Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Съвместна декларация от 10-ата Тристранна среща на министрите на външните работи на Република България, Република Гърция и Румъния

12 Март 2018 Новини

Ние, министрите на външните работи на Република България, Република Гърция и Румъния, се срещнахме в Букурещ на 12 март 2018 г. за десетата среща в този тристранен формат,

  • Потвърждавайки отличните отношения между Република България, Република Гърция и Румъния, като държави-членки на ЕС и съюзници в НАТО,
  • Подчертавайки твърдата подкрепа на нашите страни за по-силен, консолидиран, сплотен  и проспериращ Европейски съюз, съгласно принципите на Декларацията от Рим, приета на 25-ти март 2017 г.,
  • Поддържайки принципите, ценностите и целите на ЕС и НАТО, препотвърдени в Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната и Стратегическата концепция на НАТО,
  • Подчертавайки ключовото значение на нашите съседни региони за сигурността и стабилността в Европа и потвърждавайки, че безопасно, мирно и проспериращо наше съседство е от пряк интерес за европейското и евро-атлантическото пространство като цяло,
  • Приветствайки новия импулс, даден на процеса по разширяване с Комуникацията на ЕК „За надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани“, публикувана на 6 февруари 2018 г., в съответствие с обръщението на председателя Юнкер за състоянието на Съюза от 27 септември 2017 г. в частта за Западните Балкани и с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС,
  • Потвърждавайки нашата решимост допълнително да подсилим позитивния импулс на двустранното и регионалното сътрудничество, изграждайки и укрепвайки нашите отношения във всички области от взаимен интерес в полза на гражданите на нашите три страни,
  • Подчертавайки също така желанието на трите държави-членки да следват близък диалог по въпросите на ЕС, включително и на нивото на съответните им министри, отговорни за въпросите на ЕС, съгласно общата цел да се консолидира Европейския проект, 

 

Се споразумяхме за следното:

 

По Западните Балкани:

·         Отново заявяваме нашето дългогодишно убеждение, че процесът на разширяване на ЕС е ключов за насърчаването на стабилност и просперитет в нашия регион и че в близките години всички държави от Западните Балкани ще имат своя шанс да се придвижат напред по собствения си европейски път, както е посочено в Комуникацията на ЕК „За надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани“. Нашите държави ще останат силно ангажирани за консолидиране на динамиката на политиката по разширяване на европейско ниво.

·         Нашите държави продължават да подкрепят процеса на разширяване на ЕС, съгласно Договорите и при изпълнение на утвърдените критерии за присъединяване. Ние приемаме, че поддържането на необходимостта от честни и регламентирани условия и подхода за собствените заслуги на всяка страна-кандидат като ключови принципи на политиката за разширяване на ЕС са жизнено важни за запазване на доверието в процеса.    

·         Заявяваме нашия силен ангажимент да държим вратата отворена за онези европейски държави, които уважават нашите ценности и са поели отговорност да ги насърчават. Ние ще продължим да споделяме нашия опит от присъединяването към ЕС със страните-кандидатки, които проявяват интерес към това. Ще подкрепяме проекти, които спомагат за регионалната сигурност, просперитет и свързаност, също така и с останалата част на ЕС.

·         Подкрепяме нашите партньори от региона в тяхната работа за реализиране на социална трансформация, устойчивост и модернизация в областите от общ интерес, представени в Комуникацията на ЕК: засилване на върховенството на закона, въпроси на сигурността и миграцията, икономическо и социално развитие, транспортна и енергийна свързаност, дигитален дневен ред, помирение и добросъседски отношения. Нашите страни се ангажират да подкрепят релевантни проекти в тези области.

·         Пълното зачитане на международното право, включително международното морско право, което е част от общностното законодателство, неприкосновеността на границите и мирното разрешаване на конфликти са принципи от първостепенно значение. Добросъседските отношения, приобщаващото регионално сътрудничество и помирението остават водещи изисквания за засилване на устойчивостта и консолидиране на европейската перспектива.

·         Потвърждаваме нашия ангажимент към Политиката на отворените врати на НАТО, основен принцип на Договора от Вашингтон и един от големите успехи на Алианса. Оставаме напълно отдадени към интеграцията на държавите, целящи присъединяване към НАТО, оценявайки всяка една по нейните собствени заслуги и в съответствие с решенията на НАТО. Ние насърчаваме онези партньори, които желаят да се присъединят към Алианса, да осъществят необходимите реформи и решения в подготовката си за членство.

·         Подчертаваме ролята на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като водещ регионален форум с ясно регионално притежание в подкрепа на европейската и евро-атлантическата интеграция на целия регион и ще продължим да на насърчаваме по-силното обвързване на ЕС с нашия регион също чрез други подходящи и приобщаващи формати за регионално сътрудничество.

 

Източно съседство:

  • Ангажирането с най-активните Източни партньори на ЕС остава наша стратегическа цел. Нашият интерес е за стабилно, сигурно и проспериращо Източно съседство. За тази цел е важно да се приобщят страните от Източното съседство с ЕС посредством силни връзки във всички области. Поради това ние активно ще допринасяме за прилагането на плана за действие, който приехме съвместно на Срещата на върха по ИП през ноември 2017 г., чрез документа с 20-те конкретни резултати до 2020 г. Бързото и цялостно прилагане на Споразуменията за асоцииране остава ключово за отношенията на най-близките ни партньори с ЕС.

 

Енергетика:

·         Енергийната сигурност на европейско и регионално равнище, вкл. чрез диверсификация на източниците и пътищата на доставка, следва да бъде допълнително засилена, тъй като това продължава да представлява основен приоритет за нашите страни и за Европейския съюз.

·         Застъпваме се за това целите за енергийна сигурност да бъдат подобаващо отнесени към необходимостта от запазване на съгласуваност и съответствие с вече съгласуваните на европейско равнище принципи и основополагащите договори, като запазването на правото на държавите-членки да решават за националния си енергиен микс.

·         Подчертаваме нашата подкрепа за последователното развитие на Енергийния съюз, засилвайки ролята на енергийната политика в контекста на цялостното икономическо развитие и енергийна устойчивост на ЕС и нашия регион.  

·         Ангажираме се със съвместните усилия за диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни доставки, в посока своевременното развитие на общо съгласуваните приоритетни газови инфраструктурни проекти в рамките на Групата на високо равнище на инициативата за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

·         Подкрепяме осъществяването на Вертикалния газов коридор /VGC/, свързаността между България, Румъния, Унгария и Австрия /BRUA/ - инициативи, които са в съответствие с целите на  CESEC относно интегрирането на вътрешния енергиен пазар на ЕС и позволяват двупосочни газови потоци в Югоизточна Европа.

·         Оценяваме високо постигнатия до момента напредък и се ангажираме със завършването на Проектите от общ европейски интерес като  BRUA, интерконекторът Гърция-България /IGB/ и газовия хъб Балкан. Междусистемните връзки между Гърция и България и между България и Румъния не само ще засилят още повече двустранното сътрудничество между нашите страни, но и ще допринесат като ключови енергийни инфраструктурни проекти за интегриран енергиен пазар на ЕС, изпълнявайки по този начин целите на енергийната политика на ЕС за достъпна, сигурна и устойчива енергия.

·         Ще насърчаваме конвергенция в развитието на газова инфраструктура в региона въз основа на диверсифицикация на източници, било гръцки мощности за втечнен природен газ, ресурси от Южния газов коридор или офшорни находища в Черно море. 

·         Приветстваме разширяването на рамката на CESEC към електроенергийния сектор, така че да включи енергийна ефективност и възобновяеми източници, както бе решено на последната министерска среща в Румъния през септември 2017 г.

·         Отправяме покана за обмен на информация и споделяне на добри практики на равнище секторни министерства и насърчаваме съответните Национални преносни оператори да засилват допълнително сътрудничеството си за съвместно идентифициране и осъществяване на енергийни проекти, които ще допринесат за цялостната енергийна свързаност в нашия регион.

 

 

           За сигурност и отбрана:

  • В днешната сложна среда на сигурност, отново потвърждаваме нашата подкрепа за утвърждаване на ролята на ЕС в областта на сигурността и отбраната, основана на принципите на солидарност, приобщаване и сближаване на държавите-членки по линия на Глобалната стратегия на ЕС и нивото ѝ на амбиция. В същото време нашите страни ще продължат да допринасят активно за усилване на сдържането и колективната отбрана на НАТО, и на Съюзническите усилия да се проектира стабилност. НАТО запазва своята основна роля за гарантиране на нашата сигурност и колективна отбрана.
  • От представянето на Глобалната стратегия на ЕС през юни 2016г. много бе постигнато в областта на сигурността и отбраната. Бе подписана съвместната декларация ЕС-НАТО, нови инструменти и средства за повече сътрудничество в областта на отбраната между държавите-членки на ЕС бяха създадени и съществуващите правни рамки бяха задействани. В това отношение, приветстваме подписването на ПСС и очакваме бързото му прилагане. Налице са възможности да работим заедно, да правим нововъведения, да създаваме работни места, да подкрепяме нашите икономики и да осигурим най-технологично напредналите способности за армиите ни.
  • Днес евроатлантическата общност е изправена пред безпрецедентни предизвикателства, произлизащи от юг и изток. Поради тази причина съгласувана и ефективна координация между НАТО и ЕС е необходима, при отчитане на различията, автономията на взимане на решения и допълването на двете организации, зачитайки напълно принципите на прозрачност, приобщаване и реципрочност. Запазването на силна трансатлантическа връзка е необходимо, включително за способността на двете да развиват нови общи отговори на всички общи предизвикателства и заплахи.
  • НАТО трябва да остане в готовност да се справи с всички заплахи и предизвикателства, независимо от географския им произход, основавайки се  на принципа на неделимост на сигурността на Съюзниците, както и солидарността.
  • Засилването на присъствието на НАТО в Черноморския регион е ясна демонстрация на съюзническа солидарност и решимост да защитим територията на НАТО срещу всяка възможна агресия. В този контекст, ние поддържаме пълното прилагане на съюзническите решения, свързани с Черноморския регион, особено тези, свързани с предното присъствие и съгласуван подход на НАТО спрямо целия Източен фланг.
  • В същото време, участието на НАТО в международните усилия, отнасящи се до бежанската и мигрантска криза, е положителна стъпка. Изразяваме подкрепата си за важния принос, който НАТО има в Егейско море, като помага за спасяването на животи, спирайки незаконния и опасен трафик на хора, разрушавайки бизнес модела на трафик на хора в тази област, имайки също сдържащ ефект.
  • Не на последно място, ние сме поели отговорност да подобрим съюзническото разбиране и готовност да се обърнем към многоаспектните предизвикателства за сигурността от държавни и недържавни участници в близките на НАТО региони на юг, които основателно може да се очаква да продължат в предвидимото бъдеще. В това отношение, решението за създаване на Регионален хъб за юга, основано на Обединеното военно командване на НАТО в Неапол, е положително развитие.

 

 

По Шенгенското пространство

·         В Рим, заедно с останалите държави-членки, ние също така поехме ангажимент да работим за безопасна и сигурна Европа, където всички граждани се чувстват в безопасност и могат да се движат свободно. Нашите държави са ангажирани за запазването и пълното функциониране на Шенгенското пространство като едно от най-големите постижения на европейската интеграция. Припомняме важността на членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, като се има предвид, че и двете държави са отговорили на всички критерии за присъединяване и преди много години успешно са финализирали необходимите оценки по Шенген.  

Потвърждаваме, че пълното членство на България и Румъния в Шенген, ще даде важна добавена стойност за укрепване на контрола на външните граници на ЕС и вътрешната сигурност на ЕС, включително предотвратяване на незаконната миграция, борба с трафика на хора и с тероризма. До постигането на целта за присъединяването към Шенген, ние напълно подкрепяме мерките, насърчавани на ниво ЕС в тази област да гарантират единен подход Шенген-извън-Шенген, който също да включва тези две държави-членки при използването на новите инструменти за сигурността и повтаряме, че трябва да се намери решение в краткосрочен план, позволяващо реципрочното споделяне на информация между държави-членки в Шенген, държави-членки извън Шенген, и държави-членки, които частично използват инструментите на правото на Шенген, както се предвижда в Пътната карта за подобряване на размяната на информация и  управлението на информация, включително решения за оперативната съвместимост в областта на правосъдието и вътрешните работи.

За бъдещето на ЕС:

·         Ангажирани сме да работим за безопасен и сигурен, проспериращ и конкурентен, устойчив и социално отговорен Съюз, способен да играе ключова роля в света за благото на държавите-членки и техните граждани. Водени от тези цели, ние ще продължим да насърчаваме солидна европейска идентичност, основана на зачитането на фундаменталните принципи и ценности на ЕС, като мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона. Подчертаваме важността на поощряването на европейски решения и политики с добавена стойност за всички нас, като Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, процеса на разширяване и връзката между вътрешна и външна сигурност. Нашите страни подкрепят развитието на просперираща и устойчива Европа, която отваря пътища за растеж, кохезия, конкурентоспособност, конвергенция и иновации. Бъдещият бюджет на ЕС следва да отразява тези амбициозни цели, които са съществени за Европейския проект и осигуряването на равни условия за всички граждани на ЕС.

·         Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика би следвало да останат важни стълбове на архитектурата на Европейския бюджет и ние пледираме за запазване на подходящо ниво на финансови разпределения, за да се осигури постигането на приоритетите на ЕС по устойчив и ориентиран към резултати начин. Целите на тези политики са дълбоко залегнали във фундаментите на европейската интеграция, както е заложено в Договорите на ЕС и следва да продължат да насърчават и подкрепят цялостно балансирано развитие в Европейския съюз. Нашите страни са съгласни със значителните ползи от тези политики за гражданите на ЕС и ние се ангажираме да извършваме по-добро комуникиране на техните неоспорими резултати.  

·         За да постигнем целите на Договора и да се адаптираме към новите реалности, Кохезионната политика трябва да бъде неразделна част от бюджета на ЕС за периода след 2020 г. с необходимото финансиране. Значителното повишаване на икономическите и социални неравенства в резултат на икономическата и финансова криза е допълнителен фактор за тази нужда. Една адаптирана Кохезионна политика следва да остане в сърцевината на МФР след 2020 г.

·         По отношение на Общата селскостопанска политика ние подкрепяме стратегическата важност на развитието на устойчиво селско стопанство чрез отделянето, по справедлив и стабилен начин, на адекватни финансови ресурси в подкрепа на превръщането на Европейския селскостопански сектор в по-иновативен, опростен и ефективен при посрещане на утрешните предизвикателства.

·         Засилването на социалното измерение на Европа и в частност борбата с безработицата, особено дългосрочната и младежка безработица, са наши политически приоритети.

·         Съгласни сме с необходимостта да се насърчава устойчив растеж и заетост, да се запазват и още повече развиват нашите социални модели и да се увеличава социалното благополучие, като същевременно отчитаме, че социално благополучие в целия Съюз може да бъде постигнато само при напълно функциониращ Вътрешен пазар, където всички правила се спазват и не се отслабват от необосновани национални протекционистки мерки.

·         Пледираме за Вътрешен пазар, където основните права и свободи се прилагат по справедлив, уеднаквен и еднообразен начин и където икономическата и социална конвергенция насочва нашите действия на национално и европейско равнище. Нуждаем се от излизане извън рамките на реториката и от преследване на осезаеми резултати, докато отдаваме достатъчно внимание на необходимостта от избягване на фрагментиране и нови разделителни линии между държавите-членки. Нашите страни са готови да подкрепят мерки, които ще запазват и насърчават подобрено социално благополучие за всички граждани на ЕС.    

·         Ръководени от тези принципи, ние подчертаваме още веднъж ключовото значение на инклузивно и ефективно сътрудничество в евро-атлантическата зона, особено в тези времена, когато се изискват съвместни усилия за намиране на подходящите решения за безпрецедентните предизвикателства, засягащи всички нас. 

·         Българското и Румънското председателства на Съвета на ЕС, съответно през 2018 и 2019 г., ще помогнат за добавяне на тези усилия в Европейския дневен ред и засилване на „регионалния глас“ в Брюксел и Европа чрез повишаване на осведомеността и формиране на по-точно възприятие за нашия регион.

 

***

    Ще продължим нашето сътрудничество в този формат, с оглед неговата 11-та среща в Гърция.

Подробности за срещата можете намерите ТУК.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация