Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

България започва ратификационната процедура на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Сърбия с ЕС

29 Юни 2010 Новини

На предстоящото заседание на МС министър Николай Младенов ще внесе проект на решение, въз основа на което да стартира ратификацията от Народното събрание на Република България на Споразумението за стабилизиране и асоцииране (ССА) между Европейския съюз и Република Сърбия. Това споразумение представлява договорната рамка на отношенията с ЕС преди евентуалното бъдещо членство на Сърбия в Съюза.

На срещата в Истанбул на министрите на външните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, българският външен министър Николай Младенов отправи апел към държавите членки на ЕС от региона да ратифицират възможно най-скоро Споразумението.

Влизането в сила на ССА между ЕС и Република Сърбия е важно за България, тъй като страните от Западните Балкани са традиционни наши търговски партньори и запазването и разширяването на достъпа до пазара на Сърбия е от особен интерес за българските производители. Споразумението със Сърбия в знак на силна подкрепа за нейната европейска интеграция  при стриктно спазване на поставените условия и критерии за членство.

Ратифицирането на ССА на Република Сърбия от българския парламент ще създаде благоприятни условия за засилване на взаимното доверие между България и Сърбия, за придаване по-голяма динамика  на цялостния процес на развитие на българо-сръбските отношения, както и за постигане на напредък по всички въпроси от двустранен характер.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На базата на заключенията на Солунския Европейски съвет от юни 2003 г. Република Сърбия е страна – потенциален кандидат за членство в ЕС. Преговорите за сключване на ССА между ЕС и тогавашната Държавна общност Сърбия и Черна гора стартират на 3 октомври 2005 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация