Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Честит 24 Mай - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24 Май 2023 Новини

Скъпи сънародници,

Особена радост и изключителна привилегия е за мен да отбележа заедно с Вас един от най-светлите и дългоочаквани български празници през годината - 24 Mай - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Всеки българин, независимо дали е в Родината или по света, от малък е закърмен с любовта към светлия 24 Mай. Празнуваме езика и писмеността си, които са в основата на съхранението на българската ни идентичност. На този ден си припомняме делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, благодарение на които сме се запазили и съществуваме до днес. Наша отговорност е да останем верни на техните завети, да пазим чистия български език, който те изковаха за нас, и да продължим да вярваме в силата на българското слово, което ни изгражда като личности и като български народ.

Днешният ден на просветление приобщава и отрежда на всеки един от нас свещен дълг към съхранение на „най-българския празник“. На 24 май всяка година, под звуците на „Върви, народе възродени“, всички българи от различни краища на Родината и на света се изправяме на крака, за да градим нови духовни мостове чрез българското слово, чрез неговата неповторима творческа мощ.

И днес, кирилицата, благодарение на България, е една от трите официални азбуки на Европейския съюз. Това е духовен и морален капитал, който се надявам, че всички заедно ще продължим да опазваме и съхраняваме в обединена Европа и по света, защото  словото и писмеността са нашият отпечатък и идентичност в историята на човечеството.

В този смисъл българската дипломатическа служба закономерно се обуславя от просветата и писмеността. По традиция и убеждения обаче в професионалното си ежедневие ние не сме сами. Затова и на днешния ден на книжовността поднасям искрена признателност на хилядите наши сънародници по света и у нас, на стотиците български общности и организации в чужбина, на всички онези съвременни будители, които въпреки предизвикателствата на времето самоотвержено носят в сърцата си делото на просвещението, възпитават младите поколения и неуморно работят за утвърждаване и разширяване на българското езиково и културно пространство отвъд пределите на Родината.

Честит празник!

 

Иван Кондов 

Министър на външните работи на Република България

 

----------------------------------------------

Видео обръщението на министъра на външните работи Иван Кондов може да гледате ТУК.