  пише, че на пресконференцията двамата външни министри, Младенов и Мета, са изтъкнали, че тази среща ще допринесе за интензифициране на отношенията между България и Албания. Вестникът се спира и на заявеното от Министър Младенов, че между опозицията и мнозинството може да се постигне компромис, който да се основава на принципите на прозрачност и законност.  Призоваваме албанските лидери и политически сили в парламента да намерят изход от сегашната ситуация, решение, което да се основава на прозрачност, на конституцията и на албанското законодателство, е заявил българският външен министър, цитиран от „Шкип”. В-к „Интеграция” (орган на партията Социалистическо движение за интеграция”) анонсира визитата на министър Николай Младенов на заглавната си страница и отделя две от вътрешните си страници на информации за нея, придружени със снимки. Отразени са изказванията на двамата външни министри на общата пресконференция след срещата им в албанското външни министерство.  „Газета шкиптаре” също отделя цяла вътрешна страница за информации и снимки за срещите на българския външен министър Николай Младенов в Тирана. Отбелязва се, че президентът на Републиката Бамир Топи е изразил на срещата с министър Младенов благодарност за подкрепата на България за постигане на интеграционните стремежи на Албания. В информация на в-к „Република” за срещата на Министър Николай Младенов с председателя на Парламента Йозефина Топали се отбелязва, че двамата събеседници са разговаряли за политическата обстановка в страната и са окачествили стачката на опозицията като неблагоприятна за интеграцията на страната. Установяването на политически диалог е в интерес на Албания, е заявил българският външен министър. Председателят на Парламента Топали е благодарила на министър Младенов и е подкрепила това становище, което идва като потвърждение на изявленията на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. Относно процеса на либерализиране на визите министър Младенов е заявил, че решението за премахване на визите между Албания и ЕС ще бъде взето скоро на базата на положителен доклад на Комисията. На срещите с членове на комисията сме обсъждали постиженията и стъпките на Албания по изпълнение на задълженията за либерализиране на визовия режим, е казал Николай Младенов. Топали е благодарила на министър Младенов за подписаното и изпратено на ЕС писмо за отмяна на визите за Албания. Ние оценяваме конкретната подкрепа, както оценяваме и всичко, което вие, българското правителство и парламента сте направили за членството ни в НАТО и по пътя ни към ЕС, е изтъкнала Топали. В информация за срещата на министър Младенов с Председателя на АСП Еди Рама, под заглавие „Младенов, студен душ за Еди Рама”, се отбелязва, че по време на разговора в кабинета на Рама, министър Младенов е казал, че не разбира тази гладна стачка девет месеца след изборите. Това е „non sens” е заявил Младенов пред един объркан Еди Рама, който не е могъл да се съсредоточи дотолкова, че да намери необходимите думи в разговора на английски.

В-к „Албениън дейли нюз” съобщава, че в рамките на посещението си в Албания, министърът на външните работи на България Николай Младенов е провел среща със заместник министър-председателя и министър на външните работи Илир Мета. На съвместна пресконференция след срещата министър Младенов е заявил, че като страна-членка на НАТО Албания следва да води политическите си дебати в Парламента и да осигурява прозрачност, съгласно Конституцията си. „Ние като страна също сме преминали през труден преход, особено през 90-те години, което бе един много емоционален процес. Но позволете ми да заявя, че нашите две страни като членки на НАТО следва да потвърдят своя ангажимент в съответствие с Конституцията. Така че ние призоваваме всички политически сили да намерят решение в съответствие както с прозрачността и албанското законодателство, така и с ангажиментите, поети от Албания в Съвета на Европа”, е посочил Младенов. Той е изразил очакване, че кризата в Албания ще бъде разрешена през следващата седмица. Вестникът отбелязва, че призивите на българския министър са в съответствие с честите призиви от Брюксел и други приятелски на Албания страни за диалог и прозрачност на изборите от 2009 г. От своя страна Мета е изразил волята на правителството и мнозинството да разгледат конструктивно всички искания за прозрачност съгласно Конституцията. Той е окачествил двустранните отношения между Албания и България като най-добри от всякога досега и е посочил, че те продължават да се развиват във всички области и особено в областите на икономиката, търговията и инфраструктурата. Мета е подчертал важността на проекта за изграждане на Коридор VIII за албанската страна.  

ОТЗИВИ В МЕДИИТЕ НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

Телевизионните програми и печатните издания в БиХ дадоха широка гласност на посещението на министъра на външните работи на Р. България в БиХ.

Издаваният в Р. Сръбска в-к „Независне новине” в обширна статия, озаглавена „България ще помогне на Б и Х по пътя към ЕС” публикува подробен преглед за посещението на министъра на външните работи на Р България в столицата на Р Сръбска Баня Лука. На голяма снимка от пресконференцията, на министър Н. Младенов и на премиера на Р. Сръбска М. Додик, в курсив са цитирани думите на министъра на външните работи на Р. България, че „БиХ следва да покаже, че не съществува алтернатива на ЕС”. Статията акцентира върху думите на министър Младенов, че „Пътят на БиХ към ЕС и евроатлантическата интеграцияе най-добрата гаранция за човешките права и за развитието на целия регион, а на Европа са необходими силни региони, които ще дадат възможност на своите граждани за по-голяма сигурност и по-добри условия на живот”. Вестникът подчертава заявлението на министър Младенов, че България е готова да работи с всички държави от региона, с което ще бъдат премахнати препятствията за развитие и неговата увереност, че в най-скоро време Р България, ще може да подкрепи решението на ЕС за визова либерализация.

Според министър Младенов, независимо че перспективата за разширяване на ЕС в района на Балканите не е най-актуалната тема, е особено важно БиХ, със своите действия, политически компромиси и воля да покаже, че е част от Европа и че за нея не съществува друга алтернатива.

Специално се набляга на декларацията на министър Младенов, че България със своя опит може в значителна степен да окаже помощ на БиХ по пътя и към ЕС и, че отношенията между нашите държави се развиват по възходящ път, но са налице и възможности за сътрудничество, преди всичко в икономическата област.

Според премиера на Р Сръбска е особено радостно това, че България подкрепя пътя на БиХ към ЕС, преди всичко визовата либерализация и евроатлантическата интеграция, както и необходимостта да се отклонят определени въпроси, които представляват препятствие по този път.

На въпрос на български журналист за бъдещето на БиХ, Додик отговаря, че вижда БиХ без Офиса на Върховния представител и без протекторат, със засилен вътрешен диалог, тъй като ЕС се явява интеграция на част от приоритетите, но във всичко би желал Р Сръбска да има своето определено място в БиХ. Според Додик, териториалната цялост на БиХ не е заплашена и Дейтънската организация не е оспорвана що се отнася до Р Сръбска и това няма да се оспорва и в бъдеще. Ако по отношение на Дейтънската структура са налице въпроси, то тогава се поставя под въпрос и БиХ и „ние нямаме готовност да се откажем от нашите права и самостоятелност в рамките на БиХ”, е  заявявил Додик.

Издаваният в Сараево в-к „Ослободженье” на 13 и 14т.м. помества съобщения със снимки,  в които също информира за срещите на министър Н. Младенов.

Под заглавие „Добри отношения” е поместнета информация за срещата на министър Младенов с председателстващия Председателството на БиХ Харис Силайджич. Изтъква се, че в разговора е обърнато внимание на двустранните отношения между БиХ и Р България и на актуалните въпроси в процеса на интеграция на БиХ в НАТО и ЕС, с особен акцент на либерализацията на визовия режим и приемането на Плана за действие на БиХ за членство в НАТО. Цитирана е оценката на Силайджич, че двустранните отношения между БиХ и Р България са добри, но че е  необходимо да се активизират отношенията на най-високо ниво, както и икономическото сътрудничество. Вестникът изтъква, че Х. Силайджич е благодарил за постоянната подкрепа, която Р. България в качеството си на член на ЕС и НАТО оказва на БиХ.

Прави впечатление положителната оценка, която печатният орган на Федерация БиХ в-к „Ослободженье” дава на срещата на министър Н. Младенов с премиера на Р Сръбска М. Додик. Публикува се изявлението на М. Додик, че Р България без съмнение има принос в стабилизирането на обстановката в БиХ, а това, че днес тя има важна роля в ЕС й дава възможност с по-голямо разбиране да помага за европейския път на БиХ. Подчертава се, че след срещата Додик е споделил задоволството си, че вижда подкрепата на Р. България  към евроатлантическата й ориентация и преди всичко във визовата либерализация. Цитира се изявлението на М. Додик, че бъдещето на БиХ той вижда без Офиса на Върховния представител, без статута и на протекторат, в който сега се намира и със засилен вътрешен диалог.
                 
ОТЗИВИ В КОСОВСКИТЕ МЕДИИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

В-к „Коха диторе”: „Младенов – борбата срещу организираната престъпност – приоритет за Балкание”. „Не вярвам да има човек в Западните Балкани, както и на Балканите изобщо, който да е доволен от икономическите условия, в които живее тази част от света. Затова сега това трябва да е основното ни притеснение, как да привлечем повече инвеститори, как да развиваме по-добре възпитанието и как да интегрираме този регион в Европа”, каза Младенов.

Министърът на външните работи на България Николай Младенов заяви, че борбата с корупцията и организираната престъпност трябва да бъде приоритет за всички страни на Балканите, като тези ангажименти трябва да надхвърлят и държавните граници. Изхождайки от опита на страната му в борбата с престъпността,  българският министър по време на посещението си в Прищина призова косовските институции да сътрудничат с мисията на ЕС за върховенство на закона ЕУЛЕКС, подчертавайки, че борбата с организираната престъпност не е болезнен, а печеливш процес за обществото.

„Това не е болезнен процес, напротив, това е печеливш процес за обществото. Ние подкрепяме ЕУЛЕКС. Не знаем, дали тяхната дейност ще има и регионално отражение, но тя е много важна. Аз ще настоявам пред ЕУЛЕКС да подготви косовското правосъдие да работи независимо дори и от тази европейска мисия”, каза Младенов.

Според него, корупцията и организираната престъпност са проблем за целите Балкани. „Корупционните и престъпни мрежи прехвърлят границите на всяка отделна страна, така че нито една от страните на Балканите не може да бъде изключена от този феномен”, каза българският министър, изразявайки увереност, че борбата с тези явления ще подобри имиджа на региона.

На срещите, които имаше с президента Сейдиу, премиера Тачи и външния министър Хюсени, първият български дипломат заяви, че България подкрепя Косово в процеса на изграждане на неговата държавност и интеграцията му в ЕС. Българският министър оцени като изключително позитивно провеждането на конференцията в Сараево през юни, където, според него, ще бъде показана още веднъж ангажираността на страните от региона към европейското им бъдеще.

„Най-важното послание на тази среща е потвърждението, че разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани е в европейския дневен ред”, каза Младенов. Според него, в региона има позитивни стъпки, започвайки от Сърбия, където трябва да бъде оценено подобряването на отношенията на Белград с Хърватия и признаването на териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Българският дипломат заяви, че регионът желае да види Косово и Сърбия да си комуникират по редица практически въпроси, независимо от големите различия по отношение независимостта на Косово. Диалогът на Косово със съседите, и особено със Сърбия, според Младенов, трябва да се концентрира върху въпроси, които влияят пряко върху живота на гражданите.

„Не вярвам да има човек в Западните Балкани, както и на Балканите изобщо, който да е доволен от икономическите условия, в които живее тази част от света. Затова сега това трябва да е основното ни притеснение, как да привлечем повече инвеститори, как да развиваме по-добре възпитанието и как да интегрираме този регион в Европа”, каза Младенов, добавяйки, че активността на гражданите от тази част на света трябва да бъде насочена в това направление. „Всичко останало би довело до загуба на време за нашите страни”

Министърът на външните работи на Косово Скендер Хюсени благодари на България за постоянната подкрепа, която тя дава на Косово, както и за регионалната й ангажираност. Хюсени не можа да потвърди участието на Косово в конференцията в Сараево, но повтори съгласието на косовските институции да бъдат представени там във всякакъв формат, осигуряващ равнопоставеност.

„В момента, когато получим покана, ние ще реагираме. Това, което мога да потвърдя е съгласието ни за формата „Гимних”, който гарантира равноправно участие на всички страни, но в тази област Косово ще бъде много гъвкаво, и това е всичко засега”, заяви Хюсени.

Спирайки се на възможните разговори Прищина-Белград, Хюсени заяви, че ако се проведат такива, Прищина ще настоява при всеки контакт с Белград за обсъждане на въпроса с безследно изчезналите и масовите гробове като хуманитарен въпрос, за да не бъде използвана тази трагедия за оказване на политически натиск”.

Публикацията във в-к „Зъри” е придружена със снимков материал: на първа страница от срещата на министър Младенов с президента на Косово Фатмир Сейдиу, и на четвърта – от съвместната пресконференция на двамата министри на външните работи.

В-к „Лайм”:„Младенов потвърди подкрепата на България” Шефът на българската дипломация Николай Младенов, по време на официалния си престой в Косово, окуражи косовските институции да бъдат част от разговорите със Сърбия по практически въпроси. Младенов заяви, че тези разговори трябва да бъдат за доброто както на гражданите на Косово, така и на останалите страни в региона.

„Фокусът на тези разговори трябва да бъде диалог по практически въпроси, което би било за доброто на всички граждани и за по-добър живот в страната, но и в съседните страни. Както казах, приоритет трябва да имат практическите въпроси за просперитета на страните, което би било предимство за тях на един по-късен етап да бъдат съставна част от европейската интеграция”. Първият български дипломат заяви също така, че страната му подкрепя участието на всички страни от региона в срещата в Сараево, която ще се проведе на 2 юни.

Шефът на косовската дипломация Скендер Хюйсени заяви от своя страна, че Косово ще участва на срещата в Сараево, но само като равнопоставено с другите страни. Хюсени не потвърди дали вече е пристигнала покана за участие в срещата.

По време на престоя си в Косово българският министър потвърди още веднъж помощта, която страната му ще окаже на Косово. Младенов се срещна също така и с президента Фатмир Сейдиу и с премиера Хашим Тачи, които срещи бяха закрити за журналисти”.

Публикацията се придружава от снимка от срещата на министър Младенов с премиера на Косово Хашим Тачи.

В-к „Бота сот”: „Поръката на българския дипломат – разговаряйте със Сърбия!”Българският външен министър окуражи косовските институции да бъдат част от разговорите със Сърбия по практически въпроси, независимо от големите различия по отношение независимостта на Косово.

 Шефът на българската дипломация Николай Младенов заяви по време на престоя си в Косово, че страната му подкрепя участието на всички държави от региона в срещата в Сараево, като според него, основната цел на тази конференция е потвърждението на ангажираността на страните от региона с европейската интеграция. „Най-важното послание на тази среща ще бъде потвърждението, че разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани е в европейския дневен ред”, каза Младенов след срещата му с министър Скендер Хюсени. По време на престоя си Младенов окуражи косовските институции да бъдат част от разговорите със Сърбия по практически въпроси, независимо от големите различия във връзка с независимостта на Косово, заявявайки, че тези разговори ще бъдат за доброто на гражданите и на двете страни. Българският министър окуражи косовските институции и в борбата срещу негативните явлени, като корупцията и организираната престъпност.

Шефът на косовската дипломация Скендер Хюсени благодари на българския си колега за всестранната подкрепа, която Република България оказва на Косово във всички фази на изграждането на неговата държавност. Двамата министри се съгласиха, че бъдещето на Западните Балкани е в европейската интеграция, но те трябва да си помагат взаимно в този процес.

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу се срещна с министър Младенов и благодари, от името на народа на Косово и от свое име, на българските институции и на българския народ за постоянно оказваната от страна на България подкрепа. „Моментът на признаването от България на независимостта на Косово бе изключително важен за нашата страна”, каза Сейдиу.

Министър Младенов се срещна и с премиера на Косово Хашим Тачи, като двете срещи се проведоха без присъствието на журналисти. Според службата по информация на МС, на срещата е била изразена готовността за по-нататъшното изграждане на добрите отношения между двете страни. Премиерът Тачи е отправил покана до българския министър-председател Бойко Борисов да посети Косово”.

В-к „Експрес”: „Обмяна на опит” Само няколко дни след като ЕУЛЕКС разтърси правителството на Косово чрез проверката в Министерството на транспорта, темата за корупцията се превърна в част от разговорите на косовските представители с делегации от други страни. Ръководителите на Косово разговаряха по този въпрос с българския външен министър Николай Младенов, миналото на чиято страна съвсем не е похвално, що се отнася до върховенството на закона.

През 2008 г. България стана член на ЕС (така е в текста, б.н.), но това не попречи на Брюксел често да замразява фондовете, предназначени за нея, именно поради корупция.
След срещата с косовския външен министър Скендер Хюсени, българският дипломат изведе като основна тема въпроса за корупцията. Той заяви, че е важно корупцията да не се скрива, заявявайки че неговото правителство е предприело редица крачки за „превръщането на корупцията в по-малко възможна.”

„Без съмнение е болезнено. Скриването на корупцията е също така болезнено, но иначе много печелившо. В България правителството предприе редица мерки срещу корупцията, както и срещу престъпленията в Интернет и различни групи, които ощетяваха държавата години наред”, каза Младенов след срещата с министър Хюсени.

Шефът на косовската дипломация благодари на българския си колега за всестранната подкрепа от страна на България, оказвана на Република Косово във всички етапи на изграждането на държавността. Според Хюсени, Косово и Сърбия трябва да нормализират дипломатическите отношения като предварително условие за ползотворно регионално сътрудничество. „Съгласихме се, че бъдещето на Западните Балкани е в евроинтеграцията, и че страните от Западните Балкани трябва да си помагат взаимно в тези усилия. Разговаряхме също така и по необходимостта от нормализиране на отношенията между Република Косово и Република Сърбия, като предварително условие за ползотворното сътрудничество в регионален мащаб”, каза Хюсени.

Българският министър Младенов се срещна също така и с президента Фатмир Сейдиу и премиера Тачи, и проведе срещи и в КФОР и Международния граждански офис (МГО)”.

Всички централни електронни медии в Косово също отразиха обширно посещението на министър Николай Младенов. Основният акцент бе поставен на срещата му с министъра на външните работи на Косово Скендер Хюсени, която бе предадена обширно в централните емисии на държавната телевизия и основните частни канали. Срещите на министър Младенов с министър-председателя Хашим Тачи и президента на страната Фатмир Сейдиу също бяха отразени с репортажи, в които бяха изложени основните моменти от проведените разговори.

ОТЗИВИ В  МЕДИИТЕ НА ЧЕРНА ГОРА ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ

В-к „Победа” отделя почти цяла страница на посещението на българския външен министър. Под заглавие „Чрез реформи към по-добър живот” са отразени срещите на министър Младенов с президента на Черна гора Филип Вуянович, с председателя на парламента Ранко Кривокапич и с премиера Мило Джуканович.

В статията се казва, че президентът Вуянович е изразил задоволство от двустранните отношения между България и Черна гора, които са интензивни и съдържателни във всички области. Той е казал, че е налице силно очакване Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество да допринесе за напредъка на стопанското сътрудничество между двете държави чрез своите програми и планирани инициативи.

Министър Николай Младенов е изразил високата си оценка за постигнатото от Черна гора в сферата на европейската и евро-атлантическата интеграция като е посочил, че Черна гора е добър пример за региона.

В рамките на срещата с председателя на парламента Ранко Кривокапич е оценено, че най-важно в следващия период е приемането на европейските ценности, както и комплексната трансформация на черногорското общество чрез съхранение на постигнатата държавна зрялост и мултиетнически отношения, а не чрез скоростта, с която се постига това. Председателят на парламента Ранко Кривокапич и министър Николай Младенов са се съгласили, че интегрирането на всички държави от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще допринесе за постигането на по-голяма стабилност в този регион на Европа.

В разговора си с министър-председателя на Черна гора Мило Джуканович, министър Николай Младенов е изтъкнал, че посветеността на Черна гора на европейската и на евро-атлантическата интеграция е видима във всички области. Той е добавил, че Черна гора е държава, която е еднакво посветена както на провеждането на реформи във вътрешен план, така и за развитие на добри отношения със съседите, което не е често явление в региона.
Министър-председателят Мило Джуканович е посочил, че главната цел на Черна гора е чрез реформите, необходими за интеграцията в ЕС и в НАТО, да създаде условия за качествен живот на своите граждани. „Интеграцията е ключово решение за стабилността в Западните Балкани, на което Черна гора е изцяло посветена”, казва премиерът Джуканович.

Статията е придружена със снимка на министър Младенов и на президента Вуянович с подтекст „Черна гора е добър пример в региона”.

Вторият материал във в-к „Победа” е посветен на срещата на министрите на външните работи на двете държави със заглавие „София се обявява в подкрепа на по-нататъшното разширение на ЕС”.

Разширението сега не е главна тема, но положителният опит от европейската интеграция показва, че тази политика не трябва да се изоставя, е заявил министърът на външните работи на Република България Николай Младенов след срещата си с шефа на черногорската дипломация Милан Рочен. „Бих Ви излъгал, ако кажа сега, че разширяването е главна тема за ЕС. Първа причина за това е Лисабонския договор и неговото прилагане, а втората – кризата в Гърция. България, между другото, въз основа на своя опит, поема по-голяма роля за утвърждаване на политиката за по-нататъшно разширяване на ЕС и ще подкрепя Черна гора по този път”, казва министър Младенов. Той е добавил, че официална София подкрепя правото на всяка държава да бъде оценявана въз основа на своите индивидуални успехи по пътя на европейската интеграция.
Министър Рочен е изтъкнал, че България е приятелска държава и че между двете страни няма област, за която да не съществува интерес за сътрудничество. „Договорили сме се да се създаде общ екип, който да направи преглед на приоритетите, кое е най-важното и кое е най-реално да работим в името на общия интерес”, казва министър Рочен, цитиран от в-к „Победа”. Той е припомнил, че Черна гора има сключено с България Споразумение за консулска защита в пет държави на Централна Азия и Кавказ и че се преговаря това споразумение да бъде разширено с още десет държави.

Първите дипломати на двете държави са изразили общо мнение, че България и Черна гора имат отлични политически контакти, но би било добре ако и икономическото сътрудничество достигне същото ниво. В това направление ще бъдат предприети конкретни стъпки чрез среща на представителите на бизнес-средите и отварянето на директна въздушна линия. „Ще бъде чудесно, когато икономическото сътрудничество достигне нивото на политическите контакти. Ще процъфтяват и Черна гора и България”, е заявил министър Рочен. Той е посочил, че търговският обмен между България и Черна гора за 2009 г. е 8.5 млн. евро, което е недостатъчно. Статията е илюстрирана със снимка на двамата министри от изявленията им за представителите на българските и черногорските медии.

На пет страница в-к „Победа” помества материал, посветен на отбелязването на Деня на Европа и приема, даден от шефа на Делегацията на ЕС в Подгорица. В материала се посочва, че министърът на външните работи на България Николай Младенов е изтъкнал, че неговата страна вече 114 години има дипломатически отношения с Черна гора „Идвам с послание за приятелство и смятам, че отношенията между нашите две държави могат да бъдат за пример на останалите страни на Балканите”, е казал министър Младенов.

В-к „Победа” помества и материал, посветен на публичната лекция на министър Николай Младенов във Факултета за политически науки в Подгорица. Под заглавие „Младите трябва да подкрепят интеграцията” се посочва, че влизането на Черна гора в ЕС и в НАТО отваря широки възможности пред младите хора за обучение и за работа. Тази генерация би трябвало да бъде и най-заинтересованата за по-скорошно членство и в едната и в другата организация, е посочил министърът на външните работи на България пред студентите, като ги е поканил да следват и в някой от университетите на неговата страна.

Говорейки за значението на европейската и евро-атлантическата интеграция, министър Младенов е посочил, че приятелските отношения между Черна гора и България са отпреди повече от век и че следващите стъпки ще бъдат насочени към по-голямо сътрудничество в областта на икономиката, образованието и науката. Министър Младенов е посочил, че неговата страна е посветила повече от десетилетие на влизането си в ЕС и в НАТО, което е станало факт съответно преди три и преди  малко повече от пет години. „В постигането на тези цели беше включена цялата нация”, е заявил министър Младенов.

Министърът на външните работи на България е говорил и за ефекта от кризата в Гърция на страните от ЕС и региона на Западните Балкани, както и за прилагането на Лисабонския договор. Той е посочил, че България е готова да помогне на Черна гора в интеграционните процеси, както и че неговата страна е защитник на процеса на разширяване, въпреки че това в момента не е главна тема за европейските институции. „Приоритет, в който Черна гора вече се е доказала, е регионалното сътрудничество, докато във вътрешен план в хода на интеграцията най-актуално е провеждането на реформите, хармонизиране на законодателството с европейското, борбата с организираната престъпност и корупцията”, е посочил министър Младенов.

В-к „Вйести” помества на трета страница малък материал за посещението под заглавие „Слаби контакти между предприемачите”. Статията е посветена изцяло на разговорите между двамата външни министри и повтаря изцяло материалът, поместен във в-к „Победа”. (разликата в двете информации се състои в това, че  в-к „Вейсти” посочва, че осъществяването на срещи на бизнес средите от двете държави и отварянето на въздушна линия е заявено от министъра на външните работи на България, г-н Николай Младенов – бел. посол.).

В края на материала се посочва, че министър Младенов е бил приет от президента Филип Вуянович, от председателя на парламента Ранко Кривокапич и от министър-председателя Мило Джуканович. Поместена е цветна снимка на външните министри с подтекст „Обмен от 8.5 млн. е недостатъчен”.

Посещението на министър Младенов е отразено и във в-к „Дан” като акцент е поставен върху публичната лекция, изнесена от българския министър на външните работи. Под заглавие „Приетото трябва и да се приложи” се цитира министър Младенов, който е посочил, че критериите за Черна гора няма да са същите както за България, която е член на ЕС от 2007 г. Брюксел е научил своя урок от политиката на разширяване и няма да приеме страна-член, която е приела, но не е приложила законите. Министър Младенов е посочил още, че приоритет за всяка държава от региона трябва да бъде борбата с организираната престъпност и корупцията. Министър Младенов е дал като пример откриването на престъпни мрежи в България, които имат своите разклонения в съседните държави. Българският външен министър е признал, че нашата страна е имала някои определени пропуски в процеса на интеграция и сега, на един по-късен етап, тя трябва да реши и това в момента се прави по един изключителен начин.

Министър Младенов е посочил ,че през следващите две години България ще се ангажира да помогне на земите от региона да станат колкото се може по-бързо част от ЕС. „В региона съществуват още нерешени проблеми – като Косово и БиХ. Затова е необходимо още работа, за да може да бъде затворена и тази глава. А когато се изпълнят необходимите условия в областта на икономиката и на върховенството на закона, регионът ще стане част от ЕС”, е поръчал министър Младенов, цитиран от в-к „Дан”.

Българският министър на външните работи Николай Младенов вече сподели своето намерение по време на започващата балканска обиколка да разпространи вестта за нова, активна българска позиция на Балканите, според която успехът на един не означава загуба за другия.


Послания

„Единственият източник на нестабилност на Балканите е вторачването в миналото. Това е единственият и най-сериозен източник на нестабилност на всички конфликти в нашия регион. Ако гледаме напред, ще видим много повече възможности”, това ще е едно от основните послания на българския министър.

Българската страна вече няколко пъти заяви безусловна подкрепа на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Според министър Младенов тя е безусловна, защото сигурността на нашия регион зависи от това всички страни да бъдат част от Европейския съюз. Това обаче означава, че в рамките на прегорите България може да изложи и реши специфичните въпроси. България няма да бъде пречката пред разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани, ако всички страни изпълнят условията пред Европейския съюз.


Предстоящите срещи в Македония и Сърбия

В програмата на посещението са включени срещи с министъра на външните работи  Антонио Милошоски, с председателя на парламента Трайко Веляновски и с министър-председателя Никола Груевски. В Скопие министърът ще открие изложбата "Покривите на София" на фоторепортера на БТА Бистра Бошнакова.

Николай Младенов ще връчи почетния знак на министерството "Златна лаврова клонка" на спасителите от трагедията в Охридското езеро.

На 6 май министър Младенов ще има среща с представители на неправителствени организации в Скопие и ще изнесе лекция в университета в Тетово.

В Белград министърът на външните работи Николай Младенов ще има срещи с вицепремиера на Републиката Божидар Джелич, с председателя на Комисията по външна политика на Скупщината на Република Сърбия Драголюб Мичунович, с министъра на външните работи Вук Йеремич, среща в град Димитровград с кмета на общината Веселин Величков.

Втори етап -Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина и Албания

Втората част на обиколката в страните от Западните Балкани ще започне на 10 май в Подгорица. Там министър Младенов ще има срещи с президента на Черна гора Филип Вукянович, с министър-председателя Мило Джуканович, с министъра на външните работи Милан Рочен, с председателя на Парламента Ранко Кривокапич.

В Прищина, Косово, министърът на външните работи Николай Младенов ще се срещне с президента Фатмир Сейдиу, министър–председателя Хашим Тачи, с министъра на външните работи Скендер Хусейни. Министърът на външните работи ще изнесе лекция пред студенти в университета в Прищина.

В Грачаница ще има срещи с кмета на града Боян Стоянович, заместник-председателя на парламента Слободан Стоянович, с министър Саша Расич.

Интензивната програма ще продължи и със среща на министъра с Питър Фейт, специален представител на ЕС и ICO. Обиколката ще продължи в Сараево, където ще се проведат редица важни срещи-с ръководителя на делегацията на ЕС, посланик Димитрис Куркулас и с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Свен Алкалай. В Баня Лука министър Младенов ще се срещне с премиера на Република Сръбска Милорад Додик.

Последната страна от обиколката на представителната българска делегация е  Албания.  В Тирана президентът на страната Бамир Топи, председателят на Събранието на Албания Йозефина Топали, министър-председателят Сали Бериша и министърът на външните работи на Албания Илир Мета ще проведат срещи с министъра на външните работи Николай Младенов. Европейският университет в Тирана ще събере студентите с министър Младенов, където той ще представи лекцията,” Европейската политика на България”.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация